2023. március 18., szombat

Az egyediség szépsége 2. rész

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 139. Zsoltár 13. vers




Isten nemcsak a testünk formálására fordított időt, hanem a lelkünket is Ő formálta, adta. Gondolhatod azt, hogy nagyon előnyös testtel rendelkezel, de az is lehet, hogy még nem vagy kibékülve a testeddel, de nem a tested és annak vonásai tesznek igazán értékessé és egyedivé, hanem a lelked. Kaptál egy egyedi személyiséget, egyedi képességeket, adottságokat, amik azzá tesznek, aki vagy. Másnak is lehet kék szeme, vagy barna haja, de senki nem kapta ugyanazokat a képességeket, személyiséget, amit te.
Éppen ezért Isten látja azokat az egyedi lehetőségeket, amelyek csak benned találhatóak meg. A tested olyan, mint a csomagolás, de a lényeg a benne levő lélek.
Lehet egy ajándékot gyönyörűen, szimmetrikusan, masnival becsomagolni, de ha nem becsülik a benne rejlő tartalmat, akkor nem sokat ér.
A lényed igazi értéke az örökkévaló lelked. Isten nem a külsődet vizsgálja, hanem a lelkedet. Sok pénzt elkölthetsz a tested megváltoztatására, de nem sokat ér, ha elhanyagolod a lelkedet.
Jó dolog, ha törekszel egészségesen táplálkozni, mozogni, de ha túlzásba viszed, és nem veszed figyelembe a lelki szükségleteidet, fel fogsz őrlődni lelkileg.
A földi tested halandó. Éppen ezért felesleges túlzásba vinni a testedbe való befektetést. Törekedj a lelki értékek gyarapítására, mert a lelked örökkévaló.


IMA: Istenem, segíts megértenem, hogy a láthatatlan lelkem sokkal értékesebb, mint a fizikai testem. Taníts a helyes értékrendre. Krisztus nevében, Ámen.

2023. március 17., péntek

Az egyediség szépsége 1. rész

Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 
139. Zsoltár 14. vers



Isten mindannyiunkat az anyaméhben formált. Ez a titokzatos formáltatás minden szempontból csodálatos. Arcvonásaid, szemed, hajad, bőröd színe, mosolyod és nevetésed mind az Isten csodálatos alkotása. Minden apró részletre odafigyelt és a Teremtő előtt gyönyörű és egyedi vagy akkor is, ha a tükörbe nézve te nem érzed magad annak. Isten nem úgy lát téged, ahogyan te látod saját magad. Talán elégedetlen vagy a magasságoddal, alakoddal, súlyoddal. Mindig találhatsz valamit magadon, amin legszívesebben változtatnál.
Amit te nem tudsz szépnek látni magadban, Isten azon részeidet is szépnek látja. Egyedi és félelmetes teremtő munkával formált téged. Amikor Isten formált téged, akkor a veled kapcsolatos terveire, céljaira gondolt. Nagyon jól ismer téged és életed minden vonatkozását, ki vagy hát, hogy azt mondod önmagadra: „csúnya”?
Isten alkotásai nem csúnyák. A külső szépséged pedig egy semleges dolog. Az igazán fontos a lelked és annak állapota. Minden ember, aki őszintén tud szeretni és mosolyogni, az Isten szépségének hordozójává válik.
Ha ezt megérted, akkor meg fog változni, ahogyan önmagadra és céljaidra gondolsz.
Azt is végérvényesen megváltoztatja, ahogyan másokra tekintesz és értékelsz.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy egyedivé teremtettél és pontosan olyan tulajdonságokkal ruháztál fel, amik segítségével eleget tehetek annak az egyedi küldetésnek, amit csak rám szabtál. Taníts elfogadni önmagam és másokat is a Te őszinte szereteted által. Krisztus nevében, Ámen.

2023. március 16., csütörtök

Mire figyelsz?

Mire ő így szólt: "Jöjj!" Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vizen, és Jézus felé ment. Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "Uram, ments meg!" Máté evangéliuma 14. fejezet 29-30. versek



Olyan gyakran lefoglalják figyelmünket a problémáink és küzdelmeink és emiatt nem tudatosul bennünk, hogy milyen hatalmas Istenünk van.
Talán néha felidézel magadban olyan igeverseket, amelyek éppen Isten hatalmáról beszélnek, de a nehéz időkben könnyű levenni a szemedet ezekről.
Miért? Talán azért, mert nem mered elhinni, amit az Isten mond. Ha vannak is gyengeségeid (mindannyiunknak vannak), ne ragaszkodj hozzájuk. Hidd el, hogy Isten ereje meg tud mutatkozni a gyengeségeid ellenére is. Isten erejére figyelj, mert ez azt eredményezi, hogy a gyenge pillanataidban erőt fogsz kapni.
Ha életed bármelyik területén vereséget szenvedtél, ne a vereségre összpontosíts, hanem az Isten hatalmára és győzelmére.
Figyelj az Isten hatalmára a saját gyengeséged helyett, Isten győzelmére a veszteségeid helyett, az Istentől jövő reménységre a csüggedés helyett, az Isten szeretetére a félelmeid helyett, az Isten békességére a nyugtalanságod helyett, az Isten szabadítására a megkötözöttség helyett, az Istentől jövő örömre a kétségbeesés helyett, az Isten gondviselésére a szükségeid helyett, az Isten igazságára és Krisztusban kifejezett kegyelmére a bűntudatod helyett. Mersz-e hinni Isten ígéreteinek igazságában? Ha igen, akkor állj fel és állj rá az Isten igazságára, hogy legyőzhesd a hazugságokat és megkaphasd Istentől azt a bővelkedő életet, amit neked akar adni.


