2021. január 9., szombat

Az odaszánás fontossága

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; Római levél 12. fejezet 1. vers



Olyan jó, ha megtanuljuk, hogy Isten gyermekeiként ez az év nem rólunk szól. Istenről szól és arról, hogy az Ő akarata, célja megvalósuljon életünkben. Arról szól először is, hogy felfedezzük mi az Ő akarata az életünkre nézve 2021-ben. Ha közel szeretnénk lenni Istenhez, fontos tudnunk, hogy Isten azért adta nekünk ezt az évet, hogy neki éljünk. Ahogyan a fent igeversben olvastuk, szánjuk oda egész testünket, valónkat Istennek tetsző, szent áldozatul. Itt nem feltétlenül valami rendkívüli dologra kell gondolni. Elsősorban az életünk hétköznapi dolgaira: a pihenésünk, az étkezésünk, a munkában végzett tevékenységünk, minden eljárásunk legyen Isten előtt, mint kedves áldozat, amely Őt dicsőíti. Ez természetesen azt feltételezi, hogy teljesen megadjuk magunkat Istennek. Ez az énünknek nagyon-nagyon fáj, de ez a fájdalom életet hoz. Meg kell tanulnunk őszintén, tiszta szívből kimondani: „Legyen meg a Te akaratod.” Csak kegyelem által juthatunk el ide és minden Istent követő embernek ez mindennapi küzdelmet jelent. Természetünkből fakadóan szeretjük azt gondolni, hogy minden úgy jó, ha mi irányítjuk életünket. Minden év elején időt szoktam szánni arra, hogy Isten elé álljak és kérjem, mutassa, meg mit kell tennem, hova kell mennem, hol akar használni ebben az évben? Most is éppen ebben az időszakban vagyok. Az elmúlt években többször kérdezték tőlem, hogy mi a tervem, meddig szeretnék maradni a jelenlegi szolgálati helyemen, meg fogok-e állapodni esetleg végleg a jelenlegi helyemen? A válaszom mindig ugyanaz volt: „Amikor Isten elhívott és igent mondtam az elhívására, akkor lemondtam arról, hogy én tervezgessem az életem és döntsem el, hogy mit szeretnék. Természetesen vannak vágyaim, elképzeléseim, de tudom, hogy Isten beszéde és akarata a döntő érv életemben. Talán neked is éppen arra van szükséged, hogy teljesen odaszánd az életed Istennek, utána pedig menj, oda ahova mutatja és tedd azt, amire Ő hív. Enélkül nem lehet igazán bensőséges kapcsolatod Istennel.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy te nem fogadod el a megosztott életet. Vagy odaszánjuk magunkat teljesen, vagy a keresztény életünk hiábavaló. Köszönjük, hogy kegyelmed által el tudsz juttatni minket a teljes odaszánásra. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 8., péntek

Beszélj rendszeresen Istennel!

Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van!                                      Ézsaiás könyve 55. fejezet 6. vers



Sok házasságban nem valamilyen kirívó dolog miatt adódnak problémák. Egyszerűen, a miatt, amit egy feleség így fogalmazott meg: „Együtt élünk, együtt eszünk, egy ágyban alszunk, de semmi mondanivalónk nincs egymásnak. Úgy fogalmazhatnám meg leginkább, hogy egyfajta intimitásban élünk, de elidegenedtünk teljesen egymástól.”
Ami igaz a házastársunkkal és ismerőseinkkel való kapcsolatunkra, az igaz az Istennel való kapcsolatunkat tekintve is. Egy másik fontos ok, amiért távolinak érezhetjük Istent életünktől, hogy nem beszélünk Istennel személyes és mély dolgainkról.
Ha meg kell tanulnunk hogyan, beszélgethetünk embertársainkkal helyesen, gyümölcsöző módon, akkor ez még inkább igaz Istennel kapcsolatosan.
Az is fontos része az Istennel való beszélgetésünknek, hogy időt szánjunk naponta meghallgatni azt, hogy mit akar mondani nekünk a Biblián keresztül. Fontos odafigyelnünk arra is, hogy Isten mit akar nekünk üzenni az életkörülményeinken keresztül és azokon a dolgokon keresztül, amik velünk történnek.
Megtanulhatjuk naponta feltenni a kérdést: „Mit akar nekem mondani ma Isten az által, ami történt velem, mit akar tanítani nekem a házastársam, szüleim, gyermekeim, barátaim és más keresztények által? Miután megértettük Isten üzenetét, fontos, hogy imádságban mi is beszéljünk Vele.
Minden nap szánj időt az Istennel való beszélgetésre, különben el fogsz idegenedni Tőle. Utánozd ebben is Krisztust, aki minden egyes napon fontosnak tartotta azt, hogy kettesben időt töltsön a Mennyei Atyával.

IMA: Istenünk, segíts minket időt tölteni Veled. Taníts minket helyesen beszélni Veled és meghallani azt, amit naponként mondani akarsz nekünk. Segíts minket Krisztus nyomdokaiban járni naponként. Krisztus nevében, Ámen.

2021. január 7., csütörtök

A Szeretet nem örül a hamisságnak

Akkor ezt mondta Nátán Dávidnak: Te vagy az az ember! Ezt mondja az ÚR, Izráel Istene: Én kentelek fel Izráel királyává, és én mentettelek meg Saul kezéből.
Sámuel 2. könyve 12. fejezet 7. vers



Gyakran megesik, hogy teljesen vakok vagyunk, és nem látjuk meg a saját bűneinket, hiányosságainkat. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb ember nem tudja saját életét, munkáját pártatlanul megítélni. Mások vélt vagy valós hibáira, bűneire már jobban rálátunk. Éppen ezért használhat Isten egy másik embert, hogy megláttassa veled bűneidet. Ez pontosan így volt Dávid király esetében is. Amikor Nátán próféta elmondott Dávidnak egy történetet egy nagyon gazdag emberről, aki erőszakkal elvette egy nagyon szegény ember egyetlen báránykáját, Dávid király igazságérzete felébredt és nagyon felháborodott. Világosan látta a gazdag ember súlyos bűnét és igazságot is akart tenni az ügyben. A saját bűneire viszont vak volt. Nátánnak éppen ezért szembesítenie kellett Dávid királyt a saját bűneivel. Világosan ki kellett mondania: „Te vagy az az ember!” Könnyű volt egy teljhatalmú királlyal szemben megtenni? Igen, mert Nátán nem az emberekre nézett, hanem az Ő Istenére és az Isten üzenetét közvetítette Dávidnak.
A mai „teológusok” közül sokan biztosan kritizálnának egy ilyen szembesítést. „ Nem kell személyeskedni, nem kell más magánéletébe avatkozni, nem kell olyan büszkének lenni, hogy királyt is szembesít valaki a bűneivel. Miféle szeretet ez? A keresztényeknek mindig kedvesnek, aranyosnak kell lenni és pozitív, bátorító üzeneteket mondani.”
Olyan kevés ember szereti eléggé a testvéreit, hogy szembesítse őket vétkeikkel. Pedig Isten néha minket akarna használni, hogy másokat szembesítsünk bűneikkel, néha pedig másokat használ, hogy minket szembesítsen fel nem ismert bűneinkkel. Nem mindig könnyű egy családtagot, barátot, munkatársat szembesíteni bűneivel. A legkönnyebb alázatoskodó mondatok mögé bújva egyszerűen félrenézni és menni tovább. Könnyebb lerázni magunkról a felelősséget.
Könnyebb egy lelkipásztornak elhívni egy másik lelkipásztort és ráhelyezni ezt a terhet, mert kényelmetlen ezt neki végezni. Ezen kívül talán mi magunk sem szeretjük, ha szembesítenek minket bűneinkkel. Amikor valaki törődik annyira velünk, hogy felvállalja a szembesítést, az első reakciónk talán a következő: „Mit gondolsz ki vagy te? Talán azt hiszed, hogy te tökéletes vagy?”
Ettől függetlenül Isten arra hív minket, hogy szeressük a ránk bízottakat annyira, hogy nem engedjük őket a bűneikben meghalni, hanem szembesítjük őket Isten szavával. Isten tud adni bátorságot és megfelelő lelkületet ebben a szolgálatban is. „Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél.” ( Galata 6:1) Nagyon fontos, hogy legyen bennünk hajlandóság szembenézni a saját bűneinkkel és lássuk meg Isten eszközeiben a mentő szeretetet. Hálás vagyok minden testvéremért, a feleségemért, akiket Isten használt és használ abban, hogy szembesítsenek saját hibáimmal, bűneimmel. Tudom, hogy ez nem könnyű szolgálat és éppen ezért tudom, hogy szeretnek engem, mert ha nem szeretnének, akkor nem vállalnák ezt a nehézséget értem.


