2020. december 12., szombat

Szabadság a halálfélelemtől...

Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt; és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak. Zsidókhoz írt levél 2. rész 14-15. vers



Ez a két igevers magába foglalja Krisztus földi életének az elejét és a végét.
Világosan tudtunkra adják, hogy miért jött Krisztus a földre.
Az Atya terve az volt, hogy Krisztust ajánlja fel a világ megmentéséért, hogy eképpen mentse meg az Ő gyermekeit. hiszen azért fáradunk és küzdünk, mert az élő Istenben reménykedünk, aki üdvözítője minden embernek, de leginkább a hívőknek. 1 Timóteus 4:10
Krisztust elfogadva, Isten örökbefogadott gyermekévé válhatsz.
Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, János 1:12
...Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek...
Krisztus létezett a megtestesülése előtt is. Ő Lélek. Ő volt Isten örökkévaló Szava. Ő Istennel volt és Ő Isten volt.
(János 1:1, Kolossé 2:9)
Ő azonban levetkőzte Isteni hatalmát és dicsőségét, majd testté és vérré lett.
Teljesen ember lett és teljesen Isten maradt. Ez egy csodálatos titok. Ez a titok a hitünk középpontja és a Biblia tanítása.
...hogy halála által...
Krisztus megtestesülésének a célja az volt, hogy meghaljon.
Istenként nem halhatott meg az emberekért, csak emberként tehette ezt meg.
A születésének célja voltaképp a Nagypéntek volt.
Ez az, amit el kell mondanunk, amikor a Karácsony jelentőségéről beszélünk.
...megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt...
Halálával, Krisztus kihúzta az ördög méregfogát.
Hogyan? Úgy, hogy kifizette minden adósságunkat amelyet a bűneinkkel halmoztunk fel.
Tehát az ördögnek már nincs jogalapja, hogy Isten gyermekeit vádolja. (Róma 8:33)
Hogyan igazított meg minket az Atya? Krisztus vére által.
( Róma 5:9)
Az ördög legfőbb fegyvere ellenünk, a bűneink, éppen ezt vette ki Krisztus a kezéből.
Többé már nem követelhet halált Isten gyermekeire, mert a Bíró felmentett minket Krisztus halála miatt.
...és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak.
Tehát Isten gyermekeiként, szabadok vagyunk a halálfélelemtől.
Isten, az Atya megigazított minket. Ezen az ördög már nem tud változtatni.
Ha nem kell félnünk többé a legnagyobb ellenségünktől, a haláltól, már semmitől sem kell félnünk.
Szabadok lehetünk: az örömre, és a másokkal való közösségre.
Milyen csodálatos üzenete ez a Karácsonynak! Adjuk ezt tovább a világnak! Azoknak, akik még mindig a bűn és a halálfélelem rabságában élnek. Van lehetőség a kibékülésre Istennel!


IMA: Istenünk, akiket Krisztus megszabadít, azok valósággal szabadok lesznek. Köszönjük Szentlelkedet, Aki által a Te gyermekeid lehetünk. Könyörülj minden emberen, aki még a bűn rabságában él, hogy megtapasztalja a valódi szabadságot, amit a megtestesült és meghalt, feltámadt Krisztus hozott nekünk. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 11., péntek

Bőséges élet

A tolvaj azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. De én azért jöttem, hogy az embereknek életük legyen, és bőségben éljenek.
János evangéliuma 10. rész 10. vers



Eszembe jutott egy idős ember, aki több, mint 60 év házasság után vesztette el a feleségét. Azt olvastam erről az emberről, hogy a nagy veszteség után, amikor bátorították ne keseredjen el és ne adja fel, azt mondta:
" Krisztus egész életemben hű barátom volt. Van kiért élnem továbbra is."
Bárcsak minden keresztény elmondhatná ezt halála előtt:
" Krisztus egész életemben hű barátom volt."
Talán te is egy olyan ember vagy, aki valamelyik Karácsony előtt, vagy éppen után vesztettél el valakit aki fontos volt neked. Ilyenkor pontosan emiatt megtörténhet, hogy megszáll a szomorúság. Ha így van, ne fojtsd vissza.
Éld át a szomorúságot. Mire való a szeretet, ha nem arra, hogy az életben és a halál után is erős érzelmeket váltson ki belőlünk?
Arra azonban vigyázz, hogy ne válj megkeseredetté. Tragikusan önpusztító dolog elmerülni a keserűségben.
Krisztus azért lett halandóvá, hogy mi halhatatlanokká váljunk azáltal, hogy örök életet nyerünk.
"De én azért jöttem, hogy az embereknek életük legyen, és bőségben éljenek."
A fent említett pár beszélgetett arról, hogy hol töltsék el életük utolsó éveit. Végül a következőben egyeztek meg:
" A végső otthonunk mindenképpen a mi Urunknál legyen."
A karácsonyi összejövetelek, családi találkozók nagyszerű dolgok, de a legnagyszerűbb az igazi családi találkozó lesz fent az Úrnál."
Minden egyéb földi találkozó, csak az elő ízét adják annak a nagy találkozásnak.
Az előíz jó, kivéve ha arra szolgál, ha az igazi helyett használjuk egyféle pótlékként.
Ó kedves olvasóm. Ne engedd, hogy az ünnep sokféle "édessége" pótlék legyen és megfeledkezz az igazi Édességről, ami az Isten országában vár rád.
Engedd, hogy minden veszteség és minden öröm a nagy Atyai találkozó felé hajtsa szíved vágyát.
Miről szól a Karácsony, ha nem arról, hogy Krisztus azért jött, hogy életünk legyen, sőt bőségben éljünk?
Isten minden gyermekének élete van most és mindörökre.
Legyen a "most" mélyebb és gazdagabb ezen a Karácsonyon, azáltal, hogy iszol az örökkévalóság forrásából. Annyira közel van hozzád.


