2021. február 27., szombat

Visszatükrözni az Igazit!

Van aki csak hallgatja Isten tanítását, de nem engedelmeskedik neki. Az ilyen ember úgy jár, mint aki megnézi arcát a tükörben,
azután elmegy, és azonnal el is felejti, amit látott.
Jakab levele 1. rész :23-24 (Egyszerű Fordítás)



Tükör vagyok
Mike Károly verse

Itt vagyok Isten készletében.
Létem egy kopott, rossz tükör.
Tükör a mester műhelyében,
Tükör, mit bármi összetör.


Rám ragyog Isten tiszta fénye,
S tükröznöm kéne szerteszét,
De hogyha felvesz drága lénye,
Véresre vágom szent kezét.


Atyám, a fénylő műhelyedben
Itt állok árván, tétlenül,
Rád várok, ím, hogy szent kezedben
Te újra használj eszközül.
Ha kell, hát vess a tűzbe engem,
És úgy simítsd ki lelkemet,
Vagy zúzzad össze testem-lelkem,
De végy kezedbe engemet.


IMA: Atyám, köszönöm neked, hogy megszántál, megmentettél, és kezedbe vetted életem. Segíts teljesen átadnom magam Neked, hogy hasznos eszközödként tükrözzem vissza szépséged, szereteted, jóságod. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 26., péntek

Van reménységünk!

Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk, nem kézzel csinált, hanem örökkévaló mennyei házunk.
Korinthusiakhoz írt második levél 5. fejezet 1. vers



Leginkább akkor tudatosul bennünk leginkább, hogy mennyire halandók vagyunk, amikor megállunk valakinek a földi maradványai mellett egy temetési szertartáson.
Pál apostol rámutat arra, hogy a földi életünk és testünk mulandó, sátorkészítőként a sátor példáját hozza szemléltetésül.
Lehet akármennyire jó szakember valaki, készíthet akármilyen jó sátrat, az idő vasfoga meg fogja emészteni azt.
Ebből fakad a mi egész lényünket érintő sóvárgás a mennyei, az örökkévaló után.
Amikor valaki, aki Isten gyermeke volt élete során, kileheli az utolsó leheletét, nem a halál, hanem az élet fogadja be őt.
A mi földi vándorutunk, „sátoros” kalandunk véget ér és hazaérkezünk abba az új otthonunkba, amit Krisztus készített nekünk. ( János evangéliuma 14. fejezet 2. vers)
A földi életünk lehet gazdag és teljes, ha Istenből merítjük örömünket, örülhetünk az emberi kapcsolatainknak, munkánknak és a Krisztust dicsőítő szolgálatunknak.
Ezek viszont csak előízei annak a dicsőségnek, boldogságnak, ami vár ránk az Isten országában.
Gyakran, amikor szembesülünk saját hallhatatlanságunkkal, talán úgy érezzük, maradnánk még ebben az ismert világban, azokkal, akiket szeretünk és családunknak tartunk.
Keresztény emberekként viszont nem úgy gyászoljuk azokat, akik előre mentek, mint akiknek nincsen reménységük. Mi tudjuk, hogy életünk legjobb része, még előttünk van.



IMA: Istenünk, a földi testünk sátora, talán sokunknak már repedezik, szakadozik. Készíts fel minket arra a mennyei valóságra, amire hívod minden gyermeked. Segíts, hogy ez a reménység erősítsen minket minden nap. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 25., csütörtök

A feltámadás ereje

Amikor ezt mondta, hátrafordult, és látta, hogy Jézus ott áll, de nem ismerte fel, hogy Jézus az. János evangéliuma 20. fejezet 14. vers



Ha te álltál volna húsvét reggelén a jeruzsálemi temetésen, eléd is furcsa látvány tárult volna. Egy olyan helyen ahol általában csend, nyugalom és emlékező emberek tartózkodnak csendes áhítattal, zavart, meglepődött emberek csoportja rohangált. Ezután egy nő haladt visszafelé a Jeruzsálembe vezető úton. Utána két fiatal férfi futott vissza egy rejtélyes módon megnyílt sír felé.
Egy valaki biztosan figyelemmel kísérte mindezeket az eseményeket. Az a feltámadt Jézus Krisztus, aki kilépett a sírjából három nap elteltével. Csendesen közelítette meg Máriát, hogy közölje vele a feltámadásának világra szóló örömhírét. Ez a találkozás a feltámadt Megváltóval teljesen megváltoztatta Mária életét. Ez a találkozás a te életedet is megváltoztathatja ma. Húsvét reggelén Krisztus nem súlytalan kísértetként jelent meg Mária előtt. Valóságosan és testben támadt fel. Krisztus valóságosan legyőzte a gonosz erejét és a halál már nem tarthatta Őt szorításában.
Ez a Jézus Krisztusról szóló örömhír neked is szól ma. Mária ismét szaladni kezdett, de már nem a temető felé és nem bizonytalansággal a szívében. Öröm és hit járta át egész lényét: „Láttam az Urat!”
Krisztus tanítványai, a keresztény elhívottak azóta is mennek és hirdetik világszerte, hogy Jézus Krisztus valóban feltámadt. Van bűnbocsánat, van élet a halál után és van vigasztalás azok számára, akik az Úrban haltak meg, hiszen egy napon az Ő életükben is győzedelmeskedni fog a feltámadás ereje.


