2023. július 29., szombat

Légy bátor!

... És így szólt hozzájuk Jézus: "Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.                Márk evangéliuma 1. fejezet 17. vers



Az új autók zömében, manapság már megtalálható a GPS készülék, amely segíthet minket a maga kis térképeivel és hangjelzéseivel egyik uticélból a másikba érni.
Tudom, hogy vannak, akik idegenkednek tőle és megbízhatatlannak tartják, de egy olyan embernek, mint én, akinek nem erőssége a tájékozódás, nagyon jó szolgálatot tesz.
Krisztus elhívta Andrást és Simont, de nem mutatta meg nekik előre, hogy mi lesz az útjuk végcélja. Krisztus nyomdokaiban járni ezt jelenti. Szeretnéd sokszor látni jó előre az egész útvonalat és a végcélt, de Isten csak lépésről-lépésre vezet.
Aki tényleg a mester nyomdokaiban halad, semmiképpen nem panaszkodhat arra, hogy unalmas élete van. Éppen ezért vannak kevesen, akik napjainkban elég bátrak ahhoz, hogy Krisztus nyomdokaiban járjanak.
Félsz a hit útjával járó ismeretlentől, és próbálod megérvelni magadnak, hogy nem ésszerű úgy elindulni, hogy Isten nem mutatja meg előre az egész útvonalat és az uticélt.
Sok-sok kifogást találhatsz ma is arra nézve, hogy miért ne kövesd Krisztust: családod van, fontos a megélhetésed, oda a megszokott kis életed, környezeted véleménye stb. stb.
Jézus Krisztus szolgálata kezdeti szakaszában beszélt arról, hogy 400 év csend után, Isten megszólította az emberiséget a megtestesült Szaván (Krisztuson) keresztül.
Krisztus arra célzott, hogy Benne az Isten az emberek közé jött, az emberek között lakott, hogy a megváltott ember majd az örökkévalóságban újra Istennel lakhasson örökké.
Krisztus arra hív, hogy bízz és higgy Benne és kövesd az Ő nyomdokait akkor is, ha úgy érzed, a biztonságérzeted csorbul.
A tanítványok olyan dolgokat éltek át az engedelmességük és hitük következményeként, amikről nem is álmodtak.
Talán úgy gondolod, hogy túl kényelmetlen és kockázatos a számodra igent mondani Krisztus követésére, ha viszont igent mondasz Krisztus hívására, az életed értékes és értelmes lesz.


IMA: Istenem, szükségem van a Tőled jövő bátorságra, hogy olyan dolgokat tegyek, és olyan helyekre menjek, amikre önmagamban nem lennék képes. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. július 28., péntek

Válaszd a jó részt

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.      Lukács evangéliuma 10. fejezet 41-42. versek




Egy idős, takarítással foglalkozó néni meghallotta az evangéliumot, elfogadta azt és felkereste a legközelebbi gyülekezetet, hogy csatlakozzon hozzá.
A lelkipásztor érezte, hogy nem éppen rózsa illat szaga van a néninek és arra kérte, hogy imádkozzon egy hétig, gondolja át és majd jöjjön vissza, hogy beszéljék meg a részleteket.
A néni egy hét múlva visszajött, szemügyre vette a gyönyörű gyülekezeti termet és még inkább megerősödött abban, hogy szeretne csatlakozni a gyülekezethez.
A lelkipásztor félt, hogy a többi gyülekezeti tag hogyan fogadná az asszonyt, ezért arra kérte, hogy még egy hétig imádkozzon és utána térjen vissza.
Az asszony beleegyezett, de utána hetekig nem látta senki a gyülekezet környékén.
Egy nap a piactéren futott össze a lelkipásztor az illetővel és érdeklődött, hogy mi történt. Az asszony a következőket mondta el: „Megkérdeztem Jézus Krisztust a gyülekezeteddel kapcsolatban és megnyugtatott. Azt mondta, hogy ne vegyem magamra a többszöri elutasítást, mert Ő maga is több éve próbál bejutni a gyülekezetbe és Őt is rendre elutasítják.”
A lelkipásztor figyelmét elvonták az asszonnyal kapcsolatos külsőségek és éppen emiatt nem tudta meglátni benne Krisztust.
Éppen ezért ne legyünk túl szigorúak Márta megítélésével kapcsolatosan. Ő is szolgálni akarta Jézust és a tanítványait. Az élet dolgaival volt elfoglalva, emiatt pedig elmulasztotta meglátni a nagybetűs Életet. Mária szerette volna megismerni, megtapasztalni a Krisztus közelségét és nem engedte, hogy bármi is elvonja a figyelmét erről. Az egyetlen jó részt választotta: úgy döntött, hogy meg akarja ismerni Krisztust közelebbről.  Mindazonáltal Krisztus szerette mindkettőjüket. Egyikükben hangsúlyosabb volt a tevékeny, szolgáló hit és szeretet, a másikukban pedig a Krisztus iránti szeretet kerekedett felül és arra vágyott, hogy Krisztus közelében és társaságában felüdülhessen a lelke. Hiszem, hogy minden élő hitű emberben ott van mindkét lelkület. A fontos, hogy tudd mikor minek van az ideje. És ami ennél is fontosabb: ha benned a Márta lelkülete erősebb, nem gondold azt, hogy akik nem olyanok, mint te, azok lusták és felelőtlenek. Ha Mária lelkülete hangsúlyosabb benned, akkor pedig ne gondold azt, hogy akik szorgoskodnak az Úr dolgában, azok sekélyes és felületes emberek, akik jobban szeretik az Úr szolgálatát, mint magát az Urat. Krisztus szerette Máriát és Mártát egyaránt és mindkettejüket tanította, hogy hasznos eszközök legyenek az Ő szolgálatában. 

IMA: Istenem, olyan jó lenne, ha meglátnálak téged minden emberben, akit hozzám küldesz. Segíts nekem, hogy a sok teendő ne vonja el a figyelmemet Rólad és a Te beszédedről. Ámen.

2023. július 27., csütörtök

Isten szigorú szeretete

Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!                                 Jelenések könyve 3. fejezet 19. vers



Nemrég olvastam egy Connie Driscoll nevű apácáról aki a chicagói hajléktalanokkal foglalkozott. A legtöbb hajléktalan alkoholista vagy drogos volt. Egy olyan programot hozott létre, amelynek köszönhetően napi 2400 forintból el tudtak látni egy hajléktalant.
Hogyan csinálta mindezt?
Minden egyes nap fél nyolckor takarodót fújt, reggel fél hétkor pedig ébresztőt.
Időnként ellenőrzéseket és drogtesztet is beiktatott. Szállása lakóit egytől-egyig felelősnek tartotta saját viselkedésükért és teljesítményükért.
A lakók alávetik magukat a bánásmódnak, mert tudják, hogy ez az utolsó esélyük, hogy kikeveredjenek abból a rettenetes nyomorúságból, mely életük részévé vált.
Kötelező eljárniuk a kábítószereseknek és alkoholistáknak tartott 12 lépéses segélynyújtó alkalmakra.
Emellett kötelező járniuk középiskolai szintű oktatásra, gyereknevelési tanfolyamra, házvezetés órákra valamint álláskereséssel kapcsolatos órákra.
A személyzet tagjai a pénz helyes kezelésének alapelveit is tanítják nekik.
Connie nővér tudja, hogy legtöbb ellátottjának nem a pénzhiány, hanem a személyes felelősség hiánya okozza a problémát.
Azt mondogatja a nőknek: " Mindegy ki okozta a problémátokat, csak ti tudjátok azt megoldani."
Értsd meg, Isten amikor megfegyelmez, megfenyít, azért teszi, mert nem hagyhatja, hogy a világgal együtt a kárhozat legyen számodra a végállomás. A te legsúlyosabb problémád is az lehet, ha nem vállalod a felelősséget a személyes életedért és lelked sorsáért.
Egy dolgot viszont köteles vagyok elmondani neked:
Krisztust úrnak vallani, hinni, hogy feltámadt a halálból, eltörölte a bűneidet, örök életed van általa, teljes erővel igyekezni arra, hogy Krisztus nyomdokaiban járj, az egyetlen esélyed arra, hogy a bűneid nyomorúságából kiemelkedhess és betölthesd az Istentől kapott küldetésedet.

Ima: Atyám köszönöm, hogy azért vagy szigorú velünk, mert szeretsz minket. Magasztallak azért, mert csodálatosan megkülönböztettél. Kérlek segíts, hogy ne legyek felelőtlen, hanem teljes erővel igyekezzek szívemet és életemet a Te irántad való engedelmességre szánni. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 26., szerda

A szeretet legyek!

