2024. április 20., szombat

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers



Az emberi természet, annak következményeként, hogy Ádám és Éva a rosszat választotta és annak következményeként, hogy az emberi természet sokszor a jelenben is az Isten szemében rosszat választja, telve van tökéletlenségekkel. Az idézet, ami az önuralom hiányát a város falához hasonlítja, mély megfontolásra késztet az emberi élet és az erkölcsi felelősség kapcsolatáról.

A város falának célja az volt, hogy védelmet nyújtson az ott lakóknak. Ha ez a fal megsérült vagy hiányos lett, a város lakói sebezhetővé váltak a külső veszélyekkel szemben. Hasonlóképpen, az önuralom, az ember lelki védelmi rendszere. Az, aki nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, ki van téve az indulatok, kísértések és az erkölcsi romlottság által jelentett veszélyeknek.

Az önuralom fontosságát hangsúlyozza az is, hogy a Szentlélek gyümölcse vagy ajándéka. Ez azt jelenti, hogy az önuralom nem csupán egyedülálló emberi erőfeszítés eredménye, hanem Isten kegyelmének a része is. Az a személy, aki tudatosan törekszik az önuralomra, egyben megtapasztalja Isten segítségét és jelenlétét az életében. Természetesen Isten nélkül is ki lehet alakítani az önuralom szokását bizonyos fokig. Katonák, sportolók, színészek, üzletemberek, edzők stb. kimagasló eredményeket értek el pusztán azáltal, hogy önuralmat gyakorolva hasznos szokásokat alakítottak ki és azokat kitartóan követték.

Az önuralom azonban nem csak egyéni felelősség, hanem társadalmi szempontból is fontos. A hiányzó önuralommal rendelkező emberek hajlamosak rombolni a közösséget, magatartásukkal és döntéseikkel ártva másoknak és maguknak egyaránt. Ezért az önuralom fejlesztése nem csupán egyéni, hanem közösségi ügy is. Ha szabadjára engeded indulataidat, meggondolatlanul beszélsz, mértéktelenül eszel, erkölcstelen élvezeteket követsz, megbánhatod és bocsánatot is nyerhetsz ezekre, ha őszintén megbánod és magad mögött hagyod ezeket, de sokszor ezeknek a következményeit már nem tudod semmissé tenni.
Ahogy egy városnak meg kell erősítenie falait, hogy védelmet nyújtson lakói számára, úgy kell neked is erősítened önuralmadat, hogy ellenállj az élet kihívásainak és kísértéseinek. Ez egy folyamatos küzdelem, de egyúttal Isten kegyelmi ajándéka is, amely által az ember képes túljutni önmagán, és az igazság és a szeretet útján haladni. Az önuralom által az ember nem csupán a saját lelkét védi meg, hanem lehetőséget kap arra, hogy másoknak is példa legyen és áldást hozzon az ő életükbe is.


IMA: Istenem, szeretném önmagamat legyőzni minden egyes napon a Te Szentlelked erejével. Segíts nekem az önuralom áldott szokásának kialakításában, Krisztus nevében, Ámen.


2024. április 19., péntek

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva keresett vezetőket. Apostolok Cselekedetei 13. fejezet 11. vers



