2023. november 4., szombat

Fektess be a lelkedbe!

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Máté evangéliuma 11. fejezet 28. vers



A mindennapi életben igaz, hogy ha befektetéseket eszközölsz, akkor később aratni fogod az abból fakadó nyereségeket. Ha befektetsz az egészségedbe, akkor ez pozitív hatással lehet a teherbírásodra, tested állapotára. Ha befektetsz a házasságodba, családi életedbe, hosszú távon egy kiegyensúlyozott, biztonságos, örömteli, szeretetteljes családi környezetet fogsz aratni.
Ennek az ellenkezője az, amikor nemhogy befektetéseket nem eszközölsz, hanem engeded, hogy az életed dolgai mínuszba kerüljenek.
Ha a pénzed elfogy, kérhetsz kölcsön ezzel pedig pillanatnyilag csökken a rád nehezedő anyagi nyomás, de hosszú távon még nagyobbá válik. Hiszen immár nemcsak a mindennapi élet dolgaira kell megteremtened az anyagi fedezetet, hanem a felvett hitelt is törlesztened kell.
Ugyanígy működik ez lelki értelemben is. Ha nem találsz időt naponként arra, hogy fektess az Istennel való kapcsolatodba azáltal, hogy leülsz az Isten beszéde mellé, olvasva, tanulmányozva, elmélkedve azon, az árát akkor fogod megfizetni ennek, amikor jönni fognak a nehézségek és teljesen erőtlennek bizonyulsz majd.
Ebben a rohanó, felületes, lelki összeomlással és depresszióval szegélyezett világban, könnyen magad is megtörtté válhatsz, ha nem fektetsz be lelki életedben, jólétedbe, Istennel való kapcsolatodba.
Itt is igaz, hogy sokkal jobb a problémát megelőzni, mint utólag kezelni. Isten arra ösztönöz ma, hogy tedd le a terheidet, aggodalmaidat az Ő kezébe és fogadd el az Ő tőle kapott terhet, mert az boldogító és könnyű. ( Máté 11:30)
Találj minden nap időt arra, hogy Istennel légy és erősítsd az Isten szavába vetett bizalmadat, befektess a lelkedbe.
Tudom, hogy sokminden és sok mindenki verseng a figyelmedért, de ha nem szánsz időt a feltöltődésre, ki fogsz merülni és lelkileg csődbe fogsz jutni. Ez pedig meg fog akadályozni abban, hogy az Istentől jövő belső békességet és erőt megtapasztalhasd.
A legnagyobb szeretettel kérlek, hogy add át ma félelmeidet, aggodalmaidat, terheidet Istennek és engedd, hogy az Ő ereje, megoldásai felüdítsék életedet.


IMA: Istenem, tudom, hogy amikor magadhoz hívsz, azt azért teszed mert meg akarsz szabadítani a terheimtől és be akarod tölteni lelkemet békességgel, erővel, szeretettel és élettel. Magasztallak ezért. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. november 3., péntek

Bízz Isten időzítésében!

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-6. fejezet



Történt már olyan veled, hogy kaptál Istentől egy vagy több ígéretet, vártál ezeknek az ígéreteknek a beteljesedésére, de egy idő után úgy érezted, hogy már késő? Talán terveztél és számítottál arra, hogy Isten neked tett ígéretei belátható időn beteljesülnek, de mégsem történt semmi?

Emlékezz arra, hogy Isten időzítése és a te időzítésed nem ugyanaz. Ábrahám ígéretet kapott Istentől, hogy gyermeke fog születni, annyi leszármazottja lesz, mint égen a csillag, de amikor 100 éves korhoz közeledett, ő és a felesége is lemondtak erről az ígéretről. Sőt! Úgy érezték be kell segítsenek Istennek. Sára összehozta a férjét saját szolgálóleányával, a szolgálóleánya teherbe esett, majd az a nő, aki összehozta Ábrahámot a szolgálóleánnyal, meggyűlölte a szolgálóleányt. Ebből a meggondolatlan, hitetlenségből fakadó cselekedetből született meg Ismael, aki az arabok ősatyja lett. A háború most éppen Ábrahám ígéretből született gyermekének, Izsáknak a leszármazottai, és a hitetlenségből született gyermeke, Ismael leszármazottai között dúl. Sára kinevette Isten angyalát is, amikor az kihirdette, hogy hamarosan megszületik az ígéret gyermeke.

