2024. október 18., péntek

A szeretet, mint döntés

A Szeretet...Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
Korintusiakhoz irt első levél 13. fejezet 7. vers



A Szeretet, ahogyan Pál apostol leírja, nem csupán egy érzelem, hanem egy aktív döntés. Ez a szeretet olyan, amely minden sebet begyógyít, mindent elfedez. Gondolj arra, hogy Isten szeretete is ilyen: Ő minden bűnt elfedez, mert az Ő kegyelme végtelen. Neked is lehetőséged van arra, hogy ugyanígy szeress másokat – megbocsátva, elengedve a sérelmeket, és szemet hunyva a gyengeségek felett.
Ne értsd félre. Isten nem korrupt. Ő nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Elfedezi, megbocsátja azokat a bűnöket, amelyeket bibliai bűnbánattal, megtéréssel leteszünk a kegyelem királyi széke elé a Krisztus áldozatában vetett hittel. A szeretet mindent hisz. Ez nem azt jelenti, hogy naivnak kell lenned, hanem azt, hogy képes vagy a másik emberben a jót látni, a legjobbat remélni még akkor is, ha csalódás ér. Ha Istenben bízol, képes leszel hinni, hogy Ő minden helyzetben munkálkodik, és a legnehezebb körülményekből is jót hozhat ki. A szeretet mindent remél. Nem adja fel, még akkor sem, amikor az út nehéznek tűnik. Amikor az élet kihívások elé állít, ne feledd, hogy Isten szeretete mindig reménységet nyújt. Az igazi szeretet nemcsak a jelenre tekint, hanem remél a jövőben, és hisz abban, hogy Isten tervei jók és tökéletesek. A szeretet mindent eltűr. Ez az egyik legnehezebb része a szeretetnek. Eltűrni a nehézségeket, az igazságtalanságokat és az emberi gyarlóságot nem könnyű. De ha a szeretet forrása Isten, akkor képes vagy kitartani. Ő megadja az erőt, hogy türelmes légy, és elhordozd a próbákat. Az igazi szeretet tehát nem függ a körülményektől. Neked is lehetőséged van arra, hogy ilyen szeretettel szeress másokat – olyan szeretettel, amely mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.

IMA: Uram, köszönöm, hogy Te mindent elfedező, hívő, remélő és türelmes szeretettel szeretsz engem. Kérlek, taníts meg engem is arra, hogy így szeressek másokat. Add, hogy ne a körülményeim határozzák meg a szeretetemet, hanem a Te példád vezessen. Segíts, hogy mindig megbocsátó, hívő, reménykedő és kitartó legyek a szeretetben. Ámen.

2024. október 17., csütörtök

A mulandótól való félelem

Én, én vagyok vigasztalótok! Miért félsz halandó embertől, olyan embertől, aki a fű sorsára jut?
Ézsaiás könyve 51. fejezet 12. vers




Milyen gyakran történik meg az, hogy az ember szívét félelem tölti el mások véleményétől vagy ítéletétől? Az emberi természet gyarló, és sokszor hajlamos arra, hogy többet törődjön azzal, mit mondanak vagy gondolnak róla mások, mint azzal, hogy mit mond róla az, Aki a világot teremtette. Isten szava emlékeztet arra, hogy Ő a vigasztaló, és hogy nincs okod arra, hogy félj egy másik embertől, hiszen minden ember múlandó, mint a fű.
Az Úr nemcsak figyel, hanem jelen van, vigasztal, és bátorít. Az ő szeretete örök, és ígérete, hogy nem hagyja el az övéit, biztos alap. Miért kellene hát félni attól, ami múlandó, mikor az örökkévaló Isten a vigasztalás és az erő forrása? A félelmek helyett az ember bátran bízhat abban, hogy Isten megvédi, vezeti és erőt ad, mert Ő örökkévaló és hatalmas.
Az emberi élet törékeny, de Isten szeretete örök. Az igazi erő nem abban rejlik, hogy milyen helyzetekkel vagy emberekkel szembesül valaki, hanem abban, hogy kire támaszkodik. Isten mellett nincs helye a félelemnek, mert Ő a biztos menedék, a mindig jelen lévő segítség a nehéz időkben is.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy Te vagy a vigasztalóm. Segíts, hogy ne féljek attól, ami múlandó, hanem mindig Benned találjak biztonságot és erőt. Erősítsd meg a szívemet, hogy mindig Rád tekintsek, amikor félelmekkel szembesülök. Add, hogy emlékezzek arra, hogy Te mindig velem vagy, és hogy a Te szereteted örökkévaló. Ámen.

2024. október 16., szerda

Személyes reformáció 3. rész

...mikor meghallottam ezeket, napokon át ültem, sírtam és gyászoltam, böjtöltem és imádkoztam a menny Istene előtt, és ezt mondtam: Ó, Uram, menny Istene, te nagy és félelmetes Isten! Te hűségesen megtartod a szövetséget azokkal, akik szeretnek téged, és megtartják parancsolataidat. Fordulj hozzám figyelmesen, tekints reám, és hallgasd meg szolgád imádságát, aki most éjjel-nappal imádkozik előtted a te szolgáidért, Izráel fiaiért. Vallást teszek Izráel fiainak a vétkeiről, amelyeket elkövettünk ellened. Vétkeztem én is és atyám háza népe is! Nehémiás könyve 1. fejezet 4-6. versek



Olyan könnyű Isten kegyelmét kifogásként használni egy erkölcstelen életre. Isten népe megtanulta a megfelelő szavakat és azokat mondták az istentiszteleten, de Isten azt mondta: " Helyesek a szavaitok, helyesek az énekeitek, de a szívetek egyáltalán nincs a helyén."
Jeruzsálem romokban volt, semmi más nem maradt csak romok. Nehémiás istenfélő ember volt, de amikor ezt meglátta, fogalma sem volt hogyan lehetne ezt a helyzetet helyrehozni. Kétségbeesésében napokon keresztül ült, gyászolt, sirt, böjtölt, imádkozott a menny Istene előtt.
Milyen szomorú, hogy csak Nehémiás tette ezt. A nép többi része nem imádkozott, nem szomorkodott, nem gyászolt a romok felett. Ezért Isten nem is használta őket semmire.
Isten ma is keres egy embert, aki bánkódik igazán azért, mert a kereszténység nagy része romokban hever. A mai helyzet hasonló a Nehémiáséhoz, csak sok tekintetben mélyebb a válság.
Fáj neked ma, hogy Krisztus lelki értelemben vett Jeruzsáleme: a gyülekezet nem vár többé a mennyei vőlegényére hanem összeházasodott a világgal?
Fáj neked az a fagyos közömbösség ami végigsöpör Isten népén? Fáj neked, hogy a szívedben levő lelki Jeruzsálem, lelki templom lassan romokban hever? Fáj, hogy ezek a romok elszívják minden lelki erődet és lelkesedésedet? Fáj neked, hogy már nem látod, amit Isten lát és nem fáj neked, ami Istennek fáj?
Lassan feladod a lelki harcot és észre sem veszed. Már nem tusakodsz imádságban, egyszerűen éled a megszokott életedet miközben emberek lelkei vesznek el a kárhozatban.
Hallgattam néhány keresztényt, akik azzal viccelődtek, hogy egyik rokonuk milyen súlyos bűnökben él. Számukra ez nagyon mulatságos volt. Hol vannak a vasárnapi iskolai tanitok, akik sírnak a gyermekek felett, mert látják, hogy ha nem értik meg az evangélium üzenetét a kárhozatban lesznek 100 év múlva?
Márt értem, hogy nem lesz megújulás, nem lesz lelki ébredés, amig nem akarjuk, hogy Isten Szentlelke feltörje a kőkemény szívünk talaját.
Ne mondd, hogy szeretnéd a családod, szeretteid üdvösségét, amig te naphosszat elszórakozol a kedvteléseiddel úgy, hogy nem mész ki az elveszettek közé hirdetni nekik az örömhírt.
David Wilkerson


IMA: Istenem! Nem az vagyok, akinek lennem kellene akaratod szerint. Nem ott vagyok, ahol lennem kellene. Könnyelműen vettem a dolgokat és csak arra koncentráltam, hogy én boldog legyek. Már értem, hogy az igazi boldogság és beteljesedés az, amikor engedek a Te Szentlelkednek, hogy eszközödként használj. Krisztus nevében könyörülj rajtam, Ámen.

