2023. november 18., szombat

Az éneklő Isten

Az Úr, a te Istened közötted van; erős ő, megtart; örül te rajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked. Sofóniás könyve 3. fejezet 17. vers



Sokféleképpen gondolunk Istenre, de úgy talán kevésbé gondolunk Rá, mint ahogyan a fenti igeversben bemutatja nekünk önmagát.
Amikor én, esendő emberként hazatérek egy fárasztó munkanap után, és ránézek a 3 gyerekemre, látom a ragyogó szemeiket, az őszinte mosolyukat, azonnal örülni kezdek.
Mennyivel inkább Isten így néz az Ő gyermekeire. Azokra, akik elfogadták az Ő békeajánlatát, amit Krisztusnak, az Ő Fiának vérével érvényesített, és a Szentlélek által újjászületve, Isten családjába kerülnek.
Végső soron miért azzal foglalkozol életed nagy részében, hogy olyan emberek mit gondolnak rólad, milyen érzésekkel viseltetnek irántad, akiknek a véleménye kicsit sem számít az életed alakulását illetően?
Talán ők az életüket adták érted? Nem! Talán hozzájuk fordulhatsz bármikor, bármilyen körülmények között? Talán megvan a bizonyosság velük kapcsolatosan, hogy amikor hozzájuk fordulsz, mindig meg fognak hallgatni és segíteni fognak neked?
Ha nincs, akkor tekints  egyedül Arra, Aki a szívedben lakozást akar venni a Szentlélek által, Aki elég erős ahhoz, hogy életed minden szakaszában gondot viseljen rólad, Aki örömmel néz az Ő gyermekeire, hallgatja őket, mert örökkévaló szeretettel szereti őket.
Istent éneklésre fakasztja az öröm, amire az Ő gyermekei iránt érzett szeretete indítja.
Isten gyermeke vagy-e már? Ha nem, miért maradna életeden Isten haragja? Békülj meg Vele, add át életed teljesen, maradéktalanul Neki, hogy te is örömre indítsd teremtődet!



IMA: Istenünk, olyan jó a Te gyermekednek lenni. Kegyelmedben, szeretetedben fejlődni, békességre, biztonságra lelni, még életünk viszontagságai között is. Olyan jó tudni, hogy Te, mennyei Atyánk, örülsz gyermekeidnek és gondot viselsz róluk. Érints meg minden olvasót,  vKrisztus nevében kérünk,

2023. november 17., péntek

A legfontosabb befektetés

Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 7. vers



Manapság sok szó esik a befektetésekről. Sok reklám, ajánlat, "felvilágosítás" szól arról, hogy miként fektess be. Befektethetsz a nyugdíjadba, ingatlanokat vásárolhatsz vagy egyszerűen egy cég részvényeit is megvásárolhatod remélve, hogy a ma befektetett pénzed egy idő után a sokszorosát fogja érni. És a befektetéseknek valóban vannak nagy nyertesei. A tőzsdén naponta avatnak dollármilliomosokat. De könnyen megtörténhet az is, hogy mindent elveszítesz, mert rossz helyre fektettél be. Éppen ezért volt olyan ember, aki a matrac huzatába gyűjtötte a pénzt és miután elhunyt, a család egészen meglepődött amikor óriási összeget találtak a matrachuzatban. Időközben a "befektető" maga is megfeledkezett a pénzéről.
Ha keresztény vagy, akkor hiszed, hogy a földi élet után következik az öröklét. Hogy állsz az örök életedbe való befektetéssel? Gondolkoztál már azon, hogy Isten miért engedi, hogy szolgálj, áldozz? Megtehetné, hogy a Mennyből angyalok segítségével töltse be a földön levők szükségeit? Igen. Megtehetné Isten, hogy angyalok szája által hirdettessék az evangélium és mozduljon előre az Ő országának az ügye? Igen.
Mindenható Istenem szavát angyalok milliói lesik arra várva, hogy teljesítsék azt. Akkor miért engedi hogy szolgálj, ha egyszer nincs is igazán szüksége rád és rám? Azért, mert lehetőséget ad, hogy befektess az örök jövődbe. Így gyűjtesz kincseket a Mennyben. Nézd csak mit mond erről Krisztus:
" Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek az országot, amely készen áll számotokra a világ kezdete óta. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg." ( Máté 25)
Bármit is adsz ma az Isten szolgálatába, az megsokszorozódik és örökre kamatozni fog az Isten országában. " Jézus így szólt: "Bizony, mondom néktek: senki sincs, aki elhagyta házát vagy testvéreit, anyját vagy apját, gyermekeit vagy szántóföldjeit énértem és az evangéliumért, és ne kapna százannyit: most ebben a világban házakat és testvéreket, anyát, gyermeket, és szántóföldeket üldöztetésekkel együtt, a jövendő világban pedig örök életet." ( Márk 10:29-30)
Ne feledd, hogy amit vetsz, azt fogod aratni is az örökkévalóságban. Ezért ne menj el az örökkévaló Isten királyságába való befektetés csodálatos lehetősége mellett.


