2024. július 20., szombat

A békesség útjának Istene

Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat minket a felkelő fény a magasságból; hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség útjára." Lukács evangéliuma 1. fejezet 79. vers



Jézus Krisztus úgy testesült meg és jött el erkölcsileg sötét világunkba, mint ahogyan a felkelő nap sugarai áttörnek a sötétségen és kora reggel meglátogatnak minket.
Az Ő egész földi élete azt mutatta be, hogy milyen nagy a különbség a bűn miatt elbukott ember és a bún által el nem torzult ember között.
Krisztus megtapasztalta földi életében a földi élet minden nehézségét, terhét, kisértését, de nem bukott el egyetlen egyszer sem erkölcsi szempontból. Mindvégig megőrizte az Atya törvényeit, rendeléseit. Ezzel pedig tükröt tartott a bún miatt eltorzult embereknek, azoknak, akik önmagukat erkölcsösnek és tisztának látták, mert valójában gondolkodásuk sötétté vált, erkölcsi ítélőképességük pedig megromlott.
Csoda, hogy gyűlölték Őt és meg akarták ölni azok, akik szerették az erkölcsi sötétséget és azt a hamis képet, amit önmagukról kialakítottak?
Akik azonban vágytak az Ő jelenlétének, szentségének világosságára, azok mind megtisztultak, meggyógyultak és új életet, jellemet, gondolkodást, reménységet kaptak.
Másodszor, Ő azért jött, hogy ráigazítsa lábainkat a békesség útjára.
Minden ember harcban van lelki értelemben. Az erkölcsi sötétségben levő ember harcol embertársai ellen és harcol Isten ellen is. Ezzel az életmódjával pedig örök vesztes marad. Mennyi erőfeszítést tesznek jelenleg is emberek, vezetők, hogy két testvérnépet: az oroszt és az ukránt megbékítsék egymással. Akarják? Nem. Különböző kifogásokkal élnek, másokra hárítják a felelősséget, de a valóság az, hogy szeretik gyilkolni egymást.
Szeretik az erkölcsi sötétséget és szeretnek Isten ellen harcolni.
Akik elfogadják az Isten világosságát: Krisztust, azok már az Isten oldalán harcolnak a szellemi ellenségekkel szemben és mivel a győztes Isten oldalán harcolnak, az Ő harcuk kimenetele biztos. Ez az a szellemi harc, amelynek igazi értelme van és ez az a harc, amit azok vívnak egyedül, akik engedik, engedték, hogy Krisztus a békesség útjára igazítsa lábaikat.
Az Isten világosságában tudják, hogy ki az ellenség, tudják, hogy kinek az oldalán harcolnak, tudják, hogy mely fegyverek állnak rendelkezésükre és azt is, hogy ha bizonyos csatákban alul is maradnak, a háború kimenetele már eldőlt. A békesség Istene győzelmet aratott.
Te milyen állapotban vagy jelenleg? Lelki sötétségben vagy világosságban vagy? Isten oldalán vagy a sötétség oldalán élsz, harcolsz?


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus elküldted, hogy életemben, elmémben, szabadságot és világosságot teremtsen. Köszönöm, hogy ma is hívod azokat, akik ki akarnak békülni veled, hogy csatlakozzanak a békesség útjára. Krisztus nevében segíts nekünk. Ámen.

2024. július 19., péntek

Isten látja a teljes képet

Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál. Ézsaiás könyve 55. fejezet 9. vers



Angliában élt egy nagyon híres és nagyon intelligens tudós, de a külsejét tekintve egyáltalán nem volt vonzó. Egy napon meglátogatta ezt a tudóst egy nemes családból származó, külsejét tekintve rendkívül gyönyörű nő és azt mondta neki:
" Uram! Arra gondoltam, hogy milyen csodálatos lenne ha ön és én összeházasodnánk. Csodálatos gyerekeink lennének hiszen az én szépségemet és az ön rendkívüli elméjét örökölnék."
A tudós elmosolyodott és igy válaszolt:
Hölgyem! Én amiatt aggódom, hogy mi lesz a gyermekeinkkel, ha valami balszerencse folytán az én "szépségemet" és az ön elméjét öröklik? Igy esélyük sem lesz kitűnni sem a külsejükkel, sem az elméjükkel."
Ahogy a fenti kis történet szemlélteti, két ember gondolkodása is nagyon különböző lehet, mennyivel inkább különbözik Isten és a gyarló ember gondolkodása, nézőpontja.
Talán gyakran találkozol az élet olyan kihívásaival, amelyekre nem látod a megoldást. Talán úgy érzed, hogy elvesztél a nehézségek között, és nem érted, miért történnek veled bizonyos dolgok. Ebben az elmélkedésben az Úr emlékeztet arra, hogy az Ő tervei és gondolatai messze meghaladják a mi emberi értelmünket.
Ha közvetlenül négyzetméternyi földet látsz, Isten az egész tájat látja. Amit mi problémaként érzékelünk, az lehet a része az Ő nagyobb tervének, amelyet mi még nem érthetünk meg. Fontos, hogy bízzunk az Úr bölcsességében és gondviselésében, hiszen Ő mindig a javunkra cselekszik, még akkor is, ha azt időlegesen nem értjük.
Ahogy a gyermek bízva fogja szülője kezét, úgy neked is bízva kell fogni Isten kezét. Tudnod kell, hogy Ő sosem hagy el téged, és az Ő utai mindig jobbak és magasabbak a te utaidnál. Az Ő gondolatai telve vannak szeretettel és jósággal, még ha pillanatnyilag másként is tűnik számodra.
Engedj meg egy csendes pillanatot magadnak minden nap, hogy emlékeztesd szívedet erre az igazságra. Isten útjai és gondolatai messze meghaladják a földi korlátokat és emberi megértést. Emlékezz rá, hogy az Ő szeretete és bölcsessége mindig fölöttünk áll, és örök érvényű bizalommal fordulj hozzá minden utad során.