Ilyen az, amikor megrendül a bizalmad Istenben és csak a saját értelmedre és a körülötted levő "okos" emberekre hallgatsz. Olyan jó azonban, hogy Ábrahám tanult a hibáiból. Eltelt néhány év, ő pedig már túl volt a 100 éven és az Isten ismét próbára tette. Kiben, miben bízik inkább Ábrahám? Drágább neki a fia, vagy odaadja őt Istennek, mert bízik Isten korábban tett ígéretében? " Annyi leszármazottad lesz, mint égen a csillag." Ábrahám ekkorra már a hit emberévé vált. Nem a logikára hallgatott, nem is a környezetére, hanem fogta fiát, felvitte a hegyre és rátette az Istennek épített oltárra. Ezután felemelte a kést, mert hitte, hogy Isten a halálból is vissza tudja hozni a fiát, hiszen megígérte, hogy sok-sok leszármazottja lesz Ábrahámnak. De nem kellett ártania a fiúnak. Isten angyala megállította Ábrahámot. Ahogy Ábrahám esetében, úgy a te esetedben is, az Isten a legjobbat igyekszik kihozni életedből. Szabad döntési lehetőséget adott neked, de jobban ismeri igényeidet, mint te saját magadat.

Éppen ezért a maga terve és időzítése szerint dolgozik. Lehet, hogy jelenleg is vannak életedben olyan emberek, körülmények, amelyekről azt gondolod rengeteg kellemetlenséget okoznak neked, de Isten nem véletlenül engedte meg, hogy éppen most, éppen ezekkel a nehézségekkel, kellemetlenségekkel küzdj.
Mi hát a fontosabb neked? A korlátolt elméd által kigondolt tervek, vagy az Isten terve és időzítése? Jó dolog, ha vannak terveid és céljaid, de ne veszítsd el a reményt, ha Isten máshogy alakítja a dolgaidat, mint tervezted. Isten terve és időzítése mindig jobb neked is, környezetednek is, mint a sajátod.
Honnan tudom? Onnan, hogy szeret téged és a végső áldozatot hozta meg érted. Ábrahámot megállította, amikor felemelte kését a fia ellen, de a golgotai kereszten nem állította meg azokat a bűnösöket, gonosztevőket, akik kezet emeltek az Ő egyetlen, tiszta, szent Fiára, akiben a mennyei Atya minden gyönyörűségét találta. Engedte, hogy a Fiát leköpjék, kigúnyolják, letépjék a ruháját, megkorbácsolják, mindenféle hazugságot mondjanak róla, megverjék és megkínozzák, majd kilehelje a lelkét a golgotai kereszten. Miért? Azért, mert rád és rám gondolt. Ha megakadályozta volna Krisztus szenvedéseit, ránk semmi jó nem várt volna. Bízz hát Istenben. Ha te is az Ő gyermeke vagy, akkor a te szenvedéseidből, csalódásaidból is nyereséget, életet és jót tud kimunkálni. Dicsőség Neki!

IMA: Istenem, köszönöm azt a mérhetetlen szeretetet, amit tanúsítottál és tanúsítasz minden ember iránt. Mivel a Te terved és gondolataid sokkal magasabb rendűek az én elmém felfogóképességénél, nem tudom felfogni sem azokat. De szeretnék bízni Benned. Szeretnék minden utamban, tervemben gondolni Rád és bízni abban, hogy Te egyengetni fogod ösvényeimet. Krisztus nevében magasztallak, Ámen.

