2022. június 25., szombat

Kik a boldogok? 6. rész

Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. Máté evangéliuma 5. fejezet 8. vers



Mit jelent a tiszta szív? Dávid a következőt kérte Istentől: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” ( 51. Zsoltár 10. vers)
Tiszta szív az, amelyik bűnbánattal és alázattal jött az Istenhez, megvallotta bűneit és elfogadta hit által a bűnei bocsánatát, Jézus Krisztus bűnt eltörlő vére által.
Ebben a szívben vehet lakozást Isten, az Ő Szentlelke által. Nem fog Isten lakozást venni, egy bűntől bemocskolt szívben, amelyik telve van csupa olyan dologgal, amelyeket Isten utál. Képmutatás azt kérni, hogy Isten jöjjön a szívedbe úgy, hogy egyáltalán nem akarod alávetni magad, az Isten tisztító erejének és kegyelmének.
Boldogok azok az emberek, akiknek a szívükben Isten lakozik, és nem engedik, hogy bármi más kiszorítsa Őt életük középpontjából.
Ha Isten megtisztította a szívedet, akkor a lelked tiszta, boldog és bőségben van. Ott Isten uralkodik, és ahol Isten uralkodik, ott megjelennek az Ő uralmának örökkévaló áldásai.
Sok-sok dolgot a szívünkre veszünk a 21. században és azért nem tudjuk sokszor magunk sem, hogy mi is az igazi gondunk.
Olyan „boldogok” vagyunk, hogy csak nyugtatóval a zsebünkben tudjuk átvészelni a szürke hétköznapokat, mert mindennek szorítunk helyet, mindenre találunk időt, csak Krisztusra nem. Akkor leszel igazán boldog, ha engeded végre, hogy Isten megtisztítsa a te közreműködéseddel szívedet és az Ő uralma kiteljesedjen benne.

IMA: Istenünk, Te magad vagy a boldogság, az áldás, a tisztaság, a bőség és minden, amire szükségünk van. Teremts bennünk is tiszta szívet, hogy boldogok lehessünk igazán és megláthassunk Téged a 
hétköznapok során és az örökkévalóságban is. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. június 24., péntek

Kik a boldogok? 5. rész

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Máté evangéliuma 5. fejezet 7. vers



Isten beszéde szerint, az irgalmasság sokkal többet jelent annál, hogy egy éhes ember felett nem törsz pálcát, hanem enni adsz neki. Az irgalmasság nemcsak annyit jelent, hogy valakinek pénzt, ruhát vagy egyéb dolgot adsz. Jó és szükséges dolog áldozni irgalmasságtól és szeretettől indíttatva anyagi javainkból a rászorulók megsegítésére. Amikor valaki éhes, nem igeversekre van elsősorban szüksége, hanem ételre és csak utána igeversekre. Irgalmasság az, hogy amikor valaki egy nagy butaságot csinál, nem adsz helyet az előítéleteidnek vagy egyéb negatív érzéseidnek, hanem feltételezed a jót az illetőről. Olyan szomorú, hogy amikor valaki vétkezik, nagyon sokszor rávetjük magunkat és szavainkkal ütjük: „Sejtettem én mindig, hogy ilyen vagy olyan.” Ha valaki megbánja bűneit és megalázkodik Isten és emberek előtt, akkor légy irgalmas. Imádkozz érte, sírj vele, ha arra van szükség. Tény, hogy vannak emberek, akik vétkeznek és ahelyett, hogy bűnbánatot tartanának, másokat vádolnak, és a felelősséget lerázzák magukról. Beszélj az ilyen emberekkel, légy annyira irgalmas velük szemben, hogy elmondod nekik mi az, amiben rossz úton járnak, de ne alázd meg őket. Isten az, aki megalázza a keményszívűeket. Nem vagy irgalmas, ha elnézed, hogy a testvéred fejjel megy a falnak és te nem szólsz neki semmit, talán még titokban nevetsz is rajta. Lásd meg az alkoholistában az elveszett, megkötözött bűnöst, akinek Isten kegyelmére van szüksége és így közeledj hozzá. Sok ember azért nyúl alkoholhoz, mert nem tudja, hol találhat megoldást azokra a súlyos problémákra, amikkel életében küszködik, ezért az alkoholhoz fordul. Ne is beszéljünk úgy, mint Dávid, amikor nyakig volt a bűnben és titokban meggyilkoltatta Uriást, majd amikor halálhírét hozták, így szólt: „ Akkor ezt parancsolta Dávid a küldöncnek: Mondd meg Jóábnak: Ne tartsd ezt olyan nagy bajnak, mert a fegyver hol ezt, hol azt pusztítja el. Harcolj még erősebben a város ellen, és rombold le! Így biztasd őt!” ( 2 Sámuel 11:25) Dávid mindent jól kitervelt, csak Istennel nem számolt. Milyen jó, hogy később rádöbbent kicsoda valójában és kegyelmet talált az Úrnál. Amilyen mértékkel mérünk, olyannal mérnek nekünk. Ahogyan bánunk másokkal, az köszön vissza majd ránk, amikor segítségre, megértésre, irgalomra lesz szükségünk.

