2020. március 7., szombat

Újjá kell születned!

Jézus így válaszolt: "Bizony, bizony, mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát."
János evangéliuma 3. fejezet 3. vers



Nikodémus az akkori magas rangú egyházi vezetők közé tartozott. Ebből kifolyólag is Nikodémus tisztában volt a paragrafusokkal és igyekezett tiszteletben tartani is azokat. Nem a „kiskapuk” embere volt. Hithű zsidónak tartotta magát és igyekezett minden körülmények között hithű zsidóként is viselkedni. Amikor Nikodémus megkereste Jézust éjszaka, talán abban reménykedett, hogy Jézus Krisztus valamiféle új szabályrendszert fog elé tárni. Krisztus majd megmondja neki, hogy milyen követelmények vannak, ha az Ő követőjévé szeretne válni valaki.

Jézus Krisztus viszont egy nagyon váratlan választ adott Nikodémusnak. Felhívta a figyelmét arra, hogy újjá kell születnie.

Ezzel nem tudott mit kezdeni Nikodémus, egyszerűen nagyon meglepte őt ez a válasz. Ennek hangot is ad, amikor megkérdezi: „"Hogyan születhetik az ember, amikor vén? Bemehet anyja méhébe és megszülethetik ismét?"

Jézus Krisztus viszont kifejtette, hogy ez egy lelki és nem testi születés. Az új lelki élet, amit Krisztus ajánl, annyira teljes, annyira átfogó, hogy újjászületésnek nevezzük azt.

Itt nem elég néhány új szabályrendszert, követelményt beiktatni régi, romlott életünkbe, lelki világunkba.

Jézus Krisztus sokkal jobbat, egy új kezdetet kínál nekünk. Ahogy Nikodémusnak ajánlta, neked és nekem is ajánlja az újjászületésből fakadó örömöt, az Isten csodálatos kegyelméből és szeretetéből fakadó újrakezdés lehetőségét.



IMA: Jézus Krisztus, dicsérlek Téged azért, mert földre jöttél, hogy megments engem és új életet ajándékozz nekem. Szentlelked által szülj újjá engem, hogy egy szeretettel, Benned vetett hittel és reménységgel teljes új életem lehessen. A Te nevedben kérlek, Ámen.

2020. március 6., péntek

A százados hite

De a százados ezt felelte rá: "Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.
Máté evangéliuma 8. fejezet 8. vers



A mi imádságainkat mintázhatnánk arról, ahogyan ez a százados megközelítette, megszólította Jézus Krisztust, amikor találkozott Vele.

Egyszerűen segítséget kért elmondva Krisztusnak a tényeket: „"Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyű kínjai vannak."

Ez a százados nem egy hivatalos paranccsal akarja rákényszeríteni Krisztusra, hogy segítsen, nem is egy szépen megfogalmazott, udvarias kéréssel jön Krisztushoz, hanem egyszerűen alázattal könyörög segítségért.

A szívéből feltörő segélykiáltást mondja el Jézus Krisztusnak. Amikor úgy jövünk Krisztus elé, hogy igazán fáj a saját nyomorúságunk, a környezetünk fájdalma, nyomorúsága, biztosak lehetünk benne, hogy a mi kiáltásunkat, könyörgésünket is meg fogja hallgatni Krisztus.

A százados tisztában volt Krisztus végtelen hatalmával. Jézus Krisztus felajánlotta, hogy elmegy személyesen a beteghez és meggyógyítja, a százados azonban elutasította ezt:

„"Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.”

A százados tudta, hogy Krisztus akkor is gyógyulást tud adni, ha fizikailag nincs jelen a betegnél. Mi is bízhatunk Krisztus hatalmában, aki semmit sem változott.

Néha fizikai értelemben ad gyógyulást nekünk, néha pedig érzelmileg és lelkileg állít helyre minket.

Néha Krisztus ígéretet tesz, hogy a jövőben fog meggyógyítani minket és türelmesen várnunk kell addig. Bármi is történjen, Krisztus szava eléggé erőteljes a gyógyításhoz, helyreállításhoz.

Jézus Krisztus megdicsérte ennek a századosnak a hitét. Bízzunk mi is Krisztusban úgy, ahogyan ez a százados tette.

Ő képes szeretettel meghallgatni kérésünket és akarata szerint hatalmasan cselekedni.


IMA: Istenünk, Te vagy a mi gyógyítónk, segíts bíznunk Krisztus szavainak gyógyító erejében. Amikor pedig nincsenek már szavaink kiáltani, hallgasd meg a mi szívből jövő jajkiáltásainkat. Krisztus nevében, Ámen.

2020. március 5., csütörtök

Jöjj és lásd meg!