IMA: Istenem, végtelen, csodálatos a Te bölcsességed. Köszönöm, hogy az én korlátoltságommal is arra akarsz ösztönözni, hogy Rád bízzam magam. Ebben támogass engem életem minden napján. Krisztus nevében kérlek. Ámen.

2024. július 18., csütörtök

Lépésről-lépésre Istennel

Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.
Máté evangéliuma 6. fejezet 34. vers



Az ember hajlamos arra, hogy túlságosan előretekintsen, aggodalommal telve a jövő bizonytalanságai miatt. Az aggódás azonban megfosztja a jelen pillanat örömétől, és felesleges terheket ró a szívre és a lélekre.
Jézus arra hív, hogy bízz Isten gondviselésében. Az Úr tudja, mire van szükséged, és minden napra elegendő kegyelmet és erőt ad. Amikor az ember a holnap miatt aggódik, azzal odahelyez egy súlyos batyut a vállára, amelyet még nem kellene cipelnie.
Az első lépés a valódi békesség felé az, ha megtanulsz bízni Istenben és hagyni, hogy ő vezessen. Minden egyes napnak megvan a maga kihívása és ajándéka. Az embernek az a feladata, hogy a jelen pillanatra koncentráljon, hűségesen és hittel végezze napi teendőit, és bízza a jövőt Isten bölcsességére és irgalmára.
Isten semmit sem tervez véletlenül. Az ő terve minden részletre kiterjed, legyen az bármilyen kicsi. A természet is tanúskodik róla: ahogy a madarak repülnek gondtalanul, vagy ahogy a mezők virágai pompázatosan nyílnak, mindegyik Isten gondoskodó szeretetének jele.
A mindennapi életben kísértést érezhetsz, hogy a közeljövő vagy a távoli jövő miatt aggódj. Talán anyagi gondok, egészségi problémák, vagy bármilyen más bizonytalanság miatt. De emlékeztetned kell magad arra, hogy Isten már előre látja és megoldja ezeket a dolgokat. Ő az, aki nap mint nap gondoskodik rólad, és az Ő szeretete tökéletes és soha meg nem szűnik az Ő gyermekei iránt.
Ezért, amikor valami nehézséggel nézel szembe, ne feledje, hogy nem egyedül kell viselned a terheidet. Isten meghív, hogy hozd elé minden nehézségedet, kérj Tőle segítséget és útmutatást. Az imádságban megtalálod a nyugalmat és a békét, amely lehetővé teszi, hogy a jelen pillanatra koncentrálj.
Isten azt szeretné, hogy bízz benne és mindig figyelj Rá, hogy biztosan megtehesd a következő lépést. Így lehetsz szabad az aggódás terhétől, és ezáltal képes lehetsz a jelen minden pillanatban teljes szívvel és lélekkel élni.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy bízhatok Benned. Segíts nekem megszabadulni minden aggodalomtól, hogy mindig a következő lépésre koncentrálva dicsőséget adhassak Neked, Aki az igazi oltalom, biztonság vagy az életemben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 17., szerda

Isten nyomdokaiban áldás fakad

Megkoronázod az évet javaiddal, és nyomaidon bőség fakad. Legelők sarjadnak a pusztán, ujjongás övezi a halmokat. Nyájak lepik el a legelőket, a völgyeket gabona borítja, ujjonganak és énekelnek.
65. Zsoltár 12-14. vers



A fenti zsoltárban mély hálát és örömöt találhatsz, amikor megállsz, hogy szemléld Isten jóságát és gondoskodását. Az év minden egyes napján Isten kegyelme és áldásai vesznek körül, melyekkel betölti életednek minden szegletét. Az Ő irgalma és szeretete olyan gyümölcsözően árad, akárcsak a termékeny földek bőséges termése.