IMA: Istenünk, szeretnénk megérteni mit jelent az igazi irgalmasság és szeretnénk bölcsen, ennek a Neked tetsző irgalomnak a fényében hozni döntéseinket. Krisztus nevében segíts minket ebben, Ámen.

2022. június 23., csütörtök

Kik a boldogok? 4. rész

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.                                  Máté evangéliuma 5. fejezet 6. vers

Sok-sok ember életútját határozza meg napjainkban az éhség és a szomjúság, de olyan kevés ember talál igazi kielégülést és ebből fakadóan boldogságot. Családok hajlandóak egész évben spórolni, hogy amikor eljön a nyár, a Karácsony, a Húsvét akkor mindent megadhassanak a hasuknak, szemüknek, ízlelőbimbóiknak. Éhezhetünk még egy forinttal többre, még egy kis hatalommal többre, még egy kis mulandó dicsőségre, még egy érdekbarátra vagy éppen még egy „biztos tanácsra” a sikerrel kapcsolatosan.
Egy ember, aki önmagát sikeres vállalkozónak gondolta, a következő dolgot jelölte meg sikere titkául: „Mindig legyen a zsebedben egy jó kifogás és egy jó hazugság.”
Olyan kevésszer kívánjuk megismerni az Isten igazságát és még kevesebbszer akarjuk az életünket Hozzá igazítani. Talán sokszor túlságosan fájdalmas lenne szembesülni azzal, hogy nem ott tartunk, ahol kellene.
Jézus azt mondja nekünk: „Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok is tökéletes.” ( Máté 5:48) A megszentelődés valóban egy folyamat, de vajon törekszünk-e arra, hogy Isten igazságával összhangban járjunk? Látjuk-e a fejlődést, ha Isten gyermekeiként visszagondolunk a múltunkra? Krisztusibbak vagyunk ma, mint amennyire 10 évvel ezelőtt voltunk? Bárcsak úgy éhezne a lelkünk Isten igazságára, mint amennyire a testünk a napi 3-5 étkezésre.
Szeretne vezetni Isten, de kit vezessen, ha nem szakítasz arra időt, hogy keresd Isten igazságát? Kit tanítson, ha úgy gondolod, hogy te elég okos vagy, te már mindent tudsz, te már tapasztalt vagy és beteltél az élet javaival?
Nem lehetsz igazán boldog addig, amíg a lelked meg nem elégszik Isten kijelentett igazsága által.


IMA: Istenünk, csak Te vagy az Út, az Igazság és az Élet. Hadd értsük meg, hogy ha Téged megvetünk, a saját boldogságunkat, boldogulásunkat dobjuk el. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 22., szerda

Kik a boldogok? 3. rész

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Máté evangéliuma 5. fejezet 5. vers



