2022. július 30., szombat

Hívő, de nem hiszékeny

Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy azok az Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba. Efézusbeliekhez írt levél 4. fejezet 1. vers



Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy nem minden az, aminek látszik. Egy csalódott feleség mondta el egyszer, hogy fiatal lányként arról álmodozott, hogy egy rendkívül jóképű fiú fogja megkérni a kezét és boldogan fognak élni életük végéig. Ez a vágya teljesült, de mégis csalódott volt, mert a kívülről szép fiatalember, belül jellemtelennek bizonyult.
Ebben a hazugsággal és felületességgel átitatott világban minden egyes lépésedhez szükséged van Isten mennyei bölcsességére, világosságára.
Amikor hallgatsz egy prédikációt, tanítást vagy személyesen tanulmányozod Isten szavát, elengedhetetlen Isten vezetése. Életem során sosem indultam el gombát szedni és arra sem bátorkodtam, hogy a piacon vásároljak. Miért? Lényegében azért, mert nem tudok különbséget tenni a veszélytelen, ehető gomba és a halálosan mérgező gomba között. Arra viszont emlékszem, hogy kisiskolásként az iskolából hazafele gyalogolva felfigyeltem egy gesztenyefára amely alatt tele volt gyönyörű gesztenyékkel. Én nagyon szerettem a főtt gesztenyét, ezért annyit szedtem a táskámba amennyit csak tudtam és hazavittem. Édesanyám viszont jól tudta, hogy amit hazavittem, az vadgesztenye és nem alkalmas emberi fogyasztásra. Csalódott lettem amikor rájöttem, hogy amit hasznosnak gondoltam, voltaképp szemét volt. Milyen jó, hogy volt aki felvilágosított.
Így van ez lelki értelemben is. Bármit hallasz, olvasol, gondolsz, kérd Istent, hogy mutassa meg egyezik-e az Ő tiszta Szavával? Sok mai tanító egy torzított evangéliumot hirdet, kiforgatják a szentírást, hogy olyan értelmet adjanak neki, ami nem igaz és ennek olyan sok követője van.
Vannak ilyen ferdítések, amelyek rendkívül jól csengenek, de megmérgezik a lelkedet, ha nem ismered az igazságot és bedőlsz ezeknek.
Ismerd meg hát alaposan a Bibliát. Ha erre törekedsz és kéred Isten Szentlelkének vezetését, akkor azonnal visszhangra talál benned Isten igazsága, de azonnal érezni fogod azt is, ha valami nem egyenes, nem tiszta tanítás. Naponta kérd az Isten bölcsességét.
Vigyázz! Ne ess a másik végletbe sem! Vannak olyan tanítások amelyek újak lehetnek neked. Ezeket mindig imádságos szívvel vesd össze Isten szavával. Attól, mert valami neked új vagy szokatlan, nem jelenti automatikusan azt, hogy tévtanítás. Vannak emberek, akik már érettebbek a lelki életben és olyan dolgokat tanítanak, amelyek újak neked.
Ne vesd meg Isten igazságát csak azért, mert még nem érted. Jézus Krisztus tanításait sokszor még a tanítványok sem értették vagy nem értették jól.

IMA: Drága Istenem! Segíts nekem, hogy szomjazzam és éhezzem a Te szavad igazságait. Add, hogy azokat Szentlelked által megértsem és cselekedjem. Óvd meg lelkemet a mérgektől, mesterkélt hazugságoktól és tévtanitoktól. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 29., péntek

Aki mindent megtehet

Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen. Efézusiakhoz írt levél 3. fejezet 20-21. vers


