2021. augusztus 7., szombat

Isten szereti a népét

Ezt mondta nekem az Örökkévaló: „Hóseás, ismét indulj el, és szeresd azt a házasságtörő asszonyt, aki másnak a szeretője! Úgy szeresd, mint ahogyan az Örökkévaló szereti Izrael népét, annak ellenére, hogy ők más istenekhez fordulnak, és szeretik a bálványoknak felajánlott aszalt szőlőt.
Hoseás könyve 3. fejezet 1. vers




Isten azt mondta Hoseásnak: Menj ismét, és keresd meg a feleségedet, aki elhagyott téged! Nagyon fontos dolgot mond az Ige: "úgy szeresd, mint ahogyan az Örökkévaló szereti a népét! Itt nemcsak Izraelre kell gondolnunk, hanem prófétikusan gondolhatunk Isten szeretetére az egész világ iránt. Menj és találd meg még egyszer! Isten is így szerette az ő népét, akik más istenek után jártak, egyszóval olyanok voltak, mint a mai társadalmunk, amelyik Isten szeretete helyett, inkább a vagyontárgyakat és azt szereti amit ez a világ kínál. Ezekben próbál szeretetet, célt találni és nem az Isten szeretetében. Ez egy szívet tépő folyamat lehetett Hóseás számára. Megkeresni a feleségét, aki ex prostituáltként, visszatért a régi életéhez. Hol tudta megtalálni őt Hóseás? Milyen fájdalmas keresés lehetett az? Olyan környékre kellett mennie, amiről mindenki azt mondta, hogy nem tisztességes környék, nem illik oda menni! Isten emberének főleg nincs mit keresnie olyan környéken! De ott van Hoseás! Kit is keresett ő? A feleségét!
A második versben így folytatódik a történet: "Tehát elmentem, és elvettem azt az asszonyt, miután kifizettem érte 15 sékel ezüstöt és másfél hómer árpát." Várjunk! Hiszen ez az asszony, a feleséged Hóseás! Már rég hozzád tartozik! Hóseás kereste a feleségét, akit talán megláncolva talált meg egy piacon, ahol egy emberkereskedő el akarta adni a legtöbb pénzt ajánlónak. Hóseás pedig meglátta ebben a szerencsétlen nőben, a 3 gyermekének az anyját, a feleségét, de hiába mondta, hogy az az ő felesége! Ki kellett fizetnie érte a megszabott árat! És Hóseás kifizette az árat az asszonyért! Azért fizetett, aki már rég hozzá tartozott! Remélem megérted, hogy Hóseas a Krisztus előképe, te és én pedig, semmi kétség, Gómerhez, Hóseas feleségéhez vagyunk hasonlók. A Biblia szerint, az Istené a föld és annak teljessége! Az egész emberiség, a teremtő egyedi tulajdonát képezi! Kétezer évvel ezelőtt, mégis a legmagasabb árat fizette ki azért az emberiségért, amelyik már amúgy is az ő tulajdona volt. Elküldte Krisztust, aki a vérét ontotta, hogy visszavásárolja azt, ami jogosan már az övé. Mennyibe kerül? Mi az ára? Kérdezhette Hóseás, és elővette a pénzt! Mit érezhetett a felesége, amikor ránézett Hóseás? Valószínűleg lehajtotta a fejét szégyenében, és arra gondolt: Én elhagytam őt, de ő megtalált. Elhagytam a 3 gyerekünket, és ő mégis hajlandó fizetni értem. Más emberek azért fizettek érte, hogy kihasználják! Hóseás azért fizetett érte, hogy szabadságot és gyógyulást hozzon az életébe! Az 5. vers egy prófétikus üzenettel folytatódik: " De azután majd odafordulnak az Örökkévalóhoz, Istenükhöz, és Dávid utódához, királyukhoz. A jövőben majd tisztelettel és félelemmel fordulnak az Örökkévalóhoz, és az ő áldásaihoz." Ez az evangéliumnak az előképe. Hóseás fizetett a feleségéért, amikor az még bűnökben volt. Ugyanakkor beszél, jövendöl arról, hogy fog jönni Dávid király utódja, akihez majd odafordulnak az emberek! Ez az idő most van! Eljött a mi Hóseásunk! Eljött a megváltásunk! Ő megtalált téged, és megtalált engem! Elment érted, lehajolt érted a legnagyobb mélységbe! Ahogy Hóseás a felesége megmentésén fáradozott, úgy Krisztus az emberiség megmentésén fáradozik! Amikor Isten megtalált téged! Amikor Isten megtalált téged, nem voltál nagyon szép, és csinos és nem voltál nagyon elegáns állapotban! Fogoly voltál! Mezítelen voltál! Bűnös voltál, ahogy én is! De a mi csodálatos, kegyelmes, szerető Istenünk azt mondta: Mi az ára? Mi az ára? Az egyszülött fiad vére! Csakis és kizárólag ez az ára! Ki tudtuk volna fizetni a szabadságunk árát? Soha! Isten azt mondta: Rendben van! Elküldöm a Fiam! 
J. Smith