IMA: Istenem, adj elég szeretetet, törődést a szívembe azok iránt, akik a Te néped között bűnben élnek, és adj nekem bölcsességet és alázatot, hogy elfogadjam és értékeljem azokat, akik az én hibáimra, bűneimre hívják fel a figyelmemet. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2021. január 6., szerda

A bűn elválaszt

Megvallottam neked vétkemet, bűnömet nem takargattam. Elhatároztam, hogy bevallom hűtlenségemet az Úrnak, és te megbocsátottad bűnömet, amit vétettem. 32. Zsoltár 5. vers



Olyan sok ember felháborodik, mert úgy érzi, hogy Isten cserbenhagyta őt, holott a probléma ott van, hogy ezen emberek eldöntötték a folyamatos bűnben élést. Olyan dühösek tudnak lenni ezen emberek Istenre. Ez érthető is, hiszen a bűn gyökere voltaképp az Isten elleni lázadás.
Olyan sok ember szeretné, ha Istentől két kézzel kapná az áldásokat, miközben nem ismeri el, hogy a bűnt választotta, és nem hajlandó bűnbánattal megvallani bűneit Istennek.
A 32. Zsoltárban világossá válik számunkra, hogy a bűn egy falat képez közöttünk és Isten között. Elválaszt minket Istentől és elválaszt minket embertársainktól.
Ezzel sok ember választ is kap a: „ Hol van Isten?” Kérdésére. Ott van a bűneid falán túl, amit te magad építettél meg nem bánt, meg nem vallott, el nem hagyott bűneid, lázadásod által.
Dávid király tapasztalatból írta ezeket a fontos igazságokat. Miután titkos viszonyba keveredett Betsabéval, megpróbálta leplezni vétkeit úgy, hogy megölette Betsabé férjét.
A 2 Sámuel 11-ben olvashatunk erről a szomorú történetről. Dávid saját bőrén tanulta meg, hogy amikor rejtegetjük bűnünket, nem akarjuk megvallani azt, akkor saját magunk döntünk úgy, hogy távolodni fogunk Istentől.
Ha az elmúlt nap gondolataiban leírtakat megfogadtad, de még mindig úgy érzed, hogy Isten távol van tőled, gondold át van-e meg nem vallott, meg nem bánt bűn az életedben?
Valami, ami talán évekkel ezelőtt történt vagy esetleg olyasmi amiben mai napig benne vagy. Isten hív, hogy jöjj Hozzá, valld meg és tisztulj meg, hogy újra Atyád szerető karjaiban lehess.


IMA: Istenünk, tarts távol minket a bűntől és a bűnt is tartsd távol tőlünk. Segíts nekünk megvallani bűneinket és elfogadni hit által a Krisztusban felajánlott bűnbocsánatot. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 5., kedd

Közeledj Istenhez!

Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Jakab levele 8. fejezet 4. vers



Mit tehetsz, amikor úgy érzed, hogy Isten olyan távol van tőled? Mit tehetsz, amikor úgy érzed, hogy az imádságaid sem elég erőteljesek ahhoz, hogy elérjenek Istenhez? Némely keresztények ismerik a hasonló kérdésekből születő vívódásokat. Mi t tehetsz, ha olvasod a Bibliát, de úgy érzed csak üres áhítatossággá vált az egész?
Egy dolog, amit tehetsz, hogy elolvasod többször a 139. Zsoltárt és engeded, hogy beivódjanak szavai szívedbe, elmédbe. Majd közeledj Istenhez, aki szeret téged és mindent tud rólad.
Ezt mondja Jakab által is a Szentlélek: „Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok”
A Biblia által Isten hív minket közel magához, hogy megtisztíthasson. „Jöjjetek, szálljunk vitába! - mondja az ÚR. Ha vétkeitek skarlátpirosak is, hófehérekké válhattok, ha vörösek is, mint a bíbor, fehérekké lehettek, mint a gyapjú.” ( Ézsaiás 1:18)
Jézus Krisztus hívja magához a megfáradtat és megterheltet, hogy megnyugvást ajándékozzon neki. ( Máté 11:28-29). Jézus Krisztus megígérte, hogy aki hozzá jön, azt semmiképpen sem fogja elküldeni, elutasítani. „Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el;” (János 6:37)
Közeledj hát Istenhez, úgy ahogyan éppen vagy. Nem baj, ha üres a kezed, a szíved, az életed. Közeledj Istenhez és higgy Krisztusban, aki meghalt mindannyiunk bűneiért, megmentéséért.
Ha vágysz Isten után, még ma hívd be Jézus Krisztust életedbe. Ha őszintén kéred Őt, közeledni fog hozzád. Sosem fog visszautasítani téged az, aki meghalt érted.