A fenti igeversek igazságát már egészen kicsi gyerekként megtapasztalhattam. Isten születésemtől fogva ismert és vigyázott rám. Az orvosok a születésem után jelentkező betegség miatt nem sok időt jósoltak nekem a földi létben, de Isten másként gondolta. Egy olyan családban születtem, amely egyáltalán nem volt vallásos, de Isten mégis a maga idejében megismertette velem a Biblia igazságait és több családtagom is hitre jutott. 
Napjainkban egyre-másra halljuk, hogy nehéz idők járnak, de gyermekkoromban ezeknél sokkal nehezebb időket éltünk meg. Édesanyám sok gyermeket nevelt nagyon kevés pénzből, de bíztunk Isten gondviselésében és annak ellenére, hogy voltak akik próbálták kihasználni hátrányos helyzetünket, Isten mindig gondoskodott rólunk. 
Ezek az idők alapozták, szilárdították meg az Istenben és az Isten ígéreteiben vetett hitemet. Olyan sok csodát tett, tesz Isten életemben, környezetemben. 
Egyedül Istent illeti a dicsőség! Ma is sokkal többet képes elvégezni benned, rajtad keresztül, mint amit kérsz vagy elgondolsz. Az imádságaink olyan erőtlenek és korlátoltak. Ha átadod életed Istennek, a Szentlelke által erőt tud adni neked olyan dolgokra, amiket sosem gondoltál volna. 
Csak hűséggel és bizalommal tedd Isten kezébe életed és Ő olyan módon tudja megáldani, használni életedet, képességeidet, amire sosem gondoltál volna. 
Olyan sok kérdés van bennünk. Tényleg el fog készíteni Isten és tökéletességben maga elé fog állítani minket a megfelelő időben? Igen. És ez nem rajtunk múlik, hanem Rajta. Krisztus önmagát adta, hogy Rajta keresztül tökéletesek lehessünk. Krisztus által valósággá válik mindaz, ami emberi erővel, törekvéssel lehetetlen lenne. Áldd az Istent! Emlékezz arra, hogy életed során mennyi jót tett veled és továbbra is fogd az Ő áldott, érted átszegzett kezeit. 


IMA: Istenem, minden nehézség, próba hadd tereljen engem Krisztus szerető karjaiba. Jövök hozzád. Leteszem kezedbe életem. Krisztus nevében támogass. Ámen. 

2022. július 28., csütörtök

Szépség, amely örökké tart

Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.                      
 Példabeszédek könyve 31. fejezet 30. vers



Meg vagyok győződve arról, hogy Isten helyezte a nő szívébe a szépség iránti vágyat. Ezzel semmi probléma nincs. Nem bűn az, ha egy nő odafigyel a külsejére, hogy tiszta, ápolt és rendezett legyen. Az sem gond, ha egy asszony tetszeni akar a férjének. Hiszen Isten azért teremtette szépnek a nőt, hogy a férje gyönyörködhessen benne. De mit jelent Isten szerint a "szépség"? Ki a szép? Napjainkban a szépségről alkotott kép felszínes és annyira törékeny, hogy sokan fel sem tudnak érni a mai világ szépség mércéjéhez vagy ha felérnek, nagyon hamar az idősödés folyamata elveszi azt. Még aki idősen igyekszik mozgásban maradni és viszonylag egészséges, nem lesz többé olyan az arcbőre, teste, amilyen fiatal korában volt. Ez az élet része. Öltözködhetsz úgy, mint fiatal korodban, megpróbálhatsz úgy viselkedni, mint fiatal korodban, de az idő mindenképpen felül fog kerekedni rajtad. Sokkal könnyebb, ha elfogadod az idősödés tényét, mert akkor meg tudod látni annak a szépségeit, lehetőséget és ki tudod használni őket. Tanulj meg elégedetten élni abban a testben, amit Istentől kaptál erre a földi életre. A külső szépség utáni hajsza csak önzővé tesz és ki fog meríteni. A szívedben viszont helyet adhatsz annak az örökkévaló belső szépségnek, amelyet csak Istentől kaphatsz és amely sosem fakul meg. Isten szemében ez a szépség a fontos. Nem gyönyörködik a férfi izmaiban és nem gyönyörködik a női test szépségében, hanem a szívedet nézi és azt a szépséget tartja dicséretre méltónak, ami a bensődben van. Isten csodálatos teremtménye vagy, de nem a mulandó tested, hanem az örökkévaló lelked miatt. Amikor ezt megérted és jobban törődsz azzal, hogy Istent és az Ő tervét megismerd és kövesd, az életedben minden új megvilágításba kerül. Ha Istent az Őt megillető helyre engeded szívedben, ha teljes szívvel szolgálod Őt adottságaiddal, ha teljes szívedből bízol benne, ha az Isten szemében akarsz szép lenni elsősorban, és nem a világ szemében, akkor tudsz nemet mondani a szépséggel kapcsolatos hazugságoknak. Isten azt mondja, hogy Te is az Ő teremtménye vagy és éppen ezért vagy csodálatos. Ki vagy te, hogy ellenkezz ezzel?