IMA: Istenem, szeretnék a Szentlélek által a Te dicsőségedre vetni ezen a földön, hogy az öröklétben arathassam ennek a csodálatos befektetésnek gyümölcseit. Támogass engem Szentlelked által ebben. Krisztus nevében, Ámen.


2023. november 16., csütörtök

Térden harcolt csaták

Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk, alkalmas időben való segítségül. Zsidókhoz írt levél 4. fejezet 16. vers



A nagy walesi ébredés idején egy lelkipásztor csodálatosan szép eredményekkel prédikált. Csak egy prédikációja volt, de hatására emberek százai tértek meg. Tőle távol, egy elhagyott völgyben, élt egyik prédikátortársa, akihez eljutott a csodálatos eredmények híre. Kíváncsi volt a siker titkára, és gyalog nekivágott a hosszú, fáradságos útnak, míg végre odaért egy egyszerű kunyhóhoz, ahol a lelkipásztor lakott: “Testvér, honnét vetted a prédikációt?” – kérdezte tőle. A prédikátor bevezette egy szegényesen berendezett szobába, és rámutatott egy helyre, ahol a szőnyeg elnyűtt volt, és egy közeli ablak állt előtte a hegyekre nyílva, aztán így szólt: “Testvér, itt kaptam azt a prédikációt. Szívem megterhelődött az emberekért. Egy este leborultam a padlóra, és erőt kértem, hogy úgy prédikálhassak, ahogy azelőtt még sohasem tettem. Az órák teltek, míg éjfélt ütött az óra, és a csillagok ragyogtak az alvó völgy és a csöndes hegyek fölött. De a válasz nem érkezett meg. Ezért tovább imádkoztam, míg végre halvány szürkeség vonult a keleti égre. Aztán az ezüstösre változott, és én vigyáztam és imádkoztam tovább, amíg az ezüstös égből bíborvörös és aranyszínű ég lett, és a hegyek gerincén lángolt az új nap oltárának tüze. És akkor megkaptam a prédikációt és megkaptam az erőt, majd lefeküdtem és elaludtam. Aztán fölkeltem, hogy prédikáljak, és emberek hajoltak meg Isten tüze előtt. Ez az a hely, ahol a prédikációt kaptam.”
A te életedben is lehet olyan terület, ahol úgy érzed erőre lenne szükséged. Lehet olyan helyzet, amikor úgy érezheted, a megfelelő szavakra lenne szükséged. Lehetnek olyan lelki harcok, ahol megfelelő harcostársakra lenne szükséged. A kérdés az, hogy mit teszel ilyen helyzetben?
Próbálhatsz utánozni olyan embereket, akik a térdeiken harcolták meg először is harcaikat, de nem fog megnyilvánulni Istennek az az ereje életedben, ami az ő életükben megnyilvánul, amíg meg nem tanulsz Isten előtt lenni, kitartóan imádkozni, várni az Istentől jövő szóra, tanácsra, erőre.
Milyen csodálatos lehetőség az, hogy a saját szobádban letérdelve, Istennek őszintén kitárva szívedet, életedet, olyan csodákat tapasztalhatsz meg, amelyekről nem is álmodtál. Csak légy bátor Istenben bízni és Rá hagyatkozni. Akkor fogod megérteni milyen hatalmas erő rejlik az igazi ember kitartó és szívből jövő könyörgésében.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus által ma is megigazítod azokat, akik átadják életüket Neked. Krisztus nevében taníts, vezess minket. Ámen.

2023. november 15., szerda

Légy Krisztus bátor követője!