IMA: Istenem, mutasd meg a Te hatalmadat életemben a gyengeségeim ellenére. Rád és ígéreteidre, igazságodra akarok figyelni. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2023. március 15., szerda

Lelki szabadságharc

Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: Péter első levele 5. fejezet 8. vers



Minden harcos tudja, hogy nagyon nagy hiba lebecsülni az ellenséget. A lelked ellensége egy gerillaharcos. A taktikájához tartozik, hogy lesből támad. A lelked ellenségére nem vonatkozik a genfi egyezmény. Mindent fel fog használni, hogy tönkre tegye a Krisztussal való kapcsolatodat és az Istenben vetett hitedet.
Nincs olyan dolog, amit az ellenséged túl aljasnak találna ahhoz, hogy bevesse ellened. Ha legyőz egy csatában, akkor nem fog visszavonulót fújni és ünnepelni. A végső célja az, hogy elpusztítsa a lelkedet.
A célja az, hogy elvonja a figyelmedet azzal, hogy a saját gyengeségeidet hozza eléd vagy azzal, hogy a saját vágyaidat hajszolod, esetleg az élet apró dolgaival foglalkozol.
Ezzel elérheti, hogy ne éld meg azt az életet, amit Isten tervezett neked Jézus Krisztus által.
Nem szeretné, hogy az életed örökkévaló hatással legyen a környezetedre. Igyekezni fog feltérképezni és kihasználni gyenge pontjaidat.
Mik azok a dolgok, amelyek a legsebezhetőbbé tesznek az ördög számára? Milyen kísértéseknek tudsz legnehezebben ellenállni?
Tudnod kell mik a gyengeségeid, hogy ezeken a területeken józanul tudj vigyázni magadra.
Talán arra kell vigyáznod, hogy az Interneten ne tévedj olyan oldalakra, amelyek pornográf tartalmakat kínálnak. Talán lobbanékony vagy és az ördög igyekezni fog felhasználni néhány rossz napodat, hogy „berobbanthassa” indulataidat.
Figyelj közben azokra a területekre is, amelyekről azt gondolod, hogy erősségeid. A lelked ellensége nagyon ravasz. Őrködj hát éberen, maradj közel Krisztushoz és légy készen a harcra.
Itt sokkal nagyobb a tét, mint bármelyik szabadságharcnak, forradalomnak, háborúnak a földön. A lelked örökkévaló sorsa múlik ezen.


IMA: Istenem, tarts engem éberen, hogy közel maradhassak Krisztushoz, és kész legyek a lelki harcra. Krisztus nevében, Ámen.

2023. március 14., kedd

Várj az Isten időzítésére

Így szolgált Jákob Ráhelért hét esztendeig, de ez csak néhány napnak tűnt neki, annyira szerette őt.
Mózes első könyve 29. fejezet 20. vers




Hét év nem mondható rövid időnek. Jákóbnak ennyit kellett várnia a jövendőbeli feleségére. Legalábbis első körben azt hitte, majd megtoldották újabb hét évvel az időt. Összesen 14 évig dolgozott és várt Ráhelért.
A te életedben is volt, van, lesz olyan időszak, amikor várakoznod kell. Mindenre megvan a megfelelő alkalom, de fontos, hogy kitartóan várd azt.
Fontos, hogy ilyenkor ne akard siettetni a dolgokat, ne akarj „besegíteni” Istennek, hogy megrövidítsd a várakozásodat.
Néha csábító lehet a számodra egy „rövidebb utat” választani, de ha ezt teszed, kudarcot vallasz és zűrzavart okozol saját életedben.
Egyik ilyen bibliai példa Ábrahámról és Sáráról szól, akik idős korukban kaptak ígéretet gyermekáldásra, de siettetni akarták a dolgot. ( 1 Mózes 15-17)
Isten a várakozás közben felkészít téged. Nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem az a lényeg hogyan várakozol.
A 7 év csak néhány napnak tűnt Jákob számára egyrészt azért, mert szerette Ráhelt, másrészt azért, mert tudta, hogy a várakozása végén biztosan az övé lesz Ráhel. Ez pedig reményt és erőt adott neki. Te mit teszel, amikor Isten téged is várakozásra hív? Legyen ott benned a reményteljes öröm, mert tudod, hogy a végén Isten megválaszolja az imád, vagy megmutatja vezetését, te pedig megteheted azt a következő lépést, amiről Isten biztosít, hogy a lelked javát fogja szolgálni.
Isten nem siet, neked sem szabad siettetned Őt.