2023. november 2., csütörtök

Lelki gyermekkor

Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat.                         Korintusiakhoz írt első levél 13. fejezet 11. vers



Amikor egy csecsemő a világra jön, teljesen mások gondoskodására szorul. Nem tud önállóan enni, mozogni stb.stb. Ahogy a kisbaba cseperedni kezd, hajlamos azt hinni, hogy a világ körülötte forog. Ám később, a szülők, a tanárok és a társadalom részéről kapott jelzések által világossá válik a gyermek számára, hogy nem ő a világ középpontja és a dolgok ilyen téren a helyükre kerülnek.
A lelki érettség egyik fontos és a mai világban nem mindig könnyű feladta, hogy mások szükségleteit a magad szükségletei elé helyezd. Manapság nem ritka, hogy házasoknak gyermekük születik, de azt gondolják, hogy nem nekik kell igazodniuk a csecsemőhöz, hanem a csecsemőnek kell igazodni hozzájuk. Próbálják úgy élni az életüket, mint a gyermek születése előtt éppen azért, mert nem értették meg, hogy mit jelent a törékeny gyermekük szükségleteit a maguk vágyai, tervei elé helyezni.
A keresztény élet a növekedésről és a fejlődésről szól. Ennek a fejlődésnek ritmusa eltérő lehet egyénenként. Amikor átadod az életed Krisztusnak, akkor a Szentlélek által újjászületsz. Nagyon lassú a fejlődés annál a kereszténynél, aki maga együttérzést, toleranciát és megértést vár környezetétől, de ő maga nem hajlandó ezt gyakorolni környezete felé. Miért nem? Mert még mindig abban a hitben él, hogy ő a kereszténység középpontja. Mire van szüksége egy ilyen kereszténynek? Voltaképp gondoskodásra és megértésre. Miért probléma, ha egy keresztény gyülekezetben a többség lelkileg éretlen? Azért, mert minden éretlen keresztény határozottan, keményen fogja jelezni, hogy neki gondoskodásra, pátyolgatásra, megértésre van szüksége, de mivel a közösség többi tagjai is éretlenek, egyrészt nem tudnak majd gondoskodni társaik lelki szükségleteiről, másrészt ők is folyamatosan jelezni fogják, hogy gondoskodásra van szükségük. Ezáltal pedig a közösség síró lelki csecsemők gyülekezete lesz.
A későbbi szakasz, a lelki gyermekkor. Erre a szakaszra az jellemző, hogy bizonyos dolgokat már önállóan el tudsz végezni, bizonyos dolgokban már kezd kirajzolódni Krisztus az életedben, éppen ezért ilyenkor hajlamos lehetsz elbízni magad, és könnyen megfeledkezhetsz róla, hogy a teherbírásod és az ítélőképességed még nem egy lelkileg érett emberé.
Éppen ebből fakad, hogy olyan dolgokat ítélhetsz el, amelyeket Isten nem ítél el és olyan dolgokat tűrhetsz meg életedben, környezetedben, amelyeket Isten nem szeret és nem tűr meg.
A lelki serdülőkor viszont arról szól, hogy magad mögött hagyod az énközpontúságod és hagyod, hogy Isten kegyelme még tisztábban kiábrázolja életedben a Krisztus jellemét.
Amint belépsz a lelki értelemben felnőtt korba, elhagyod a gyermeki gondolkodást. Tudsz és akarsz felelősséget vállalni saját hibáidért, bűneidért, rájössz, hogy nem más emberek, körülmények a felelősek elsősorban életed alakulásáért. Tudod, hogy Isten kegyelmére és erejére vagy utalva és éppen ezért teszed azt, amit Isten Rád bíz. Már nem vágysz arra, hogy te legyél a középpontban, hanem Krisztusra összpontosítasz egész életeddel. Őt akarod kiemelni, dicsérni. A probléma az, ha lelkileg csecsemő vagy gyermekkorban vagy éppen, nem tudod megítélni helyesen, hogy melyik szakaszban vagy. Éppen azért, mert még nem vagy birtokában a lelkileg felnőtt gondolkodásnak és ítélőképességnek. Van bátorságod megkérdezni egy lelkileg érett embert, aki lehetőleg ismer téged és őszinte is hozzád, hogy mit gondol a lelki fejlődésedről?
Isten türelmesen várja, hogy lelkileg érett emberré válj. Ha lelki értelemben felnőtté válsz, akkor fogsz igazán felelősséget vállalni életedért és ezáltal hiteles példává fogsz válni, Isten pedig hatékonyan tud majd használni téged.
Akkor leszel képes igent mondani Isten azon ösztönzésére, hogy éretlen keresztényeket engedj be az életedben azért, hogy őket bátorítsd, neveld, vezesd és velük szembe türelmet tanúsíts.