IMA: Istenünk, Máriával együtt olyan jó, hogy van örömhír, amit mi is továbbadhatunk, amiből mi is meríthetünk. Mivel Istennel járunk, bizonyosságunk lehet afelől, hogy Krisztus valóban feltámadt. Tölts meg minket bátorsággal, hogy tudjunk tanúid lenni minden beszélgetésben és cselekedetben. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 24., szerda

Ingyenes, de drága kegyelem

Három óra tájban Jézus hangosan felkiáltott: "Éli, éli, lamá sabaktáni!" Azaz: "Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?" Máté evangéliuma 27. fejezet 46. vers



A kegyelmet Isten ingyen kínálja azoknak, akik azt hittel hajlandóak elfogadni, de Istennek nagyon sokba került kieszközölni ezt az ingyen kegyelmet. Egy ember a következőt mondta gúnyosan: „ Én szeretek bűnt elkövetni, Isten pedig szereti a bűnömet megbocsátani. A világmindenségben végülis minden összhangban van.” A Megváltó fájdalmas felkiáltása a kereszten azonban kijózanít bennünket. A pokol gyötrelmeit kellett átélnie, csakis ez által tudta kifizetni az emberiség bűneiért a büntetést és tudta kieszközölni a kegyelmet. „Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért. Ézsaiás könyve 53. fejezet 6. vers” Krisztus a mélységbe szállt le, és pontosan azért kell komolyan vennünk az Ő követését. Már nem lehetünk könnyelműek az engedetlenségünkkel kapcsolatosan, hiszen Krisztusnak nagyon sokba került minden egyes bántó szavunk, önző tettünk.
Állandó önzésed és Isten elleni lázadásod nagyon-nagyon sokba került Krisztusnak. Jézus Krisztus a legborzasztóbb szenvedéseket élte ált, hogy mi kimondhassuk: „Istenem bocsáss meg nekem.” Csakis azért lehet részünk megbocsátásban, mert Krisztus drágán megfizette ennek árát. Mivel Krisztus végigjárta helyettem a bűneim és az azzal járó szenvedések útját, már nem kell ezt az utat választanom. Te sem kell ezt az utat válaszd. Függetlenül attól, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznem életem során, a pokol már nincs az uticéljaim között. Életemet az én Megváltó Krisztusom ölelésében élem és éppen ezért vagyok szabad. Már nem szeretek és nem akarok vétkezni.


IMA: Istenünk, bocsásd meg nekünk, hogy olyan sokszor leértékeltük a Te drága kegyelmedet. A Te kegyelmed nem volt olcsó. Nagyon sokba kerül Neked. Adj nekem hálás szívet mindazért, amit elvégeztél értem is a kereszten. Ámen.


2021. február 23., kedd

Új élet-új értékrend

Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert ülni a vámnál, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: "Kövess engem!" Az felkelt, és követte őt. Máté evangéliuma 9. fejezet 9. vers



Az ókori Rómában az adószedés máshogy működött, mint napjainkban. Éppen ezért a rómaiakat csak az érdekelte, hogy az adószedő beadja nekik a kirótt adót, de senki nem ellenőrizte, senkit nem érdekelt, hogy mennyivel több pénzt kért a népétől a megkövetelt adón felül. Mai példával élve, ha a rómaiak személyenként 10 ezer forint adó beszedését várták el az adószedőtől, ő nyugodtan kérhetett 15 ezer vagy 20 ezer forintot is. Ezzel senki sem foglalkozott. Az adószedő gyakorlatilag úgy fosztotta ki a népéhez tartozókat, ahogyan csak akarta.
Abban az időben a saját népének megvetésével kellett szembenéznie az adószedőnek, de a busás anyagi haszonért ezt sok ember úgy gondolta érdemes vállalnia.
Éppen ezért feltételezhetjük, hogy Máté is hatalmas vagyont gyűjthetett össze adószedőként. Ha ez tudatosul bennünk, akkor érthetjük meg milyen árat fizetett Máté a Krisztus követéséért.
Ma is vannak emberek, akiknek drága árat kell fizetniük a Krisztus követéséért. Kereshetsz pénzt úgy is, hogy Istent gyalázod, és nem dicsőíted általa. Követhetsz olyan üzletpolitikát, amely az istentelenek körében népszerű és bevált politika, de a szíved mélyén tudod, hogy nem jársz el helyesen vagy tisztességesen. Ezek a helytelen üzleti gyakorlatok nemcsak az Istennel való bensőséges kapcsolattól foszthatnak meg téged, hanem a testvéreiddel való igazi közösségtől is megfosztanak.
Krisztus hozzánk hasonló emberekért jött el a világra. Azért tette ezt, hogy halála és feltámadása által helyreállítsa erkölcsi és lelki egészségünket.
Ne légy hát feldúlt, ha Krisztus olyan „műtétet” végez életedben, amely fájdalmas lesz a számodra. Ez is a gyógyulásodat szolgálja. Tudnod kell, hogy Jézus Krisztus nemcsak áldozatra hív bennünket, hanem csodálatos befektetést is kínál nekünk:
„ És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet. (Máté evangéliuma 19. fejezet 29. vers)