IMA: Atyám, köszönöm, hogy fizettél a szabadságomért. Köszönöm, hogy erre a szabadságra hívsz minden ember a Veled való kapcsolatban. Segíts mindig Rád figyelni, hogy sose térjek el a te beszédedtől se jobbra, se balra. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 6., péntek

Isten nem mond le az övéiről

Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! - mondja Istenetek. Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek neki, hogy letelt rabsága, megbűnhődött bűnéért, hiszen kétszeresen sújtotta az ÚR keze minden vétkéért. Ézsaiás könyve 40 fejezet 1-2. vers



Ézsaiás idejében, Isten kemény ítélete jött az Ő népére, mert habár figyelmeztette őket Isten és adott nekik türelmi időt is a megtérésre, a bűnös utak felszámolására, a nép nem vette komolyan a kegyelem és a bűnbánat idejét. Isten pedig maga a nagybetűs szeretet, de nem szabad elfelejteni, hogy Ő akkor sem, most sem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Sokszor figyelmeztette Isten az Ő népét próféták által. Ahelyett, hogy a nép bűnbánatot tartott volna, még leleményesebb lett a bűnöket illetően, ezzel pedig magára vonta az Isten haragját.
Isten népe nem akartam megbecsülni az ígéret földjét, amiért nem ők dolgoztak, amit nem ők virágoztattak fel, és amit nem saját erejükből foglaltak el, hanem Isten hatalma és támogatása által.
Ennek következményeként Isten Babilonba száműzte engedetlen népét. Isten viszont nem olyan, mint az emberek. Az emberek újra és újra ígérték, hogy megtérnek, de mégis a bűnhöz fordultak újra és újra.
Isten megtartja ígéreteit. Az övéit azért helyezte a világba, hogy az Ő világosságát közvetítsék hibáik és bűneik ellenére.
Éppen ezért hirdette Ézsaiás az Isten helyreállítással kapcsolatos örömhírét. Miközben a nép még a babiloni fogságban szenved, Isten a reménység üzenetét közvetíti neki. A népnek tudnia kellett, hogy van bocsánat lázadásukra. Isten neked is ezt üzeni ma. A te életed is megszabadulhat a bűnök rabságából és helyreállhat Jézus Krisztus által.
Krisztus teljesen megfizetett bűneinkért. Mindazok, akik bűneik miatt önmagukat száműzték Isten jelenlétéből, visszatérhetnek a megbocsátás ígéretének földjére, ha bűnbánatot tartanak és elfordulva bűneiktől az Isten felé fordulnak teljes szívükkel.
Úgy érzed neked is szükséged van egy második esélyre Istentől? Kész neked is megadni. Nézd csak mit kell tenned: „ Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek; hogy eljöjjön az Úrtól a felüdülés ideje, és elküldje Jézust, akit Messiásul rendelt nektek.” ( Apostolok Cselekedetei 3:19-20)
Alázd hát meg magad az Isten előtt, hogy felemelhessen téged is. ( Jakab 4:10)


IMA: Istenem, köszönöm, hogy a második esély Istene vagy. Köszönöm, hogy nem mondasz le rólam sem. Állíts helyre minket, hogy szolgálatodba állhassunk és a Te világosságod hordozói lehessünk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. augusztus 5., csütörtök

Feltétel nélküli szeretet

Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt.                                         János első levele 3. fejezet 1. vers



Talán nem újdonság a számodra sem, hogy a világunkban sok érdekkapcsolat van, melyek feltételekhez kötöttek. A világunkban szinte minden feltételekhez kötött. Hiába vágysz egy új autóra, mert csak azzal a feltétellel kaphatod meg, ha fizetsz annyi pénzt, amennyit a kereskedő meghatároz. Egy hölgy mondta el, hogy nagyon jó munkát kapott, és amíg teljesítette a tőle elvárt dolgokat, addig úgy érezte megbecsülik, de amikor kiderült, hogy leukémiás, a munkahelyéről elbocsátották és soha többé nem kereste sem a főnöke, sem a munkatársai.
Sok házasságban, családban még a szeretetet is feltételekhez kötik. Az igazság az, hogy az evilági szeretet mindig feltételekhez kötött szeretet lesz. Azért van annyi szenvedélybeteg ember a világon, mert az emberi szív a feltétel nélküli szeretetre éhezik, szomjazik, ez a világ pedig nem tudja megadni neki azt.
Egyedül Isten szeretete feltétel nélküli: „Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk.”
Az Atya szeretete gyermekei iránt nem feltételekhez kötött szeretet. Ő nem szűkmarkú, ha a szeretetét osztogatja. Isten örökbefogadott minket Krisztus által, mert szeret minket. Ez nem azt jelenti, hogy azt teszünk, amit csak akarunk. Isten szeretete azt jelenti, hogy Isten nem mond le az övéiről, és ha kell, figyelmeztet, próbát enged meg életükben, hogy azzá formálja őket, akivé válniuk kell.