IMA: Atyánk, köszönjük azt, hogy életet hoztál Krisztus által a világba. Köszönjük Neked, hogy bőséges életet akarsz adni nekünk. Segíts meglátnunk, hogy Te vagy a záloga ennek a bőséges életnek. Segíts minden egyes embernek, akihez eljutott ez az üzenet, megragadni az örök élet ingyenes ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 10., csütörtök

Boldog, aki hitt!

Mert íme, amint felfogta fülem köszöntésed hangját, ujjongva mozdult meg a magzat méhemben. Boldog, aki hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki." Lukács evangéliuma 1. fejezet 44-45. vers



Erzsébet sokat szenvedett, mert egy olyan világban élt ahol nagyon fontos volt, hogy a feleség gyereket, „trónörököst” szüljön. Ha egy nőt feleségül vett egy férfi, majd később kiderült, hogy a felesége nem tud teherbe esni, a férjnek törvényes joga volt másik feleséget is venni a meglévő mellé, hogy utódja lehessen. Ez az Erzsébet viszont fájdalmas éveiben meghallotta Isten üzenetét, ígéretét, hitt az ígéretnek, ezért idős korára lett csodálatos módon várandós. Sokan nem úgy nézünk ki, mint akik valamilyen nagy kérdésre válunk választ, vagy valamilyen nagy csoda érkezését várjuk. Hogy fogunk ennek ellenére reagálni arra, amikor Isten Szentlelke által szemünk elé kerülnek Isten ígéretei? Isten ígéreteiben vetjük végső bizalmunkat? Ha reálisak vagyunk, láthatjuk mennyire bizonytalanok a lépteink, szavaink, gondolataink, láthatjuk, hogy még az ország és világ vezetői is ellentmondásba kerülnek önmagukkal ezekben az időkben, bízhatunk abban, hogy Isten biztos kézzel tartja életünket, Isten sosem kerül ellentmondásba saját magával, saját ígéreteivel, ezért bízhatunk az Ő vigasztalásában, abban, hogy Ő bekötözi sebeinket. Isten ott van életed nehéz összevisszaságában is, és olyan gyengéden közelít meg téged ma. Isten hallja a kiáltásodat, hallja a sírásodat az életed meddő területei miatt, látja a veszteség, betegség okozta fájdalmadat és együtt érez veled. Engedd, hogy az Ő vigasztalása, békéje befedezze életedet. Ezáltal te is a sötét kilátásból ujjongásba törsz majd ki, mint ahogyan a magzat János anyja méhében, amikor megérezte a Szentlélek gyógyító és megmentő jelenlétét.


IMA: Istenem, a nehézség sokszor túl nagynak tűnik életemben, szükségem van Rád, hogy megtartsd életem. Köszönöm, hogy ma is szelíd hangon megszólítottál. Szeretnék hinni a szavadnak, hogy a lelkem ujjonghasson a Te jelenlétedben. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2020. december 9., szerda

Szikrából fényözön

Az angyal így válaszolt neki: "A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. Lukács evangéliuma 1. fejezet 35. vers 