IMA: Istenem, te nem szeretnéd, hogy gondolkodásban és ítélőképességben maradjak gyermek, hanem a lelkületemet szeretnéd, ha olyan lenne, mint a gyermeké, aki teljesen rábízza magát szülei erejére, gondoskodására, szavára, szeretetére. Vizsgálj meg engem és add tudtomra, ha valamilyen lelki betegség miatt nem fejlődik életem és segíts, hogy eljussak a lelkileg érett korra. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. november 1., szerda

Áldott emlékezés

Az igaznak az emlékezete áldott, de a bűnösök neve semmivé lesz.                                         Példabeszédek könyve 10. fejezet 7. vers



A mai napon sok-sok ember emlékezik meg azon szeretteiről, akik már átléptek az örökkévalóságba. Talán különösen fájdalmas számodra ez a nap azért, mert nemrég veszítetted el egy számodra nagyon kedves szerettedet.
Íme néhány gondolat, ami segíthet neked Isten dicsőségére és a saját magad javára megemlékezni azon szeretteidről, akik már nincsenek a földi létben.
Először is: " Az Isten pedig nem a holtak Istene, hanem az élőké. Mert az ő számára mindenki él." ( Lukács evangéliuma 20. fejezet 38. vers)
Mit láttál te, amikor ott álltál egy drága szeretted koporsója mellett?
Egy sírgödröt, amely kíméletlenül tátongott és arra várt, hogy elnyelje az általad oly nagyon szeretett személy földi maradványait. Talán még a füledbe cseng a föld darabok irgalmatlan hangja, amint a koporsóhoz csapódnak. Látod az egyre csak halmozódó földet magad előtt és érzed azt a borzasztó érzést, amit az váltott ki belőled, ahogyan a föld örökre eltakarta előled azt, akit annyira szerettél. Te és én nem látunk tovább, de Isten igen. Övé az utolsó szó. Ő tudja, hogy minden egyes lélek az örökkévalóságba távozik és ott tovább él. Ezért jelenti ki nekünk, hogy Előtte senki sem halott. Az Ő szemei elől nem tűnhet el egyetlen lélek sem még a holtak hazájában sem. Meríts vígasztalást ebből a tudatból. Nem a te dolgod tudni, látni, hogy az eltávozott szeretted hol is van az örökkévalóságban, a te dolgod az, hogy elhidd, az Istené az utolsó szó és Benne vetett bizalommal rábízd az elhunyt szeretteid sorsát. Isten világosan mondja, hogy az elhunytak sorsára nem tudsz hatással lenni a földi létből. Ne imádkozz hozzájuk, de hálát adhatsz azokért az istenfélő szeretteidért, akiket Isten egy időre neked ajándékozott. 
    Másodszor, ne beszélj az elhunyt szeretteidhez.
Lelkigondozóként tudom, hogy a gyász egy bizonyos szakaszában még előfordul, hogy emberek beszélnek az elhunythoz nem azért, mert kapcsolatot akarnak vele létesíteni okkult módon vagy mert tényleg elhiszik, hogy a szerettük hallja őket, hanem egyszerűen azért, mert ez segít nekik a lezárásban, elengedésben, beletörődésben.
Azt azonban fontos látnod és megértened, hogy akik eltávoztak a földi létből, már nincsenek kapcsolatban a földön élő emberekkel és az Isten tiltja, hogy a földön élőként okkult eszközök segítségével kapcsolatba lépj elhunyt szeretteiddel. Miért tiltja ezt Isten?
Alapvetően azért, mert amikor ezt teszed, démoni, gonosz erőknek nyitsz utat és amint ezek az erők szabad utat kapnak tőled, le fognak uralni és ezért drága árat fogsz majd fizetni. Ha tehát hallottál, tapasztaltál olyan jelenségeket életed során, amelyek miatt úgy gondolod, hogy az elhunyt szeretteid kísértettek vagy kapcsolatot próbáltak teremteni veled, voltaképp démoni erők próbáltak félrevezetni.
Ha részed volt bármilyen okkult tevékenységben, ( halott idézés, asztal táncoltatás stb.) valld meg Isten előtt és kérd, hogy szabadítson meg ennek minden negatív következményétől.
    Harmadszor, beszélj Istennel az örökkévalóságba távozott szeretteidről. Adj hálát értük, gondolkodj el azon, hogy milyen dolgokban mutattak neked példát életükkel és kötelezd el magad arra, hogy követni fogod az Istenbe vetett hitüket.
" Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket. ( Zsidók 13:7)
    Negyedszer, élj úgy, hogy a te életed példa lehessen azok számára, akik körülötted élnek.
Törekedj Isten szava szerint élni, tarts rendszeresen önvizsgálatot és kérj Istentől megfelelő érettséget azért, hogy felismerd és vállald a felelősséget a hibáidért, bűneidért. Ha ezekben gyakorlod magad, hiszem, hogy a gyászban, az emlékezésben és az életviteledben is az Isten dicsőségére és mások javára lehetsz.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy nem a halálé, hanem a Tied az utolsó szó. Köszönöm mindazokat, akiket egy időre nekem adtál. A jó példát, amit életükön keresztül láttam. Segíts, hogy azok emlékéből, akik nálam előbb jártak a hitben tanulhassak, erőt meríthessek, hogy magam is megharcolhassam a hit harcát és életem végén szintén jó példává válhassak a Téged követőknek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. október 31., kedd