IMA: Fel sem foghatom Istenem milyen mély a Te szereteted gyermekeid iránt. Segíts mindannyiunkat befogadni a Te szeretetedet és élvezni annak feltétlen bőségét. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. augusztus 4., szerda

A próbák áldásai

Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Jakab levele 1. fejezet 2-3. versek



Jakab apostol által a Szentlélek, néhány fontos igazságot akar megosztani velünk a megpróbáltatásokról és azok szerepéről az evangélium hirdetésében.
A megpróbáltatások olyanok a lelkünknek, mint a nehéz súlyok emelgetése a testünknek. Isten a megpróbáltatások által megedzi a lelki „izmainkat.”
Aki emelt már nehéz súlyokat, talán érezte már az ezzel járó fájdalmat is, de aki rendszeresen ezt teszi, a teste elkezdi felkészíteni magát a nehezebb súlyok emelésére. Ilyenkor a tenyerünkön elkezd megvastagodni a bőr, hogy többé ne jöjjenek elő a fájdalmas víz vagy vérhólyagok és az izomtömegünk is növekedni kezd. A próbák is hasonlóak. Sokszor fájdalmasnak tűnnek, de általuk Isten térdre kényszerít minket, hogy meg tanuljunk egyedül Isten segítségére várni és támaszkodni.
A jó időkben talán kezdjük elhinni, hogy élhetünk Isten segítsége nélkül is, de a próbákban rájövünk, hogy ez mekkora hazugság.
A próbák rávesznek minket, hogy levegyük szemeinket a látható és mulandó dolgokról és egyedül Istenben bízva a hit embereivé váljunk.
A próbák által Isten edzi a kitartásunkat is. Ezáltal a próbák utólag színtiszta örömöt eredményeznek. A növekedés lelki értelemben is sokszor fájdalommal jár, de a végeredménye mennyei öröm lesz.
Amikor embertársaid szenvednek megpróbáltatások miatt, lehetőséged van építeni, bátorítani őket.
Világosság lehetsz azok számára, akik nem ismerik Istent. Lelki testvéreiddel egyesülhetsz imádságban. Hát nem csodálatos?


IMA: Istenem, kérem a Te bölcsességedet, erődet, hogy meg tudjak állni, amikor megpróbálod életem. Építs fel engem a Te nagy hatalmad által, hogy dicsőségedre élhessek. Krisztus nevében, Ámen.


2021. augusztus 3., kedd

Mennyei erővel és lelkesedéssel

Ő pedig ott maradt két teljes esztendeig saját bérelt szállásán, és fogadta mindazokat, akik felkeresték. Hirdette az Isten országát, és tanított az Úr Jézus Krisztusról, teljes bátorsággal, minden akadályoztatás nélkül. Apostolok Cselekedetei 28. fejezet 30-31. versek




Pál apostol, jelentős üzeneteket továbbított levél formájában Isten gyülekezeteinek a házi őrizetéből. Két teljes évig tartott a háziőrizete és szeretettel fogadta mindazokat, akik felkeresték őt.
Mindeközben nem esett kétségbe, ellenállt a kísértésnek, hogy áldozat szerepben tetszelegjen, nem engedte, hogy a keserűség úrrá legyen rajta.
Jól tudta, hogy elfáradhatnak a legkülönbek is, de akik az Úrban bíznak, erejük megújul. Isten ereje által prédikált, imádkozott, élte mindennapjait, és tanított Jézus Krisztusról, az üdvösséghez vezető egyetlen Útról. Az Apostolok Cselekedetei könyvének utolsó mondataiból kitűnik, hogy Pál apostol telve volt lelkesedéssel és Istentől kapott mennyei erővel.
Ha Krisztusban van elrejtve életed, te is megtelhetsz erővel és lelkesedéssel nehézségeid, élethelyzeted ellenére. Szeretnék ilyen életet élni minden körülmények között.
Ugye te is szeretnél ilyen életet élni?


IMA: Drága Istenem, adj nekem bátorságot és erőt, hogy Krisztusnak élhessem életem, nehézségekben és csendes időkben egyaránt. Krisztus nevében kérem, Ámen.