A tanítvány nem nagyobb a mesterénél, a rabszolga sem nagyobb az uránál.Legyen azért elég a tanítványnak, ha olyan mint a mestere, és a rabszolgának, ha olyan, mint az ura. Ha a ház urát Belzebubnak hívják, akkor mennyivel csúnyább néven nevezik a család többi tagját!”
Máté evangéliuma 10. rész 24-25. vers



Mi szeretnénk a Krisztus nyomdokaiban járni, de úgy, hogy mindenki csak azt mondja nekünk, hogy telve vagyunk Szentlélekkel.
De Krisztusnak mit mondtak? Azt mondták, hogy ördög van Benne. Mások azt mondták, hogy elmebeteg, ne hallgasson rá senki.
Pedig Ő nem olyan volt, mint én vagy, mint te.
Az Ő szájában nem találtatott álnokság, Ő sosem vétkezett. Attól kezdve, hogy a földre született, addig a pillanatig amikor kilehelte a lelkét, az élete 100% engedelmesség volt az Atya iránt.
Nem engedett meg magának egy lépést sem a saját maga gondolkodása szerint.
Amikor egy közösségben kigúnyolják az evangéliumot, eretnekségeket hirdetve, amikor az Isten nevét letapossák és te nyugodtan ülünk a helyünkön, mert félünk attól, hogy támadni fognak minket ha kiállunk az Isten beszéde mellett, lelki emberek vagyunk? Nem vagyunk azok.
Amikor gyávaságból teszünk vagy nem teszünk meg valamit és ráfogjuk, hogy szeretetből hallgattunk, Isten szerint tesszük a dolgokat?
Pál apostol azt mondja, hogy akik kegyesen akarnak élni, üldöztetni fognak. Méghozzá olyan emberek miatt főleg, akik a gyülekezetekben vannak, és testi módon élnek.
Ma nagyon sok gyülekezet kompromisszumot kötött azért, hogy a "nyáj" jó nagy legyen és befogadott olyan embereket is akik sosem születtek újjá és sosem találkoztak az Élő Istennel.
Ezek az emberek pedig nem az Isten igazságát szomjazzák. Hanem a "sótlan" étrendet, mert sok a beteg és nem szeretnék, hogy bárki is zavarja őket az alvásban.
Amikor pedig hangzik az Isten beszéde, ezek tiltakoznak, tüntetnek, lázadnak.
Nagyon sok esetben igaz, hogy az evangéliumot úgy felhígítottuk, hogy ha méreg lenne, nem ölne meg senkit, ha gyógyszer lenne, nem gyógyítana meg senkit.
Amikor Isten vezet téged, akkor az tetszik neked, ami tetszik Istennek. Ahol Ő sóhajt, ott te is sóhajtasz. Ami Neki fáj, neked is fáj. Amit Isten elítél, azt elítéled te is. Mert újjá vagy születve, Isten gyermeke vagy.
Vizsgáld meg önmagad! Van-e benned olyan dolog ami nem tetszik Istennek? Légy bátor elkezdeni a tisztogatást életedben. Légy bátor lépni a Krisztus nyomdokaiban akkor is, amikor ezért üldöztetést, szenvedést kell eltűrnöd itt a földön. Hiszen ez a szenvedés, örök dicsőséget fog szerezni neked.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, hogy Krisztus kitartott mindvégig és a golgotai keresztet, a gyalázatot is vállalta értünk. Segíts, tégy bölccsé minket, hogy tudjuk a jutalmat nem a testvéreink adják, hanem Te adod majd nekünk. Segíts, hogy amikor kell vállaljuk, a szenvedést is, a gyalázatot is Érted Istenünk. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 14., kedd

Felfoghatatlan lehetőség

Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk. Zsidókhoz írt levél 4. fejezet 16. vers




