2021. augusztus 28., szombat

Bízz Krisztusban!

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek én bennem.                                János evangéliuma 14. fejezet 1. vers



Gyors léptekkel közeledik a szeptember. Búcsút intünk a nyárnak, és ahogyan beszélgetek emberekkel, azt is érzékelem, hogy a több hónapos híráradat a negyedik hullám érkezésével kapcsolatosan, megtette hatását. Félelem érezhető ki sok ismerősöm szavaiból.
Mi lesz, ha tovább emelkednek az árak? Mi lesz, ha nem növekszik a fizetés? Mi lesz, ha megbetegszik egy családtagom és belehal a vírusba? Mi lesz, ha kiderül, hogy a védőoltás hatástalannak bizonyul és súlyosan meg fogok betegedni a vírustól?
A világjárvány nélkül sem kellene messzire menni, hogy komoly nehézségeket észleljünk. Növekvő korrupció, Afganisztán összeomlása, árvizek és erdőtüzek világszerte. Félelem vezette országok felfegyverkezése, nukleáris arzenál bővítése. Személyes életedben is biztosan találsz olyan dolgokat, amik nyugtalanságra késztethetnének.
Krisztus ma arra kér, hogy bízz Benne. Krisztus úgy mondta ezeket a szavakat, hogy tudta jól, a legközelebbi tanítványa fogja elárulni őt és az álszent vallási vezetők, halálra fogják adni Őt.
Azt is jól tudta, hogy a tanítványai komoly megrázkódtatást fognak megélni az Ő halála miatt. Éppen ezért akart nekik egy olyan békességet adni, amelyre nincsenek hatással a külső körülmények.
Ha úgy érzed minden és mindenki összeesküdött ellened, bízz a mennyei Atyádban. Isten még mindig uralkodik a teremtett világ felett.
Krisztus azt mondja ma is az Ő gyermekeinek: „Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot." ( János 16:33)
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, szeretnénk Krisztust a szívünkbe zárni, hogy édes békessége állandóan velünk legyen. Segíts bíznunk Benned és bíznunk a Te szavadban. Adj nekünk kitartást a nehéz időkben és hálás szívet, amikor a dolgaink jól mennek. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 27., péntek

Mit vár el az Isten?

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. Mikeás könyve 6. fejezet 8. vers



Nemrég olvastam egy cikket, amelyik arról szólt, hogy Magyarországon megnövekedett a Buddha szobrok iránti kereslet. Sok fiatal azért veszi meg ezeket a bálványszobrokat, mert divatos kiegészítőnek gondolja, egy kisebbség pedig ténylegesen áttért a buddhizmusra.
Szereti a mai ember is a bálványszobrokat, mert nem kívánnak semmit, nem szólnak semmit, mindent elhisznek, és sosem kérnek számon minket.
Az élő Isten megmondja, hogy mit kíván az övéitől. Férjként azt kívánja, hogy hűséges legyek a feleségemhez. Lelki munkásként azt kéri tőlem Isten, hogy hűségesen és megalkuvás nélkül hirdessem az Ő szavát.
Amikor azt látod, hogy az árvát, özvegyet és jövevényt kiforgatják jogaiból, köteles vagy szót emelni értük, ahogyan Isten is cselekedett, amikor Egyiptom népe rabszolgasorsba taszította az Ő népét. A rabszolgaságból megszabadulva, Isten népe megtanulta, hogy nem szabad visszaélnie az árvák, özvegyek, jövevények kiszolgáltatott helyzetével.
Minden lélegzetvételünk Isten ajándéka. Ha van házad, ahol lakhatsz, Istentől kaptad. