2021. július 10., szombat

Ébredj fel!

Mert minden, ami nyilvánvalóvá lett, az világos. Ezért mondja: "Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus." Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 14. vers



Úgy hiszem, hogy Jézus Krisztus gyülekezete a mostani időkben alszik. Az alvás nem egyenértékű a halállal, de vannak közös vonások a két állapot között. Az alvás és a halál egyaránt kiszolgáltatottságot, erőtlenséget és öntudatlan állapotot jelent.
Amikor az ember alszik, megszakad minden kapcsolata a körülötte levő világgal. Amíg Isten emberei alusznak, az ember lelkének ellensége nagyon is dolgozik és veti a maga ártalmas magjait.
Miért vannak óriási gondok az iskolákban? Miért van veszélyben diákok és tanárok biztonsága? Miért van szükség iskolaőrökre, hogy fenntartsák a rendet? Többek között azért, mert önmagukat kereszténynek valló szülők, tanárok és diákok is nevetnek az Isten parancsolatain és arra törekszenek, hogy azokat hatályon kívül helyezzék legalábbis az oktatást illetően.
Az alvó ember szereti a sötétséget. Ezért tették félre olyan sok családban is az Isten beszédének világosságát. Olyan kevés családban tisztelik és olvassák rendszeresen Isten szavát.
Szükség van ébredésre! Nézz körül a világban és nézd meg milyen nagy a zűrzavar és a sötétség. Ha fel akarsz ébredni, akkor meg kell értened, hogy a Krisztus követése önmegtagadást és naponkénti kereszthordozást jelent. Isten szeretne megszabadítani minket világias életmódunktól és szeretné, ha örökkévaló értékeket szem előtt tartva élnénk földi életünket.
Az ellenség mindig akkor támad, amikor a gyülekezet alszik. Talán azt gondolod, hogy túlságosan kritikus vagyok. Nem! Őrálló vagyok és kötelességem figyelmeztetni téged a veszélyre.
Leonard Ravenhill


IMA: Istenünk, ragyogj fel nekünk Fiad, Jézus Krisztus és a Te szavad világossága által. Krisztus nevében, Ámen.

2021. július 9., péntek

Keresd Istent és az Ő bölcsességét!

Szeretem azokat, akik engem szeretnek, megtalálnak engem, akik keresnek.
Példabeszédek könyve 8. rész 17. vers



Az eredeti fordításban van még egy szó amit a magyar nem ad vissza. "Megtalálnak engem, akik "pirkadatkor" keresnek."
Én úgy gondolom nemcsak pirkadatkor fontos keresnünk Istent, hanem minden egyes pillanatában életünkbnek. Amikor viszont fontos döntések előtt állunk, akkor mindenek előtt keressük Istent. Az Ő országát, az Ő igazságát, vezetését, ez pedig garantálni fogja biztonságunkat és a jövőnkre vonatkozó gondviselést is. 
Kötelező Istent keresned és a véleményét, tanácsát kérned? Természetesen nem.
Rábízhatod magad a szemedre, az elmédre, a "szimatodra".
Lót választás elé került. Ki kellett válassza azt a vidéket, ahol az egész családjával, vagyonával együtt letelepedhet. Úgy gondolta nem kell Isten véleményét kikérnie. Hiszen a vak is látja, hogy melyik a gazdagabb, zöldellőbb, ígéretesebb terület. Sodoma és Gomora vidékét választotta, ő viszont nem tudhatta, hogy az általa választott rész el fog süllyedni vagyonával és feleségével együtt.
Ábrahám Istenre figyelt, így békével a szívében választotta a látszólag szegényebb lehetőséget, az Isten pedig Ábrahám mellett bizonyított. Isten szereti azokat, akik Őt őszintén keresik. 
Mielőtt igent mondanál arra a munkalehetőségre, mielőtt házasságot kötnél azzal a személlyel, mielőtt megvásárolnád az új házad, mielőtt elköltöznél egy másik városba, keresd Istent mindenek előtt. Nem tudom elmondani, hogy hányszor védett meg minket Isten azáltal, hogy lelassítottunk és időt szakítottunk arra, hogy "egyeztessünk" Vele.
Lehet, hogy nem hallható hangon fog szólni hozzád, de egy szelíd lökés által, amivel a helyes irányba állít.
Ezáltal megáldhat téged és egész családodat, közösségedet is. 
Az ellenségünk célja, hogy elvonja a figyelmünket Istentől és ezzel rossz döntésekre sarkalljon, amik akár a jólétünkbe is kerülhetnek.
Ne engedd tehát, hogy a gonosz elvonja a figyelmed. Légy éber és elővigyázatos. Hallgass Isten útmutatására. Amikor ezt teszed bölcsességet, életet és kegyelmet találsz Isten előtt. ( Példabeszédek könyve 8. rész 35. vers)


IMA: Atyám, Istenem köszönöm neked. Azért imádkozom, hogy vezess engem a mai napon. Ne engedd, hogy a gonosz elvonja a figyelmemet és rossz döntéseket hozzak.
Segíts megtanulnom, hogy miként keresselek téged, mielőtt döntéseket hozok.
Segíts érzékenynek lennem Szentlelked vezetésére.
Az én életem és a körülöttem levők élete múlik ezen. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. július 8., csütörtök

Mit kaptunk az Úrtól? 4. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe.
Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Az életünk rövid. Elrepülnek a munkával töltött évek, ha Isten megadja, akkor megéred a nyugdíjas kort, és ha 120 évig élsz, akkor is hamar elrepül a földi életed.
Ne mondogasd többé, hogy nincs időd, nincs pénzed, nincs jövőd, nincsenek megfelelő forrásaid. Ne leskelődj állandóan a szomszédod zöldebbnek tűnő kertjébe azon méltatlankodva, hogy van, akinek sokkal több adatott, mint neked. A mi Istenünk a hűségedet vizsgálja és nem a nyereséget, amit a talentumod kamatoztatásával szerzel. Nem várhatott volna 10 talentumot attól, akinek 1-et adott? 100 talentumot attól, akinek 10-et adott? Várhatott volna, de nem a nyereség volt a lényeg, hanem az, hogy a szolgák kiállják-e a próbatételt és hűségesnek bizonyulnak-e a kevésen vagy sem?
Krisztus néhány kenyérrel és hallal ezreket tartott jól. A szegény asszony két fillérje által milliókat áld meg Isten az evangélium üzenetét használva.
Az ajándékok Istene, egy szökevény gyilkost, aki még beszélni sem tudott rendesen, kezébe vett és két millió ember vezetőjévé változtatta. Mózes volt a neve.
Nagy öröm az ajándékozó Isten szolgálatában állni. Ebben a tudatban könnyű dolgozni, könnyű beszélni az Istenedről, könnyű a házadat, autódat rendelkezésedre bocsátani.
Ne mondogasd, hogy nem vagy fontos, mert nagyon is fontos vagy. Olyan sok megkeseredett, ideges, megkeményedett szívű keresztény vesz körül minket.
Miért? Mert még most sem bontották ki a talentumot, amit Istentől ajándékba kaptak. Ne mondd, hogy szegény vagy, mert Krisztusban megáldott Isten. Ne mondd, hogy erőtlen vagy, mert Krisztusban mindenre kaptál erőt. Ne mondd, hogy gyáva vagy, mert nem a félelemnek lelkét kaptad.
Merd végre rábízni magad Isten ígéreteire. „ Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Ő hozzá; mert meg fogjuk őt látni, a mint van. ( 1 János 3:2)
Talán nem tartod nagy dolognak, hogy Isten gyermeke vagy, de el sem tudod képzelni milyen jutalom vár rád, ha hűségesen kitartasz az Isten szolgálatában.


IMA: Istenünk, olyan könnyű lenne közömbösen elásni, amit Tőled kaptunk, de tudjuk, hogy használnunk kell hűségesen és bátran, amit Tőled kaptunk. Segíts minket, hogy a Te véleményed legyen a legfontosabb számunkra. Nem akarunk gonosz és rest szolgáknak bizonyulni, hanem szeretnénk jó és hűséges szolgáid lenni. Krisztus nevében segíts minket, Ámen.


2021. július 7., szerda

Mit kaptunk az Úrtól? 3. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Az elmúlt két napban megláthattuk, hogy az Úr, az ajándékok Istene, másrészt megláthattuk, hogy bátorság és bölcsesség kell ahhoz, hogy a kapott ajándékainkat használjuk és kamatoztassuk Isten dicsőségére.
Fontos látnunk azt is, hogy a mi Urunk, a számadás Istene is. A harmadik szolga elfelejtette, hogy az ajándékok Istene, a számadás Istene is, egy napon pedig vissza fog térni.
Elásta a talentumát, mert eltávolodott az ő Urától. Ha valaki eltávolodik Istentől, nem akarja már építeni az Isten országát és kamatoztatni, amit kapott az ő Urának dicsőségére. Csak önmagának akar élni, csak önmagának akar dicsőséget lopni, csak önmagának akar mindent megtartani. Már nem akarja nézni, hogy az ő Urának mivel hálálhatja meg jóságát és bizalmát, csak önmagának él és önmagáért él.
Ebből fakadt, hogy nem ismerte igazán az ő Urát, csak megszokásból szólította Úrnak. Mit mond Krisztus? „ Miért mondjátok nekem: Uram, Uram, ha nem teszitek, amit mondok?" ( Lukács 6:46) Ez a szolga meg sem próbálta kamatoztatni, amit Istentől kapott. Eldöntötte, hogy nem lehet megvalósítani, amit az ő Ura, kér, és a saját feje szerint járt.
Végül mit mondott ez a szolga az Uráról? „ Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. ( Máté 25:24)
Tényleg ilyen Istenünk lenne? Nem! Tényleg kegyetlen és kérlelhetetlen Istenünk van? Nézz a golgotai keresztre és rájössz, hogy nem. Ő teremtett minket, ő adott talentumot nekünk, Ő adta oda Fiát értünk, hogy megmentsen az örök haláltól, Ő küldte el Szentlelkét. Hát nincs joga gyümölcsöket várni életünktől?
A kegyelemdöfést az vitte be a hűtlen szolgánál, hogy félelemtől vezérelve élt. Sok-sok bűnt félelemből engedhetünk be életünkbe. Félelemből mondunk egy hazugságot, lopunk, kozmetikázunk dolgokat stb. Talán te is félsz, hogy nem lesz mit enned, nem fognak értékelni, nem tudsz megházasodni, ha elkötelezed magad az Úr mellett. Bőven elég a félelem ahhoz is, hogy ne tegyél semmit akkor, amikor cselekedned kellene.


IMA: Istenünk, szeretnénk komolyan venni a tőled kapott talentumaink felelősségét. Nem akarunk eltávolodni Tőled, de ha eltávolodtunk, segíts visszatérnünk Hozzád. Nem akarjuk megszokásból élni kereszténységünket, nem akarunk helyet adni az ördög hazugságainak és elhinni, hogy Te kegyetlen és igazságtalan vagy. Nem akarunk a félelem, a meghátrálás emberei lenni, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk és gyümölcsöt teremjünk a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

2021. július 6., kedd

Mit kaptunk az Úrtól? 2. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe.Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Mit kaptunk a mi Urunktól, Jézus Krisztustól talentumként?
Először is, kaptuk az Ő szavát. Nemzetközi megbízást kapott minden Krisztust követő arra, hogy hirdesse Isten szavát: az örömhírt.
„ Ezután ezt mondta nekik: „Menjetek el széles e világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik. ( Márk 16:15-16)
Istennek adatott minden hatalom Mennyen és Földön, és az Ő nevében ezzel a tekintéllyel járhatunk, de mit érünk vele, ha nem használjuk ezeket az ajándékokat?
Isten annak örül, ha az övéi használják a Tőle kapott ajándékokat. Naponta vannak harcaink, küzdelmeink, győzelmeink, vereségeink, de ne feledjük el, hogy Isten mindennel megajándékozott minket, ami az életre és a kegyességre való.
„ Mivelhogy az ő isteni ereje mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és a kegyességre való, Annak megismerése által, a ki minket a saját dicsőségével és hatalmával elhívott;” (2 Péter 1:3)
Ne félj hát! Isten gyermekeként vedd végre birtokba ajándékaidat, hogy azt a bővelkedő életet élhesd, amit Isten eltervezett neked.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, mert minden embert hívsz arra, hogy alávesse magát a Te uralmadnak és átvegye azokat az ajándékokat, amelyeket Szentlelked által osztogatsz. Segíts nekünk megtérni, segíts nekünk bátran használni, amit Tőled kaptunk. Krisztus nevében, Ámen.