A mennyei bölcsesség

Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak. Drágább ez a gyöngynél, és semmi sem fogható hozzá, amiben kedved leled. Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség. Példabeszédek könyve 3. fejezet 13-16. versek



Egy tanárnak volt egy nagyon kiemelkedő diákja. A diák minden egyes vizsgán kitűnőre vizsgázott. A tanárt egy idő után bosszantani kezdte, hogy ezt a kiemelkedő diákot semmivel sem tudja "megfogni."
Egyik vizsgán, amikor a diák ismét kitűnőre vizsgázott, a tanár indulatosan azt mondta neki:
" Még egy kérdést teszek fel neked, mielőtt megkapnád az osztályzatot. Ha lenne egy zsák aranyad és egy zsák bölcsességed, de csak egyiket választhatnád a kettő közül, akkor melyiket választanád?"
A diák gondolkodás nélkül válaszolta: A zsák aranyat.
A tanár így felelt: Látod itt tévedtél. Én mindenképpen a bölcsességet vettem volna el.
A diák mosolyogva válaszolt: Tanár úr! Mindenki azt venné el, ami hiányzik neki.
Komolyra fordítva a szót, hogyan szerezhetsz bölcsességet? Hogyan találhatod meg az értelmet?
Ha az a fajta ember vagy, aki tanul a saját hibáiból, akkor bizonyára azt gondolod, hogy időre van szükséged. Az évek, évtizedek elkövetett hibáiból levont következtetések segítenek neked bölcsességet és értelmet szerezni. Ez fájdalmas és rendkívül költséges módja az értelemszerzésnek és könnyen előfordulhat, hogy hamarabb halsz meg az elkövetett hibáid következtében, mintsem, hogy megszerezd a bölcsességet.
Azoknál viszont mindenképp előbbre leszel, akik folyamatosan ugyanazokat a hibákat követik el, mert nem hajlandóak felelősséget vállalni értük és levonni a megfelelő következtetéseket. Így lehet az, hogy valaki 60 évesen is ugyanazokat a köröket rója életében, amelyeket 18 évesen rótt.
A Bibliában azonban nem efféle bölcsességről olvasunk?
Hogyan volt lehetséges, hogy a 16 éves Dávid, bölcsebb, bátrabb volt, mint a nála jóval idősebb, erősebb, tapasztaltabb társai? Hogyan lehet, hogy a gyermek Sámuel kedvesebb és bölcsebb volt Isten előtt, mint az idős Éli főpap?
A titok a következőben van: " Sámuel felnövekedett. Az ÚR pedig vele volt, és semmit sem engedett földre hullani igéiből."
Örülök, hogy ezt a néhány sort elolvasod, de ha igazi bölcsességre vágysz, akkor Isten bölcsességére van szükséged. Kezdd hát azzal, hogy naponta olvasod, hallgatod Isten beszédét.
Mindannyian találhatunk kifogásokat, hogy ez miért nem megvalósítható: sok munka, gyermeknevelés, gondok vagy örömök, zsúfolt programok stb. stb.
A valóság viszont az, hogy amikor nagyon szeretnél valamit, amikor valami nagyon fontos a számodra, megtalálod rá a pénzt, az időt és a lehetőséget is.
Jómagam már hónapokkal ezelőtt befektettem 30 eurót egy vezeték nélküli fülhallgatóba és munka közben tudom hallgatni Isten beszédét. Mióta pedig megnöveltem az Isten beszédével eltöltött időmet, sok-sok áldást és pozitív változást tapasztaltam. Győzelmeket olyan területein életemnek, amelyeken eddig küszködtem és az Isten különleges kegyelme és szeretete nyilvánul meg naponként életemen.
Az Isten terád is vár. Kész szemrehányás nélkül olyan bölcsességgel megáldani téged, amelyet csak Ő általa kaphatsz. Sem az évek múlása, sem az egyetemi oktatás vagy emberi tanács, nem fog téged eljuttatni oda, ahova a felülről jövő bölcsesség.
Kezd hát neki imádságos szívvel kérni és belemélyülni Isten szavába.


IMA: Istenem, szükségem van Rád. A Te szavadra és bölcsességedre naponként. Szentlelked által itasd át szívemet, életemet, elmémet, cselekedeteimet a Te bölcsességeddel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 30., hétfő

A látszaton túl

Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. 1 Timóteus 6:17



Néhány hete kaptam ajándékba egy nagy és gyönyörű almát. Amikor azonban beleharaptam, ehetetlenül savanyú volt. Egy harapás után megváltam tőle.
Így van ez az emberrel is. Nézd csak mit mondott Krisztus: " Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Olyanok vagytok, mint a fehérre meszelt sírok, amelyek kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle undoksággal vannak tele. Így ti is kívülről igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal." ( Máté 23)
Olyan sok kiegészítő lehet életedben, amelyekről azt gondolod, hogy szebbé, értékesebbé teszik életedet. Drága, díszes ruhák, autók, házak és sok egyéb.
Isten az értékedet a szíved, lelked állapota alapján méri le. Ezt talán te is tudod elméletileg, de mégis előfordulhat, hogy csak azért vágysz bizonyos dolgokra és küzdesz is értük, hogy lenyűgözz velük másokat.
Való igaz, hogy ha a mai világ szerint divatos dolgokkal veszed körbe magad, azzal vonzani fogsz olyan sekélyes embereket, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak, de legjobb esetben is csak felületes kapcsolataid lesznek. Ha az élet nehézségei megfosztanak téged a divatos külsőségeidtől, a "barátaid" is köddé fognak válni.
Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy az anyagi dolgok halmozásával mit próbálsz leplezni életedben? Talán a lelked fájdalmas ürességét esetleg a kicsit sem szép bűnös életviteledet?
Tényleg elhiszed, hogy a külsőségekkel leplezni tudod belső hiányosságaidat, bűneidet? Azok, akiknek igazán fontos vagy, hogyan fognak emlékezni rád?
Ha telve vagy önzéssel, gátlástalansággal, ha hazudsz, csalsz, lopsz, amikor az érdeked úgy kívánja, ha telve vagy keserűséggel és képmutatással, olyan lesz az életed, mint az a szép alma, amit kaptam. Kívülről kifogástalan, látszatra tökéletes, de senki sem akar majd egyetlen falatot sem belőled.
A Bibliában, Isten szavában megtalálsz minden fontos dolgot, amelyekre szükséged van arra, hogy igazán gazdag életed legyen: Krisztusból fakadó kegyelem, tisztesség, együttérzés és béke.
Amikor ezeknek helyet adsz életedben, az emberek elkezdenek vonzódni életedhez függetlenül attól, hogy a külsőd egyszerű vagy divatos. Természetes, hogy a felületes embereket taszítani fogod, de ez valójában jó és nem rossz.
Ha pedig Isten kegyelméből életedben növekednek a lelki áldások, az emberek nemsokára kíváncsiak lesznek arra, hogy miként lehet nekik is tartalmas lelki életük?