Isten megkoronázza az évet javaival, emlékeztetve arra, hogy minden jó adomány és minden tökéletes ajándék fentről, a világosság Atyjától származik (Jakab 1:17). Nyomaiban ott a bőség, a természet látható jelei során is felismerhető, hogy Isten kezében van minden.

Az elhagyatott puszták virágba borulnak, emlékeztetve arra, hogy ahol Isten jelenléte megjelenik, ott nem marad szárazság és sivárság. Az ő szeretete és kegyelme új életet ad, betölti a szíveket örömmel és reménnyel. Az élet minden területén érezhető a teremtő gondoskodása. Az ujjongó halmok és a legelőkön nyugodtan legelő juhok képe isteni békességet és biztonságot tükröznek.

Gondolkodj el azon, hogy mennyi mindennel áldott meg Isten téged is ebben az évben. A völgyeket borító gabona a bő termést, a gondoskodó szeretetet és az emberek közötti összetartást jelképezi. Minden ének, minden vidámság arra hív, hogy te is csatlakozz az ünnepléshez, hogy szívedből fakadó hálával és énekkel dicsérd az Urat.

Bízz Benne, és az ő nyomdokain járva engedd, hogy életedben, lelkedben is bőség fakadjon.

Hagyd el minden aggodalmadat és félelmedet, engedd, hogy Isten áldásai és jósága töltsék be szívedet és életedet.

IMA: Istenem, életem minden napján szeretnék emlékezni arra, hogy minden jó, minden áldás Belőled fakad. Krisztus nevében dicsőitelek minden áldásodért. Ámen.

2024. július 16., kedd

Béke és hála az élet pusztáiban

...és így beszélt a nép Isten és Mózes ellen: Miért hoztatok el bennünket Egyiptomból? Azért, hogy meghaljunk a pusztában? Hiszen nincs kenyér és nincs víz, szívből utáljuk ezt a hitvány eledelt.   Mózes 4. könyve 21. fejezet 5. vers



Amikor Isten népe a pusztában vándorolt, gyakran érezte elhagyatottnak és reménytelennek a helyzetét. Egy ilyen pillanatban panaszkodtak Isten és Mózes ellen, mondván: "Miért hoztatok el bennünket Egyiptomból? Azért, hogy meghaljunk a pusztában? Hiszen nincs kenyér és nincs víz, szívből utáljuk ezt a hitvány eledelt."

Ez a jelenet mély és tanulságos üzenetet hordoz a számodra is. Az életben gyakran találkozol nehézségekkel és megpróbáltatásokkal, amikor úgy érzed, nincsenek meg a szükséges forrásaid, és a körülmények ellenségesek. Ilyenkor könnyen elkeseredhetünk és panaszkodhatunk. Elfeledhetjük, hogy Isten mindig velünk van, és hogy minden helyzetben van egy terve a számodra.

Az izraeliták története arra emlékeztet, hogy a próbák és megpróbáltatások idején is bíznod kell Isten gondviselésében. Nem véletlenül vezette őket a pusztába, ugyanis ott formálta a jellemüket, ott tanította meg őket a hit és az engedelmesség mélyebb értelmére. A pusztai vándorlás során megtapasztalhatták Isten csodálatos gondoskodását, mint például a mannát és a vizet a sziklából.

Az élet "pusztái," azaz nehéz időszakai, azt a célt szolgálják, hogy erősebbé válj és közelebb kerülj Istenhez. Amikor az izraeliták panaszkodtak, elvesztették szem elől Isten nagyobb tervét és irántuk való szeretetét. Te is hasonló módon járhatsz, ha a nehézségek közepette csak a problémákra és a hiányosságokra fókuszálsz, ahelyett, hogy Isten jóságába és bölcsességébe kapaszkodnál.

Imádkozz azért, hogy erőt és kitartást kapj ezekben az időkben. Kérd Istent, hogy segítsen meglátni az Ő szeretetét és vezetését minden helyzetben, még akkor is, amikor az utad nehéznek és kietlennek tűnik. Bízz abban, hogy Ő minden próbatételen keresztül vezet, és hogy minden egyes kihívás az Ő szeretetteljes terve része a számodra.

Így, amikor legközelebb úgy érzed, hogy a "pusztában" vagy, emlékezz arra, hogy Isten mindig veled van, és hogy az Ő célja a te javadra szolgál. Végül a nehézségek közepette is találj békét és örömöt az Ő jelenlétében, és tudd, hogy útmutatása által minden próbát diadallal tudsz majd megélni.