Amikor egy személy fellázad Isten ellen, az Igazság Lelke helyett, a hazugságnak lelke vesz lakozást életében. Egy ilyen személy ugyanúgy fog aktiválni, mint előtte. Abban a hiszemben fog élni és cselekedni, hogy minden, amit tesz, Isten előtt helyes, holott az ellenkezője lesz igaz rá: minden amit tenni fog, helytelen lesz. Mivel a hazugságnak gonosz lelkei befogják az ilyen embernek a szemeit, füleit, meghomályosítják elméjét, észre sem fogja venni, hogy az irány, amit választott teljesen helytelen.
Ha eltávolodsz Jézus Krisztustól, ha olyan utakra tévedsz, amelyek nem a Krisztus követésének útjai, a Sátán meg fog vakítani téged. Onnantól pedig egy tehetetlen bábú leszel és a gonosz azt fog tenni veled, amit akar. Lehetsz pápa, lehetsz püspök, lehetsz lelkipásztor, lehetsz egyházad vezetője, lehetsz egy állam vezetőjének lelki tanácsadója, ha eltávolodsz Krisztustól, a folyamat ugyanúgy fog lezajlani a te életedben is.
Olyan világban élünk, amikor hívők, papok, egyházak olyan dolgokra adják áldásukat, amelyekre Isten sosem adta áldását a múltban, nem fogja áldását adni a jelenben és nem fogja áldását adni a jövőben is.
Ezeket az embereket a Sátán beülteti az ördögi "körhintájába" és addig pörgeti őket kénye-kedve szerint, hogy a végén azt sem tudják, hogy melyik világon vannak.
A fenti történetben, egy ördögi emberről olvashatsz, aki a Krisztus keresztjének, evangéliumának ellensége volt és, amikor Pál apostol próbálta hirdetni az Igét, ez a személy folyamatosan hitelteleníteni akarta a Pál bizonyságtételét. Isten Szentlelke pedig az apostolon keresztül vakká tette ezt az embert fizikai értelemben is. Vak lett lelki értelemben és az Isten megengedte, hogy a fizikai szemeivel is annyit lásson, mint amennyit a lelki szemeivel lát.
Krisztus életét adta érted annyira szeret téged. De vigyázz, mert Krisztus elutasításának következményei vannak. A lelki vakságért pedig nagy árat fizethetsz.


IMA: Istenem, szeretnék látni lelki szemeimmel tisztán, világosan. Taníts engem és gyógyíts meg, óvj meg a lelki vakságtól. Krisztus nevében, Ámen.

2024. április 18., csütörtök

Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. vers



Az igazság, a kegyesség, a hit, a szeretet, az állhatatosság és a szelídlelkűség nem csak egyszerű erények listája, hanem a keresztény élet útmutatói, amelyek segítenek neked abban, hogy Krisztushoz való hasonlóságra törekedj.

Az igazság elkötelez téged arra, hogy az igazságot keresd mindenben, és hűségesen kövesd az Istent. Az igazságosság az emberi kapcsolatok alapja, és segít abban, hogy tisztességesen és becsületesen élj másokkal szemben. Természetesen építhetsz kapcsolatokat, üzletet, közösséget hazugságokra, de nem fogják kiállni sem az idő sem a nehézségek próbáját.

A kegyesség arra hív téged, hogy törekedj és áldozz arra, hogy mélyebb kapcsolatot alakíts ki Istennel, és hogy az Ő akaratát keresd minden helyzetben. A kegyesség az élet minden területén megnyilvánul, és arra ösztönöz téged, hogy tisztességesen és alázatosan élj másokkal szemben.

A hit arra tanít téged, hogy bízz Istenben minden körülmények között, és hogy az Ő ígéreteire és kegyelmére támaszkodj. A hit által képes vagy túllépni az élet nehézségein, és békében élhetsz, tudva, hogy Isten mindig veled van.

A szeretet az egyik legfontosabb erény, amely Krisztus tanításának középpontjában áll. A szeretet arra hív téged, hogy másokat önzetlenül és érdekmentesen szeresd, ahogyan Isten is szeret téged. A szeretet minden tetted alapja kell, hogy legyen, és az Általa megmutatott szeretet az, ami valóban megváltoztathatja a világot.

