2023. október 21., szombat

A jó pásztor

Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem.                              János evangéliuma 11. fejezet 25-26. versek



Láttam egyszer, hogy egy nagy juhnyáj beszabadult egy köztemetőbe és a juhok elszéledtek a sírok között. A pásztor kissé lemaradt én pedig azon gondolkodtam, hogy mit fog tenni a pásztor teljesen egyedül? Hogyan fogja összegyűjteni a juhait?
A pásztor megállt a temető kapujában és nagyot kiáltott. A juhok pedig azonnal rohanni kezdtek felé. Mert ismerték a hangját. Egy lépést sem kellett tegyen, mert a juhai ismerték és követték a hangját.
A mai világban sokan versengenek azért, hogy megragadják a figyelmedet és rábírjanak arra, hogy kövesd őket.
A vállalkozások ezért ígérnek sokkal többet, mint amit teljesíteni tudnak (akarnak).
A politikusok ezért próbálnak téged olyan ígéretekkel elkápráztatni, amelyekről maguk is tudják, hogy akkor sem tudnák teljesíteni őket, ha tényleg őszintén szeretnék.
Keresztény és evilági vezetők próbálnak meggyőzni téged, hogy ők tudják a helyes utat és nincs más dolgod csak az, hogy őket kövesd.
Kiben bízhatsz igazán? Jézus Krisztusban, aki a jó pásztor. Ő nem ígérgetett, hanem közénk jött és meghalt értünk, helyettünk. Ő nem vett el tőled semmit, hanem Önmagát ajándékozta neked.
Feladta mennyei tekintélyét és előjogait, hogy emberré válva kibékítsen téged és engem a mennyei Atyával.
Ebben a hangban megbízhatok és ezt követhetem.
Te akarod a jó pásztor követni? Ő ismer és szeret téged is. Biztonságosan át tud vezetni a földi életből az örökkévalóságba. Ma téged hív! Mi lesz a válaszod?



IMA: Istenem, Te minden gyermekednek jót akarsz. Segíts nekem Krisztust követni, hogy az Ő kegyelmének és áldásainak legelőjén örvendezhessek. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 20., péntek

A szabadság tökéletes tükre

Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete. Jakab levele 1. rész 23-25. versek


Ahhoz, hogy meglásd saját magad, két dologra van szükséged: először is egy jó tükörre és jó fényviszonyokra. 
Hiába jó a tükröd, ha korom sötétben állsz elé, nem sokat fogsz látni benne. Ha félhomályban vagy, akkor sem fogod tisztán látni önmagad. 
Így van ez lelki értelemben is. Ha szeretnéd az igazi valóját látni lelkednek, szükséged van egy tükörre, amelyik nem csal. Ezt a tükröt úgy nevezzük, hogy: Biblia, az Isten szava. A tökéletes fény, amire szükséged van pedig maga Isten. Hiába forgatod naponként Isten szavát, ha nem vagy kapcsolatban Istennel, az igazi világossággal, ha nem engeded, hogy ez a Világosság életed, lelked minden kis zugát beragyogja, akkor nem fogod meglátni önmagad úgy, ahogyan valójában vagy. 
Olvastam egy színésznőről, aki nagyon gyönyörű volt, de egy balesetben sebhelyes lett az arca. Minden tükröt letakartatott a házában és csak a baleset előtti képeit nézegette. 
A közösségi média korában megszoktuk, hogy az emberek csak az előnyösebb oldalukat mutatják, a hibákat, fogyatékosságokat pedig elrejtik. Ilyen lehet az az ember is, aki nem tart igényt sem az Isten tökéletes tükrére sem pedig az Isten tökéletes világosságára. 
Elképzelheti, hogy ő valójában mennyire gyönyörű, esetleg más sötétségben levő embereket is meggyőzhet arról, hogy ő valójában mennyire gyönyörű, de Isten tudja, hogy csupán egy olyan emberről van szó, aki nem akar belenézni a szabadság tökéletes tükrébe. Pedig a változás csakis itt kezdődhet. Az Isten tükrének igazsága szabaddá tesz és amint meglátod igazi valódat, máris helyt tudsz adni az Isten kegyelmének, amely gyönyörűvé tudja átformálni lelked a Szentlélek ereje által. 