Most, amikor mindenütt apró ünnepi égőket láthatunk, elgondolkodtató, hogy a sötétben mennyire erőteljesen tud világítani egy kis led égőcske.
Olyan egyszerű, alázatos volt Jézus Krisztus megtestesülésének története. Egy egyszerű, alázatos fiatal lányról szól, aki engedelmeskedni akart Istennek, ezért Isten kezében csodálatos eszközzé válhatott. Egy megterhelt világban élt, a társadalma római elnyomás alatt élt. Mária azt is sejthette, hogy a környezetében ítélkezni fognak felette, mert azt fogják gondolni, hogy házasságon kívül esett teherbe egy bűnös kapcsolatnak köszönhetően, emiatt pedig megvetett lesz. Mária mégis meghallotta Isten örökkévaló üzenetét és igent mondott Isten hívásának. Egy kis szikrából világot fénybe borító világosság lett ott Betlehemben. A krisztusi világosság sok-sok szikrája ma is ott van Isten gyermekeinek szívében és általuk szeretné Isten reménységgel, örömmel megtölteni életünket, ünnepeinket. Talán az elmúlt években te is cserélgetted a díszeket, fenyőfát, elutaztál, hogy havas vidéken ünnepelhess, de mégsem tudtad megragadni a Karácsony lényegét. Engedd be azt a fényt a szívedbe idén te is.


IMA: Világosság Istene, segíts nekem, hogy a tökéletes szeretetedet tükrözhessük minden irányba, hogy a Te végtelen hatalmad meggyökerezhessen életemben. Szeretném meghallani a Te örökkévaló üzenetedet akkor is, ha megterheltek a mindennapjaim, hogy elhívásod békességében élhessek. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 8., kedd

Lelki sötétség-világosság

A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog. Ézsaiás könyve 9. fejezet 2. vers


Kell most sötétségről beszélni, amikor településeink ünnepi fényözönben úsznak? Nyilvánvaló, hogy nem fizikai értelemben, de lelki értelemben sötétségben vagyunk Isten nélkül. Sötétség az, amikor egy önmagát kereszténynek tartó házaspár inkább elválik (mondván, hogy a gyermeknek nem tesz jót egy problémás családban élni, de jót tesz egy válás traumája), ahelyett, hogy segítséget kérne és megoldaná a problémáit. Emiatt a gyerekek nagy része nem lát megfelelő apai, szülői mintát, nincs megfelelő nemi identitása és a szülői példából megtanulja, hogy probléma esetén nem kell vállalni a felelősséget, hanem egyszerűen a könnyebb utat kell választani. Sötétség az, hogy Decemberben a legtöbb adomány az állatmenhelyekhez fut be, mert úgy gondoljuk a kutyákról, macskákról gondoskodni kell, de hagyjuk megfagyni az embert az utcán. Mielőtt örökre lecsukja a szemét, még arcába is vágja társadalmunk fölényesen, hogy csakis az ő hibája, hogy magatehetetlenné vált.
Sötétség az, hogy az abortuszt reklámozzuk ahelyett, hogy felhívnánk a figyelmet a felelősségteljes szexuális életre és a fogamzásgátlók megfelelő használatára. Sötétség az, hogy azt hisszük földi életünk egyetlen célja a gazdagság, az áldások, amik számít pedig azok a dolgok, amiket pénzen vásárolhatunk meg. Jézus Krisztus azért testesült meg, hogy megszabadítson minket ettől a sötétségtől. Ez a világosság jelentette ki nekünk mi a földi életünk célja, mit jelent boldognak lenni és mit jelent az igazi gazdagság, az igazi élet. Engedd ma, hogy Krisztus világossága, a Szentlélek által békességet és örömet hozzon életedbe.


IMA: Köszönjük Úr Jézus, hogy leszálltál a sötét világunkba és világosság lettél minden ember számára. Köszönjük szavaid, lényed világosságát, amelyek által beragyogod, támogatod, vezeted életünket. Ámen.

2020. december 7., hétfő

Adventi harangszó!

Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik. Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 6. vers



Borús szemű, gond barázdált,
fáradt arcú emberek.
Itt is egy és ott is egy.
Vége sincs és száma sincs.
Mellettem sodródnak el
mind az utcaforgatagban.
Várja őket íróasztal,
akta, gép, katedra, műhely,
munka terhe, kenyér gondja.
A nagy város ontja, ontja
őket végtelen tömegben.
Gondbarázdált fáradt arccal
tovatűnnek, elsietnek.
Itt is egy és ott is egy.
Vége sincs és száma sincs.


Valamikor,nem is régen…
csak húsz éve… negyven éve…
mind ez a sok fáradt ember
hívő, boldog gyermekszemmel
tekintett a nagyvilágba.
Csodákat várt! Szelíd szárnyon,
ha közelgett szent karácsony,
tekintete csodavárón,
csodahívőn csillogott.
Jaj, a hajszás nagy robot
szeme fényét kioltotta.
Sose csillog benne most a
csodavárás öröme.


Valamikor nekik is volt
gyertyafényes fenyőfájuk.
Évről évre kevesebb lett
rajt’ a gyertya… és az ágát
szelek törték, tördelgették…
Most már nincsen. Minek várnák
szent karácsony közeledtét?
A mennyország csukva-zárva.
Nem suhog az angyal szárnya.
A gyermekkor szép világa,
s vele minden – oda rég.
Most ők vesznek karácsonyfát
alkudozva, olcsó pénzen
és ők mondnak mesét.