Képzeld el, hogy az országod elnöke vagy miniszterelnöke szánna rád egy teljes órát. Képzeld el, hogy kérhetnél is tőle valami olyat, amit természetesen nem ütközik törvénybe és ő teljesítené a kérésedet. Mit mondanál neki? Mit kérdeznél és főleg mit kérnél tőle?
Fel sem tudod fogni, hogy milyen nagy kiváltságot kaptál az imádságban rejlő lehetőségek által. A királyoknak Királya, az uraknak Ura, az elnökön Elnöke, a világmindenség teremtője és fenntartója. A tudomány, az idő, a föld összes törvényszerűsége, az időjárás, minden alá van rendelve Istennek.
Korlátlan hatalma van, minden élő Tőle függ és a világegyetem minden gazdagságával rendelkezik.
Olyan jelentéktelen vagyok, olyan jelentéktelen vagy az Ő nagyságához képest. Csoda, hogy egyáltalán tudomást vesz rólunk. Krisztus által lehetőséget biztosít minden gyermekének, hogy bemenjen imádság által az Ő jelenlétébe, kegyelmének királyi trónja elé és ezáltal kegyelmet és segítséget kapjon a szükség idején.
Isten úgy döntött, hogy saját magának állít törvényt és ezt nem is szegi meg: a szabad akarat törvényét. Szabad vagy sikert aratni, szabad vagy kudarcot vallani, szabad vagy Isten erejét kérni és abban bízni, szabad vagy a magad erejére támaszkodni.
Emlékezz erre akkor, amikor legközelebb azt kérdezed magadtól: " Miért engedi ezt Isten?"
Isten nem örül sok mindennek, ami történik, de megengedi, mert oly sok ember nem kér az Ő segítségéből.
Isten szüntelenül várja, hogy tanácsért fordulj Hozzá, de ha te nem keresed Őt és nem bízol a szavában, megengedi, hogy menj a saját utadon. Mennyivel másabb lenne ez a világ, ha megértenénk micsoda kiváltság Istent igazán keresni és az Ő akaratát cselekedni a körülményektől függetlenül. Óriási változások történnének a világban.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy jöhetek Hozzád. Bocsásd meg, hogy nem fogtam fel, nem értettem meg, hogy mit is jelent az a nagy lehetőség, amit Krisztusban nekem ajándékoztál. Kereslek Téged. Tanácsoddal igazgass engem a mai napon is. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 13., hétfő

A lelki érettség áldásai

Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.                                                  Filippibeliekhez írt levél 2. fejezet 5-8. versek




Gondolkoztál már azon, hogy miért volt a legádázabb kommunista üldöztetés idején Romániában és Magyarországon is lelki értelemben ébredés? Miért mentek el az emberek az istentiszteletre akkor is, ha tudták, hogy a munkahelyüket, gyermekeik jövőjét vagy a szabadságukat teszik kockára?

Azért, mert az üldöztetés megtisztította a keresztény gyülekezeteket. Mindazok a lelki szájhősök, akik nagy jelszavakat ismételgettek, de valójában nem volt Krisztusnak átadott életük, visszaléptek a kereszténységtől vagy besúgói lettek a rendszernek. Mivel azonban a gyülekezetek megszabadultak a képmutatóktól, a Szentlélek olyan erőteljesen munkálkodhatott, hogy a besúgók sorra "buktak le."

A Szentlélek megelevenítő tüze szívből-szívbe terjedt és az emberek azzal töltötték az éjszakáikat, hogy kézzel írjanak, kottázzanak lelki énekeket, ezt 20-30 példányban szintén kézzel sokszorosítsák, hogy a titkos lelki közösségben legyen miből énekelni.

A gyülekezet éjszaka közepén gyűlt össze imádkozásra, a kenyér megtörésére és az Ige hallgatására, és a gyülekezés órákig tartott, hiszen a keresztények nem érkezhettek egyszerre, mert az feltűnő lett volna a besúgóknak. Senki nem nézegette az óráját és nem "zúgolódott" mert ismét hosszúra nyúlt az istentisztelet. Feleségek úgy mentek el otthonról a bemerítésükre, hogy az istentelen férjük azzal fenyegette meg őket, ha be mernek merítkezni, akkor meg fogják gyilkolni őket. Fiatal fiúkat, lányokat tagadott ki a családjuk a Krisztusban nyert hitük miatt, de egy pillanatra sem gondolkodtak azon, hogy visszalépnek a Krisztus követésétől. Mi lett ennek a jutalma? Néhány éven belül, a kemény szívű, ellenséges férjek, szülők szintén átadták életüket Istennek.