S ha jövendőt tudok is mondani és minden titkot és minden bölcsességet ismerek is, és olyan teljes hitem van, hogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincsen énbennem: semmi vagyok.
Korintusiakhoz írt levél 13. fejezet 2 vers



Uram! A végtelenség nagy királya vagy,
Eget , földet tartó hatalom:
Úgy szeretném, úgy könyörgök hozzád,
kérlek, ha szabad mondani: akarom!
Akarom , hogy végre tisztítsd meg a szívem,
Adj kezembe új, fehér lapot ,
Hadd írhassak rája abból a sok szépből,
Amit a lelkem Tetőled kapott .
A békesség, a hűség, a szelídség
Áldáshozó útjára lépjek,
Vigyem mindenhová magammal az Írást ,
Rajta a Tőled kapott pecsétet .
A szeretet , a szeretet legyek Uram ,
Nagy betűvel írva, hogy lássák ,
Mert én is érzem, óh, nagyon érzem
a szeretet fájó hiányát .
Nekem mindig-mindig szűken mérték ,
Én sem adtam másoknak sokat .
Mert sután sikerült minden akarásom:
De , Te látod égő vágyamat .
Kívánom , hogy bennem új élet fakadjon,
Szépüljön meg minden , s jobb legyen,
Nehogy pengő érchez, zengő cimbalomhoz
legyen hasonló életem .
Tudom Uram. Tudom , hogy akarod,
Ez tesz pontot minden egyébre .
Ki mennyire és hogyan tud szeretni:
Minden törvénynek a törvénye .
Ne legyen kezdés , csak folytatás bennem,
S ami másnak látszik , az sem más :
Kimeríthetetlen, megmozdíthatatlan ,
Benned gyökerező akarás .
-A szeretet , a szeretet legyek Uram,
Alázatos, szelíd szeretet.
Amiből békesség és öröm fakadjon ,
S áldatik általa szent neved
Páskulyné Kovács Erzsébet verse


IMA: Istenem, Te vagy a nagybetűs Szeretet. Nélküled nem tudok szeretni. Még csak akarni sem tudom azt, hogy igazán önzetlen szeretettel éljek. Könyörülj rajtam és töltsd be Szentlelked által az igazi, tiszta szeretettel. Krisztus nevében. Ámen

2023. július 25., kedd

Isten tudja, hogy mit teszel!

Ismerem mindazt, amit teszel. Tudom, hogy szorgalmasan dolgozol, türelmes és kitartó vagy. Tudom, hogy nem tűröd a gonoszokat. Próbára tetted azokat, akik apostoloknak mondják magukat, pedig nem azok, és bebizonyítottad, hogy hazudnak.
Jelenések könyve  2. fejezet 2. vers 




Ádám és Éva már a kezdetekben fügefalevélből készített ruhát magának, hogy elrejtse mezítelenségüket, mellyel a bűn következményeként kellett együtt élniük. Isten viszont jött és egy állat adta életét azért, hogy Ádám és Éva mezítelensége eltakartasson. Isten tudja a te dolgaidat! Örömhír ez neked?

Tudva, hogy Isten érted adta Fiát, hogy elvegye lelked bűn által lecsupaszított mezítelenségét, ez nagyszerű hír. A muszlimokról olvastam, hogy hitük szerint nem fogyaszthatnak alkoholt, viszont úgy tartják, hogy ha beállnak az eresz alá, vagy az alkoholra vizet öntenek, akkor az Istenük nem látja, nem tud a dologról.
Te  hajlamos vagy ilyen „ereszek” alá bújni? Talán a vallásos hagyományok eresze alá? Talán az önigazultság eresze alá? Talán mások dicséretének, eresze alá?
Ebben az igeszakaszban Isten dicséri a gyülekezetet, mert az ördög királyi széke mellett lakoznak és mégis hűek maradtak az Isten nevéhez és az Istenben vetett hitükhöz. Az „ordító oroszlán, a lelked ellensége ma is szertejár, és keresi, kit veszíthet el. Családokat és egyéneket kebelez be. Ez viszont nem lehet kifogás arra, hogy feladd a harcot. Istenre nézve maradj hű  a krisztusi névhez, az Istenben vetett hit által. Lépj ki végre a hamis biztonságot nyújtó „eresz” alól és bízd dolgaidat Isten kegyelmére. Így eszköz lehetsz abban, hogy Isten megmentsen olyanokat, akik az ördög csapdájába estek.


Ima: Istenem, magasztallak téged Krisztus kifolyt véréért. Köszönöm, a megigazulás ruháját, amit hit által kaptam. Köszönöm, hogy ennek köszönhetően járulhatok bátran eléd. Segíts eszköz lenni abban, hogy másokat is hozzád vezethessek. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 24., hétfő

A kétlelkűség lélektana

Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.
Jakab levele 4. rész 8. vers