2021. július 5., hétfő

Mit kaptunk az Úrtól? 1. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Tetszik vagy sem, nem a magunkéi vagyunk, minden egyes embernek van teremtője és Istene.
Az Istenünk, aki egyben az Úr is, először is ajándékozó Isten. Egy talentum (49, 11 kg arany) értéke mai árfolyamban mérve 150 és 200 millió forintnyi összegnek felel meg.
Még az 1 talentumos szolga is nagyon nagy ajándékot és ezzel nagy lehetőséget kapott. Ő viszont úgy gondolkodott, mint ahogyan hajlamosak vagyunk mi is gondolkodni a drága étkészletünkkel, a drága autónkkal, a tetemes megtakarításunkkal kapcsolatosan. Nem használjuk, hiszen túl értékes. Inkább arra törekszünk, hogy megőrizzük, amennyire tudjuk ezeket az értékeket.
Ismertem egy embert, aki óriási összeget takarított meg élete során, de semmit sem használt fel belőle. Azt mondogatta, hogy majd amikor jönni fog egy különleges helyzet az életében, amikor nagy szüksége lesz a pénzre, akkor fogja használni. Élete során nem jött ilyen helyzet, halála után a hatóságok nem találtak egyetlen élő rokont sem, így a tetemes összeg az állam tulajdona lett.
A másik hozzáállás pedig a hűséges szolga hozzáállása, aki vállalta a kockázatot. Úgy gondolta, hogy ostoba lenne, ha nem használná, nem kamatoztatná azt a talentumot, amit kapott.
A mi Urunk végtelenül gazdag, de a talentumokat mindenkinek a képességeihez mérten osztogatja. Isten olyan áldást, talentumot ad neked, amit tudsz kezelni, amit tudsz használni az Ő dicsőségére.
Nem az a cél, hogy a talentumod vegye át feletted az irányítást és a kamatoztatás folyamata maga alá temessen téged is.
Isten dicsőségére használod azokat a dolgokat, amiket az Úrtól kaptál? Félsz sáfárkodni a kapott javaiddal vagy bátran használod azokat Isten dicsőségére? Látod, hol vannak a saját határaid? Esetleg túlvállalod magad? Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy gazdag Úr vagy és Krisztus által gazdagon megajándékoztál minket. Segíts, hogy megértsük mit kaptunk Tőled és hogyan kamatoztathatjuk azt a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. július 4., vasárnap

Isten alkotása vagy

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Efézusiakhoz írt második levél 10. vers



Ha szeretnénk jól megélni földi életünket, először is tudomásul kell vennünk, hogy az emberiséget és minden mást a mulandó világunkban a Mindenható Isten teremtett. Neki nem volt nehéz mindezt megteremteni, csak szólnia kellett és a nem láthatókból álltak elő a látható dolgok. Nekünk embereknek ez lehetetlen küldetés lenne. A semmiből nem tudunk létrehozni valamit, az élettelent pedig nem tudjuk felruházni élettel.
Másodszor, meg kell értened, hogy az életed akkor működik rendeltetésszerűen, ha a megfelelő „üzemanyaggal” van ellátva. Egy nő kölcsönkapott egy nagyon drága autót, de nem tudta milyen üzemanyaggal működik, ezért benzin helyett gázolajat tankolt bele. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy az autó tönkremenjen.
Sok-sok kisiklott, tönkrement életű ember van, mert nem akarjuk megérteni, hogy az életünk akkor működhet rendeltetésszerűen, ha a szívünkben a nagybetűs szeretet, vagyis Isten elfoglalja helyét. Nincs boldogság, nincs igazi békesség, áldás, haladás, növekedés és értelem az életünkben Isten nélkül. Ez az egyik legfontosabb lelki törvényszerűség életünkben.
Figyelmen kívül hagyhatod Istent és helyet adhatsz az életedben a gyűlöletnek, haragnak, önzésnek, hazugságnak, képmutatásnak és oly sok más dolognak is, de hosszú távon tönkre fogod tenni az életedet, mert nem vetted figyelembe az alkotód utasításait.
Harmadszor, az ember létezésének célja: jót cselekedni az Isten dicsőségére. Isten így méri a sikert életünkben. Azt nézi, hogy engedtünk-e az Ő kegyelmének, engedtünk-e megtisztító hatalmának, ott van-e életünk középpontjában a Szeretet és ebből fakadóan észrevesszük-e azokat a lehetőségeket a mindennapjainkban, amelyeket Isten azért készített el előre nekünk, hogy megtaláljuk általuk életünk értelmét és célját.
Ne gondold, hogy a gonosz nem készít neked naponként lehetőségeket arra, hogy gonosz dolgokat cselekedhess. A kérdés már csak az, hogy kinek hiszel? A teremtőd és alkotód, megváltód szavának, vagy a lelked ellenségének? Ádám és Éva gondtalan élete akkor siklott ki, amikor kétségbe vonta teremtőjének jóságát és igazságát.
Te ne kövesd el ugyanezt a hibát.

IMA: Istenünk, Te vagy a teremtőnk, Krisztus által Te vagy a szabadítónk is. Segíts nekünk a Te szavadra hallgatni és a Te szavad szerint cselekedni, hogy életünk a Te szemedben is gyümölcsöző és értelmes legyen. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...