Fülöp találkozott Nátánaéllel, és így szólt hozzá: "Megtaláltuk azt, akiről Mózes írt a törvényben, akiről a próféták is írtak: Jézust, a József fiát, aki Názáretből származik."Származhat-e valami jó Názáretből?" - kérdezte tőle Nátánaél. Fülöp így válaszolt: "Jöjj, és lásd meg!"
János evangéliuma 1. fejezet 45-46. vers



Fülöp és Nátánaél találkoztak Jézussal. Amikor Nátánaél először hallott Jézusról, nem volt túlságosan lenyűgözve. Fülöp igyekezett tudtára adni, hogy Jézusban teljesedett be Isten csodálatos ígérete. Amikor Nátánaél meghallotta, hogy Jézus Krisztus test szerint Názáretből származik, őszintén a következőt kérdezte: „Származhat-e valami jó Názáretből?”

Fülöp válasza egyszerű volt: Jöjj és lásd meg! Nem próbálta erőszakosan győzködni Nátánaélt, hogy higgyen Jézusban.

Bátorította, hogy lássa meg, tapasztalja meg saját maga, hogy kicsoda Jézus, milyen csodálatos munkát végez, annak ellenére, hogy egy olyan jelentéktelen kis településről származik, mint Názáret.

Milyen nagyszerű felhívás a számunkra és mindazok számára is, akikkel találkozunk és megosztjuk ugyanezt a felhívást.

A legjobb dolog, amit felajánlhatunk másoknak, hogy ők maguk is jöjjenek Jézushoz és lássák meg, ismerjék meg Őt személyesen.

Aki maga is meg akarja ismerni Krisztust, láthatja az Atya által kínált kegyelmet Őáltala és Őbenne. Láthatja Isten hatalmát, és bűnbocsátó, megújító erejét.

Jézus Krisztus azért jött, hogy leromboljon minden válaszfalat különböző embercsoportok, nemzetek között, hogy végre megérthessük, Isten mindenkinek, mindenhol ajánlja az Ő örökkévaló szeretetét.

Jöjj és lásd meg, kóstold meg te magad is ezt a szeretetet!


IMA: Istenünk, amikor jövünk, hogy megismerjük a Te fiadat, Jézus Krisztust, nyisd meg a mi lelki szemeinket, hogy felismerjük Benne a mi Megváltónkat és Urunkat. Nyisd meg minden egyes olvasó szívét, hogy befogadhassunk mindannyian életünk Uraként. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. március 4., szerda

Ember halászat

…és így szólt hozzájuk Jézus: "Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket."
Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt.
Márk evangéliuma 1. fejezet 17-18. vers



Simon, András, Jakab és János mindannyian találkoztak Jézussal. Jézus munka közben szólította meg őket és hívta el őket az Ő követésére.

Azt olvassuk ezekről az emberekről, hogy azonnal, minden késedelem nélkül követni kezdték Jézust.

A legfontosabb hívás, lehetőség az életben a Jézus Krisztus hívása. Jézus Krisztus elhívása olyan csodálatos, értékes, hogy megéri mindent magunk mögött hagyni miatta.

Simon és András otthagyták a hálóikat, Jakab és János az édesapjukat és a többi halászt is otthagyták a hajójukkal együtt, hogy követhessék Jézust.

Jézus Krisztus egy olyan hasonlatot használt, amikor elhívta ezeket a halászokat, hogy azt ők is megérthessék: emberhalászokká teszlek titeket.”

Ez azt jelenti, hogy minden embernek, akit Isten elhív, ott kell hagynia a munkahelyét és teljes idejű misszionáriusként kell tevékenykednie?

Azt jelenti, hogy Krisztus tanítványai nem mehetnek halat fogni? Nem! Azt jelenti, hogy bármit is teszünk, mindig az emberek iránt érzett mentő szeretetünk legyen előtérben, ahogyan az Krisztusnál is előtérben volt.

Bármilyen helyzetben is vagyunk, lépjünk Krisztus nyomdokaiba, adjuk tovább az Ő szeretetét, adjuk tovább a Róla szóló örömhírt, hogy megnyerhessünk embereket az Isten családja számára, a kegyelemben bővölködő élet számára. 


IMA: Istenünk, Te vonzottad magadhoz az embereket csodálatos szereteted által. Segíts, hogy hit által követhessünk Téged, mindenben, amit teszünk először is Neked szolgáljunk, hogy folyamatosan megoszthassuk másokkal a Te szeretetedet. Krisztus nevében, Ámen.

2020. március 3., kedd

Őrizz meg a gonosztól!

Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög.
Máté evangéliuma 4. fejezet 1. vers








A földi pályafutása alatt, Jézus Krisztus nemcsak emberek sokaságával találkozott, de magával az ördöggel is. Ennek a „találkozásnak” megvan a maga üzenete a mi számunkra is.

