2021. szeptember 25., szombat

Magasztalja lelkem az Urat

Mária pedig ezt mondta: "Magasztalja lelkem az Urat, s az én lelkem ujjong Isten, az én Megtartóm előtt, mert rátekintett szolgálóleánya megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve, irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön. Lukács evangéliuma 1. fejezet 46-50. versek



Észrevettem önmagamon, hogy amilyen keresztény éneket kezdek el dúdolni, olyan lelkiállapotban vagyok. Mária felhangolódott Isten magasztalására, amikor tudatosult benne, hogy ő lesz Isten eszköze, akit arra fog használni, hogy az üdvözítő testet öltsön.
Dicsőítette Istent azért, mert az alázatosakat választja ki és nem a gőgös és törtető embereket. Olyan embereket keres eszközéül, akik szívvel-lélekkel keresik Őt anélkül, hogy önmagukat előtérbe helyeznék.
Isten döntése volt, hogy Máriát választotta, de Ő sosem hív el öntelt embert. A kevélyeknek ma is ellenáll, de az alázatosakat kegyelmében részesíti.
Egy beosztott rendkívül törtető viselkedést tanúsított, amikor értesült róla, hogy egy magasabb beosztás megüresedett. A főnökének a következőt mondta: „Engem válasszon erre a felelős beosztásra, mert én vagyok a legalkalmasabb erre a feladatra.” A főnöke rendkívül bölcsen válaszolt: „Mivel ön úgy gondolja, hogy ön a legalkalmasabb a beosztásra, máris bizonyította, hogy alkalmatlan rá.”
Magasztalta Istent azért is, mert irgalmat tanúsított iránta: „.. irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön.”
Isten, aki a történelem során számtalanszor ítéletet tartott nemzetek felett, késedelmes a haragra és bővelkedik szeretetben.
Jézusban irgalmat kínál minden embernek, annak ellenére, hogy büntetést érdemelnél bűneidért. Elfogadod hittel?
Végül magasztalja Istent, mert nagylelkű azokkal, akiknek semmijük nincs. Akik azt hiszik, hogy az életük értelme a vagyon halmozását jelenti, egyszer rá fognak jönni, hogy mennyire nem rendelkeznek semmivel az Isten nélkül.
Azok, akik Isten kegyelmére és áldására éheznek és szomjaznak, ma is teljesen kielégülhetnek.


IMA: Istenem, Te vagy a világ megmentője ezért szeretnélek nagy örömmel és hálával magasztalni Téged. Köszönöm kegyelmedet és szeretetedet, Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 24., péntek

Életre szóló istentisztelet

Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.           Máté evangéliuma 16. fejezet 25. vers



Péter félrevonta Jézus Krisztust, hogy négyszemközt megfeddje Őt, amikor Krisztus a jövendő szenvedéseiről és életének feláldozásáról beszélt.
Jézus Krisztus világnézete teljesen más volt, mint a Péteré. Krisztus úgy gondolta, hogy sokkalta jobb letennie az életét az emberiség bűneiért, mint ragaszkodni a földi életéhez.
Péternek határozott szavakra volt szüksége, hogy felébredjen a saját maga által létrehozott álomvilágból: „Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint."
Ha Krisztus nem tette volna le életét az emberiségért, Péter sosem békülhetett volna ki az Atyával és sosem nyerhette volna el az örök élet ingyenes ajándékát.
Péter elképzelése az volt még ekkor, hogy lemondás, kereszthordozás nélkül követi Krisztust. Talán te is gondolkodtál már ezen. Miért ne lehetne a tied a világ kínálta siker, pénz, élvezetek és az üdvösség is? Miért ne lehetnél népszerű a világ szemében és kedves az Isten szemében is? Hiszen úgy is Istent követnéd, csak kis gesztusokat tennél a világnak. Miért ne lehetnél tisztességtelen magánéletedben és munkádban egyaránt? Hiszen Krisztus meghalt minden bűnért. Nem igaz? Miért kellene átadnod az életed Istennek, hogy akarata szerint használhassa azt? Miért ne élhetnéd ki minden önző vágyad akár mások eltaposásának árán is, hiszen Krisztus már letette életét érted is?
Krisztus arra tanította Pétert és arra tanít téged is, hogy tedd le életed az Ő kezébe azért, hogy olyan életet élhess, amellyel valóban tiszteled Istent.
Mi az, amihez görcsösen ragaszkodsz, és semmiképpen nem akarod átengedni Isten kezébe? Ha őszintén követni akarod Istent, ideje elengedned.
Krisztus mondja: „ Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért?”


