2021. március 20., szombat

Istenben elrejtett élet

…ő pedig monda nékik: Ez a faj semmivel sem űzhető ki, csupán könyörgéssel és böjtöléssel. Márk evangéliuma 9. fejezet 29. vers




Olyan csodálatos élmény volt Krisztus néhány tanítványának a megdicsőülés hegyén lenni és az Isten dicsőségében fürdőzni. Lefele jövet viszont azzal szembesültek, hogy a tanítványok azon része, akik nem mentek fel Krisztussal a hegyre, egy számukra megoldhatatlan problémával küszködtek. Egy ördögtől megszállott embert vittek hozzá, de nem tudták meggyógyítani. Korábban végeztek hasonló szolgálatot (Márk 6:7-13), de ezúttal nem tudtak segíteni.A megszállottat pedig a tanítványoktól vitték Krisztus elé. A tanítványok pedig csodálkozva kérdezgették, hogy ők mit rontottak el? Krisztus viszont egy fontos részletet árult el: „Ez a fajta csak imádsággal és böjtöléssel űzhető ki.” Jézus Krisztus ezzel utalt arra, hogy egy rendkívül erős megkötözöttségről van szó és csakis az imádság erejével lehet szembeszállni ezzel a megkötözöttséggel. Ezzel pedig Krisztus egy helyreigazítást fogalmazott meg az eredménytelen tanítványaival szemben. Miközben azon fáradoztak, hogy segítsenek apának és fiának, elmulasztották segítségül hívni Istent. Éppen ezért maradtak eredménytelenek. A fiú szabadulásához nem valamiféle szertartást kellett elvégezni, hanem egyszerűen Istennel függőségi kapcsolatban kellett élni. A tanítványok viszont ezt nem tudták és éppen ezért nem is törekedtek az imádságra, böjtölésre. Van, amikor életünk nehézségei úgy tűnik felénk kerekednek és lélegzetvételhez is nehezen jutunk. Nem számít, milyen nagy nehézséggel kell szembenéznünk, Isten elérhető a számunkra és kész segíteni, ha hittel segítségül hívjuk Őt.



IMA: Istenünk, megvalljuk, hogy voltak olyan időszakok az életünkben, amikor talán mormoltunk valamit a Te beszédedből, de voltaképp elfelejtettük azt, hogy Benned kell élnünk ahhoz, hogy életünk legyen és használhass minket a Te tervedben. Őrizz meg minket a gonosztól és add, hogy a Tőled való függőség szabadságában éljük életünket. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. március 19., péntek

Isten szava megtart

Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta, de az ember mégsem tudja felfogni Isten alkotásait elejétől végig, amelyeket megalkotott.                           Prédikátor könyve 3. rész 11. vers



Az Istenben vetett hit nélküli élet hordoz csak terheket igazán.
Sokszor az Istenben vetett hitnek van egyedüli értelme életünkben.
Ilyenkor kell a legjobban kapaszkodni Isten szavába: Róma 8:28: " Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott."
Ilyenkor kapaszkodhatunk a másik ígéretbe: Filippi 1:6: "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára."
Mózes 2. könyve, 14:13: " De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg ma az ÚR benneteket! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket."
Józsué 1:9: "Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz."
Jelenések 21:3-4: "Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trónus felől: "Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;
és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak."
A hit azt mondja neked, hogy habár este lakozást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás.
A hit azt mondja neked, hogy Krisztus a megtört szívek gyógyulásáért jött.
Isten felhasználja az imádságainkat arra, hogy az Ő akaratát véghezvigye ezen a világon.
Ha csüggedt, kimerült vagy éppen, javaslom, hogy menj Isten elé imádságban.
Mondd el Neki mit érzel éppen. Találj vigasztalást az Ő bölcs hatalmában és lásd meg, hogy az Ő keze téged is meg tud tartani, vigasztalni, erősíteni.
A keresztény élet nem arról szól, hogy mi birtokoljuk Istent, hanem arról, hogy Isten birtokol minket.


