2020. október 3., szombat

ARCODRA VAN ÍRVA

(Jézus Krisztus mondja) "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én nyugalmat adok néktek." (Mát 11,28)




Minden összekuszálódott,
minden csapzott ,zilált.
Az élet forgatagába
a hívő is beállt.
Beállt a rohanásba
javak szerzésébe:
autó,vikendház ,pompa,
s helyette cserébe:
ad lelki, testi erőt,
időt, hangulatot:
Lelke jó békességét,
mit Istentől kapott.

Nincs is választóvonal,
mert ,,ilyen az élet",
- Óh, nem, Testvér !
Állj meg csak:
Jézus szól tenéked !
Megnyugvásra hív ma is.
Csöndes békességre.
Csodálatos utakon
titkok keresése
vár reád, és annyi kincs,
amit el sem bírhatsz!

Nem e földi örömöt,
de mennyeit bírhatsz!
- Olyan más mind a kettő,
kell,hogy tudjál róla,
hisz ízlelted, a különbség
mennyire másforma.
És mennyire mássá tesz:
arcodra van írva
mi az ami fogva tart,
mi lelkedet bírja.
Ha azon az úton jársz,
mi Krisztushoz vezet:
Áldásával a kevés is
bőséges lesz neked.
( P. Kovács Erzsébet verse)

IMA: Istenünk a Te jelenléted békességére, áldására, bőségére vágyunk. Segíts nekünk Hozzád jönni és Nálad maradni életünk minden idejében. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. október 2., péntek

A lelki szomjúság

Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: "Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! János evangéliuma 7. fejezet 37. vers



Mit tesz az ember, ha érzi a lelki szomjúságot? Igyekszik olyan dolgokkal „jóllaktatni” saját lelkét, amelyeket ez a mulandó és felszínes világ kínál.
Az egyik ilyen dolog a szórakozás. Fiatalként a zene, a tánc, az evés, az ivás, az érzékiség az, amibe belemerül az ember, és ha egy idő után rá is jön, hogy a szórakozás nem alkalmas a lelki szomjúság csillapítására nem alkalmas a szórakozás, de továbbra is beleveti magát, mert ideig-óráig elvonja a figyelmet a lelki szomjúságról.
A másik dolgot érzelmi kábítószerként határoznám meg, a belehabarodás. Leszáll a rózsaszín köd, egy idő után jobb esetben rájön az egyén, hogy a rózsaszín köd nem igazi és főleg nem tartós. Nem is a másik személyhez van köze, hiszen itt magába a szerelembe vagyunk szerelmesek és abba az ideálba, amit kivetítünk „szeretetünk” vélt tárgyára. Amikor felszáll a rózsaszín köd, jön a keserű csalódás. Ilyenkor gyakran azzal hitegetjük magunkat, hogy nem a megfelelő személyt találtuk meg, ezért nem tudta csillapítani lelkünk szomjúságát. Az igazság viszont az, hogy egy ugyanolyan emberhez vonzódtunk, akinek a lelke szomjazik. Nem adhat olyat nekünk, ami neki sincs.
Harmadik dolog: a gyűjtögetés. Jó esetben családot alapítunk, vagy egyedül húzzuk az igát és elhatározzuk, hogy minél nagyobb fokára fogunk feljutni a ranglétrának és minél több pénzt fogunk keresni. A siker és a pénz hajszolása egy soha véget nem érő küzdelem, hiszen minél inkább beleveti magát az ember, annál többet akar. Ez tehát nemcsak, hogy a léleknek nem ad kielégülést, hanem a testet, értelmet, lelkiismeretet is megterheli, hosszú távon tönkre teheti az egészségünket is.
Negyedik dolog: a vallásos hagyományok. 
A vallásos hagyományok Isten nélkül, olyanok, mint egy tiszta vizű patak üde és tiszta víz nélkül. Lefárasztanak, de boldogságot, beteljesedést nem adnak. Nem véletlenül hívta Jézus Krisztus az ünnep utolsó napján az embereket magához. Ő egyedül adhat életet, megelégedést, szabadságot a lelkednek. Jöjj végre Krisztushoz és életed értelmet nyer.


IMA: Istenünk, a lelkünk Belőled vétetett és addig nem találunk nyugtot, ameddig Benned békességre nem talál a lelkünk. Tudjuk, hogy igazán Te tudsz megszentelni minket és értelmet adni életünknek. Te tudod megáldani életünket, fáradozásunkat, céljainkat. Krisztus nevében könyörülj rajtunk, hogy hit által beteljünk Veled. Ámen. 