IMA: Istenünk, segíts megértenünk, hogy a kegyelmed ingyen van, de ha téged akarunk követni, annak ára van. Gyógyíts meg minket az erkölcsi magatehetetlenségünkből. Segíts felismernünk, megvallanunk bűneinket és hűségesen követnünk Téged. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. február 22., hétfő

Közel van az Úr

De te is közel vagy, Uram, és minden parancsolatod maradandó. 119. Zsoltár 151. vers



A zsoltáríró kétségbeesett segélykiáltásaival sürgeti az Istent, hogy jöjjön segítségére. A zsoltáríró folyamatosan segítségért kiált, és nem adja fel. A zsoltáríró szavaiból kiérződik bizonyos fokú elkeseredettség, de az is egyértelmű, hogy amikor csak segítségül hívja az Úr nevét, szívében reménység támad, és Isten szava jelenti számára az egyetlen vigasztalást.
Ugyanakkor azt is kifejezi Isten felé, hogy továbbra is elkötelezett Isten törvénye és annak megtartása mellett. Akkor is, amikor a zsoltárírót úgy tűnik, körül fogják ellenségei, akkor is, amikor úgy tűnik, Isten nem válaszol, a zsoltáríró továbbra is az Istenben és az Ő beszédében bízik, elkötelezi magát az Isten iránti engedelmességre.
A mi hitéletünkben is lehetnek olyan időszakok, amikor úgy tűnik, hogy Isten hallgat. Ha viszont Isten számtalan beteljesült ígéretére gondolunk, biztosak lehetünk abban, hogy Isten továbbra is megtartja ígéreteit és a megfelelő időben válaszolni fog.
Isten igéjéhez való visszatérés volt folyamatos vigasztalás a zsoltáríró életében, főleg abban az időszakban, amikor úgy tűnt Isten nem válaszol a segélykiáltására.
Nekünk is ez adhat erőt és vigasztalást.


IMA: Istenünk, egyedül Benned bízunk és reménykedünk. Válaszolj segélykiáltásunkra. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. február 21., vasárnap

Mennyei erő

Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll. Máté evangéliuma 3. fejezet 16. vers



Véletlenül tette azt Jézus Krisztus a betlehemi megszületésétől egészen a golgotai kereszthaláláig, amit tett? Ha teljesen emberré lett, honnan kapott erőt a betegek gyógyítására, halottak feltámasztására? Miért tudott olyan erővel, hatalommal, tekintéllyel beszélni amilyennel egyetlen korabeli pap vagy rabbi sem tudott? Mielőtt még azzal magyaráznánk ezt, hogy Ő a szentháromság egyik személyeként mindezt megtehette, nézzük meg, hogy mit mond ezzel kapcsolatosan Isten beszéde: „… mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. ( Filippibeliekhez írt levél 2. fejezet 6-8. versek)
Isten Szentlelke különleges módon vett lakozást Krisztus életében, hogy felkészítse Krisztust elhívására.
Amint a kezdetben a Szentlélek lebegett a vizek fellett, úgy Krisztus felett is lebegett a földi szolgálatának kezdetén. Ez a mozzanat kicsit sem jelentéktelen. A mennyei Atya hangja is igazolta Krisztust a következő szavakkal: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”
Ezek a szavak eszünkbe juttatják Ézsaiás jövendölését Isten szolgájáról, aki beteljesíti Isten megváltással kapcsolatos ígéreteit.
Isten megtestesült Fiát megtisztelte az Atya és megtisztelte a Szentlélek is bemerítésekor. Az, hogy a Szentlélek által felkent volt, nem mentesítette Krisztus a szenvedés útjától.
Isten azért kente fel Őt a Szentlélek által, hogy szolgáljon és életét adja sokakért. Ha a mai világban szeretnénk Krisztus követői lenni, ezt jobb, ha nem feledjük el.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy gyermekeidet ma is felruházod a Szentlélek erejével. Segíts Istenünk a Szentlélek által megfizetni az engedelmesség árát a Te dicsőségedre. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...