Az állhatatosság arra tanít téged, hogy kitartóan kövesd az Úr utasításait, még akkor is, amikor az élet nehéz vagy kihívást jelent. Az állhatatosság az, ami segít téged abban, hogy a hitedben kitarts és megvalósítsd az Istentől kapott céljaidat.
A szelídlelkűség az alázatosságra és a békességre tanít téged, és arra ösztönöz, hogy szeretetteljesen és türelmesen bánj másokkal. Az élet a lelki harcról szól, de válogasd meg bölcsen mely harcokba kell beleállnod és mely harcok vagy emberek azok, amelyeket egyszerűen el kell kerülnöd. A szelídlelkűség segít neked a konfliktusokat békésen megoldani, de abban is, hogy bátorrá tesz konfliktusokat felvállani, amikor azt Isten a szívedre helyezi.
Légy hát elkötelezett az igazság, a kegyesség, a hit, a szeretet, az állhatatosság és a szelídlelkűség mellett, egy olyan keresztény világban, amelyet a hazugság és a félrevezetés, az erkölcstelenség, a hitetlenség, a szóban kimerülő, de cselekedetekben meg nem nyilvánuló szeretet, durvaság és gyűlölet valamint jellemtelenség jellemez.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy ebben az elvetemült világban meglássam a Te munkádat, tervedet, akaratodat, jóságodat és azokhoz mérjem magam. Krisztus nevében szeretnék törekedni a fenti dolgokra. Ámen.

2024. április 17., szerda

Hitben járunk...

...mert hitben járunk, nem látásban. Korintusbeliekhez írt második levél 5. fejezet 7. vers



Gondolkoztál melyek a keresztény hited alapigazságai? Lényegében mind Krisztushoz köthetőek.
Nincs más Isten, csak az Atya, Jézus Krisztus és a Szentlélek. És az a három egy. Nincs más, aki igaz bíró és ítéletet fog tartani az egész emberiség felett egy erre kirendelt napon, csak Jézus Krisztus. Nincs más út, amely az életre, a boldogságra, a szabadságra, a kiteljesedésre, az örökkévalóságba vezet, csak Jézus Krisztus. Nem tudod kikerülni, megkerülni Őt, nem tudsz elmenekülni Előle, nem tudod becsapni Őt, nem tudod lefizetni Őt, nem tudod legyőzni Őt és nem tudsz semmit olyat tervezni és megvalósítani Nélküle, ami hosszú távon gyümölcsöző és sikeres lenne Krisztus nélkül.
Ne a szemeidre, az érzékszerveidre, az érzelmeidre, a gondolataidra támaszkodva éld az életed, hanem kezdj el hitben járni.
Olyan sok kijelentés, megjegyzés hangzik el a következő kezdettel: " Nem látom, nem érzem, nem tapasztalom Isten jelenlétét stb. életemben."
Nem érezned kell először is. Olvasnod kell Isten szavát, hallgatnod kell azt és hinni Krisztusban, akiről a Szentírás bizonyságot tesz.
Amikor hiszel, csakis akkor nyílik meg a lelki szemeid előtt Isten dicsőségének valósága.
Teljesen mindegy, hogy mit látsz, mit tapasztalsz vagy mit érzel, tarts ki Isten szavának olvasása mellett, tarts ki az imádkozás mellett és tarts ki az Isten gyermekeivel való közösségben megélt lelki épülés és építés mellett.
Ha ezt gyakorlod, Isten meg fogja tölteni önmagával az érzelmi világodat is. De ha nem kezdesz el hitben járni, sosem fogsz változást tapasztalni sem érzelmi sem más szinten.
Kitartóan és folyamatosan járj hitben.


IMA: Istenem, az érzelmek és a gondolatok becsaphatnak, de a Te szavad sosem csaphat be. Szeretnék a Te ígéreteidre alapozva járni, élni. Támogass ebben Szentlelked által a Krisztus érdemééért, Ámen.

2024. április 16., kedd

Kóstold meg az Isten jóságát!

Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Boldog az az ember, aki hozzá menekül. 34. Zsoltár 8. vers



Az Úr jó, és az Ő jósága állandó. Ez az igazság, amelyet a Szentírás újra és újra hirdet neked és nekem is. És mégis, gyakran könnyű elfeledkezni erről az igazságról, különösen akkor, amikor nehézségekkel, próbákkal vagy kihívásokkal találod szembe magad az életben.
Isten jósága azonban tény akkor is, ha az egész emberiség kétségbe vonná azt. Az Ő jósága nem változik azáltal, hogy te hogyan érzékeled vagy értelmezed a körülötted zajló eseményeket. Az Úr jó, mert Ő önmagában jó, és ez sosem változik. Ő minden jóság forrása. Csak az az ember menekül Istenhez, aki elhitte, hogy Ő tökéletesen jó.
Az Úrhoz fordulva találhatod meg az igazi boldogságot és megnyugvást. Amikor érzed, hogy az élet nehéz, amikor szinte kétségbe vagy esve, vagy amikor a remény elvesztése fenyeget téged, akkor Hozzá mehetsz, és megtapasztalhatod az Ő gyógyító szeretetét és vigaszát.
Az Úrhoz menekülés nem csak egy kényszerű lépés nehézségeid idején, mint amikor szakad a nyári zápor és bemenekülsz a szemközti terasz fedett részére, hanem egy folyamatos választás az életed minden napján. Amikor tudatosan választod az Úr közelében maradást, amikor figyelsz az Ő szavára és engedelmeskedsz az Ő akaratának, akkor részesülhetsz az Ő áldásában és védelmében.
Az Úrhoz menekülés azt is jelenti, hogy bízol az Ő ígéreteiben és hűségében, még akkor is, amikor a körülmények vagy az élet kihívásai próbára teszik hitedet. A boldogság nem az anyagi vagy a földi sikerekben rejlik, hanem abban, hogy tudod, kihez fordulhatsz mindenkor, és hogy az Ő jósága sosem hagy cserben téged.
Tehát, érezd és lásd meg, hogy jó az ÚR! Értsd meg, hogy az az igazán boldog ember, aki mindig és minden körülmények között Krisztushoz menekül.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy bízhatok Benned, mert Te teljesen jó vagy. Köszönöm, hogy a te jóságod és kegyelmed kísér életem minden napján. Olyan jó, hogy menekülhetek Hozzád. Krisztus nevében, Ámen.

2024. április 15., hétfő

Krisztus és ellenségei

Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas."Lukács evangéliuma 6. fejezet 36. vers




Jézus Krisztus és Júdás, a későbbi áruló tanítvány kapcsolata mérvadó számunkra arra nézve, hogy miként viszonyuljunk ellenségeinkhez.
Tudta, ismerte Krisztus azokat a gonosz gondolatokat, amik időközben Júdás elméjében táptalajra találtak mesterével kapcsolatosan? Ismerte.
Észrevette, hogy Júdás hűtlenül kezelte a Krisztus pénzét azáltal, hogy abból rendszeresen lopott? Igen.
Ismerte Júdás képmutatását, amikor az alabástrom szelence tartalmával kapcsolatosan azt mondta, hogy pazarlás volt Krisztusra "költeni" és jobb lett volna a szegényeknek adni? Igen. Júdás a szegényekkel kapcsolatos jótékonyság leplébe öltöztette a saját kapzsiságát és lopási szándékát.
Gondolkoztál azon, hogy Krisztus miért nem leplezte le évekig Júdást?
Meg vagyok győződve, hogy azért nem tette, mert látta azt, aki Júdás mögött állt. A Sátánt. Ő az, aki ma is kihasznál embereket és a végén reménység nélkül és kifosztottan dobja el őket, hogy az örök kárhozatban landoljanak.
Másodszor nem leplezte le egy ideig Júdást azért, mert neki is esélyt akart adni a menekülésre.
Júdást is tanította, Júdással is megosztotta a küldetését, Júdás is látta a csodáknak nagy részét, Júdás is kapott a megsokasított kenyerekből, Júdás is élvezhette a három és fél év alatt Krisztus fizikai közelségét és békés, szeretetteljes jelenlétét.
Krisztus a három és fél év alatt nem ártott Júdásnak, hanem a szerette Júdást és a javát kereste. A rosszért folyamatosan jóval fizetett. Irgalmat gyakorolt Júdással szemben.
Harmadszor, Krisztus határokat szabott ellenségeivel szemben.
Júdás nem volt ott a megdicsőülés hegyén, Júdás nem maradt bent, amikor mindenkit kiküldtek, csak Krisztus és néhány tanítványa maradhatott bent Jairus leányának feltámasztásánál.
Végül az utolsó vacsora alkalmával Júdás úgy döntött, hogy elutasítja Krisztus utolsó szeretetteljes közeledését és innentől már nem volt menekvés a számára. Maradt a Sátán, aki kitöltötte a Krisztus szeretetének elutasítása miatt keletkezett ürességet Júdás szívében. Ebből pedig egyenesen következett, hogy Júdás kiment a sötétségbe, árulóvá majd rövid idő múlva halottá és kárhozottá vált.
Imádkozz hát ellenségeidért te is, ha van lehetőséged rá, tégy jót ellenségeiddel, gyakorolj irgalmasságot amíg teheted, de szabj világos határokat velük szemben, mert ha nem tudod kik az ellenségeid és kik a barátaid, ha nem szabsz világos határokat ellenségeiddel szemben, ők nem lesznek sem jóságosak sem irgalmasak veled szemben pontosan azért, mert a lelked ellenségének irányítása alatt állnak.