2020. október 1., csütörtök

100 százalékos előrejelzés

„… akik ki vannak választva, az Atya Isten eleve elrendelése szerint a Lélek megszentelő munkája által az engedelmességre és a Jézus Krisztus vérével való meghintésre: Kegyelem és békesség adassék nektek bőségesen.” Péter első levele 1. fejezet 1-2. vers



A meteorológiával foglalkozó szakemberek igyekeznek előre jelezni azt, hogy néhány napon belül milyen időjárás várható. Ezt az előrejelzést a begyűjtött adataik alapján fogalmazzák, meg, és ahogyan az adataik változnak időközben, az előrejelzés is ennek fényében változik. Éppen ezért minden meteorológus elismeri, hogy nem lehet 100 százalékos pontosságú előrejelzést megfogalmazni. Isten viszont már fogantatásunk pillanatában rendelkezik minden adattal, amire szüksége van ahhoz, hogy előre jelezze mi fog történni velünk a földi életünk minden egyes pillanatában. „ Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” ( 139. Zsoltár 16. vers) Ennek köszönhető, hogy Isten tudja kik azok, akik ki vannak választva, kik azok, akik meg fogják ragadni életük bizonyos pontján a Krisztus által felkínált ingyen kegyelmet, örök életet. Tudja kik azok, akik „peren kívül” megegyeznek az igaz Bíróval, elismerik bűnösségüket, és Jézus Krisztus áldozatára nézve kegyelemben részesülnek, ezt a kegyelmet pedig hit által megragadják. Az Isten tehát nem igazságtalan és nem is személyválogató. Nem vonta meg a választás lehetőségét tőled sem. Senkit sem teremtett egyenesen a kárhozatra és senkit sem teremtett úgy, hogy automatikusan ott legyen a Mennyben, ha akar, ha nem. Isten azt mondja neked: „Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak.” ( Máté evangéliuma 22. fejezet 14. vers) Minden embert hív Isten arra, hogy béküljön ki Vele, minden embert hív Isten arra, hogy ragadja meg az ingyen kegyelmet, a Szentlélek ajándékát, harcolja meg a hit nemes harcát és nyerje el az örök életet.” Isten viszont mindentudásából fakadóan, tudja, hogy ki mit fog kezdeni ezzel a nagy lehetőséggel. Tudja, hogy vannak emberek, akik újat kezdenek bűnbánattal, Istennel, vannak emberek, akik megbánják bűneiket és elfordulnak azoktól, vannak emberek, akik a Szentlélek által újjászületnek, és Isten dicsőségére betöltik azt a küldetést, amit mennyei Atyjuk bízott rájuk, hogy a végén a dicsőségbe juthassanak.
Ne mondd tehát, hogy neked nincs választásod. Nem mondd, hogy neked nincs esélyed az üdvösségre, hiszen úgyis Isten fog dönteni. Isten ma eléd adja az örök halált és az örök életet. Válassz hát! Ha viszont elutasítod Isten kegyelmét, nem csodálkozz rajta, ha nem leszel az eleve kiválasztottak között. „akkor hogyan menekülünk meg mi, ha nem törődünk ilyen nagy üdvösséggel, amelyet az ÚR hirdetett először.” ( Zsidókhoz írt levél 2. fejezet 3. vers)

IMA: Istenünk, olyan jó tudni, hogy a mi életünk a Te kezedben van. Kérünk téged, hogy kegyelmed által adj világosságot nekünk, hogy mindnyájan meg tudjuk ragadni a Te nagy kegyelmedet és legyünk azok között, akik ki vannak választva a Szentlélek megszentelő munkája által az engedelmességre, Krisztus vérével való meghintésre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. szeptember 30., szerda

Kitartó imádkozás

Arról is mondott nekik példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk. Lukács evangéliuma 18. fejezet 1. vers