IMA: Istenem, taníts engem megfelelő módon várakozni Rád és ígéreteid beteljesülésére életemben. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. március 13., hétfő

Isten nem hagyja el az övéit

Elment tehát arról a helyről, ahol élt, és vele a két menye. Így mentek az úton visszatérőben Júda földjére. Rúth könyve 1. fejezet 7. vers



Az ukrajnai háború miatt már több mint 1 millió ukrán állampolgár indult el néhány holmival az ismeretlenbe. Olyan emberekről is hallottam, akik azt mondogatják, hogy ők nem hagyják ott a jól ismert helyüket, házukat akkor sem, ha ez a halálukat fogja okozni.
Te is azt gondolhatod néha, hogy jobb a megszokott életteredben, a szokásos életedet élni, de ez nem mindig előnyös a számodra.
Isten néha megengedi, hogy ismeretlen helyeken, ismeretlen élethelyzetekben találd magad. Természetes, hogy ilyenkor egy kicsit szorongsz, félsz, de ha Isten vezet ilyen „járatlan” utakra, akkor biztos lehetsz benne, hogy a nehézségekben, új kihívásokban is ott lesz veled és elkísér, tanít, vezet, és formál téged.
Az ismeretlenben csak Istenre bízhatod magad és éppen ezért csodálatos növekedést fogsz megtapasztalni. Persze könnyebb a „megszokott és ismerős” dolgaidban megmaradni, de ezzel éppen ettől a csodálatos növekedéstől fosztod meg magad.
Péternek ki kellett lépnie a hajóból az ismeretlen terepre, a hullámokra, hogy olyan módon ismerje meg Krisztust, amilyen módon a hajóban sosem ismerhette volna meg.
Isten arra vár, hogy megtedd az első lépést az ismeretlenbe azért, mert bízol és hiszel Benne.
Nem mindig vagy tudatában annak, hogy Isten veled van, de azt fontos tudnod, hogy Ő nem fog sosem az ismeretlenbe vezetni azért, hogy azután magadra hagyjon.
Istennek az a célja, hogy növekedj, elmélyüljön a Vele való kapcsolatod és erre néha pontosan az a megfelelő eszköze, hogy kihív az ismeretlenbe, egy új élménybe, amit Vele élhetsz át.



IMA: Istenem nem mindent értek és nem is tudok minden élethelyzetnek örülni, hiszen az ismeretlen gyakran félelmetes a számomra. Azt tudom, hogy Te szeretnéd, hogy növekedjek, és szorosabb kapcsolatom legyen Veled. Taníts engem hitben járni Veled. Krisztus nevében, Ámen.

2023. március 12., vasárnap

Isten törődik veled

Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. Ő pedig a hajó hátsó részében volt, és a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: "Hallgass el, némulj meg!" És elállt a vihar, és nagy csendesség lett. Akkor ezt mondta nekik: "Miért féltek ennyire? Miért nincs hitetek?" Nagy félelem fogta el őket, és így szóltak egymáshoz: "Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?"                                              Márk evangéliuma 4. fejezet 37-41. versek



Az élet tengerén biztosan számíthatsz viharokra. Az utóbbi ezt láthattad jobban, mint máskor. Áremelkedés, ukrajnai háborús helyzet, különböző olyan hírek, amelyekkel igyekeznek félelmet ültetni az embere lelkébe. Jönnek viharok személyes életedben: egészségügyi problémák, rossz hírek, csalódások, munkahelyi problémák.
Jöhetnek a viharok a családi életedben: gyerekekkel, szülőkkel kapcsolatos nehézségek. Tegnap kapott szárnyra egy hír, miszerint napokon, heteken belül nem lesz üzemanyag egész Európában. Mi volt az emberek válasza? Sorban álltak a benzinkutaknál kannákkal. Emberi erőlködés. Ha tényleg kifogyna Európa, a világ üzemanyagból segítene a sorban állás? Egy-két napig, hétig még működne azok autója akik „verekedtek” az üzemanyagért, aztán ők is letennék a gépeiket. Ez az első gondolatunk legtöbbször. Majd mi meg fogjuk oldani. Felhalmozzuk az élelmet, a pénzt, az üzemanyagot, megnagyobbítjuk a raktárokat, Isten pedig nevet rajtunk. Nem tudunk egyedül megoldást találni életünk viharaira.
Tényleg nem törődik velünk Krisztus a viharban? Természetesen ez nem így van. A megfelelő időben szól és minden lecsendesedik. Addig is azt várja, hogy higgy, bízz Benne. Ha ezt teszed, akkor életed viharaiban úgy fogod megismerni Krisztust, ahogyan nem ismerheted meg Őt életed szélcsendjében. A mai napon kérd Istent, hogy tegyen téged igazán hívővé, aki a viharokban Krisztusra mutat. Fejetlen, névleges keresztényekből túljelentkezés van.


IMA: Istenem, bocsáss meg, hogy elfelejtettem a Te szavaidat: „veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig. Köszönöm, hogy örökkévaló célt adtál nekem. A mennyei örökségem felé tartok. Átadom neked élethajóm kormányát. Köszönöm, hogy hitben vezetsz és gondot viselsz rám. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...