IMA: Istenem, ebben a felületes, pénz imádó világban segíts Rád összpontosítani és a Te lelki ajándékaidra. Köszönöm, hogy a Te gyermekeid számára mindent bőségesen megadsz, amire a megélhetésükhöz szükségük van. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 29., vasárnap

Légy irgalmas nekem, bűnösnek!

A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Lukács evangéliuma 18. fejezet 13. vers



Krisztus találkozott önigazult emberekkel is, akik úgy gondolták, hogy nekik nincs szükségük Megváltóra, hiszen természetüknél fogva igaz emberek. Úgy gondolták erkölcsiségükben, gondolkodásukban, eredményeikben messze felülmúlják embertársaikat és az Isten szemében is tudnak saját erejükből szentek is igazak lenni.
Tökéletesen megtestesítették az emberek által elképzelt képet az istenfélelemről. Drága, elegáns ruhák, finom parfüm, ízléses kimértség, simulékony modor, nyilvános imádkozás és adakozás stb.
Ki ne akarná az egyházfelekezetét ilyen emberekkel „feltölteni”?
Az ilyen „erkölcsös” ember ellentétének számított egy vámszedő. Krisztus mégis egy vámszedő példáját helyezi szembe vele. A vámszedő tudta, hogy olyan sokat vétkezett és sosem tudná kiérdemelni cselekedetei, életvitele által az Isten jóindulatát.
Távolról kiáltott: „Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek.”
Nem érezte, hogy Isten bármivel is tartozna neki. Nem hozta a kifogások hosszú sorát, hogy igazolja Isten előtt a múltban elkövetett bűneit és mulasztásait.
Képzeld el milyen feszült légkört teremthetett Krisztus azzal, hogy egy bűnbánó vámszedőt, akit a társadalom nagy része megvetett, voltaképp a köztiszteletben álló, de gőgös és vak farizeus fölé emelt.
Szomorú, de sok ember nem azért fog elkárhozni, mert nyakig süllyedt különböző súlyos bűnökben, hanem azért, mert önmagát annyira igaznak gondolja, hogy emiatt elutasítja az Isten kegyelmét.
Krisztus ma is felemeli azt az embert, aki őszinte bűnbánattal és alázattal kéri az Isten kegyelmét. Veled mi van? Kérted? Elfogadtad már az Isten kegyelmét? Megértetted, hogy ha életed során egyetlen bűnt elkövettél, azzal máris kiérdemelted Isten előtt az örök halált és csakis Jézus Krisztus által nyerhetsz kegyelmet? Látod már, hogy éppen emiatt semmilyen jelentősége nincs, hogy mennyire erkölcsös vagy önmagad vagy mások szemében Jézus Krisztusban vetett hit nélkül? Megértetted, hogy a Krisztust követők közössége nem jó emberekből, hanem kegyelmet nyert bűnös emberekből áll? Ha igen, bízd magad egyedül Krisztusra, Aki farizeust és vámszedőt egyaránt meg tud igazítani, menteni, változtatni. 


IMA: Kegyelmes Istenem, köszönöm, hogy figyelmeztetsz a lelki gőgösség veszélyeire. Alázattal elismerem, hogy én is csak egy bűnös vagyok a sok közül, akin keresztül megmutattad nagy jóságod és hosszútűrésedet azáltal, hogy kegyelmet kaptam. Segíts minden egyes olvasónak őszintén kérni és elfogadni ezt a kegyelmet. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...