IMA: Istenem, csak a Te Szentlelked segítségével tudok őszintén lemondani saját önzésemről és a Te kezedbe tenni teljesen életemet. Taníts meg engem a Te országodért veszíteni el életemet. Segíts megértenem és elhinnem, hogy az élet, amit Te szánsz nekem, a legjobb számomra. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 23., csütörtök

Nyitott vagy Krisztus igazságára?

Ha pedig értenétek, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot, - nem ítéltétek volna el azokat, akik nem vétkeztek. Máté evangéliuma 12. fejezet 7. vers



Még a legjobb szándékú politikussal is előfordul, hogy kampányidőszakban sok-sok hasznos dolgot ígér, de amint hatalomra kerül és szembesül a valós helyzettel, kénytelen visszalépni az ígéreteitől.
Jézus Krisztus arra kérte a politikai hatalommal is rendelkező vallási vezetőket, hogy fontolják meg az Istennel kapcsolatos dolgokat érintő véleményüket, álláspontjukat.
Ezek a vezetők jobbnak látták, ha Krisztust megölik. Halálos bűnnek vélték, hogy Jézus Krisztus és tanítványai egy búzamezőn áthaladva, a nyugalom napján dolgoztak akkor, amikor leszaggattak néhány érett búzakalászt, hogy búzamagokat egyenek.
Krisztus nem vitatkozott a farizeusokkal, de beszélt arról, hogy Isten milyen szándékkal hagyta meg a pihenőnapot.
A szombatnap Jézus Krisztusra mutatott, Aki eljött a világba, és Akinek az áldozata által bemehetünk az igazi nyugalomba.
Isten írott szavával támasztotta alá mondandóját. A szombat is az Isten Fiára mutatott, Aki betöltötte a teljes törvényt és halála, feltámadása által igazi nyugalmat, békességet hoz azoknak, akik hiszen Őbenne.
A szombat azért is adatott, hogy az emberek Istent dicsőítő jó cselekedeteket vigyenek véghez. Nem vétkezett tehát Krisztus, amikor meggyógyította a száradt kezű embert vagy a meggörnyedt asszonyt szombatnapon.
A képmutató farizeusok vétkeztek, akik elítélték a Szombat Urát és nyilvánosan úgy tettek, hogy ők különbek, titokban viszont kihúzták a verembe esett haszonállatukat. Ezzel pedig a saját vagyonukat az Isten rendelése elé helyezték.
A szombat lényege az Isten őszinte tisztelete volt. Ezért kérte Jézus, hogy ismerjék el: a názáreti Jézus Krisztus Ura a szombatnak nemcsak a csodák miatt, hanem a Szentlélektől jövő tanítás miatt.
Talán te is hajlamos vagy a külsőségekre odafigyelni, miközben lényeges dolgokat figyelmen kívül hagysz. Ismertem olyan asszonyokat, akik rendszeresen befedték a fejüket, hogy nyilvánosan kifejezzék, alárendelik magukat a férjük vezetésének, de otthon egyáltalán nem erről tettek tanúbizonyságot.
Talán felemeled a szavad a lopás ellen, de te magad is lopsz. A farizeusok elítélték Krisztust, mert nem volt étele, háza és emiatt kénytelen volt gabonát enni tanítványaival együtt, de nem voltak hajlandóak terített asztalukhoz hívni a mestert és tanítványait, mert nem értették meg a szombat lényegét. Ehelyett a farizeusok kimentek és elhatározták, hogy végeznek Krisztussal.
Te mit fogsz tenni? Hajlandó vagy engedni, hogy Isten átformálja, a gondolkodásodat vagy inkább bezárod a szíved Krisztus igazsága előtt?


IMA: Jézus Krisztus, ma is lenyűgöz a Te kegyelmed és szereteted. Nyisd meg teljesen a szívem a Te igazságodra, hogy átváltozhasson Szentlelked által a gondolkodásom. Ámen.

2021. szeptember 22., szerda

Nézz Jézusra és ne a viharra!

És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt. Máté evangéliuma 8. fejezet 24. vers



Az elmúlt évben sokféle nehézséggel nézett szembe az emberiség. Először is egy vírussal, amit kezdetben nem akartak komolyan venni a világ vezetői, majd kénytelenek voltak felkészületlenül szembenézni az általa okozott világjárvánnyal. Ezután megkezdődött a fertőtlenítőszerekért, egészségügyi eszközökért folytatott nemzetközi harc. A tömeges megbetegedések szakaszába lépve, már az életekért és az egészségügyi ellátórendszer „életben tartásáért” ment a küzdelem. Eközben politikusok, szakemberek és hatóságok képviselői adtak folyamatosan önmaguknak ellentmondó nyilatkozatokat.
Bezártság, munkahelyek elvesztése, cégek csődje, a világgazdaság megbénulása és soha nem látott áremelkedés következett.
A viharok nem kímélik az emberiséget. Gazdasági szakemberek már most azt jósolják, hogy nehéz lesz a világgazdaságnak kihevernie a világjárvány hatásait valamint egy világjárványtól független gazdasági válság is közeledik.
A viharok beszűkíthetik a látókörünket, de akár arra is ösztönözhetnek minket, hogy arra az egy dologra összpontosítsunk, ami a legfontosabb számunkra.
A tanítványok a vihar közepette kezdtek kétségbe esni és arról is elfeledkeztek, hogy Krisztusra összpontosítsanak.
Nehéz helyzetben történt már veled is hasonló? Amikor életedben úgy tűnik, hogy csodásan ragyog a nap, igyekszel új lehetőségeket megragadni. Talán új házat vásárolnál, mert úgy gondolod, hogy biztos munkád és megélhetésed van. A viharok azonban hírtelen jönnek. Még a legtapasztaltabb embereket is próbára teszik. Észreveszed-e ilyenkor, hogy Krisztus akkor is a kezében tart mindent, amikor úgy tűnik neked, hogy alszik és semmiről sem tud, ami téged ér?
Amint leveszed a szemed Krisztusról, az élet viharai föléd kerekednek. Sokszor talán arra vágysz, hogy Isten azonnal szüntessen meg életedben minden vihart, de Ő azt figyeli, hogy a vihar közben bízol-e Benne? Figyelsz-e Rá? Rá mered bízni ma egész életed?


IMA: Istenem, amikor az élet viharai tombolnak körülöttem, segíts Jézus Krisztusra nézni, akinek minden hatalom adatott a földön és a Mennyben. Taníts meg engem Benne bízni minden körülményben. Ámen.


2021. szeptember 21., kedd

Isten szeret téged

Hogyha pedig kegyelemből, akkor nem cselekedetekből: különben a kegyelem nem volna többé kegyelem.
Római levél 11. rész 6. vers



Érezted úgy valamikor, hogy Isten hátat fordított neked? Már nem tartozol a kegyeltjei közé?
Gondoltál már arra, hogy Isten már nem szeret téged?
Talán valamikor tudtad, érezted, hogy Isten szeret és figyel rád. De mi van most? Most amikor a reményeid beteljesedése késésben van, amikor az imádságaid úgy tűnik nem hallgattatnak meg.
Talán ezt kérdezgeted:
"Szeret-e még az Isten engem? Figyel rám egyáltalán?"
A legtöbbünk tett már fel hasonló kérdéseket az élet valamelyik szakaszában.
A válasz az efféle kérdéseinkre: Igen, Ő még mindig szeret minket.
Ha nem is érzed úgy, vagy a körülményeidet nézve nem is így tűnik neked, láss a lelkeddel és higgy Isten szavának.
Talán szeretnéd, hogy Isten úgy áldjon meg, mint soha azelőtt, de arra is kész vagy, hogy úgy bízz Benne, mint soha azelőtt?
Hinni fogod, hogy Isten név szerint ismer téged és szeret téged?
Ha igen, akkor számodra elképzelhetetlen módon meg fog dicsőülni Isten életedben.


IMA: Atyám, Istenem, köszönöm, hogy ma is szívemhez szóltál. Bocsásd meg, ha kételkedtem bármikor is a szeretetedben. Tudom, hogy szeretsz engem és mindent a javamra akarsz fordítani. Tudom, hogy az életed is odaadtad értem és sohasem fogsz elhagyni. Szeretlek Uram és alá akarom rendelni életem a Te akaratodnak.
Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 20., hétfő

A bátorság Lelke

Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.
Timóteushoz írt második levél 1. rész 7. vers



Bátorság kell ahhoz, hogy az igazat mondd.
Bátorság kell ahhoz, hogy kilépj a megszokottból.
Bátorság kell ahhoz, hogy valamit egyedül tegyél meg.
Bátorság kell ahhoz, hogy sebezhető légy.
Bátorság kell ahhoz, hogy tudj élni valakinek a szeretete nélkül.
Bátorság kell ahhoz, hogy újra bízz valakiben.
Bátorság kell ahhoz, hogy felemeld a szavad a jó ügyért.
Bátorság kell ahhoz, hogy várj a legjobbra amit Isten ad.
Bátorság kell ahhoz, hogy valami újba vágj bele.
Bátorság kell ahhoz, hogy elismerd a tudatlanságodat.
Bátorság kell ahhoz, hogy elhidd a dolgok megváltozhatnak.
Bátorság kell ahhoz, hogy adj semmit nem várva cserébe.
Bátorság kell ahhoz, hogy felvállald önmagad.
A Bibliában gyakran találkozunk Isten felhívásával: " Légy bátor és erős!"
Amikor az élet nehézségei, negatív fordulatai le akarnak taglózni minket, Isten mindent megad a Szentlélek által, hogy szembenézzünk bátran az előttünk álló kihívásokkal.
Engedd, hogy Isten megadja neked a bátorságot, hogy olyat tégy amiről azt gondoltad sosem leszel képes rá.
Engedd, hogy megadja neked a bátorságot, hogy legyőzd a múltbeli sikertelenségekből önmagadnak kovácsolt korlátokat, hogy szembenézhess a holnappal, hogy örülj a mának, hogy szembenézz a félelmeiddel, hogy megváltoztasd a saját kis világod, hogy szembenézz és legyőzd a belső hangot amely folyton kritizál és bánt téged, ( Nem vagy elég jó, nem vagy elég szép, nem vagy elég erős, nem vagy elég kitartó stb.) és, hogy végre meglásd ki is vagy valójában azáltal, hogy az életed el van rejtve Istenben.

IMA: Istenem, kérlek vezess engem, hogy a Te akaratodban járva, a bátorság Lelkének erejével éljem életem. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

2021. szeptember 19., vasárnap

Krisztus meg akar gyógyítani

Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: "Akarom. Tisztulj meg!" És a lepra azonnal letisztult róla. Máté evangéliuma 8. fejezet 3. vers



Jézus Krisztus földi küldetésének kezdete után, hanem nagy népszerűségre tett szert. Szinte állandó jelleggel százak, ezrek követték és hallgatták az Istenről és országáról szóló tanításait.

Erő, őszinteség, szeretet és hatalom áradt szavaiból, ezt pedig észrevette a hallgatósága. A tanítványok néha úgy gondolták, hogy meg kell védeniük a mesterüket a tömegtől, de Krisztus sokszor máshogy gondolta ezt.

Nemrég láthattuk, hogy mennyi ember tolongott a pápa körül, némelyek még csecsemőiket is oda nyújtották neki, hogy megcsókolja azokat. Pedig a pápa egy hozzánk hasonló ember.

Mi lehetett Krisztus körül? A fenti igében egy leprásról van szó. A leprásoknak tilos volt közösségben tartózkodni, életre szóló elkülönítésre voltak ítélve.

Ez a leprás ennek ellenére átverekedte magát a tömegen, mert szerette volna, hogy Krisztus megtisztítsa.

Érdekes módon így van ez ma is. Végső elkeseredésében, tehetetlenség idején sok ember villámgyorsan megtalálja az utat Istenhez. Aki máskor arra hivatkozott, hogy nem tud imádkozni, hírtelen nagyon odaadóan kezd imádkozni és rájön, hogy mégis tud imádkozni csak a múltban nem akart. Amikor valaki rájön, hogy kétségbeesetten szüksége van Krisztus érintésére, hamar megtalálja az időt és a módot is arra, hogy közelebb kerüljön Krisztushoz.

A leprás remélte, hogy Krisztus nem fogja elzavarni Őt, hanem a hatályos törvények és vallási szokások ellenére szóba fog állni vele, segíteni fog rajta.

A leprás jól tudta, hogy Krisztusnak megvan a hatalma a meggyógyítására. Csak azt nem tudta, hogy akarja-e meggyógyítani őt? Ez pedig érthető. A főnöködnek megvan a hatalma, hogy megemelje a fizetésedet, de ez nem jelenti azt, hogy meg is fogja tenni. Az egészségbiztosítódnak megvan a hatalma, hogy átvállalja egy költséges orvosi beavatkozás költségeit tőled, de nem biztos, hogy meg is fogja tenni stb. A leprás a legcsodálatosabb választ kapta: „Akarom! Tisztulj meg!” Krisztus ma is akarja, hogy minden ember megszabaduljon a bűn leprájától. Rád és rám is tud időt szakítani.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy mindig időt szánsz azokra, akik őszinte szívből keresnek Téged. Erősítsd a hitünket Úr Jézus. Segíts engem, hogy bízzak Benned. Egyedül Te tudsz teljessé tenni. Krisztus nevében, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...