IMA: Istenünk méltó vagy, hogy magasztaljunk, mert minden szavad igaz. Segíts szavadra, ígéreteidre alapoznunk hit által a nehézségekben, a jó időkben is. Könyörgünk minden olvasóért aki még nem ismer Téged, hogy Szentlelked által megismerjen és kövessen. Krisztus nevében, Ámen.


2021. március 18., csütörtök

Illés napjait éljük

Ő pedig így válaszolt: "Illés valóban előbb jön el és helyreállít mindent. Akkor viszont miért van megírva az Emberfiáról, hogy sok szenvedésben és megvetésben lesz része? Márk 9. fejezet 12. vers



A tanítványok miközben lefele tartottak a megdicsőülés hegyéről, ahol látták dicsőséges testben Mózest és Illést, hirtelen kérdéseket fogalmaztak meg Illésről.
A tanítványok fiatal koruktól azt tanulták, hogy Illés vissza fog jönni, hogy elkészítse az utat a Messiás eljövetele előtt. „Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja. Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök.” (Malakiás könyve 4. fejezet 5-6. vers) A megdicsőülés hegyén meggyőződtek arról, hogy Jézus a Messiás, de nem tudták hova tenni Illést. Jézus Krisztus válaszában megjegyezte, hogy Illés már eljött Keresztelő János személyében. (Máté 17:13) De mit jelent, hogy Keresztelő János (Illés szellemiségével) mindent helyreállít? Mózes és Illés Isten népének legnagyobb prófétái voltak. Illésnek az volt a feladata, hogy felhívja a népe figyelmét a hamis vallás, hamis hit feladására és az igaz Istenhez való visszatérésre. Mielőtt felvitetett a Mennybe, Illés palástja Elizeusra szállt és ezzel Illés Istentől kapott prófétai kenete is, ezzel pedig lehetségessé vált, hogy Elizeus az Illés munkáját hit által folytassa. ( 2 Királyok 2)
Illés szellemiségében, Keresztelő János szintén arra szólította fel az embereket, hogy térjenek vissza bűnbánattal Istenhez. ( Lukács 1:17)
Illés szellemiségével szintén arra hívlak ma téged, hogy készülj fel befogadni Krisztust életedbe. Aki ugyanis hisz Jézus Krisztusban és befogadja Őt életébe, Isten előtt helyreállhat, és Istennel újat kezdhet.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy a „mezők készen állnak az aratásra.” Segíts minket megélni elhívásunkat és hirdetni az evangéliumot minden körülöttünk élőnek. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. március 17., szerda

Hozzánk hasonlóvá lett

Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, felvitte csak őket külön egy magas hegyre, és szemük láttára elváltozott. Márk evangéliuma 9. fejezet 2. vers



Egy hercegről jegyezték fel, hogy beleszeretett egy szegény parasztlányba. A herceg ugyan szerette a parasztlányt, de azt akarta, hogy ne a pénze vagy a rangja miatt házasodjon össze vele, hanem őszinte szeretetből tegye meg ezt. Mit tehetett ez a herceg? Meg is parancsolhatta volna a lánynak, hogy menjen hozzá feleségül, de még egy herceg is arra vágyik, hogy szeretetből házasodjon meg vele a szíve választottja. Le is nyűgözhette volna a lányt gazdagságával, hatalmával, de akkor sosem tudhatta volna biztosan, hogy a lány a pénze, hatalma miatt, vagy őszinte szeretetből választotta őt. Éppen ezért a hercegnek egy más ötlete támadt. Egy ideig feladta hatalmát, gazdagságát, pozícióját és abba a szegény faluba költözött ahol a lány élt. Ugyanolyan életet folytatott, ugyanolyan szegényes ruhákban járt. A lány pedig idővel megszerette a herceget, azért aki valójában volt és nem a rangja vagy a gazdagsága miatt és azért is, mert kezdettől fogva érezte ez a lány, hogy a herceg már akkor szerette őt, amikor ő még nem tudta viszontszeretni a herceget. Ez a történet jobban megérteti velünk, hogy milyen is volt Krisztus földi szolgálata. Emberré lett, szegénnyé lett, hozzánk hasonlóan élt, a megdicsőülés hegyén pedig a tanítványok megláthatták az Ő dicsősége ragyogásának egy töredékét. Ő viszont nem kényszerít minket, hogy elfogadjuk és viszonozzuk szeretetét. Hatalmának csillogásával sem akar befolyásolni minket, hanem egyszerűen kér minket, hogy válaszoljunk mennyei Atyja felhívására: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm. Őt hallgassátok!”