IMA: Istenem, segíts nekem felismerni kik azok az ellenséges emberek, akik lelki életemet, családomat, környezetemet rombolni akarják amiatt, akinek szolgálnak. Segíts mentő szeretettel viszonyulni hozzájuk megfelelő határokat szabva. Krisztus nevében, Ámen.

2024. április 14., vasárnap

Kitartás és győzelem

Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret.
Zsidókhoz írt levél 10. fejezet 36. vers



Az állhatatosság vagy maibb szóval élve kitartás, olyan erény, amelyre mindannyiunknak szüksége van az életünkben, különösen akkor, amikor az Isten akaratát keressük és követjük. Az Úr által adott ígéretek, az Ő tervei mindannyiunk számára ott vannak, de ezek beteljesülése nem mindig rövid távon történik. Az állhatatosság az, ami segít neked kitartani az Úr útján, még akkor is, amikor nehézségekkel, csüggedéssel vagy kételyekkel találod szembe magad. Sokat beszélhetne erről az az édesanya, aki 20 vagy 30 éven át imádkozik gyermekéért, míg az végre Istenhez fordul és jó irányba terelődik élete.
Az Isten akarata nem mindig egyértelmű azonnal, és ez gyakran késztet téged arra, hogy hittel és állhatatossággal járj az Ő útján. Az erőnk és kitartásunk nem saját erőforrásainkból származik, hanem az Úr kegyelméből és erejéből. Amikor az Ő akaratát keresve igyekszel kitartani, akkor engedelmeskedsz és belépsz arra a területre, ahol az Ő ígéretei valósággá válnak életedben.
Az állhatatosság nem azt jelenti, hogy keményen ragaszkodsz a saját utadhoz vagy terveidhez, hanem azt, hogy hűségesen követed az Úr vezetését, még akkor is, ha nem érted teljesen az Ő tervét vagy az előtted álló kihívásokat. Az Úr útján való járás magába foglalja a hitet és a bizalmat, hogy az Ő vezetése mindig a legjobb számodra, még akkor is, ha azt nem mindig érted azonnal.

Az állhatatosság fontos az imádságban is. Amikor az Úrhoz fordulsz kérve az erőt és a vezetést, akkor megerősítést kapsz arra nézve, hogy kitarts az Ő útján, és hűségesen kövesd az Ő akaratát.

Végül az állhatatosság nemcsak saját életedben hozhat változást, hanem mások életében is. Amikor kitartóan követed az Úr útját és az Ő akaratát cselekszed, akkor tanúságot teszel másoknak is az Ő szeretetéről és hűségéről. Így beteljesedik rajtad az Ígéret, és az Úr dicsősége még jobban kinyilvánul életedben és környezetedben.


IMA: Istenem, adj nekem bölcs szívet, hogy kitartással követhesselek Téged. Krisztus nevében, Ámen. 

A legjobb rész

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre....