2022. május 14., szombat

Lelki vagy testi gyümölcsök?

A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. Efézusiakhoz írt levél 9-11. versek



A test és a lélek cselekedetei egymás ellenségei. Ahogy már olvashattad az elmúlt napokban, ezek egymás ellen harcolnak.
Vagy azért élsz, hogy kielégítsd a tested vágyait vagy pedig azért, hogy a Szentlélek irányítsa életedet.
Választanod kell tehát. Tudom, hogy keresztény világunkban egyre több ember van, aki nyilvánvalóan a testnek él és úgy gondolja, hogy nincs ezzel semmi gond. Kifogásokat keresnek és más olyan emberek életpéldáját figyelik, akik szintén a testük kívánságai szerint élnek.
Ha te is így élsz, akkor valójában sosem adtad át teljesen életedet a Szentléleknek. Első lépésként ismerd fel, hogy a tested kívánságai ellentétesek azzal, amit Isten véghez akar vinni életedben.
Másodszor, add át teljesen az életed vezetését a Szentléleknek. Ha ezt teszed, akkor nem fogsz ösztönös életet élni. Amikor a Szentlélek irányítja életed, a következő jelei vannak: szeretet, öröm, békesség, kiegyensúlyozottság, kedvesség, jóság, szelídség, önuralom, Minden nap mondj nemet a testi ösztöneidnek és igent a Szentléleknek.

IMA: Istenem, teljesen átadom életemet Szentlelked irányításának. Hadd teremjen bőségesen a Szentlélek gyümölcseit. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 13., péntek

Testi vagy lelki ember vagy?

Ha tehát feltámadtatok a Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol a Krisztus van, aki az Isten jobbján ül. Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás, mert ezek miatt haragszik Isten. Kolossébeliekhez írt 3. fejezet 1, 5-6 versek



Ennek a fejezetnek valamelyik részében minden ember ráismerhet önmagára. Az első versekben Isten arra hívja fel a figyelmedet, hogy elmédet, gondolataidat jobban kell összpontosítanod Istenre és azokra a dolgokra, amik az Ő országával, tervével, dicsőségével kapcsolatosak.
Elsődleges feladattá kell, hogy váljon életedben, hogy kincseket gyűjts a Mennyben.
Az igazi életed Jézus Krisztusban van és nem a téged körülvevő mulandó világban. Bármilyen hitvilága is legyen egy embernek, a halál valósága miatt tisztában van vele, hogy ez a világ csak mulandóságot kínál. Itt nem építhetsz semmi maradandót. Te magad sem maradsz meg testben ezen a világon.
Amikor átadod életed Istennek, Ő teljesen megújítja szívedet és lelkedet, de a jellemedet az Ő kegyelme által nap, mint nap formálja.
Jól tudod, hogy a tested mulandó és alá van vetve az öregedésnek, gyengülésnek, egy idő után a leépülésnek, de a lelked napról-napra megújulhat, és egyre szebb lehet. Ez a titka a boldog, kiegyensúlyozott idős kornak.
Ehhez azonban napi harcot kell vívnod a testeddel és annak ösztönös, önző kívánságaival. Minden nap döntened kell arra nézve, hogy nem engeded ezeket a testi vágyakat uralkodni életed felett. Egyedül erre esélyed sincs. Sosem lesz elég erőd legyőzni önmagad.
Ezért fontos Krisztusba öltöznöd. Vágysz arra, hogy Krisztusban legyen életed minden területe? Engedd, hogy a Szentlélek irányítsa és formálja természeted.
Ha ezt teszed, folyamatosan változni fogsz és ahelyett, hogy e világ elvárásai szerint élj, Isten tetszése szerint fogsz élni.


IMA: Istenem, üdíts fel engem Szentlelkeddel, hogy teljesen átváltozzon életem Krisztus jelleméhez hasonlóvá. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 12., csütörtök

Személyválogatás és képmutatás

Mert ha belép hozzátok a gyülekezetbe fényes ruhában egy aranygyűrűs férfi, és ugyanakkor egy szegény is belép kopott ruhában, és ti arra figyeltek, aki a fényes ruhát viseli, sőt ezt mondjátok neki: "Te ülj ide kényelmesen", a szegényhez pedig így szóltok: "Te állj oda", vagy "Ülj le ide a zsámolyomhoz", nem kerültetek-e ellentmondásba önmagatokkal, és nem lettetek-e gonosz szándékú bírákká? Jakab levele 2. fejezet 2-4. versek



Milyen gyakran ítéled meg az embereket külsőségek vagy legalábbis ennek a világnak az értékrendje szerint?
Egy fiatalember beült egy gyülekezet első padjába. A kezében nagy Biblia és egy bőrdzsekit viselt. Az gyülekezeti alkalom végén megszólította néhány elöljáró, hogy figyelmeztessék a bőrkabátja miatt és felhívják a figyelmét arra, hogy náluk az öltönykabát a szokás. Legközelebb így jöjjön.
A fiatalember legközelebb is ugyanabban a kabátban jelent meg a nagy Bibliával és szintén az első padba ült. Ekkor már bosszankodva szívták a fogukat az elöljárók.
A végén ismételten figyelmeztették és azt mondták neki, hogy amikor hazamegy, kérdezze meg imádságban Krisztust, hogy milyen öltözék illik az ő gyülekezetükhöz.
Mindenki bosszankodására, harmadjára szintén a bőrkabátban jelent meg. A harmadik alkalom végén faggatni kezdték, hogy megkérdezte-e Krisztust az illő öltözékkel kapcsolatban? A fiatalember „igennel” válaszolt.
-És? Mit mondott?-kérdezték az elöljárók.
-Azt mondta, hogy nem tudja milyen az illő öltözék ebben a gyülekezetben, mert sosem járt még itt.-felelte a fiatalember.
Senki sem gondolt arra, hogy ennek a fiatalembernek nem volt pénze divatos zakót venni.
Akár olyan gazdag vagy, hogy mindenből a legújabbat és legjobbat használod, akár olyan szegény vagy, hogy még az alapvető szükségeidre sem jut bőségesen, Isten mindenkit egyformán szeret.
Amikor valaki átadja életét Istennek, bekerül az Isten családjába: a gyülekezetbe, nem fontos többé, hogy honnan származik, gazdag-e vagy szegény, doktori címe van esetleg csak egy egyszerű segédmunkás, minden egyes ember az Isten kegyelmére szorult ember.
Imádkozz, hogy Isten szemével láthasd a körülötted levő embereket. Ne a külsőségeknél ragadj le, hanem lásd meg az ember szívében lakozó Istent.
Ez természetesen nem mentség arra, hogy elnézz olyan dolgokat saját vagy mások életében, amelyeket Istent gyűlöl. Jakab apostol egyenesen, világosan és érthetően feddi meg az Isten Szentlelke által azokat az embereket, akiknek kinyílt az otthona a vastag köteg „”eurókkal” rendelkezők előtt, de megvetették azokat, akik fizikai értelemben szegények voltak ugyan, de lelki értelemben az Isten országa örökségének gazdagságát bírták.


IMA: Istenem, segíts úgy látni a dolgokat, embereket, ahogyan Te látod őket. Segíts azt szeretni, amit Te szeretsz és azt megvetni, amit Te is megvetsz. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 11., szerda

Az Isten szeretete

A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.                                                          Korintusiakhoz írt első levél 13. fejezet 4, 6. versek



Nincs semmi ebben a mulandó világban, amit az Isten szeretetéhez hasonlíthatnánk. Az Isten szeretete teljesen őszinte, és feltétel nélküli.
Teljesen mindegy, hogy mennyire tehetséges vagy, emberi mércével milyen nagy dolgokat tettél, teszel vagy tenni fogsz, ha hiányzik az életedből az Isten igazi szeretete.
Isten szemszögéből annak van értelme életedben, ami ebből a szeretetből fakad. Az Isten szeretete sok mindent elvisel, de nem azért, mert gyáva vagy gyenge, hanem azért, mert így döntött. Elég erős ehhez. Az Isten szeretete nem örül a hamisságnak éppen azért, mert nem gyenge és nem is gyáva.
Az ember sokszor megalkuszik a hamissággal saját életét és környezetét illetően is. Nem azért, mert erős, hanem éppen azért mert gyenge és gyáva.
Mire vágysz? Arra, hogy nagy adottságokra tegyél szert, vagy arra, hogy ezzel a szeretettel teljen meg csordultig életed? A lelked biztosan erre a szeretetre vágyik. A lelked üzemanyaga ez a szeretet.
Engedd, hogy Isten szeretete meggyógyítsa lelki sebeidet, helyreállítson, megváltoztasson, megújítson és átformáljon téged. Ideje Isten szeretetébe öltöztetni életedet.


IMA: Istenem, a Te szereteteddel tölts be minden ürességet életemben, hogy ne az eredményeket, sikert üldözzem, hanem a Te szeretetedet tükrözzem vissza másoknak is. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 10., kedd

Isten vagy ember bölcsessége?

Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva. Korintusiakhoz írt első levél 2. fejezet 13. vers


Sok-sok ember szeretne nagy emberi bölcsességre szert tenni. Ennek érdekében némelyek sok-sok időt töltenek az iskolapadokban, sokat fizetnek, hogy különböző tanfolyamokon vegyenek részt. Bárhogyan is fogalmazod meg, hogy mit jelent az evilági bölcsesség, az Isten azt mondja rá, hogy bolondság.
Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes tanulás által műveltté, képzetté válni. Csak annyit jelent, hogy a tanulás vagy a műveltség nem tesz sem jellemessé, sem bölccsé.
Talán hallottad az elmúlt években annak az orvos történetét, aki féltékenységből sósavval öntötte le a volt barátnőjét. Lehet az a történet is eljutott hozzád néhány éve, hogy a valutaalap akkori vezetője szexuális kalandba bocsátkozott egy szállodai takarítónővel, aminek a következménye az lett, hogy le kellett mondania.
Egy orvos vagy egy magas rangú gazdasági szakember a világ szerint műveltnek, intelligensnek számít, de mégis látjuk, hogy a műveltségük nem tette őket jellemessé és éppen ezért nem tudtak jó döntéseket hozni.
Mit mond Isten az Ő bölcsességéről? „ Mert értékesebb a bölcsesség az igazgyöngynél, és nem fogható hozzá semmiféle drágaság.” ( Példabeszédek könyve 8. fejezet 11. vers)
Isteni bölcsességre nem tehetsz szert valamelyik egyetem diplomájával a kezedben. Csak abban a szívben vesz lakozást, amelyik helyes kapcsolatot ápol Istennel. Egyedül a Szentlélek által kaphat valaki felülről származó bölcsességet.
Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. (1 Korintus 2:10)

IMA: Istenem, a Te bölcsességedre vágyom, jobban, mint igazgyöngyre vagy bármilyen más drágaságra. Töltsd meg szívemet a Te Lelkeddel és Általa a Te bölcsességeddel. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 9., hétfő

Az örvendező szív

Az örvendező szív megszépíti az arcot, a bánatos szív pedig összetöri a lelket.
Példabeszédek könyve 15. fejezet 13. vers


A szem a lélek tükre. A mai világban gyakran láthatunk kívülről nagyon szép embereket. Híres színészeket talán, akik kívülről ragyogóan néznek ki. Csakhogy amit kívülről mutatnak, az legtöbbször nem egyezik azzal ami a lelki világukban van.
Sok esetben a világ legboldogtalanabb emberei közé tartoznak.
A környéken élő barátainknak, ismerőseinknek talán csodaszép házaik vannak, frissen vágott pázsitjuk, és aranyos gyermekeik, de a zárt ajtók mögött nem látod milyen nehézségeket, küzdelmeket élnek meg.
Lehetnek egészségügyi problémáik, házasságuk válságban lehet vagy állandóan gyötrődhetnek azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben is ugyanolyan jó lesz-e az anyagi helyzetük.
Ha nem ismerik Istent, mindenképpen hiányzik életükből az a reménység és hit ami az Istenben bízók életében jelen van.
Biztos horgony nélkül, az a veszély leselkedik rájuk, hogy a 21. század viharos tengerén vesznek el.
Semmi sem tehet egy lelket boldogabbá, mint az, ha megismeri Krisztust, mint személyes üdvözítőt.
Csak ezután tapasztalható meg az igazi öröm, boldogság, csak ezután várható az, hogy ezt az örömöt tükrözze vissza a szemeinken keresztül a szívünk.
Mi a helyzet veled?
Megtapasztaltad-e már ezt az igazi és maradandó örömöt?
Ha igen, akkor vajon kit fog Isten életedbe vezetni, akinek szüksége van arra, hogy megismerje Istent és az ebből az ismeretből fakadó örömet?
Nem a felületes örömet, hanem azt ami a szív mélyéből tör elé, azt amit csak Krisztus adhatja nekünk.
Imádkozz ezekért az emberekért ma, és építs velük személyes kapcsolatot, hogy a megfelelő időben megoszthasd velük a benned lakozó reménységet.


IMA: Istenünk, csak Általad lehet részünk igazi örömben. Általad szépülhet meg a szívünk, arcunk, életünk. Csak a Te jelenlétedben lehet őszinte a szeretetünk, biztos a hitünk, reménységünk, célunk és boldog az életünk.
Segíts minden kedves olvasónak megismerni, elfogadni Téged, mint megváltót, üdvözítőt, hogy ez az öröm minden egyes ember életében jelen lehessen. Tégy minket hatékony eszközeiddé, hogy vigyük az örömhíredet másoknak. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 8., vasárnap

Isten fegyverzete

Öltésetek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 11. vers



Lelki értelemben ádáz harc zajlik a lelkekért és fontos, hogy minden harcos felkészült legyen. Olvastam, hogy napjainkban egy katona teljes harci felszerelése 30-40 kg is lehet.
Mivel a harc szellemi dimenzióban zajlik éppen ezért a fegyverek is a szellemi dimenzióban találhatóak.
Minden egyes napon magadra kell venned Isten fegyverzetének mindegyik darabját. Magadra kell öltened az igazság mellvasát, ami azt jelenti, hogy az Isten igazságának szeretete, az Isten igazsága melletti hittel teljes kiállás kell, hogy jellemezze naponkénti életviteledet.
Mindenkor törekedned kell a feddhetetlenségre és arra, hogy helyes döntéseket hozz, amelyek Isten mérlegén is megállnak.
Szükséged van a hit pajzsára, vagyis arra, hogy hited Krisztus munkájának szilárdságán nyugodjon.
Egy pilóta sokszor olyan körülmények között repül, hogy a repülőgép műszereire kell bíznia magát. A magas égben, a felhők felett nem találna viszonyítási pontot, hogy lássa a megfelelő irányt.
Így van ez a lelki életben is. Nem látod előre, hogy mi következik a „kanyar” után, de fontos, hogy hittel Isten vezetésére bízd magad.
Ha Krisztusra nézel hittel, akkor biztos lehetsz az üdvösségedben és a lelked ellensége nem tud kételkedésre bírni.
Szükséged van a Lélek kardjára, vagyis Isten szavára, hogy a szívedben, az elmédben és a szádban legyen.
Abban a pillanatban, amikor ezeket a fegyvereket nem veszed magadra vagy lankad az éberséged, az ellenséged támadást indít ellened.
Ezért fontos, hogy imádkozz és maradj éber. Le tudod győzni ellenségedet, ha Krisztus lakik szívedben. Vigyázz, mert az ellenséged látszólag jó szándékkal és alattomosan fog támadni.

IMA: Istenem, Te legyőzted a gonoszt. Tégy engem is győztes katonáddá. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...