IMA: Istenem, Krisztus vállalta, hogy megvetetté lesz, annyira csúnyává válik, hogy még az emberi alakja sem felismerhető azért, hogy a mi lelkünket helyreállítsa. Segíts odaállni a szabadság tökéletes tükre elé, hogy a Te világosságod által megújulhasson lelkünk, életünk. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. október 19., csütörtök

Ének az esőben

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. Római levél 8. fejezet 28. vers




Ősz van és ez azt is jelenti, hogy gyakrabban lehet részed esős időjárásban, mint máskor. Az esőnek örülnek a mezőgazdaságban tevékenykedők, de nem feltétlenül örülnek neki azok, akik úgy érzik, hogy valamilyen tervüket meg kell változtatniuk a közeledő eső miatt.

Sok más körülmény, esemény is jelentkezhet életedben, amelyekkel kapcsolatosan úgy érezheted, hogy áthúzzák vagy akadályozzák terveidet. Isten gyermekeként fontos szem előtt tartanod, hogy Isten minden körülményt és eseményt irányít, kezében tart.

Ha megengedi, hogy bizonyos terveid, szándékaid ne teljesüljenek, annak oka van. Ne légy hát olyan, mint az istentelenek, akik Istent vádolják vagy egyenesen átkozzák azért, mert az életük, terveik nem úgy alakultak, ahogyan azt előre eltervezték.

Bízz Isten jó szándékában, szeretetében akkor is, amikor csalódott vagy, mert a dolgaid nem úgy alakultak ahogyan azokat eltervezted. Ez lehet, hogy csak annyit jelent, hogy levetted a szemed Isten tervéről és éppen ideje visszatérned ahhoz.

Jób a legnehezebb megpróbáltatások között jelentette ki: " Tudom, hogy az én Megváltóm él és utoljára az én porom fölött megáll. ( Jób 19:26)

Könnyű dicsérni az Istent, amikor minden úgy alakul életedben ahogyan eltervezted, de a világ arra figyel fel, amikor Istent dicsőíted akkor is, amikor úgy érzed minden széthullik életedben.

Emlékezz arra, hogy bármilyen élethelyzetben vagy, Isten kegyelmének bő zápora öntözi életed, ha Isten gyermeke vagy.

Itt az ideje letenni az "esernyődet" és dalra fakadni Isten kegyelmének bő záporában állva.

IMA: Istenem, csodálatos a Te kegyelmed, amely minden egyes napon megújul felettünk. Szeretnék bízni Benned és dicsérni téged életem minden napján. Támogass engem ebben Szentlelked erejével, tanácsával, bölcsességével. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. október 18., szerda

A hallhatatlan halála életet hozott

Miután ezeket mondta Jézus, tekintetét az égre emelve így szólt: "Atyám, eljött az óra: dicsőítsd meg a te Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, mivel hatalmat adtál neki minden halandó felett, hogy mindazoknak, akiket neki adtál, örök életet adjon. János evangéliuma 17. fejezet 2. vers



Teljesen mindegy, hogy hiszel Istenben vagy sem, a mulandóság szele lassan, de biztosan mindent elfúj. Kívánom, hogy élj legalább 120 évig testi-lelki egészségben, de a végén úgy is elfúj téged is, engem is az idő kérlelhetetlen szele.
Talán veled együtt hal meg, amit felépítettél, talán túlél téged még egy ideig mulandó életed munkájának mulandó gyümölcse, de a végén azt is be fogja fedni az idő homokja.
Gondolkozz el azon, hogy az akadályok, amiket most talán nagynak látsz, mit fognak számítani 10 év múlva? És 50 év múlva?
Ha nem lenne evangélium, itt akár a prédikátorral ( bölcs Salamon király) meg is állapíthatnánk végkövetkeztetésként, hogy a földi életben valóban minden mulandó és a lélek gyötrelme és értelmetlen.
Mit tett Jézus Krisztus? Tekintetét az égre emelte. Ő, akit nem érinthetett volna meg soha a mulandóság szele: „ mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” ( Filippi 2:6-7)
A legtöbb ember menekül a fizikai mulandóság gondolata elől is, a Krisztus miért vállalta önként, hogy emberi formát vesz fel és éli a látszólag értelmetlen földi életet?
Először is azért, mert szeretett téged és engedelmeskedett a mennyei Atyának. Földi élete, halála és feltámadása által kibékített minket az Atyával. Így amikor a mulandóság szele mindent elsöpör majd, azokra, akik hisznek Krisztusban és Általa megbékültek az Atyával, vár az örök élet.
Mi az örök élet? „ Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.” ( János 17:3)
Amikor megismered Jézus Krisztust úgy, mint Akit az Isten küldött, hogy megmentsen a bűneidből, megtapasztalhatod az üdvösség csodáját. A mulandó életed egyszerre értelmet nyer. Még a fizikai mulandóságod is értelmet nyer. Rájössz, hogy a fizikai halálnak Krisztus „kihúzta a méregfogát”.
Mit fogsz hát tenni? Engeded, hogy a világ világossága megmentsen önmagadtól? Megengeded, hogy maga Isten fogadjon örökbe? A Krisztus világossága értelmet adhat a te kusza életednek is.


IMA: Istenem, engem még soha nem szeretett így senki. Te, akit nem érinthetett a mulandóság szele, megtestesültél, hogy az enyém lehessen az el nem múló élet. Segíts nekem minden hitemet és bizalmamat Krisztusba helyezni és arra törekedni, hogy Őt dicsőítsem életemmel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 17., kedd

Minden nap egy ünnep?

Ne ujjonghassanak ellenfeleim, hogy ingadozom! Mert én hűségedben bízom, szívből ujjongok, hogy megsegítesz. Éneklek az Úrnak, mert jót tett velem. 13. Zsoltár 5-6. versek



Dávidot, aki Isten szerint való férfi volt és ezt nem ő vagy valamelyik jó barátja mondta, hanem maga Isten, ellenségek és nehézségek vették körül. Ebből a megtapasztalásból született ez a zsoltár, amely voltaképp egy szívből jövő imádság. Ebből az imádságból pedig az "éneklőmester" egy éneket szerzett. Miért volt Dávid nehézségek között, ellenségekkel körülvéve?
Alapvetően azért, mert Isten még tizenéves fiúként elhívta őt a juhok őrzése mellől és Sámuel próféta közreműködésével egész országának királyává kente. Sámuel volt az is, aki megmondta Saulnak, az ország akkor még uralmon levő királyának, hogy Isten elszakította tőle és családjától a királyságot és másnak adja azt. Ezután azonban még húsz év telt el. Saul a 20 év alatt nem a megtérésre törekedett, hanem arra, hogy megtartsa azt a királyságot, amit Isten már elvett tőle. Ezért döntött úgy, hogy embereivel együtt üldözni fogja Dávidot.
Mit tett Dávid, amikor öröme volt az Úrban? Énekelt és volt olyan, hogy táncra is perdült az Úr előtt. Mit tett Dávid, amikor nehézségek és ellenségek vették körül? Imádkozott és énekelt. Énekelt és imádkozott. Ezen megtapasztalásaival és énekeivel pedig ugyanerre ösztönözte népét is.
Életed legsötétebb óráiban is fényt gyújthat a lelkedben, ha emlékezel Isten ígéreteire, eddig megtapasztalt kegyelmére, gondviselésére és énekkel, imádsággal ünnepled ezeket.
Tudja, látja, hogy milyen tragédiákon, nehézségeken mentél vagy mész keresztül a jelen pillanatban és arra kér, hogy minden gondodat bízd Rá és hidd el, hogy Ő gondot fog viselni rád. Ha ezt teszed, akkor gondtalanul ünnepelheted Isten kegyelmét, jóságát és szeretetét. Amikor egy alapvetően gondterhelt világ, társadalom meglátja ezt, akkor rá fog jönni, hogy valami olyat kaptál Istentől, amire nekik is mindennél jobban szükségük van. Ezután csak rá kell mutatnod Krisztusra, mint az örök életre vezető "Ajtóra" és "útra", hogy elfogadva azt, Ők is részesülhessenek ingyen az Isten kegyelmének gazdagságából.

IMA: Istenem, szeretném a Te kezedbe tenni minden gondomat bízva abban, hogy Te gondot viselsz rám. Szeretnék emlékezni a Te jóságodra és kegyelmedre és dicsérni Téged, ünnepelni Téged. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2023. október 16., hétfő

Lelki érettség

Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. Korintusiakhoz írt első levél 13. fejezet 11. vers



A gyerekek szeretnek játszani és ezzel nincs semmi gond. Ennek is megvan a maga ideje és haszna. Emlékszem, hogy keresztanyámnál voltam, aki szorgalmasan varrt a varrógépnél én pedig fogtam a mérőeszközt, amivel mérte a szabni való szöveteket és egy mozdulattal ketté vágtam az ollóval majd diadalittasan így szóltam keresztanyámhoz: " Keresztanyu! Csináltam tettőt". Az én gyermeki elmém úgy fogta fel a dolgot, hogy egy eszköz helyett immár kettő van, de a valóság az volt, hogy egyetlen darab volt, amely immáron használhatatlanná vált.

Amikor valaki megtér, újjászületik, lelki értelemben még kiskorú. Éppen ezért tesz, gondol és mond olyan dolgokat, amelyeket talán legszívesebben megmosolyognának az érett keresztények. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy megköveteld az új keresztényektől, hogy adják fel, hagyják el azonnal az éretlen dolgaikat és viselkedjenek érettként.

A valóságban ez nem így működik. Jó volt tapasztalni, hogy keresztanyám jót nevetett a fent említett cselekedetemen és szeretetett tanúsított irántam annak ellenére, hogy tönkre tettem a munkaeszközét.
Az éretlen keresztényre jellemző, hogy nem tudja felmérni még a saját érettségi szintjét. Amikor a 4-5 éves gyerekeimnek azt mondtam, hogy kisfiam vagy kislányom, ők hamar kijavítottak: " Én nem kisfiú, én nem kislány vagyok, hanem nagyfiú, nagylány."
Éppen ezért sok szeretetre és türelemre van szüksége tőled, aki úgy gondolod, hogy már érettebb vagy náluk.
" Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk." ( Róma 15:1)
Ez a gondolkodásmód teljesen ellentétes a világi, testi, emberi gondolkodásmóddal. Hiszen a mai gondolkodás arra bíztat, hogy a saját szekeredet told a többivel pedig ne foglalkozz. Ha azonban érett keresztény vagy, akkor hiszem, hogy érted a fenti igeverset és törekszel is arra, hogy cselekedd azt.
Másodszor, a lelkileg éretlen keresztényre jellemző, hogy még nincsenek kifejlett gyökerei. Ebből fakadóan nagyon befolyásolhatóak. Az érett keresztények nem élnek vissza ezzel, hanem tanítják, nevelik Őt Isten beszéde és a Szentlélek ereje által. Az állam nem engedi, hogy 18 év alatti gyermek egyedül hozza meg a lényeges döntéseket. A szülő, akinek már érett gondolkodása van, felelősen hoz döntést a gyermeke legfőbb javát szem előtt tartva. Az élő keresztény közösségekben, az új keresztényeket folyamatosan támogatják, tanácsolják, hogy az életük próbáiban, kihívásaiban, nehézségeiben jó döntéseket tudjanak hozni. Ehhez fontos, hogy meg tudjanak gyökerezni Isten szavában, teljes akaratában.
Harmadszor, a lelkileg éretlen keresztény még éretlen a felelősség vállalásban. Amikor egy gyermek valamilyen csínytevést tesz, jellemző, hogy másra mutogat. Az érett keresztény ember, vállalja a felelősséget a saját hibáiért és éppen ebből fakadóan tud tanulni a saját hibáiból.
A fenti három gondolatot figyelembe véve érett vagy éretlen keresztény vagy? Ha 20 éve követed az Urat, és még mindig ezekkel a problémákkal küszködsz, az gond. Ha még mindig nem rendelkezel lelki ítélőképességgel, ha még mindig nem ismered Isten teljes akaratát, ha még mindig embertől-emberig kell szaladj, hogy helyetted hozzanak meg döntéseket, ha még mindig nem akarsz vagy nem tudsz felelősséget vállalni lelki értelemben, valamilyen lelki betegség férkőzött be életedbe és ez gátolja a lelki növekedésed vagy sosem ismerted meg Istent igazán, csak hoztál valamilyen döntést valamilyen vallásos életmód gyakorlása mellett. 
" Erről nekünk sok mondanivalónk van, amit nehéz megmagyarázni, minthogy eltompult a hallásotok. Ugyanis ennyi idő múltán már tanítóknak kellene lennetek, mégis arra van ismét szükségetek, hogy titeket tanítson valaki az Isten beszédeinek alapelemeire, mert olyanokká lettetek, mint akiknek tejre van szükségük, nem kemény eledelre. Zsidók 5:11-12"
Ha érettebb vagy, mint a környezetedben levők, kérd az Isten erejét és bölcsességét arra nézve, hogy másokat is tudj segíteni abban, hogy eljuthassanak az érett lelki életre.


IMA: Istenem, kérlek téged tégy bölcssé, éretté, megalapozottá a Te szavad által. Köszönöm azokat az érett keresztényeket, akik által tanítottál, tanítasz és segíts nekem is támogatni azokat, akiknek erre van szükségük. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 15., vasárnap

Az élet iskolája

Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.                                     Ézsaiás könyve 26. fejezet 3. vers



A történelemkönyveket lapozva, ha a királyokról olvasol, talán te is azt gondolhatod, hogy királynak lenni nagyon jó dolog lehetett. A király szava törvény volt, életről és halálról dönthetett egy személyben, nagy gazdagsággal rendelkezett és a körülötte levők állandóan versengtek a figyelméért és kegyeiért.
Eszembe jut egy király, akiről azt olvastam, hogy miután nagy győzelmet aratott, lakomát és ünneplést hirdetett ki a királyi udvarban. Egy hírnök azonban megérkezett az udvarába és sürgősen beszélni akart a királlyal. A király azt üzente a hírnöknek: " Ma ünneplünk. Minden más ráér holnap." Nem tudta, hogy a hírnök a király bizalmasai által tervezett merényletre akarta felhívni a király figyelmét. Mivel a királynak erre nem volt ideje aznap, a másnapot már sosem érte meg, mert a bizalmasai meggyilkolták.
Olyan sok embert hiteget a Sátán, lelkünk ellensége a következő módon: " Még megveszel egy házat, még összegyűjtesz x összeget, még valóra váltod ezt vagy azt a vágyadat, még megszerzed az előléptetést, és ünnepelhetsz, hátradőlhetsz. Élvezheted ahogyan a körülötted levők megünneplik sikereidet és onnantól kezdve az életed teljesen rendben lesz."
A valóság az, hogy éppen ekkor és ezekből fakadóan fognak jönni a támadások, nehézségek életedben.
Neked lehet az a vágyad, hogy megkoronázd önmagad, de körülötted az emberek többsége szintén erre vágyik. Éppen ezért minél nagyobb lesz a vagyonod, a hatalmad, annál többen lesznek körülötted olyanok, akik érdekből úgy fognak tenni, hogy támogatnak téged és olyanok is lesznek, akik sebeket akarnak majd okozni neked.
A jóléthez kevesebb ember tud helyesen viszonyulni, mint a szükséghez. Bármilyen életszakaszban vagy, megvannak a magad próbái, kísértései.
Lehetsz híres vagy a többség számára ismeretlen, lehetsz rendívül gazdag vagy rendkívül szegény, hatalmas vagy emberi mértékkel számolva jelentéktelen, a figyelmedet meg kell tanulnod Krisztusra összpontosítani.
Isten sosem mondta, hogy ebben a mulandó világban, ahol még egy ideig a gonosz tombol, kell keresned és megtalálnod a menyországot.
A boldogság és a megelégedés a lelkedben kezdődik azáltal, hogy átadod szíved Krisztusnak és tudatosan Őt koronázod meg minden körülmények között életedben. Ekkor válik igazzá, hogy az Isten országa, uralma benned van. Ezáltal egy olyan békességet kapsz, amely már nem a külső körülményeidtől függ.
Ha ma nem vagy elégedett életkörülményeiddel, ha megkapnád azokat a dolgokat, amikre vágysz, valószínű ugyancsak elégedetlen lennél.
Volt egy olyan időszak az életemben, amikor kitűztem magamnak egy összeget, amiről úgy gondoltam, ha azt meg tudnám keresni havi szinten, akkor csodálatos lenne minden.
Eljött a nap, amikor már havi szinten megkerestem azt az összeget, sőt eljött a nap, amikor már jóval többet kerestem annál, amit valamikor kitűztem magamnak és akkor jöttem rá, hogy nem a külső körülmények a lényegesek, nem az, hogy mivel rendelkezel vagy nem rendelkezel, hanem az, hogy Isten kezébe tudod-e tenni azt, amit kaptál és Őt akarod-e életed trónján látni Királyként?
Arra lettél teremtve, hogy kapcsolatot ápolj Teremtőddel és Megváltó Krisztusoddal. Amikor végre elkezdesz bízni Istenedben és elhiszed, hogy Ő mindent javadra munkál ( Róma 8:28), akkor tudsz végre megnyugodni és birtokba venni azt a belső békét, amiről a Biblia beszél. Dicsőség Istennek!


IMA: Istenem, szeretnélek Téged megkoronázni, naponként Királlyá és Úrrá tenni életem felett. Köszönöm a Te ajándékaidat, gondviselésedet, kegyelmedet, szeretetedet. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...