IMA: Istenem, köszönöm, hogy szépnek és csodálatosnak látod minden egyes gyermekedet. Kérlek a Te kegyelmed, irgalmad, szereteted által újítsd meg gondolkodásomat, hogy növekedhessek a Neked tetsző, belső szépségben amely örökkévaló. Köszönöm azt a tökéletesen szép, megdicsőült testet, amit a földi lét után ajándékozni fogsz nekem. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 27., szerda

Isten fegyelmező szeretete

Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!                                         Jelenések könyve 3. fejezet 19. vers



Nemrég olvastam egy Connie Driscoll nevű apácáról aki a chicagói hajléktalanokkal foglalkozott. A legtöbb hajléktalan alkoholista vagy drogos volt. Egy olyan programot hozott létre, amelynek köszönhetően napi 2400 forintból el tudtak látni egy hajléktalant.
Hogyan csinálta mindezt?
Minden egyes nap fél nyolckor takarodót fújt, reggel fél hétkor pedig ébresztőt.
Időnként ellenőrzéseket és drogtesztet is beiktatott. Szállása lakóit egytől-egyig felelősnek tartotta saját viselkedésükért és teljesítményükért.
A lakók alávetik magukat a bánásmódnak, mert tudják, hogy ez az utolsó esélyük, hogy kikeveredjenek abból a rettenetes nyomorúságból, mely életük részévé vált.
Kötelező eljárniuk a kábítószereseknek és alkoholistáknak tartott 12 lépéses segélynyújtó alkalmakra.
Emellett kötelező járniuk középiskolai szintű oktatásra, gyereknevelési tanfolyamra, házvezetés órákra valamint álláskereséssel kapcsolatos órákra.
A személyzet tagjai a pénz helyes kezelésének alapelveit is tanítják nekik.
Connie nővér tudja, hogy legtöbb ellátottjának nem a pénzhiány, hanem a személyes felelősség hiánya okozza a problémát.
Azt mondogatja a nőknek: " Mindegy ki okozta a problémátokat, csak ti tudjátok azt megoldani."
Értsd meg, Isten amikor megfegyelmez, megfenyít, azért teszi, mert nem hagyhatja, hogy a világgal együtt a kárhozat legyen számodra a végállomás. A te legsúlyosabb problémád is az lehet, ha nem vállalod a felelősséget a személyes életedért és lelked sorsáért.
Egy dolgot viszont köteles vagyok elmondani neked:
Krisztust úrnak vallani, hinni, hogy feltámadt a halálból, eltörölte a bűneidet, örök életed van általa, teljes erővel igyekezni arra, hogy megváltoztasd az életedet az egyetlen esélyed arra, hogy a bűneid nyomorúságából kiemelkedhess és betölthesd az Istentől kapott küldetésedet.


Ima: Atyám köszönöm, hogy azért vagy szigorú velünk, mert szeretsz minket. Magasztallak azért, mert csodálatosan megkülönböztettél. Kérlek segíts, hogy ne legyek felelőtlen, hanem teljes erővel igyekezzek szívemet és életemet a Te irántad való engedelmességre szánni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 26., kedd

Aki dicsekedni akar...

 Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy érti és tudja rólam, hogy én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem - így szól az ÚR!                                                           Jeremiás könyve 9. fejezet 24. vers

Ebben a mulandó világban, kizárólag Istennel érdemes dicsekedni. Semmi, amivel rendelkezel, semmi amit elértél nem hasonlítható Isten megismeréséhez. Te lehetsz a legokosabb ember az egész világon, sosem leszel olyan bölcs, mint amilyen bölcs lehetsz Isten megismerése által. Kár, hogy hajlamosak vagyunk nagy dolgokra törekedni jobban, mint az Istent megismerni. Pedig a képességeidet akkor tudod igazán kamatoztatni, akkor tudsz igazán hatással lenni a világra, ha figyelsz Isten tervére és kész vagy részévé válni. Isten gyönyörködik abban, hogy szerető irgalmat gyakorolhat a föld lakóival. Szintén az Ő kezében van az igazság és a bosszúállás. Ezzel az Istennel dicsekedj. Igyekezz szeretettel és irgalommal viszonyulni embertársaidhoz, légy az igazság hangja, amikor valakit környezetedben igazságtalanság ér és nincs lehetősége felszólalni a saját védelmében. Törekedj arra, hogy Isten igazsága érvényre jusson személyes életedben, családodban, környezetedben. Ez nem népszerű napjainkban, de Isten gyönyörködik benne. Ez a lényege az Isten megismerésének. Minél inkább megismered Őt, a Szentlélek által egyre inkább azonosulni fogsz az Ő értékrendjével. Istennel dicsekedj! Minden egyéb dicsekvés ostobaság. 


IMA: Istenem, csak Te vagy dicséretre, dicsőítésre méltó. Szeretnélek igazán, bensőségesen megismerni Téged. Szentlelked által vezess, tanácsolj naponként. Krisztus nevében, Ámen. 