Volt már az életedben olyan terület, amiben úgy érezted valahogy nem jön az áttörés? Vívtál már olyan harcokat, amelyek erőfeszítést igényeltek, de úgy érezted mégsem sikerül előrébb jutni? Jelenleg is ilyen érzéseim vannak életem több területén is. Ilyenkor a legegyszerűbb lenne bedobni a törülközőt. Kimondani, hogy bizonyos irányba nem megyek többé, bizonyos dolgokat végleg lezárok életemben és igyekszem a könnyebb utakon lavírozni. Mi van azokkal a feladatokkal, amelyeket Istentől kaptál? Mi van azokkal az utakkal, amikre Isten hívott téged? Mit kezdesz az imádkozás nagy lehetőségével? Abbahagyod? Abba hagyhatod a lélegzetvételt, azért mert néha monotonnak tűnik, és azért mert látszólag semmi látványos eredménye nincs. Ha a dolgok mélyére nézünk és segítségül hívjuk a Biológiát és egyéb tudományokat, máris megértjük, hogy a légzés egyhangú mozzanata mennyire éltető a test számára. Ugyanígy van ez az imádsággal is. Vannak olyan imaharcok, amelyek hosszúra nyúlnak és látszólag semmi változást nem hoznak? Vannak! De ez csak a látszat. Ezek által leszünk lelkileg egyre élettel teljesebbekké és ezek nélkül egyszerűen nem élhetünk túl lelkileg. Bízzunk hát Istenben és mindenkor maradjunk Vele beszélőviszonyban. Hiszen ezt jelenti az imádkozás. Imádkozunk gondolatban, imádkozunk feladataink közben, imádkozunk nehézségeinkben, örömeinkben, mindenkor. Vannak imák, amik látszólag nem találnak meghallgatásra? Igen. Vannak kéréseink, amiket Isten sosem fog megadni? Igen vannak. Ezek nem egyeznek az Ő tervével és nem válnának javunkra. Növekedjünk tehát az Isten iránti bizalomban, imádkozzunk fáradhatatlanul, dolgozzunk azon feladatokon, amiket Isten ránk bízott és Isten kegyelme egyre inkább átformál minket és elhozza az áttörések idejét is.



IMA: Istenünk, köszönjük, hogy reménnyel töltesz meg minket akkor is, amikor életünkben nehéz időszakokat élünk meg. Halld meg könyörgésünket, adj kitartást a Te akaratod cselekvésében és a Te akaratod szerinti imádkozásban. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. szeptember 29., kedd

Félelemtől szabadon

Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.
Timóteushoz írt levél 1 fejezet 7. vers



Keresztény emberként a félelem megkötözhet téged. Emberektől való félelem, különböző élethelyzetektől való félelem, ismeretlentől való félelem. Isten viszont nem a félelemnek lelkét adta nekünk. Ha tényleg Isten gyermekévé lettél, akkor nincs már okod a félelemre. Isten családjába fogadott téged, az Ő gyermeke lettél, Krisztus örököstársa. Valamikor Isten ítélete volt az életeden, az engedetlenséged megrontotta a gondolkodásodat. Isten viszont elküldte egyszülött Fiát, hogy megmentsen téged. Krisztus által a régiek elmúltak és minden megújult. Győzd hát le a félelmet, mint életérzést az Istentől kapott erővel. Örülj és ujjongj, mert a fogságod véget ért. Ne keseredj el most sem, a világjárvány idején, hanem tudd, hogy az Úrban való öröm az erősséged. Reménykedj az Úrban. Egyedül Benne örvendezz. A félelem olyan, mint egy lelki konnektor: összeköt téged azzal a dologgal, amitől félsz. Ha emberek el is hagynának, Isten sosem fogja magára hagyni gyermekeit. Ne félj attól, hogy nem lesz mit enned, nem lesz, hol laknod stb. Bízz Isten gondviselésében! Vagy teljes életet élsz Isten szeretete által vagy félelemmel teljes életed lesz. ( 1 János 4:18)
Ne félj a betegségtől, a fizikai haláltól. Krisztus a kereszten örök életet szerzett az övéinek. Bízd hát magad a mai napon is a Szentlélek erejére, szeretetére és a tanácsaiból fakadó józanságra.


IMA: Istenünk, szeretnénk engedelmeskedni a Te vezetésednek. Segíts nekünk, hogy a félelemnek lelke helyett a Szentlelked erejét vegyük igénybe a nehéz helyzetekben is. Tudjuk, hogy Te velünk vagy. Krisztus nevében, Ámen.


2020. szeptember 28., hétfő

Van egy álmom

Egyszer József álmot álmodott, elmondta testvéreinek, és emiatt még jobban meggyűlölték. Mózes első könyve 37. fejezet 10. vers