Zúg az adventi harangszó.
Gyermekszemek lámpácskái
felragyognak – fénylenek.
Ők csak mennek fejlehajtva.
Másé már az üzenet.
Istenem, zúgó haranggá
teremtsd most a szívemet.
Istenem, harangozok:
ádventet harangozok.
Fáradtléptű embereknek
ádventet harangozok.


Bim-bam! Higgyetek megint!
Legyen ádvent bennetek!
Csodahívő szemetek
világítson a világba…
benne várakozás lángja,
benne ádventi remény!
Mert eljő a Messiás!
Szeretete fénylő fáját
Lángja gyújtja, ahol várják.


Fül nem hallott, szem nem látott
égi békét, boldogságot,
el nem múló szép karácsonyt
irgalommal osztogat.
Önmagát is úgy megosztja,
hű szívét is – szeretettel.
Rózsásarcú kisgyerekkel,
fáradt léptű emberekkel,
úgy megosztja önmagát!


Jaj, a hajszás nagy robot
annyi szemnek Krisztus-vágyó
tiszta lángját kioltotta.
Sose csillog benne most a
csodavárás öröme…
istenem, harangozok.
Ádventet harangozok.
Fáradtarcú embereknek
ádventet harangozok.
Túrmezei Erzsébet verse 


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy ha nem lesz olyan hitünk, ragaszkodásunk Feléd, mint egy kisgyermeknek, semmiképpen sem nyílhat meg a Te országod a számunkra. Segíts megértenünk, hogy a hit a Te beszédednek hallgatása által lehetséges. Krisztus nevében segíts fáradt arcú és szívű emberekből a karácsonyi örömhír hordozóivá válnunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. december 6., vasárnap

Istennek tetsző élet békessége

A jel pedig, amelyről felismeritek, ez lesz: egy kisgyermeket találtok majd, aki egy jászolban fekszik bepólyálva.”
Hirtelen hatalmas angyali sereg jelent meg az angyal mellett, akik így dicsőítették Istent:
„Dicsőség a mennyben az Istennek, és a földön legyen békesség azoknak, akik úgy élnek, ahogy Istennek tetszik!”
Lukács evangéliuma 2. rész 12-14. versig (EFO)



Kiknek akar Isten békességet adni? Azoknak, akiken Isten jó tetszése megnyugszik.
Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. Tehát a Karácsony békessége nem mindenki békessége.
Az ítélet pedig ez: (mondta Krisztus) a világosság eljött az emberek közé, de azok jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert gonosz dolgokat tettek. János 3:19
Vagy ahogy Simeon mondta, amikor meglátta a gyermeket:
Ezután Simeon megáldotta őket. Így szólt Jézus anyjához, Máriához: „Ezt a gyermeket Isten arra rendelte, hogy Izrael fiai közül sokan elbukjanak vagy felemelkedjenek általa. Arra van rendelve, hogy jel legyen, amit az emberek nem fogadnak el.
" Mindez azért lesz így, hogy sok szív gondolata ismertté legyen. És azok a dolgok, amelyek történni fognak, fájdalmasak lesznek számodra — mintha egy kard szúrná át a szívedet.” Anna meglátja Jézust." Lukács 2:34-35
Ó hányan várnak a Karácsonyra úgy, mintha csak egy lenne a borzasztó ünnepek közül, amikor aggódva rohangálunk össze-vissza, és nem látnak semmi többet benne.
Akiket Isten minden értelmet meghaladó békessége vezet, azok imádságban tárják Isten elé minden kérésüket, nehézségüket, hálát adva az Istennek.
A kulcs, amely kinyitja Isten békességének kincsesládáját, az Isten ígéreteiben való hit és bizalom.
Ahogyan Pál írja:
"Isten, aki minden reménység forrása, egészen csordultig töltsön be titeket örömmel és békességgel — a benne való hitetek által. S így a Szent Szellem ereje által a reménységetek is túláradóan bőséges legyen!"
(Róma 15:13)
Amikor bízunk Isten ígéreteiben és békességünk, örömünk, szeretetünk van, akkor Isten megdicsőül életünkben.
Így mondhatjuk azt, hogy dicsőség a magasságos Mennyekben az Istennek és a földön békesség, azoknak akik hisznek Isten ígéreteiben.


IMA: Istenünk a Te jelenlétedre, szeretetedre, békességedre, jó tetszésedre van szükségünk életünk minden napján. Segíts bízni a Te ígéreteidben szüntelen, hogy megdicsőülhess életünkben. Krisztus nevében, Ámen.


Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...