2024. október 15., kedd

Személyes reformáció 2. rész

Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. János apostol első levele 2. fejezet 15. vers



A fenti Igén keresztül, Isten arra hívja fel a figyelmedet, hogy ne szeresd az evilági értékrendet és gondolkodásmódot.
Evilági gondolkodás az, ha azt hiszed, hogy nélküled Isten ügye nem menne előre. Te vagy a motorja mindennek. Amellett, hogy ez a gondolkodás nem Krisztus lelkületét hordozza még egy rettenetes önbecsapást is hordoz önmagában. Találkoztam olyan emberekkel, akik ezzel a gondolkodásmóddal vették át egy keresztény gyülekezet vezetői székét és néhány év alatt a teljes gyülekezet leépült.
Sem én, sem te nem tudunk semmi hasznosat, értékelhetőt cselekedni Isten népe között, ha nem Isten eszközei vagyunk, hanem a saját önimádatunknak építünk oltárt.
Nem önbecsapás azt hinni, hogy csak a te gyülekezetedben, egyházadban munkálkodik Isten, árasztja ki az Ő Szentlelkét, tesz csodákat? De igen.
Vizsgáld meg ma életedet. Visszatértél az evilági gondolkodáshoz, szokásokhoz, propagandához?
Találkoztam olyan hölggyel, aki annak idején a világi környezetben próbált énekesnői karriert befutni, de nem sikerült neki. Azt mondták, hogy nem elég az a tehetség és elszántság a showbizniszbe, amit ő tud felmutatni. Évekkel később ugyanez a hölgy, ugyanazzal a gondolkodásmóddal egy gyülekezetben akart magának "karriert" csinálni dicsőítés vezetőként. Eltanulta azokat az elemeket, amelyeket az ilyesfajta környezetben vélt felfedezni: " Karlengetés, becsukott szem, érzelmes tekintet, néha egy-egy könnycsepp, érzelmes "szerencsesüti" idézetek felolvasása, amig ki nem derült, hogy szexuális erkölcstelenségben él hosszú évek óta. Tudod mi volt a válasza? " A mai világban a szexuális tisztaság és a házastársi hűség maradi értékek. Már nem kell senkitől elvárni."
Egy tipikus példa arra, amikor valaki otthagyja a régi, megszokott környezetét, de az értékrendje nem változik meg.
Aki meg tud gyógyítani a lelki bénaságból, aki össze tudja törni a büszkeséget, egyedül Jézus Krisztus.
Hol vagy most barátom? Ha a mai napon jönne el Jézus Krisztus az Ő dicsőségében, te kész lennél Vele menni?


IMA: Istenem, szükségem van Rád. Az igazi Krisztusra. Az igazi keresztény életre. Nem érdekel a látszat, az Erőre van szükségem. Szeretném a Krisztus gondolkodását, értékrendjét életemben akkor is, ha ennek következményeként a világ gyűlölni fog. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2024. október 14., hétfő

Személyes reformáció 1. rész

Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek, szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, jóra nem hajlandók, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, akik inkább az élvezeteket szeretik, mint Istent. Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el tehát ezektől.
Timóteushoz irt második levél 3. fejezet 1-5. versek



Olyan sok megkeményedett szívű keresztény van napjainkban. Féligazságokat hisznek és hirdetnek, Istennek félig-meddig átadott élettel élnek, hogy maradjon tér önmaguk és a világ kínálta élvezetek számára is.
Nem ismerlek. Nem tudom ki vagy te, aki éppen most ezeket a sorokat olvasod. De Isten Szentlelke jobban ismer téged, mint te önmagadat. Isten látja, ha már nincs semmiféle indíttatásod már az igazi megtéréssel kapcsolatosan, látja, ha már egyáltalán nem akarsz a keskeny úton járni, látja, ha már nincs benned semmiféle vágy, tűz, a Biblia olvasásával, tanulmányozásával, az imádkozással kapcsolatosan.
Isten látja, ha a böjtölésed, gyülekezetbe járásod üres megszokássá vált.
Talán volt olyan idő, amikor égett benned az első szeretet tüze és kész voltál engedelmeskedni Krisztusnak. Ma viszont unott és lelki értelemben bénult állapotban vagy. A keresztény gyülekezetekben olyan sok hasonló ember van. Éppen ezért van szükségem és van szükséged személyes reformációra.
Elkezdted a pénzt nem eszköznek, hanem célnak tekinteni, elkezdtél szerelmes lenni az anyagi dolgaidba és azokba az élvezetekbe amiket ez a mulandó világ kínál neked. Ennek eredményeként átszögezted önmagad és a családod sok-sok fájdalommal.
Elkezdted jobban szeretni a gyülekezetben betöltött "rangodat", mint a titkon való imádkozást és az igazi alázatot.
Volt egy nagyon áldott ember, aki rengeteg jót tett titokban és valaki azt mondta egyszer neki: " Emlékszel drága testvérem, hogy 20 évvel ezelőtt hogyan segítettél rajtam?"
A válasza nagyon tetszett nekem: "Én erre egyáltalán nem emlékszem, de nem is nekem jár az elismerés, hanem az én Istenemnek."
Olyan szomorú látni, amikor egyházak, gyülekezetek, igehirdetők, énekesek büszkeségtől duzzadó mellkassal, "versenyeznek" egymással abban, hogy ki a nagyszerűbb?
Csodálkozol, hogy egy kicsiny faluban sokfelé szakad egy amúgy is kicsiny gyülekezet? Csodálkozol, hogy később az a gyülekezet, amelyik szakadást vetett, később ugyancsak szakadást arat?
Csodálkozol, hogy csak érzelmi felkorbácsolás és önbecsapás az "istentisztelet" és nincs jelen sem Isten sem a Szentlélek ereje: Kérjük ma együtt imádságban:

IMA: Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk! Krisztus nevében, Ámen.

2024. október 13., vasárnap

Értékes vagy!

Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket. 147. zsoltár 3. vers



Van fogalmad arról, hogy milyen értékes vagy Isten szemében? Lehetsz 10 éves vagy 40 éves, de lehetsz akár 90 éves, ugyanolyan értékes vagy.
Az is lehet, hogy a világ számára úgy érzed már nem létezel. Talán éppen egy idős otthonban vagy és a szobádból olvasod ezeket a sorokat. Úgy érezheted, hogy a saját gyermekeid is elfelejtettek. Vannak autóik, pénzük, hatalmuk, de rólad valahogy elfeledkeznek.
Olyan sok emberrel találkoztam, akik megtört szívűek voltak és úgy érezték senkinek sem kellenek már.
Sokan közülük a keserűség könnyeivel éltek.
Egy asszony, aki a kórházi ágyon feküdt mondta el a következőket:
" A gyerekeim Németországban vannak és három havonta egyszer hívnak fel. A születésnapomra küldenek 20 eurót és ez minden kapcsolatom velük. A kórház ablakán nézek ki naponta és remélem, hogy meglátok egy ismerős arcot, aki meglátogat, de mindig csalódnom kell. Hozzám nem jön soha senki."
Ha értéktelennek érzed magad, tudd meg, hogy Krisztus adott neked örökkévaló értéket azáltal, hogy megteremtett és meghalt a bűneidért, szabadságodért.
Gyógyulj hát meg betegségedből, keserűségedből, fájdalmadból, depressziódból, felejtsd el mások elutasítását.
Ha Isten gyermeke vagy, nyisd meg a szívedet, hogy teljesen, csordultig betöltsön téged Szentlelke által szeretetével.
Valld meg ma Istennek:

IMA: Istenem, ha a gyermekeim elhagynak, ha a társadalom lemond rólam, ha a gyülekezetem lemond rólam, ha a lelkipásztoraim többé nem keresnek, ha senkinem nem jelentek többé semmit, akkor sem bánkódom. Te tartasz engem éjjel és nappal a Te szerető karodban. Aki kezedben tartod az összes csillagot, a holdat, a világmindenséget, az uraknak Ura és a királyoknak Királya, Jézus Krisztus a Te neved. Légy áldva és magasztalva mindörökké. Ámen.

A szeretet, mint döntés

A Szeretet...Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. Korintusiakhoz irt első levél 13. fejezet 7. vers A Szeretet, ahog...