Éjszaka, pokrócokkal besötétített ablakokkal zajlott az új keresztények bemerítése. A Szentlélek annyira kiáradt, hogy az emberek 1-2-3 órán át hallgatták az Ige hirdetését és amikor véget ért, sajnálkozva mondták: " De hamar vége lett. Hallgattuk volna még." Egyszerűen azt érezték, hogy az örökkévaló Isten jelenlétében megállt az idő. Megszűnt minden zavaró tényező. Emberek, akik hitre jutottak a leghidegebb téli éjszakákon, nem voltak hajlandóak várni tavaszig a bemerítkezéssel, hanem vállalták, hogy a közeli folyóban, jeget törve legyenek bemerítve. Nem a pálinka fűtötte őket, hanem a Szentlélek megelevenítő tüze. Senki sem fázott meg vagy kapott tüdőgyulladást ezeken a különleges alkalmakon.
Ebben az időben a hívők negyed annyira sem éltek anyagi jólétben, mint ma és mégis sokkal többet áldoztak, adakoztak, mert 1000x nagyobb lelki érettségre jutottak el.    
Mi történik velünk a jelenben? A jólét egy olyan zavaró tényezővé vált, amely elvonta a figyelmünket Istenről, az örökkévaló célunkról és ezáltal belemerültünk a mulandó dolgokba. Ennek a következménye az lett, hogy sok-sok keresztény elméletileg követné Krisztust, de gyakorlatilag az anyagiakért folyó harc, küzdelem miatt nem marad sem ideje, sem ereje. Hiszen ahol van az ember szíve, ott lesz a kincse is.
Jó szülőként, a mennyei Atya jólétet és áldásokat tartogat övéinek, de tudja, hogy megfelelő lelki érettség nélkül ezek elvonják a figyelmet a lelki termékenységről és növekedésről.
Mit tehetünk? Annyi jólétet keress és tarts meg, amivel a lelki érettséged meg tud birkózni anélkül, hogy az a lelked kárára lenne. Természetes, hogy életed minden területén virágzást, növekedést szeretnél, de amíg nem válsz megfelelően éretté lelki értelemben, addig Isten csak mérsékelten tudja ezeket rád árasztani, mert tudja, hogy elvonnák a figyelmedet a Kegyelemben való növekedésről.


IMA: Istenem, a Te Szentlelked által ma is tudsz munkálkodni. Gyújtsd lángra szíveinket, hogy ne a kifogásainkat akarjuk elhitetni Veled, hanem szánjuk oda teljesen életünket Neked. Csak így tudsz minket lelkileg éretté, gyümölcsözővé tenni. Krisztus nevében támogass minket ebben, Ámen.

2023. november 12., vasárnap

Valódi nyugalom

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Máté evangéliuma 11. fejezet 28. vers




Vannak emberek, akik félnek elindulni, hogy megtegyenek valamit és emiatt állandóan kifogásokat keresnek. Vannak azonban olyan emberek is, akik nagyon is tevékenyek, de ők megállni, elcsendesedni, pihenni félnek.
Te milyen ember vagy? Van bátorságod megállni? Van bátorságod csendben maradni? Olyan sok ember tudatosan választja a rohanást. Jézus Krisztus tudja, hogy elfáradsz és azt is tudja, hogy pihenésre, megnyugvásra van szükséged fizikai, de lelki értelemben is.
Helyes dolog a szorgalom, de a munka része az is, hogy időt szánsz a pihenésre, felüdülésre.
Jézus Krisztus szelíden téged szólít ma. Jól tudja, hogy testileg és lelkileg is szükséged van pihenésre és feltöltődésre. Éppen ezért van a pihenőnap.
Krisztus hív, hogy jöjj Hozzá és találd meg Nála lelked nyugalmát, de nem fog kényszeríteni téged. A döntést a te kezedbe adja. Az élet nem arról szól, hogy minél jobban belemerüljünk a világi mókuskerékbe, hanem arról, hogy igazán megismerd Istent, és akit elküldött: Jézus Krisztust.
Ismerd hát be, hogy életed teljesen Istentől függ. Bízd Rá életed és nem fog gondot okozni, hogy megpihenj. Ha lelked igazi nyugalmat, pihenést, felüdülést talál, az élet forgatagában sokkal áldottabb, hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb leszel.



IMA: Istenem elismerem, hogy sokszor túlságosan sok terhet veszek magamra és elfelejtem, hogy milyen fontos Nálad időzni és lelkileg felüdülni. Jövök Hozzád, kérlek, adj megnyugvást, felüdülést lelkemnek. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...