2021. július 17., szombat

A kegyelem ideje

Jézus így válaszolt nekik: "Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak, és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium. Máté evangéliuma 11. fejezet 4-5. versek



Fontos látnod, hogy jelenleg Isten kegyelmének jó esztendejét éljük még. Ez azt jelenti, hogy jelenleg Isten kíméletlen ítélete helyett, szeretettel és kegyelemmel hív megtérésre minden földön élő embert. Azt mondta Krisztus, hogy: „...a szegényeknek hirdettetik az evangélium.”
A belépőt Isten országába nem lehet megvásárolni, csakis Jézus Krisztus vére volt elegendő, hogy belépőt biztosítson a szegényeknek is. A földön sok olyan lehetőség van, amiket nem tudnak megfizetni és pontosan ezért nem tudnak megragadni a szegények. Az örömhír viszont a szegényeknek is szól. Nem lehet megvásárolni az üdvösségedet jó cselekedetekkel, csakis a Krisztusban vetett hited menthet meg téged is. Isten ma hív téged is arra, hogy mondj igent kegyelmére. Ma még nem sújt le rád igazságának ítéletével, hanem meg akar menteni attól. Pedig nekem is, neked is az örök kárhozat lenne a megérdemelt hely. Az Atya az Ő Fiát törte össze haragjának pöröjével, hogy nekünk kegyelmezhessen.
Egy szegény édesanya beteg leánya szőlőt szeretett volna enni, az édesanya pedig elment a király kertészéhez, hogy szőlőt kérjen tőle. Csak néhány aprópénzt szorongatott a kezében. A néhány aprópénz túl kevés volt ahhoz, hogy szőlőt vásárolhasson értük. A király kertjében, az édesanya a herceggel találkozott, és könyörgött, hogy adjon neki némi szőlőt, mert a beteg leánya enni szeretne. A királyfi a következőt válaszolta: „Az édesapám nem kereskedő, hanem király. Így semmiképpen nem adhatom el önnek a szőlőt. Nem is tudná megfizetni, mert sokkal többet érne, mint amennyi pénze van önnek. A király viszont oda ajándékozhatja önnek a szőlőt. Ezzel átnyújtott az asszonynak egy nagy kosár szőlőt.
A mi Istenünk nem kereskedő és nem is tudnánk megfizetni a bűneink árát. Ő viszont kegyelemből nekünk ajándékozhatja bocsánatát, az örök életet. Tudnod kell azt is, hogy a kegyelem ideje egyszer véget ér, és ha nem fogadod el Isten kegyelmét, Isten haragja utol fog érni téged is.


IMA: Istenünk, ma van az üdvösség napja. Segíts megragadnunk a Te kegyelmedet még ma. Krisztus nevében, Ámen.



2021. július 16., péntek

A halál legyőzetett

Jézus így válaszolt nekik: "Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak, és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium. Máté evangéliuma 11. fejezet 4-5. versek



Egy megtört szívű feleség a következőket írta a férjével kapcsolatosan: „Legutóbb azt mondta nekem a férjem, hogy menjek el a házunkból, mert nincs szüksége rám és soha nem is volt. Azt mondta, hogy tulajdonképpen sosem szeretett engem igazán. Már rég nem tart a feleségének csak papíron, és ha nem menekültem volna el, talán már nem is élnék. Jelenleg nincs senkim, és azért imádkozom, hogy Isten segítsen nekem találni egy helyet, ahol befogadnak és álomra hajthatom a fejemet.”
A fenti sorokból kitűnik, hogy egy feleségnek nem volt már helye a saját házában, de volt és van helye Isten országában.
Fontos látni, hogy Krisztus munkájának köszönhetően, Isten országában a halálnak nincs többé hatalma. Krisztus ezért mondta, hogy „.. halottak támadnak fel.”
Krisztus maga legyőzte a halált és a harmadik napon dicsőségesen feltámadt és kijött a sírból. Ezért Isten gyermekei nem úgy gyászolnak, mint akiknek elveszett a halállal minden reménységük, hiszen várjuk a halottak feltámadását és az eljövendő örök életet.
Ha egy napon a fizikai halál legyőzi fizikai testünket, tudjuk jól, hogy feltámadunk és kapunk egy új, dicsőséges, szellemi testet. Az örök élet titkát sosem fogják megtalálni a tudósok, mert az egyedül Isten hatalmában van. Örülj hát, mert Isten téged is elfogad, ha Krisztus nevében, alázattal és hittel átadod magad Neki és örök életet ajándékoz neked ingyen kegyelméből.


