2020. április 17., péntek

Látszat kereszténység

Ők pedig örömmel távoztak a nagytanács színe elől, mert méltónak bizonyultak arra, hogy gyalázatot szenvedjenek az ő nevéért; és nem hagytak fel a naponkénti tanítással, és hirdették a Krisztus Jézust a templomban és házanként.
Apostolok Cselekedetei 5. fejezet 41-42. vers 



Napjainkban a világ legtöbb országában naponta nyomon követik, hogy hányan betegednek, halnak meg a koronavírus fertőzés miatt. Az első keresztények viszont azt követték nyomon, hogy hányan szenvedtek, hányan haltak meg Jézus Krisztusért és az evangéliumért.

Ezek az emberek tudták, hogy az Isten követése azt jelenti, hogy fel kell venniük a keresztjüket és úgy kell követniük Jézus Krisztust. Tudták, hogy a keresztény mártírok vére voltaképp magvetés. Ezek az emberek meghaltak a bűnnek, a világnak és tudták, hogy nincs mit veszíteniük.

Mi a helyzet ma? A magyarok nagy többsége keresztény. Katolikus, baptista, evangélikus, református, hit gyülis, adventista, mormonos stb. stb. csak éppen Isten nélkül.

Mi jellemző a látszat keresztényre?

A szokásainak él. Elmegy a templomba minden egyes vasárnap, mert így szokta meg. Szenved, mert bezártak a templomok, de nem azért, mert Istenre és a testvérekkel való közösségre vágyik. Csupán azért, mert kizökkent a megszokott életből. Nem ismeri Istent és nem is érdekli igazán, hogy keresse Istent.

Másodszor, az Igehirdetés a látszat keresztény szerint mindig másnak szól. A szomszédnak, a padtársnak, a munkatársnak stb.

Harmadszor, a látszat keresztény csakis a társasági életének gazdagítása érdekében jár templomba

Olvastam egy felmérést, miszerint a magyarországi aktív emberek 90 százalékának nincsenek baráti kapcsolatai, társas kapcsolatai, kivéve azokat, akikkel a munkahelyén érintkezik. (Milyen szomorú időskor vár ránk, ha nem változtatunk ezen).

Sokan azért mennek templomba, mert ott lehet érintkezni emberekkel anélkül, hogy időt és energiát áldoznánk emberi kapcsolatok építésére. Kis kézfogás, kis beszélgetés és máris minden jó.

A látszat kereszténység a Szentírástól való eltávolodást szül. A liberális teológia szelektál az Isten szavát illetően és egy aranyos idős emberré alacsonyítja Istent, aki fenn ül a fellegeken és tehetünk Vele bármit, mert ő szeret, megbocsát. Nincs szó bűnről, a bűn következményéről: a halálról, megtérésről, bűnbánatról, önmegtagadásról.

Ez az egyik következménye a látszatkereszténységnek.

A második következmény a keresztény egyház-felekezetek céltévesztése. A keresztény egyház-felekezetek célja az evangélium hirdetése lenne.

Ha egy egyházfelekezet megszűnik az evangéliumot hirdetni, akkor néhány évtizeden belül az egyház-felekezetek is meg fognak szűnni. Ezt pedig a családjainkban kell kezdenünk.

Azt gondolod, hogy pusztán azért, mert a felekezetedbe bekeresztelkedtél és nem változott semmi az életedben, üdvözülni fogsz?

A Szentlélek vizsgáljon meg mindannyiunkat. A látszat kereszténységnek egyetlen esélye maradt: a megtérés. „Térj meg tehát, különben elmegyek hozzád hamar” (Jelenések 2:16)



IMA: Istenünk, Nélküled semmit sem ér a keresztény öntudatunk, hitvallásunk, gyakorlatunk, életünk. Segíts nekünk, hogy teljes szívünkből Hozzád forduljunk, hogy megújíthasd életünket. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...