IMA: Istenem, ments meg engem az elégedetlenségtől és az Ellened való lázadástól. Hadd tudjak bízni Benned és őszinte hálával, bizalommal élni életemet. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 15., hétfő

Isten megtérésre ösztönző jósága és türelme

Vagy talán semmibe veszed Isten gazdagon áradó jóságát, elnézését és nagy türelmét? Nem veszed észre, hogy jóságával arra az elhatározásra akar vezetni, hogy megváltoztasd a gondolkodásodat és az egész életed? Római levél 2. fejezet 4. vers (Egyszerű fordítás)



Amikor elgondolkodsz Isten gazdagon áradó jóságáról, elnézéséről és nagy türelméről, vajon észreveszed-e, hogy mindezt érted teszi? Isten nem csupán egy távoli, hideg igazságszolgáltató, hanem egy szerető Atya, aki türelemmel és irgalommal vár téged. Az Ő jósága nem pusztán arra szolgál, hogy kellemesebb legyen az életed, hanem arra hív, hogy megváltoztasd a gondolkodásodat és az életedet. Az Ő szeretete és jósága egy meghívás, egy lehetőség, hogy újraértékeld az eddigi utadat, és elindulj az Ő irányába.

Képzeld el, ahogy Isten nap mint nap figyeli lépteidet, látja a hibáidat és gyengeségeidet, de mindezek ellenére szeretetteljesen és türelmesen várja, hogy visszatérj hozzá. Éppen ezért mutat oly sok türelmet irántad. Az Ő jósága nem arra való, hogy kihasználjuk, hanem hogy ösztönözzön minket. Isten azért mutat kegyelmet és irgalmat, mert azt akarja, hogy ráébredjünk bűneinkre, és igazi bűnbánattal forduljunk hozzá.

Ne vedd hát semmibe Isten gazdagságát és türelmét. Ne hagyd, hogy elmenjen melletted az a csodálatos lehetőség, amit Ő kínál neked. Használd ki az időt, amit kaptál, és engedd, hogy Isten jósága vezéreljen téged a bűnbánat útján. Tudd, hogy minden egyes nap egy új lehetőség arra, hogy közelebb kerülj Istenhez, és hogy helyrehozd azt, ami esetleg elromlott az életedben.

Imádkozz, kérj bölcsességet és erőt a változáshoz. Bízz Isten jóságában és vezérlésében. Ma még vár rád az Isten, de vajon a holnap is megadatik neked? Engedd, hogy ez a jóság átformáljon téged, és hogy az életed valóban dicsőséget hozzon Isten nevének.

IMA: Istenem, ne engedd, hogy visszaéljek a Te drága kegyelmeddel, jóságoddal és türelmeddel hiszen Te mondod, hogy a Te kegyelmednek ideje is lejár egyszer. Segíts engem, hogy teljes szívemből Hozzád térjek és átadjam életem a Te jóságos, kegyelmes kezedbe, hogy átformálhasd azt a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. július 14., vasárnap

Győzelem a világ felett

Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot. János evangéliuma 16. fejezet 33. vers





Krisztus követésének útján, nap mint nap találkozhatsz próbatételekkel és kihívásokkal. Ebben a zűrzavaros világban nem mindig könnyű megtalálni az egyensúlyt. A nyomorúság, amiben részed van, sokszor fájdalmas és nehézségekkel teli. Azonban Jézus ígérete arra emlékeztet, hogy nem vagy egyedül ebben a küzdelemben. Ő maga is megtapasztalta az emberi szenvedést, és legyőzte azt. Jézus azt kéri tőled, hogy bízz benne. A hit és a bizalom csodálatos erővé válik, amely képes átvezetni minden nehézségen. Amikor megérzed szívedben Jézus jelenlétét, békesség lepi el lelkedet, még a legkeményebb időkben is. Ez a szeretetteljes és kitartó hit megszilárdítja a reményt, melyet Jézus ígér neked. Ne aggódj hát. Engedd, hogy az Ő békessége elárassza teljesen életedet. Emlékezz, hogy Jézus szavai mindennap melletted állnak és békességre lelhetsz benne. Bízz benne szüntelenül, és ő vezetni fog az örök élet útján.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm neked a te Fiadat, Jézus Krisztust, aki által békességet találhatok a legsötétebb órákban is. Kérlek, erősítsd meg hitemet és bizalmamat irántad, hogy minden megpróbáltatáson átkelve is megtaláljam a te békességedet. Segíts, hogy mindig emlékezzek arra, hogy Jézus legyőzte a világot, és ebben a győzelemben én is részesülhetek. Adj nekem erőt és türelmet, hogy mindennapjaimban kitartóan keresselek és kövesselek téged. Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...