IMA: Istenünk, olyan jó tudni, hogy a Te gyermekeid életében nem a fizikai halálé az utolsó szó. Tudjuk, hogy a fizikai halál ideiglenes állapot és lesz egy nap, amikor a tieid kijönnek a sírokból az örök dicsőségre. Segíts minket ebben a reménységben élni. Krisztus nevében, Ámen.


2021. július 15., csütörtök

Igazi elfogadás Krisztustól

Jézus így válaszolt nekik: "Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak, és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium. Máté evangéliuma 11. fejezet 4-5. versek



Keresztelő János, Isten hűséges szolgája volt, aki azért került börtönbe, mert nem alkudott meg és őszintén megfeddte Heródest, amiért bűnös kapcsolatot folytatott egy asszonnyal.
A rácsok mögé jutva, kétségei támadtak, de kihez vitte a kétségeit? Csak Krisztushoz. Életed legnagyobb nehézségei között is, mikor az emberek, akik körülvesznek, már nem őszinték veled, ne emberekhez, hanem Krisztushoz vidd életedet. Tőle várd a választ, megoldást.
Mivel válaszolt Krisztus Jánosnak? A próféciákkal, amiket régen ismert János, és amelyek beteljesedtek akkor is, ha János a tömlöcben volt azért, mert nem volt hajlandó megalkudni egy romlott rendszerben. Isten uralkodik függetlenül a körülményeinktől. Isten országa nem egy vallásfelekezet, hanem az emberi szívben teljesedhet ki, a szívünk, testünk a Szentlélek templomává lehet. Isten országától nem foszthat meg minket az, hogy van-e vagy nincs kenyerünk, kapunk-e vagy sem munkabért, egészségesek vagyunk-e, szabadok vagyunk-e fizikailag. Az Isten uralma és terve mindezek fölött van. Mi a közös a vakokban, bénákban, leprásokban, süketekben, szegényekben?
Nincs nagy rangjuk és nagyon sok ember sajnos még napjainkban is úgy gondol ezekre az emberekre, mint akik csak terhet jelentenek a társadalomnak. Ki az, aki arról álmodozik, hogy egy napon egy vak vagy süket ember lesz a házastársa? Ki az, aki arról álmodozik, hogy egy olyan házastársa lesz a jövőben, akinek csak egy düledező kunyhója van a város vagy falu szélén? Vannak emberek, akik nem mennek be kórházba beteget látogatni, mert még a kórházi szagot is visszataszítónak tartják.
Krisztus éppen azért jött, hogy reményt és igazi elfogadást nyújtson a megvetetteknek és az olyan foglyoknak és kétségek között levő embereknek, mint János.
Talán úgy érzed nem tart sokra a környezeted, talán te magad sem tartod sokra önmagadat, de tudd, hogy Isten szemében értékes vagy, sokat áldozott érted és elfogad Téged, ha jössz Hozzá hittel és őszinte szívvel. Igazán értékes ember az, aki Istenhez tartozik. Ha az ördög játékszere vagy, nem tud igazi értéket képviselni az életed, amíg meg nem szabadulsz. Ebben az esetben jöjj ma Krisztushoz, az egyetlen Szabadítóhoz.


IMA: Mennyei Atya, köszönjük, hogy elküldted Krisztust és Ő elvégezte, amit Rá bíztál, add, hogy Őrá nézzünk, Őhozzá vigyük kétségeinket, hogy Nálad nyugalmat találhassunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. július 14., szerda

Jogosan haragszol?

Akkor Isten ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e, amikor haragszol e miatt a bokor miatt? Ő így felelt: Igazam van! Haragszom mindhalálig! Jónás könyve 4. fejezet 19. vers



A harag nem mondható mindenkor és feltétlenül valami bűnös cselekménynek, de azért csak kérdezgessük önmagunkat: „Vajon méltán haragszol-e?” Lehetséges, hogy ezt válaszoljuk: „igen!” A felbőszültnek kezében a harag gyakran gyújtogató fáklya, ám időnként tűz az, mely Illés módja szerint a mennyből száll alá. Helyesen és jól tesszük, ha a bűn miatt haragszunk, azon jogtalanságok miatt, melyek a mi jó és kegyelmes Istenünk ellen követtetnek el, vagy ha önmagunkra haragszunk, amiatt, hogy még mindig olyan oktalanok vagyunk azon sok isteni fenyíték és helyreutasítás dacára; szintén, ha mások miatt haragszunk, ha a haragnak egyetlen oka a gonoszság, melyet elkövetnek. Aki gonosz tettek miatt nem haragszik, az annak részesévé teszi magát. A bűn kárhozatra méltó és gyűlölni való, mit egy újjászületett szív sem képes türelmesen elviselni. Maga az Isten is haragszik minden nap a gonoszok miatt, de meg is van írva: „Kik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszt”. Csakhogy nagyon tarthatunk attól, hogy haragunk nem igazolt, sem nem menthető, ezért kell ezt felelnünk: „nem!” Mi szükségünk van arra, hogy hevesek legyünk gyermekeink iránt, szenvedélyesek a szolgálókkal szemben, felháborodottak a családra? Hoz-e ilyen harag tisztességet keresztyén hivatásunkra, vagy az Isten dicsőségére válik-e az? Avagy nem játszik-e közre a régi gonosz szív, mely utat akar magának törni, miért is nem lenne-e jobb, ha újjászületett emberünk minden erejével küzdene e romlást okozó hajlam ellen? Vannak keresztyének, kik helyet adnak a haragnak, mintha hiábavaló lenne annak ellenállni. Ám a hívő gondolja meg, hogy neki diadalmaskodnia kell mindenen, különben nem koronáztatik meg. Ha mi képtelenekké váltunk szenvedélyeinket féken tartani, ugyan hát mit munkált akkor rajtunk a kegyelem? Egyszer valaki azzal mentegette magát, hogy a kegyelem némely esetben a vadba is beoltatik. „Igen” – válaszolták neki – „csakhogy azután a gyümölcs többé nem vadalma”. Természetes gyengeségünkkel ne mentegessük bűneinket, hanem fussunk olyankor a kereszthez és kérjük az Urat, hogy kívánságainkat és szenvedélyeinket Ő feszítse meg. Ő újítson meg, hogy Hozzá hasonlóan nyájasak és barátságosak legyünk.


IMA: Istenünk, taníts meg minket szeretni azt, amit Te szeretsz, örülni annak, aminek Te örülsz és haragudni arra, amire Te is haragszol. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. július 13., kedd

Istennel győzni fogsz!

Veled a rablóknak is nekirontok, ha Isten segít, a falon is átugrom.
18. Zsoltár 29. vers



Ha te Isten gyermeke vagy, kedves olvasóm, akkor Isten dicsőségét hordozod életedben.
Minden egyes lépés, amit Isten iránti engedelmességed eredményez, elhozza a te időd.
Talán néha úgy tűnik, hogy annyira lassan haladnak előre életed dolgai, de ha a Szentlélekre bízod magad, hidd el, hogy semmi sincs veszve. Minden egyes dolog, amit Isten megenged életedben, csak előbbre visz és még inkább Krisztus képmására formál.
Bátorítalak, hogy továbbra is tedd a dolgod és maradj meg az Isten iránti engedelmességben.
Csak lépkedj Krisztus nyomdokaiban, és törekedj naponként Krisztusnak engedelmeskedni.
Az Ő nyomdokaiban járva olyan vagy, mint egy gyorsvonat, akit a gonosz nem fog tudni megállítani semmiféle akadállyal, nehézséggel.
Csak az marad neki, hogy megfutamodjon.
Ami azelőtt megállított mielőtt Istennel jártál, az Ő nyomdokait követve már nem fog megállítani.
A mi dolgunk tehát az engedelmesség, az Isten pedig minden egyes eseményt a javunkra fog fordítani.
Figyeljünk Rá tehát a mai napon is, és bátran cselekedjük az akaratát.
Ha még nem vetetted alá életed Istennek, a mai nap a tökéletes idő erre.


Ima: Atyám, köszönöm, hogy kezedben van életem. Köszönöm, hogy Krisztus által megbékítettél önmagaddal. Taníts engedelmesen és Benned vetett bizalommal végezni minden egyes nap a dolgomat. Bocsáss meg minden lázadást és önfejűséget, türelmetlenséget. Krisztus nevében, Ámen.