Fontos itt megjegyeznünk, hogy különbség van a gyávaság,a jellemtelenség és a szelídség között. Talán történt már olyan veled is, hogy az „élni és élni hagyni” jegyében, nem szóltál semmit és még ámítottad is önmagad azzal, hogy milyen szelíd természetű ember vagy.
Amikor a jóval idősebb Saul király Dávid felé dobta a lándzsáját, hát nem tehette volna meg azt, hogy visszadobja úgy, hogy el is találja Sault és halálra sebezze? Hát nem önvédelemből cselekedett volna? Még a 21. századi jog is felmentette volna Dávidot.
Hát nem végezhetett volna Saullal, aki gonosz lelkektől megszállva halálra kereste Dávidot? Hiszen Isten már a Saul uralkodásának második esztendejében megmondta Saulnak, hogy mivel állandóan okoskodott és szembe ment Isten parancsaival el lesz szakítva tőle a királyság. Ezután azonban még 38 évig uralkodott és csak súlyosbította a saját maga ítéletét. Papokat öletett meg, a barátait ellenségnek nézte, az ellenségeit pedig közel engedte magához.
Szelídség kell ahhoz és alázatos lélek, hogy amikor valaki hazudik neked, kezelni próbál és tisztességtelen veled szemben, emellett még rágalmaz is, elsétálj, és ne vágj vissza, hanem rábízd a dolgodat az igazságosan ítélő Istenre.
Dávid vagy Saul volt boldogabb? Ha elolvassuk mindkettőjük élettörténetét, hiszem, hogy nem lesz nehéz megállapítani.
Szelíd volt Jézus Krisztus, amikor a földön járt? A legszelídebb, aki valaha élt a világon. Amikor viszont a templomból rablók barlangja lett, nem maradt közömbös, sem gyáva, hanem ostort font és kiűzte, ami nem az Isten házába való volt. Vétkezett? Nem! Erő kell ahhoz, hogy engedj akkor is, amikor tudod, hogy neked van igazad, akkor is, amikor Isten és emberek törvénye szerint igazságtalanok veled szemben, ahhoz, hogy ne vágj vissza. Erő kell ahhoz is, hogy az oroszlán bátorságával harcolj, amikor Isten országa a tét.
Értsd meg, hogy egy megvesztegethető világban élsz. Annyi igazság van ebben a világban, mint a leggyengébb minőségű gyümölcslében a gyümölcs tartalom: 1-2 százalék.
Krisztus azt mondja, hogy megtartani az életünket azt jelenti, hogy átadjuk azt Neki. Sokunknak van háza, autója, földje, de ha nem tudunk lemondani róluk Krisztusért, el fogjuk veszíteni az életünket.
Istenem, mutasd meg nekem, hogy szelíd vagyok-e vagy gyáva és önző?


IMA: Istenünk, Krisztustól szeretnénk megtanulni mit jelent az igazi szelídség és alázatosság. Adj nekünk erőt, hogy harcoljunk, amikor arra hívsz és legyen erőnk lemondani, amikor arra van szükség. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 21., kedd

Kik a boldogok? 2. rész

Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvigasztaltatnak. Máté evangéliuma 5. fejezet 4. vers




Olyan sok okunk lehet a sírásra és nem mindegyikből fakad boldogság. Sírhatunk egy megható élmény miatt, sírhatunk irigységből, dühből, képmutatásból és még oly sok más okból is.
Azok az igazán boldogok, akik bekerülnek az Isten jelenlétébe, közelségébe és az Isten szentségének ragyogásában meglátják önmaguk szánalomra méltó állapotát.
„ Ekkor megszólaltam: Jaj nekem! Elvesztem, mert tisztátalan ajkú vagyok, és tisztátalan ajkú nép között lakom. Hiszen a Királyt, a Seregek Urát látták szemeim!” ( Ézsaiás könyve 6. fejezet 5. vers)
Annyira önteltek tudunk lenni, annyira el tudunk bizakodni, amikor más emberekhez mérjük életünket, akikről legalábbis azt hisszük, hogy szánalmasabbak és erkölcstelenebbek, mint mi. Amikor viszont a szent Isten jelenlétébe kerülünk, akkor fájni kezd az, akik vagyunk, és csak másodsorban fáj az, amilyen a környezetünk.
„ Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez.” ( 2 Korintus 7:10)
Nem az önsajnálatból fakadó nyafogás fog boldoggá tenni minket, hanem a bűnbánatból, Isten keze alatti megalázkodásból fakadó megbánhatatlan megtérés.
Olyan sok időt vesztegettünk el siránkozással és olyan sok könnyet hullattunk önző indíttatásból. Mennyi elvesztegetett pillanat.
Mikor sírtál utoljára a bűneid felett? Mikor mondtad el Istennek, hogy méltatlan vagy az Ő jóságára, kegyelmére, szeretetére? Ha még nem tudod megtenni, kérd Istent, hogy törje össze kemény szívedet. Az összetöretés fájdalmas lehet, de sokkal rosszabb lesz megkövült szívvel és élettel állni az örökkévaló Isten ítélőszéke elé.
Talán hívőnek tartod magad, de még nem tudtad teljesen átadni magad Istennek, mert az önigazultságod miatt nem akartál sírni bűneid felett.
Boldog akarsz lenni? Tanulj meg sírni bűneid felett, hogy megragadhasd a szabadulásnak örömét.
Közeledj Istenhez és Ő közeledni fog Hozzád. Az Ő szentéségnek fényében pedig megújulhat egész életed.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, olyan sok könnyet pazaroltunk el ostoba, önző módon. Köszönjük, hogy a mai napon fel akarsz rázni minket a közömbösségből, hogy őszinte szívvel Eléd állva, a bűneink terhét Eléd hozva, megújulhasson életünk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 20., hétfő