IMA: Úr Jézus, dicsőítünk Téged, mint Királyok- Királyát és Uraknak-Urát. Köszönjük, hogy hozzánk hasonló lettél azért, hogy megments minket. Ámen.


2021. március 16., kedd

Ne térj le Isten útjáról

„Ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: "Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint." Márk evangéliuma 8. fejezet 33. vers



Természetes dolog, hogy meg akarjuk védeni azokat az embereket, akiket szeretünk a rossztól, szenvedéstől. Néha azonban miközben arra törekszünk, hogy valakit megvédjünk attól, ami szerintünk rossz, a dolgok balul sülhetnek el és éppen az ellenkezőjét érhetjük el törekvéseinkkel. Ez történ Péterrel, aki hevesen reagált arra, amikor Jézus Krisztus elmondta tanítványainak, hogy szenvedés, megvetés és halál vár rá. Péteren annyira úrrá lettek az indulatai, hogy magát Krisztust is megfeddte az általa mondottakért. Meglepetésünkre és úgy gondolom Péter meglepetésére is volt ez, Krisztus intéssel válaszol Péternek. Nem is csak Péterhez beszél, hanem a Sátánhoz, akinek a gondolatai visszhangra találtak Péter elméjében.
Péter itt még nem volt elég érett hitében, hogy lássa a Krisztus számára kijelölt földi út az önmegtagadás, szenvedés és halál útja. A Sátán pedig ki akarta használni Péter érzelmi felindulását, hogy Krisztus eltéríthesse az Atya által kijelölt útjáról. A fájdalom útja helyett a Sátán a hiú, mulandó földi dicsőség felé akarja fordítani Krisztus figyelmét.
Krisztust azonban nem tudta megzavarni a gonosz. Ahogyan olvashatjuk a Korinthusiakhoz írt második levél 8. fejezet 9. részében: „Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét; hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok.”
Dicsőség Istennek! Milyen csodálatos üdvözítőnk van!


IMA: Jézus Krisztus, köszönjük, hogy hűségesen engedelmeskedtél a Mennyei Atyának egészen a keresztfának haláláig. Segíts legyőznünk a gonosz kísértéseit, hogy hitben, engedelmességben követhessünk Téged. Ámen.


2021. március 15., hétfő

Csodás kegyelem

Megállt mögötte a lábánál sírva, és könnyeivel kezdte öntözni a lábát, és hajával törölte meg; csókolgatta a lábát, és megkente kenettel.Lukács evangéliuma 7. fejezet 38. vers



Egy prostituált nő közelítette meg Jézus Krisztust, mert találkozni akart vele. Egy vacsora közepén toppant be egy gazdag ember házába, aki éppen vendégül látta Jézus Krisztust. Ez a nő viszont különleges ajándékot hozott Jézus Krisztusnak hálája, szeretete jeléül. Könnyeivel és parfümmel mosta meg Krisztus lábát, hajával törölgette meg azt.
Abban az időben, tisztességes férfi nem engedhette, hogy egy prostituált megérintse, nem nézhetett rá egy prostituáltra és nem is szólhatott hozzá.
Éppen ezért tartotta helytelennek Simon, Jézus Krisztus gazdag vendéglátója, hogy Krisztus elfogadta ennek az asszonynak, szeretetét, háláját, közeledését.
Jézus Krisztus viszont, aki egyedül volt tiszta és szent abban a teremben, belelátott Simon nem őszinte gondolataiba.
Mivel ennek a nőnek Isten sok bűnét bocsátotta meg, nagy szeretettel viseltetett Krisztus iránt. Minden embernek rengeteg bűne van és szüksége van Krisztus megbocsátására.
Mivel Jézus Krisztusban a mennyei Atya nagy irgalmat tanúsított irántunk, mindannyiunknak okunk lenne nagy szeretetünket és hálánkat kifejezni Isten iránt.
Jézus Krisztus sokkal több bűnt bocsátott meg nekünk, mint amit valaha gondoltunk volna.
Adjunk hálát Neki és „öntsük ki” Előtte életünket, mint jó illatú hálaáldozatot. Éljünk szeretetben és adjuk oda életünket Istennek kedves áldozatul, hogy másokat is Isten megbocsátó szeretetéhez, kegyelméhez vezethessünk.
…és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk "áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként."
Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 2. vers


IMA: Istenünk, megvalljuk, hogy rengeteget vétkeztünk életünk során Ellened. Krisztus által pedig megbocsátást kínáltál nekünk erre a rengeteg bűnre. Sosem tudjuk ezt meghálálni Neked, de felajánljuk egész életünket hálából és örömmel Neked. Jézus Krisztus nevében, Ámen.


2021. március 14., vasárnap

Te kinek mondod Jézust?

Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." János evangéliuma 8. fejezet 29. vers



Jézus szolgálatának központi kérdésével találkozhatsz ma a fenti igeversben. Erre a kérdésre nemcsak Péternek kellett válaszolnia. Tőled is megkérdezi ma Jézus Krisztus: „Te kinek mondasz engem? Ki vagyok én valójában a te számodra?”
Azért érdekes a kérdés, mert nem arról szól, hogy mi a véleményed Krisztus tanításáról, hanem magáról Krisztusról szól és Krisztusra mutat. Pedig napjainkban összekeverjük ezeket a dolgokat. Emlékeztetned kell magad, hogy a hited nem keresztény eszméken, mondatokon vagy egy egyház-felekezeten nyugszik, hanem maga Jézus Krisztus az alapja. Ha a keresztény életed nem Jézus Krisztus személyére építetted, akkor az első viharnál össze fog omlani, mert legbelül üres és éppen ezért nem képes megtartani életedet. Jézus Krisztus nélkül a keresztény életviteled csak meddő erőlködés lesz. Nem fogod érteni mit jelent a Krisztus által kínált öröm, békesség, szabadság.
Érted miért fontos életed teljesen Krisztusra építeni? Nem lehet válogatni. Nem lehet figyelmen kívül hagyni Krisztus szentségét és bűngyűlöletét és csak az Ő kegyelmére, jóságára építeni. Vagy elfogadjuk Krisztust teljesen vagy nem fogadjuk el Őt sehogyan sem.
Péternek a mennyei Atya jelentette ki, hogy kicsoda Jézus valójában. Ezért mondta azonnal a választ: „Simon Péter megszólalt, és így felelt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." ( Máté 16:16)
Péter azt mondta, hogy Jézus több, mint egy nagyszerű tanító vagy próféta. Őt a mennyei Atya küldte a földre, hogy a megígért Messiás legyen és megszabadítsa népét bűneiből.
Jézus Krisztusban vetett hit által menekül meg ma is minden ember az Isten ellen elkövetett bűneinek örök következményeitől.
Jézus Krisztus szeretné, ha a mai napon te is őszintén válaszolnál kérdésére: Ki Ő igazából a te számodra?


IMA: Istenünk, nem felekezetre, teológiára, filozófiára vagy egyéb beszédekre akarjuk építeni a mi életünket, hanem egyedül Rád. Te vagy az Élet a számunkra. Te adsz értelmet, életünknek, kereszténységünknek. Szeretnénk bízni Benned életünk egyedüli Ura és Megváltójaként. Köszönjük, hogy magadat adtad oda a mi megmentésünk érdekében. Ámen.


Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...