2021. augusztus 2., hétfő

Az örök életért hozott áldozat

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem. Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Egy fiatalember ment Krisztus elé, aki valószínűleg jelentős vagyonnal rendelkezett és elvileg Krisztus jó tanítványa lehetett volna. Krisztus hasznosíthatta volna az energiáját, lendületét, kihasználhatta volna a fiatalember ismertségét, hogy még több embert vonzzon a tetemes összegekről nem is beszélve, amikkel támogathatta volna Krisztust és küldetését.
Krisztus szerette volna megajándékozni a fiatalembert azzal, amire voltaképp vágyott: örök élettel.
Éppen ezért magyarázta el neki, hogy az örök élet megszerzése nem egy listát jelent feladatokkal, amelyeket ha teljesítettünk, megkaphatjuk azt.
Krisztus szerette volna, ha ez a fiatalember megértette volna az örök élet kérdésének mélységét és komolyságát. Jézus Krisztus belelátotta fiatalember szívébe és tudta, hogy a fiatalember túlzottan kötődik az anyagiakhoz, a hatalomhoz és azokhoz a vélt vagy valós eredményekhez, amiket a múltban elért. Ebből fakad, hogy Krisztus három egyszerű lépést mutat neki, melyek az örök életet jelenthették volna a számára.
Először is el kell adnia az anyagi javait, amelyek fogságban tartották a szívét.
Másodszor, az eladott javakból származó bevételt olyan embereknek kell adnia, akiktől semmiféle viszonzásban nem reménykedhet.
Harmadszor, ott kell hagynia, amivel addig foglalkozott, hogy követhesse Jézus Krisztust.
A fiatalember ez után visszalépett és nem akarta többé a Krisztus követni, hogy elnyerhesse az örök életet. Szomorúan ballagott el, mert nem akart lemondani Jézus kedvéért a vagyonáról.
Jézus Krisztus megkedvelte a fiatalembert, de más receptet nem adhatott neki az örök élettel kapcsolatosan.
Téged mi akadályoz ma abban, hogy szabadon kövesd Krisztust? Miben hasonlít az életed a gazdag fiatalember életéhez? Az életed melyik területén vagy megkötözve? Ne feledd! Ami embereknél lehetetlen, Istennél lehetséges. 

IMA: Istenem, törj le minden olyan bilincset rólam, amelyek akadályoznak abban, hogy Krisztust kövessem. Segíts a Te hatalmaddal félretennem minden olyan dolgot, ami akadályoz a Te követésedben. Krisztus nevében kérlek, Ámen

2021. augusztus 1., vasárnap

Hittel és nem okoskodással

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható.                                                    Zsidókhoz írt levél 1. fejezet 1-3. versek



A 21. század keresztény gyülekezetei sokféle gonosz erőtől lettek megtépázva. Nem csoda hát, hogy egyre több keresztény nem látja sem értelmét sem szükségét a Szentlélek vezetésének és a hitben való járásnak. Annyira műveltekké váltunk, hogy még azt is elhitetjük saját magunkkal, hogy az elménkre hagyatkozni tökéletesen elegendő a számunkra. Azt gondolták azok is Magyarországon, akik néhány éve ésszerűnek látták svájci frankban törleszteni a lakáshitelüket, majd a jövőben váratlan fordulatot vettek az árfolyamok és emberek élete omlott össze. Jó dolog, ha tájékozott ember vagy, figyelsz a világban zajló dolgokra, de nem láthatod előre a jövőt. Isten azonban látja. Éppen ezért fontos hitben járnod. Ő gyakran vezet a jelenben úgy, hogy nem látsz benne logikát, de éppen azért teszi ezt, mert ismeri a jövőt, amit te még nem ismersz, és a legjobbat akarja neked.
Olyan sok nyugtalanság, bizonytalanság és aggodalom veszi körül jelenleg világunkat. Az utóbbi időben megtapasztaltuk, hogy a „bölcsek bölcsessége is elveszett.” A világjárvánnyal kapcsolatos hírek jelenleg is bizonytalanságban tartják a világot. Magas rangú szakemberek remélik a legjobbat, de számítanak a legrosszabbra az ősszel és a negyedik hullámmal kapcsolatosan.
Mit tehetsz ebben a feszültséggel és bizonytalansággal teljes világban? Krisztus azt szeretné, ha az övéi ne csüggedjenek el és ne adják fel a nemes harcot.
Zsidókhoz írt levélben sok-sok példát találunk arra, hogy a hűségesen hitben járó emberek, csodálatos győzelmeket arattak a legborzasztóbb körülmények között is.
Ne feledd hát, hogy még mindig Isten uralkodik égen és földön is.
Figyeld csak mit mond neked ma Krisztus: „ Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16. fejezet 33. vers)


IMA: Istenünk, segíts minket, hogy a szívünk ne féljen, hanem bízzunk Krisztusban, Aki ma is képes legyőzni a világot és annak minden viszontagságait. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...