IMA: Istenünk, tégy képessé minket kegyelmed által válaszolni a te szeretetteljes hívásodra. Fogadj minket úgy ahogy vagyunk, tölts meg minket Jézus Krisztus által a Te szereteteddel. Krisztus nevében, Ámen.

2021. január 4., hétfő

Kezedet rajtam tartod

Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. 139. Zsoltár 5. vers



Isten gyermekei el vannak rejtve Isten oltalmában. Isten ott van velük, amikor reggel felébrednek egészen addig, amíg este nyugovóra nem térnek.
A zsoltáríró így fogalmazta ezt meg: „Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.”
Ami ennél több, Isten jól ismeri minden gondolatunkat és hallja minden egyes szavunkat. Isten minden oldalról körülfogja övéit, felettük tartja oltalmazó kezét.
Nem minden örül ennek a tudatnak, de a zsoltáríró számára ez volt a legszebb dolog, amit csak kívánhatott: „Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.” (6. vers)
Ha szeretnéd minden egyes lépésedben érezni, tapasztalni Isten jelenlétét, tedd a következő dolgokat:
Közeledj Istenhez, valld be Istennek, hogy vágysz az Ő folyamatos jelenlétére személyes életedben. Bánd meg bűneidet, valld meg bűneidet. Beszélgess Istennel imádságban rendszeresen és kötelezd el egész életed Neki. Szentlelke által így vehet lakozást a te életedben is.
Csak ezek után tapasztalhatjuk meg milyen csodálatos öröm, áldás, kegyelem, kiváltság Isten állandó jelenléte életünkben.
Isten csodálatos ereje által ezek a dolgok valósággá válhatnak életünkben is.


IMA: Istenem, olyan nagy öröm, hogy közel jössz hozzám. Nem kívánok más útitársat ebben az évben, csak Téged. Segíts minket Szentlelked által mindig Veled járni, Hozzád hűséges maradni. Legyen felettünk vezető karod. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. január 3., vasárnap

Hétköznapi hithősök

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 1. vers



Megismertem egy keresztény nőt néhány éve, aki több, mint 10 éve béna volt nyaktól lefelé. Sokszor meglátogattam és mindig mosollyal az arcán fogadott és kedvesen érdeklődött hogylétem felől. Mi adott ilyen erőt ennek a nőnek? Hogyan tudott újra és újra bizonyságot tenni Isten jóságáról és kegyelméről? Istenben vetett hitének ereje által.
A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetében végig erről olvashatunk. Emberekről, akik hozzánk hasonló hétköznapi emberek voltak, de hit által csodálatos dolgokat vittek véghez, az Istenben vetett hitük pedig megtartotta őket a legnehezebb körülmények között is.
Ezeknek az embereknek voltak gyengeségei, hozzánk hasonlóan hullámzó érzéseik is voltak. Ezek az emberek is volt, hogy elestek a kísértések tüzében. Ezeknek az embereknek is voltak olyan pillanatai, amikor a kétkedés támadt bennük.
A hit ajándéka által azonban ezek a hétköznapi, esendő emberek rendkívüli életet élhettek. Csakis hit által haladhatunk előre ebben az évben te és én.
Fogadd el Istentől a hit ingyenes ajándékát és hit által megláthatod Krisztust, aki a „hit szerzője és beteljesítője.” ( Zsidók 12:2)
A kérdés csak az, hogy kibékültél-e már Istennel a Jézus Krisztusban hit által? Csak akkor lehetsz hithős 2021-ben, ha ezt már megtetted.


IMA: Mennyei Atyánk, köszönjük Neked a hit ajándékát. Segíts nekünk a hit szemeinkkel nézni életünket. Segíts minket hétköznapi emberekként a Te dicsőségedre élnünk. Krisztus nevében, Ámen.

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...