Kik a boldogok? 1. rész

Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Máté evangéliuma 5. fejezet 3. vers




A világ sokféle receptet kínál a boldogság eléréséhez, de elegendő idő telt már el, hogy az ember rádöbbenjen: sem a pénz, sem a hatalom, sem az eredmények, sem az élvezetek nem adnak igazi boldogságot és megelégedést.
Vizsgáljuk meg az elkövetkezendő napokban, hogy mit mond nekünk Krisztus a boldogságról, hiszen Ő, aki az ember teremtője, a leginkább illetékes megadni a boldogság receptjét.
Először is azt mondja neked, hogy boldog vagy, ha lelki szegény vagy. Mit jelent a lelki szegénység?
Azt jelenti, hogy tudod, semmi jó nem lakozik benned. ( Róma 7:18)
Semmit sem tudok, semmit sem tudsz nyújtani Istennek, ami a szemében jó vagy értékes lenne és ennek ellenére, odaadta értünk egyetlen Fiát.
A bűneink miatt kiüresedett koldusokká lettünk Isten előtt és nem is tudunk semmit tenni, hogy ezen változtassunk. Olyanok vagyunk, mint a vak koldus, aki nem tud dolgozni, nem tud semmit nyújtani, hanem kizárólag mások könyörületéből él.
Így vagyok én és így vagy te az Isten szemében. Amint ezt megértjük, máris kezdünk valamit felfogni az Isten naponként ránk pazarolt szeretetéből, jóságából, kegyelméből.
Az Isten kegyelme, hogy megnyílt a szemem és tudom, hogy Isten nélkül lelkemnek és testemnek vége lenne. Ha megérted, hogy Isten jósága és irgalma nélkül semmid és senkid nincs a világon, akkor leszel boldog igazán és akkor tudsz másokat is bátorítani arra, hogy bízzák magukat teljes szívükből az Istenre.

IMA: Istenünk, nincs senkink és semmink Rajtad kívül. Egyedül Te tudsz értelmet, boldogságot, teljességet adni lelkünknek, életünknek. Segíts felismernünk, hogy mennyire jó vagy hozzánk és mennyire szerettél minket. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 19., vasárnap

Egyedül Istenben bízz!

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-6. vers



Az életben vannak olyan dolgok, amelyek "mellbevágnak" minket. Lehetsz szegény vagy gazdag, fiatal vagy idősebb, ez alól nem vagy kivétel. Hallottam egy emberről, aki egyik napról a másikra tudta meg, hogy rövid időn belül meg fog vakulni és soha többé nem fog látni. Más esetben valakinek a házassága, amiről azt gondolta, hogy halálig rendíthetetlen lesz, komoly válságot él meg. Más esetben egy hírtelen haláleset, amire még csak fel sem tudtál készülni. Egyik pillanatban melletted volt egészségesen akit szerettél, a másikban pedig holtan esett össze. Olyan sok dolgot nem tudsz befolyásolni életedben. De mit tehetsz, ha nehéz helyzetben vagy?
Bízz az Úrban teljes szívedből és ne a magad eszére támaszkodj. Akár megfogalmazhatod imában: " Istenem, számomra semmi értelme annak, amin most keresztülmegyek, de bízom Benned. Nem tudom hogyan fogok kilábalni ebből a helyzetből, de bízom Benned."
Nem engedheted meg magadnak, hogy a nehéz helyzetekben ne Istenre nézz és ne Őt hívd segítségül. A nehéz helyzetek mutatják meg neked, hogy milyen gyenge vagy önmagadban és mennyire szükséged van Istenre.
Hívd ma úgy segítségül Istent, mint Aki az egyetlen megoldás életedben, nehézségeidben. Ha Istent szereted, Ő a legnehezebb helyzeteket is javadra tudja fordítani. Ne engedd, hogy lelked ellensége elhomályosítsa ítélőképességed.
" Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban."

IMA: Istenem, te vagy az egyetlen menedékem, segítségem, oltalmam. Őrizz, segíts, támogass, hogy ne a magam értelmére, hanem a Te szavadra támaszkodjak. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...