2021. július 12., hétfő

Isten ígéretei

Uram, te megtartod ígéreteidet, minket pedig megoltalmazol ettől a nemzedéktől mindenkor, még ha bűnösök járkálnak is körülöttünk, és az alávalóságot magasztalják is az emberek. 12. Zsoltár 7-8. versek



A társadalmaink ígéretekre épülnek. Befizetjük az adót, mert elhisszük a politikusaink ígéreteit, hogy az adókból befolyt pénzeket hűségesen, becsületesen, átláthatóan és a javunkra használják fel. Befizetjük az egészségbiztosítást, mert elhisszük az állam ígéretét, hogy betegség esetén mellénk fog állni és fedezni fogja a betegséggel kapcsolatos költségeinket. Befizetjük rendszeresen az gépjármű biztosítást, mert elhisszük a biztosítónk ígéretét, hogy baleset esetén fizetni fogja az általunk okozott károkat.
Ígér egyik ember a másiknak, ígérnek vállalatok a jövendőbeli ügyfeleiknek, dolgozóiknak stb. Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a társadalmunkban kockázatot vállalunk, amikor valakinek az ígéreteire bízzuk magunkat. Amikor felelősségbiztosítást kötöttünk több mint agy évtizeddel ezelőtt, elhittük, hogy baleset esetén a biztosítónk mellénk fog állni, de nem így lett. Egyedül hagyott minket a legnagyobb bajban annak ellenére, hogy megtettük a mi részünket. Feltételeztük a jó szándékot, jó indulatot a biztosító cég részéről, de csalódnunk kellett.
Isten ígéretei teljesen mások. Isten ígéretei biztosak. Ő sosem ígérte nekünk azt, hogy majd megpróbálja megtartani az ígéreteit. Mindig megtartotta és mindig megtartja azokat.
Istenünk mindenható, mindent tudó, mindenütt jelenvaló és sosem változik meg. Nincs tehát semmiféle kockázat abban, hogy Isten ígéreteire bízd magad. Az Ő részéről biztosan meg fogja tenni, amit ígért. Amikor mi ígérünk, sok minden feltételes és a próbálkozásunkon, jóindulatunkon múlik, hogy áll vagy bukik az ígéret. Isten azonban mindig hűséges az ígéreteihez. Ha rábízod magad emberek, politikusok, vállalatok bizonytalan ígéreteire, annál inkább bízd rá magad Isten ígéreteire.


IMA: Istenünk, Te nem vagy ember, hogy valaha is hazudj. Mindig megtartod ígéreteidet. Köszönjük ezt Neked és adj nekünk hitet, bölcsességet, bátorságot, hogy építsünk a Te ígéreteidre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. július 11., vasárnap

Hit által

Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó lánya fiának mondják, Mert inkább választotta az Isten népével együtt a sanyargatást, mint a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét, mivel nagyobb gazdagságnak tartotta Egyiptom kincseinél a Krisztusért való gyalázatot, mert a megjutalmazásra tekintett. Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 23-25. versek



Napóleonról jegyezték fel, hogy nagyon hosszú ideig minden csatáját megnyerte, de egy csatájában vesztésre állta. Kérte a katonáját, hogy fújjon visszavonulót, de a katonája már elfelejtette hogyan kell, hiszen nagyon hosszú ideje mindig csak győztek. Elkezdte hát fújni, amit tudott: „Támadás! Kitartás!” Napóleon katonái erőre kaptak, mert azt hitték erősítés érkezik, az ellenség pedig megijedt, mert ők is azt gondolták, hogy Napóleon újabb hadosztályt fog bevetni ellenük. Így nyerték meg a csatát Napóleon katonái.
Ha Isten gyermeke vagy, akkor élj az Istenben vetett hitre alapozva és felejtsd el a visszavonulás lehetőségét. Akkor se vonulj vissza, ha Magyarország leggazdagabb emberének minden vagyonát kínálnák cserébe.
Annyi nehézségen mentél keresztül, de annyi áldást is kaptál az Úrtól és éppen most tagadnád meg Őt valamilyen mulandó előnyért, nyereségért?
Nick Vujicic, egy kezek és lábak nélküli ember, járja a világot és hirdeti Isten jóságát és szeretetét, te pedig kezekkel és lábakkal egy szánalmas, megalkuvó életre kárhoztatnád saját magad?
Nincsen nagyobb kitüntetés, mint az, hogy a Szentlélek által Isten gyermekévé lettél vagy lehetsz. Nekünk a mennyben van polgárjogunk, ezért várjuk őszinte szívvel Jézus Krisztust, hogy hazavigyen oda minket. Inkább nevezzenek a földön Krisztus bolondjának, mint a mulandó világ hercegének. Most vonulnánk vissza, amikor olyan közel vagyunk az ígéret földjéhez? Szó sem lehet róla! Szeresd Istent és figyelj az Ő vezetésére. Legyenek szemeid a megjutalmazáson és el tudod majd viselni a Krisztusért szenvedett gyalázatot.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, tégy minket a hit embereivé, tégy minket mindvégig kitartóvá a Te követésedben és segíts, hogy szemeink a megjutalmazáson legyenek és szenvedjük el a mulandó világ megpróbáltatásait Veled, Érted. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...