Az ördög háromszor is megpróbálta a kísértést, aminek engedve Krisztus elbukott volna, valami vonzó dologként „becsomagolni” és „eladni”.

Meglátni a lehetőséget a negatív dolgokban: a követ kenyérré változtatni. Akárcsak egy motivációs trénert hallanánk a pozitív pszichológiát magasztalni. J

Amikor ez nem ment, akkor megpróbálta az ördög az Isten beszédét félreértelmezve felhasználni Krisztus ellen.

Ismerős ez a technika? Ezzel a módszerrel dolgozik a gonosz ma is, amikor emberekkel konfrontálódik. Olyan szép neveket tudunk mi emberek adni olyan Isten előtt utálatos bűnöknek, amelyek romlásba taszíthatják életünket.

Egy asszony, aki folyamatosan megcsalta a férjét azzal mentegette magát, hogy volt benne egy szeretettöbblet, amit meg kellett osztania egy másik férfival is. Ugye milyen szépen hangzik? „ Szeretettöbbletként” sokkal könnyebb „eladni” a házasságtörést. A fösvénységet sokkal könnyebb eladni felelősségteljes gazdálkodás, takarékoskodás címszó alatt.

Jézus Krisztust azonban nem tudta a gonosz megtéveszteni. Isten beszédéből erőt merítve, kitartott minden ellene irányuló kísértésben.

Az ördög próbálta elkápráztatni Krisztust, a világ összes hatalmát és dicsőségét felajánlva Neki. Csak a lelkét kérte volna az ördög cserébe. Jó üzlet lett volna a gonosz szempontjából. Az egész mulandó világ, a hallhatatlan és felbecsülhetetlenül értékes Krisztus lelkéért.

Vannak, voltak keresztények, akik a lelküket odadobták az ördögnek egy nőért, férfiért, egy üveg alkoholért, néhány millióval nagyobb jövedelemért, néhány perc élvezetért. Szinte a semmiért.

Jézus Krisztus azonban megint csak Isten beszédéhez tért vissza és az Isten beszéde és Szentlelke által sokkal erősebbnek bizonyult az ördögnél és minden kísértésénél.

Mivel Jézus Krisztust emberként kísértette meg az ördög, tudjuk, hogy együtt tud érezni velünk, amikor kísértések érnek minket. Ő azonban sosem vétkezett. Ebből tudhatjuk, hogy Ő valóban Isten volt és van hatalma minket is megszabadítani a kísértésekből.

Azt azonban ne higgyük, hogy mindenféle értelmetlen kifogással elámíthatjuk Őt. A szívünk legmélyéig lát.

Ha viszont te is szeretnél győzni Általa, nézd, csak mit üzen neked: „ Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt.


IMA: Istenünk, nekünk is a Te beszédedre van szükségünk, hogy győzhessünk a kísértésekben. Köszönjük, hogy amikor gyermekeid elesnek, akkor is a kegyelmednek van ereje felemelni őket. Krisztus nevében, Ámen.

2020. március 2., hétfő

SEGÍTSETEK EGYMÁSNAK

Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.
Galátziabeliekhez írt levél 6. rész 2. vers



A házasság nem gyenge, önző embereknek való. Miért vetik meg ma egyre többen ezt a tökéletes szövetséget amit Isten maga hozott létre?
Nem azért, mert az ember egy magasabb szintre lépett és egyszerűen "kinőtte" a házasság szövetségét. Pedig ezt sugallják ma a trénerek, pszichiáterek közül némelyek.
A valóság éppen az ellenkezője. Az ember egyre mélyebbre merül az önzésben, az élvezetek hajszolásában. A jelszó: "Szerezd meg ami jár neked, mert megérdemled."
Kétségtelenül nagyon vonzó csomagolásban tudják ma tálalni nekünk a lócitromot és ha elég vakok vagyunk, az életünket adjuk oda azért, hogy az egészet megegyük.
Az önzésből születnek a válások, a viszálykodások. Az önzés miatt lesz a házastárs nem segítőtárs, hanem versenytárs. De lehet ennél rosszabb is a helyzet. Eljuthatsz oda, hogy a saját házastársad ellenségévé válsz és a házastársad pedig a te ellenséged lesz.
Innentől kezdve az imáidat sem fogja elfogadni az Isten, koptathatod a térded éjjel-nappal.
Ha ellenségeddé vált a házastársad, vagy vetélytársaddá, akkor sajnos te is benyelted a szépen becsomagolt "lócitromot" és éppen dolgozik benned a mérge.
Ideje Isten előtt bűnbánatot tartanod, és megfogadni az Isten igaz beszédét. Rendezned kell a kapcsolatod a házastársaddal, ha fontos neked Isten és az Ő igazsága.
Egy erős házasságban ritkán erős mindkét fél egy időben.
Az erős házasság feltételez egy férjet és egy feleséget, akik felváltva vállalják, hogy segítik egymást, amikor egyikük gyengébb, sebezhetőbb, mint a másik.
A házastársad sosem fog tudni úgy szembenézni az élet nehézségeivel ahogyan tehetné azt, ha tudná, hogy teljességgel segítőtársa, bátorítója és támogatója vagy.
Biztos vagyok benne, hogy nem mindig fogod megtalálni a tökéletes megoldást vagy a tökéletes választ, de pusztán azzal, hogy felajánlod a támogatásod, megértésed, bátorításod, máris egy olyan légkört tudsz létrehozni a házasságodban, amely tökéletes talaja lesz annak, hogy a kapcsolatotok kiteljesedjen és növekedjen.
Ha most arra gondolsz, hogy: "a házastársam sem ért meg, ő sem támogat. Kezdje ő, akkor majd én is így teszek."
Akkor kedves olvasóm semmit sem értettél meg ebből a pár sorból. Isten adjon neked erőt és látást, hogy kijöjj a tulajdon éned mocskos, bűzös posványából.