József egész fiatal korában kapott Istentől álomban egy elhívást arra, hogy Egyiptom főembere legyen és Isten eszköze abban, hogy népe megmeneküljön az éhenhalástól.
Amikor Józsefhez szólt Isten álom által, József még túl fiatal volt ahhoz, hogy megértse mit is jelent ez az álom, a jelleme pedig még nem volt megedződve. Ne értsd félre! Az ördög egyik kedvenc taktikája, hogy az övéit meddő álmodozásban tartsa. Ha van Istentől jövő igazi elhívás, van az ördögtől jövő félrevezetés is. Az Istentől jövő elhívás felemel, az ördögtől jövő pedig hazugság és ámítás. Sok mindennel kecsegtet, de a végén semmivel nem marad az általa becsapott ember.
Amikor Isten elhív egy feladatra, először is felkészíti a jellemed arra a bizonyos feladatra.
Istennél semmit sem számít, milyen iskoláid vannak, milyen tapasztalattal rendelkezel, milyen eredményeid voltak a múltban. Természetesen nem hátrány, ha képzett vagy, de nem is előny. Mózes a fáraó udvarában nőtt fel, a legjobb iskolákban tanult és kiemelkedett az akkor élők közül tudásban is, de 40 év „továbbképzésre” volt szüksége a pusztában, juhok mellett, hogy a heves vérmérsékletű, hírtelen haragú természetből a világ legszelídebb természete formálódjon ki.
József elkényeztetett volt és gyakran ki is használta kiváltságos helyzetét és éreztette is testvéreivel, hogy ő magasabb rendűnek érzi magát náluk. Hosszú évek következtek József számára Isten jellemformáló iskolájában. Első évfolyamban rabszolgaként indult és sok-sok megaláztatáson keresztül formálódott József alázata és Istenhez való ragaszkodása. Második évfolyamban az Istenben vetett feltétel nélküli bizalom tantárgyát kellett megtanulnia, amikor annak ellenére, hogy erkölcsileg tiszta maradt Potifár feleségének csábításával szemben, mégis igazságtalanul megvádolták és börtönbe vetették.
A börtönben várt rá a harmadik évfolyam, amikor Józsefnek meg kellett tanulnia, hogy emberi kapcsolatokra, emberek jóindulatára felesleges bíznia magát, egyedül Isten az, aki segít, és aki nem feledkezik meg róla. Hány évig tartott Józsefnek a jellemformálás iskolája? 13 évig.
Dávid megkapta fiatal pásztorfiúként az elhívást Istentől arra, hogy Izrael királya legyen, de Isten úgy látta jónak, hogy előbb még ő is fejlődjön jellemben. Jó néhány év igazságtalan üldözés, bujkálás, számkivetettség várt Dávidra. Ő azonban hűségesen vette a leckéket és jellemben oda nőtt, hogy beléphetett elhívásába és király lehetett.
Kedves olvasóm! Ha téged valóban Isten hív, hívott egy különleges feladatra, szolgálatra, ne siess annak népszerűsítésével. Ha a megfelelő időben beszélsz róla, akkor is lesznek, akik kinevetnek, meggyűlölnek és akadályozni próbálnak. Ha elsieted, akkor még több ilyen emberrel fogsz találkozni a környezetedben. Alázkodj meg egyre inkább Isten és emberek előtt, hogy a te jellemformáló iskoládban gyorsabban megtanulhasd a leckéidet. Bízz az Úrban és el fog jönni a te időd!
Ha viszont valaki az ördög ámításának hisz és abban él, neki ezt mondja az Isten: „Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld. Kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak.” 2 Timóteus 3. fejezet 5, 7 versek)


IMA: Istenünk, köszönjük a Te elhívásodat, amely megbánhatatlan. Köszönjük, hogy ma is tanítottál arra minket, a nehézségekben is bízzunk a Te jóságodban, tudva, hogy mindent a Te elhívottjaid javára munkálsz. Szeretnénk megalázni magunkat Előtted és bízni Benned. Krisztus nevében, Ámen.


2020. szeptember 27., vasárnap

MINDEN MÁS SEMMI!

Mert én a legkisebb vagyok az apostolok között, aki arra sem vagyok méltó, hogy apostolnak neveztessem, mert üldöztem Isten egyházát. De Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló, sőt többet fáradoztam, mint ők mindnyájan; de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme.
Korintusiakhoz írt első levél 15. fejezet 10-11. vers



Óh jöjj el hozzám
drága kegyelem,
ne menj el tőlem
maradj velem!
Áldott állapot,
megígért csoda,
hadd legyek
a Lelked temploma!
A tántoríthatatlan
hit legyen enyém,
s mint a legkisebb
beszélhessek én,
hogy nincs király,
nincs szolga Előtted
csak megtérő szív,
alázatos lélek.
Csak hit van,
amely Téged befogad:
Minden más
semmi az ég alatt! ( P. Kovács Erzsébet verse)


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Krisztusban a Golgotáig hajoltál az elveszett emberiségért, hogy a Krisztusban vetett hit által kegyelmet és örök életet adhass mindazoknak akik hajlandóak elfogadni azt. Köszönjük, hogy a Te kegyelmednek ereje képes átformálni életünket. Tied minden dicsőség. Krisztus nevében, Ámen. 


Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...