Van olyan ember, aki kereszténynek mondja magát és öt perccel azelőtt, hogy veled találkozna, találkozik egy másik emberrel és elkezd azzal az emberrel olyan szörnyűségeket beszélni rólad, annyi minden ömlik ki a szívéből, hogy ha a helyszínen lennél vagy valaki rögzítené amit mondott az illető és lejátszaná neked, talán meg kellene kapaszkodj. Nem tudnád elhinni, hogy mennyi rosszat és méreggel átitatott beszédet mondott rólad az illető.
Öt perc múlva pedig találkozik veled, és díjnyertes színészi alakítást tud nyújtani. Az arca egyszerre felderül, és széles mosollyal elkezd beszélni? " Hogy vagy drága testvérem? Milyen rég találkoztunk. Nemrég eszembe jutottál. Nemrég gondoltam rád. Hogy van a családod? A gyerekek? Isten áldjon meg bőségesen!"
Egy istentelen ember azt mondja az ilyen megnyilvánulásra, hogy okos, mert aki így él és így beszél, az tudja magát "forgatni".
De mit mond erről Isten? Felülről való bölcsesség ez? A világban értékelik a hazugságot, az átverést, a sok arcú és sok szívű embereket, még akkor is, ha mások életét tönkreteszik a saját személyes hasznuk, érdekük kedvéért.
Isten azt mondja: " Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent." Olyan szomorú, de sok helyen Isten népe közé is befurakodott ez az ördögi, "diplomatikus" megnyilvánulás.
Ugyanabból a szívből, szájból egyszer átok, máskor áldás származik, hazugságot hazugsággal takarni.
De az Istennél ez nem így van: " Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelynek a pecsétje ez: "Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!" ( 2 Timóteus 2:19)
János evangéliuma 1 fejezetében olvasunk Fülöpről, aki miután megismerte Krisztust, elment Natánaélhez, hogy elmondja neki is a jó hírt. Nátánaélban viszont nem volt álnokság. Nem volt kétszívű ember. Őszintén megmondja Fülöpnek: " Származhat-e valami jó Názáretből?" Názáret ugyanis egy kicsiny és jelentéktelen településnek számított akkor. Krisztus ki is emelte a többi ember előtt is, hogy ebben az emberben nem volt álnokság. Amit gondolt, azt ki is mondta őszintén. Mi van az én szívemben? Mi van a te szívedben? Mi van a mézes-mázos szavak mögött? Mi van a teccetős istentisztelet mögött? A gonosz azt szeretné, hogy világosság angyalának tettesd magad, de a szíved az övé legyen és magad is ördögi emberré válj.
Az Isten pedig szeretné ha őszinte lennél önmagadhoz, őszinte lennél Vele szemben és másokkal szemben is. Őszinte és álnokság nélküli emberré szeretne Isten formálni.
A tanítványok között egy áruló volt, de a mai világban a helyzet rosszabb. A felülről való bölcsesség először is tiszta.

IMA: Istenünk, kérünk légy irgalmas hozzánk. Szeretnénk leszámolni az álnoksággal, a hazugsággal, a képmutatással, a kétszínű és kétlelkűséggel. Krisztus nevében könyörülj rajtunk. Ámen.

2023. július 23., vasárnap

Légy hű mindhalálig

Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját. Jelenések könyve 2. fejezet 10. vers



Olvastam egy történetet, ami nagyon megragadott. Az 1200-as években, Thomas Beckett, Canterbury érseke szembeszállt az akkori királlyal, mert úgy gondolta, hogy Krisztus Egyháza a mulandó világ feletti erővel rendelkezik, éppen ezért nem rendelhető alá semmiféle emberi, mulandó érdeknek.
Azért harcolt, hogy a zsarnok király ne avatkozhasson bele az Egyház belső ügyeibe. A király emiatt kivégeztette. Utolsó szavai a következők voltak:
„Szabad elhatározásomból halok meg Krisztusért és az Ő Egyházának védelméért.”
Halálának következménye az lett, hogy egész Európa vértanúnak ismerte el és a keresztények üldöztetése megszűnt.
Röviddel az érsek kivégzése után, maga második Henrik, a zsarnok király is összetört és bűnbánatot tartva ment a templomba, hogy kifejezze nyilvános bűnbánatát azáltal, hogy megostoroztatta saját magát.
Ezután a király maga állt őrt a vértanú érsek sírjánál. Nem érdekes? A haláláig hű maradó érsek vére térítette meg a gyilkosát.
A római császárok addig üldözték a keresztényeket, míg ők maguk is keresztényekké lettek.
Kereszt, kereszt mellett, sír a sír mellett, így győzedelmeskedett az Egyház a történelem során. Mit tehetsz a szenvedésben, megpróbáltatásban, üldöztetésben? Légy hűséges mindhalálig Krisztushoz és mindenképp győztes leszel.
„ Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal meg önmagának; mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.” (Róma 14:7-8)


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy csak az az ember győzhet, aki a Te oldaladra áll. Kérünk, hogy könyörülj rajtunk. Adj nekünk bátorságot és szent elhatározást, hogy halálunkig Benned bízzunk, és Hozzád hűek maradjunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...