2022. július 25., hétfő

A szeretet legyek!

S ha jövendőt tudok is mondani és minden titkot és minden bölcsességet ismerek is, és olyan teljes hitem van, hogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincsen énbennem: semmi vagyok.
Korintusiakhoz írt levél 13. fejezet 2 vers



Uram! A végtelenség nagy királya vagy,
Eget , földet tartó hatalom:
Úgy szeretném, úgy könyörgök hozzád,
kérlek, ha szabad mondani: akarom!
Akarom , hogy végre tisztítsd meg a szívem,
Adj kezembe új, fehér lapot ,
Hadd írhassak rája abból a sok szépből,
Amit a lelkem Tetőled kapott .
A békesség, a hűség, a szelídség
Áldáshozó útjára lépjek,
Vigyem mindenhová magammal az Írást ,
Rajta a Tőled kapott pecsétet .
A szeretet , a szeretet legyek Uram ,
Nagy betűvel írva, hogy lássák ,
Mert én is érzem, óh, nagyon érzem
a szeretet fájó hiányát .
Nekem mindig-mindig szűken mérték ,
Én sem adtam másoknak sokat .
Mert sután sikerült minden akarásom:
De , Te látod égő vágyamat .
Kívánom , hogy bennem új élet fakadjon,
Szépüljön meg minden , s jobb legyen,
Nehogy pengő érchez, zengő cimbalomhoz
legyen hasonló életem .
Tudom Uram. Tudom , hogy akarod,
Ez tesz pontot minden egyébre .
Ki mennyire és hogyan tud szeretni:
Minden törvénynek a törvénye .
Ne legyen kezdés , csak folytatás bennem,
S ami másnak látszik , az sem más :
Kimeríthetetlen, megmozdíthatatlan ,
Benned gyökerező akarás .
-A szeretet , a szeretet legyek Uram,
Alázatos, szelíd szeretet.
Amiből békesség és öröm fakadjon ,
S áldatik általa szent neved
Páskulyné Kovács Erzsébet verse


IMA: Istenem, Te vagy a nagybetűs Szeretet. Nélküled nem tudok szeretni. Még csak akarni sem tudom azt, hogy igazán önzetlen szeretettel éljek. Könyörülj rajtam és töltsd be Szentlelked által az igazi, tiszta szeretettel. Krisztus nevében. Ámen

2022. július 24., vasárnap

A szabadságot eredményező igazság

És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.                                                 János evangéliuma 8. fejezet 32. vers



A mulandó világunkban egyetlen igazi, örök érvényű igazságot találhatsz: az Isten szavát. Hogyan ismerheted meg ezt az Igazságot? A 31. versben fejti ki világosan Krisztus: " Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok;"
Bontsuk ki a fenti mondatot is, hogy még közelebb kerüljünk az igazi mondanivalójához. Megmaradni Krisztus beszédében azt jelenti, hogy teljes szívedből törekedsz Krisztus tanításai szerint élni.
Gondolataidat, szavaidat, tetteidet Isten igazságához kell igazítanod. Ha ezt gyakorlod, az Isten igazságába vetett hited egyre erősebb lesz és el fogod hinni, amit Isten önmagáról és rólad mond.
Ez a hit pedig teljesen szabaddá fog tenni téged. A gonosz folyton hazugságokkal fog támadni téged és ezeknek tökéletes ellenszere Isten igazságának megvallása és alkalmazása személyes életedben.
Ha ezt teszed, életed rabláncai le fognak oldódni rólad és szabaddá leszel arra, hogy az legyél, akinek Isten akar látni téged.
Elmélkedj Isten Szaván, engedd, hogy az Isten igazsága teljesen megöntözze, fellazítsa szíved talaját, hallgatnod, olvasnod kell Isten szavát. Mindezt ha imádságos szívvel, rendszeresen gyakorolni fogod, életed teljesen meg fog gyökerezni az Isten igazságaiban és az élet viharai, a gonosz kísértései nem fogják tudni eltántorítani életedet Istentől.
Ez az egyetlen hatékony módja az Isten szabaddá tevő igazságában való meggyökerezésre.


IMA: Istenem, szeretnék minden egyes napon elmerülni a Te igazságaid éltető vizében. Szeretném, hogy a Szentlélek által ezek átjárják szívemet, lelkemet, gondolataimat, szavaimat és tetteimet. Támogass ebben az engedelmesség Lelkével. Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...