IMA: Istenünk, gyönyörű minden amit teremtettél. Tökéletesen működik minden amit teremtettél. A házasság szövetsége is tökéletes, mi rontottuk, rontjuk el azt tökéletlenségünkkel. Segíts megalázkodnunk. Segíts megtérnünk. Segíts megértenünk, hogy nem a házassággal, nem a házastársunkkal van a hiba elsősorban, hanem velünk. Tudjuk, hogy ha megalázzuk magunkat Előtted és házastársunk előtt, Te fel fogsz emelni. Krisztus nevében segíts ebben minket, Ámen.



2020. március 1., vasárnap

SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED!

Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;
Máté evangéliuma 6. rész 9. vers



Mindannyiunkban bennünk van az irigység bizonyos mértéke, már születésünktől fogva.
Ó milyen nehéz sokszor örülnünk mások kegyelmi ajándékainak, mások erőfeszítéseinek. Milyen nehéz kitartónak lenni akkor, amikor úgy érezzük, hogy Isten nem használ minket méltatlanságunk miatt, hanem inkább mások életét használja, hogy megdicsőüljön általuk.
Sokszor felháborodunk, ha mások által dicsőül meg Isten neve, és nem mi általunk, vagy mások által jobban megdicsőül, mint általunk.
Felháborodhatunk azon is, hogy mások előbbre jutottak a megszentelődésben, vagy nagyobb érettségre  jutnak lelkiekben. A régi, bűntől mérgezett, testi indulatnak ez egyáltalán nem tetszik.
Amikor elmondjuk ezt az imát Istennek, a választást Őrá bízzuk, hogy ki legyen a megszentelődésének, megdicsőülésének eszköze.
Legyünk kitartóak, hiszen Istennek nemcsak aktív, hanem passzív eszközei is vannak amelyek által megdicsőülhet.
A beteg aki veszteg marad a betegágyán, és gyermeki hittel mondja: " Legyen meg a Te akaratod. Bízok Benned Istenem. Ha nem is gyógyítanál meg, akkor is bízok Benned." Hát nem Isten passzív eszköze arra, hogy megdicsőítse önmagát?
Ha Isten a mi szegénységünk, szűkölködésünk, szégyenünk, fájdalmunk vagy betegségünk által dicsőül meg életünkben, hát legyünk kitartóak mindezek közepette.
Fontos alávetnünk ilyenkor is magunkat az Atya akaratának, ahogyan Krisztus is tette azt.
" Most az én lelkem háborog; és mit mondjak? Atyám, ments meg engem ettől az órától. De azért jutottam ez órára.
Atyám, dicsőítsd meg a te nevedet! Szózat jöve azért az égből: Meg is dicsőítettem, és újra megdicsőítem.
János evangéliuma 17:27-28
Micsoda alázatos engedelmesség volt Krisztusban itt.
Ez a lelkület legyen bennünk is. A mártírok halálában is meg tudott dicsőülni a mi Istenünk. Hiszen énekelve, örömmel és győztesen mentek el.
Ha Isten azt szeretné, hogy gazdagok legyünk és bővelkedjünk, akkor megdicsőülhet a mi nagylelkűségünkben, adományainkban.
Ha Ő szegényen és alacsonyrendűen akar használni minket, meg fog dicsőülni a mi türelmes engedelmességünkben.
Ha a betegek vagyunk, a fájdalmainkban is meg tud dicsőülni. Ha életben akar tartani bennünket akkor az életünk által, ha pedig testi értelemben meghalunk, akkor halálunk által is Neki hozzunk dicsőséget.


IMA: Istenünk, bocsáss meg nekünk minden önzőséget. Minden olyan pillanatot, amikor engedtünk a testi, bűnös indulatainknak. Krisztus nevében, Ámen. 

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...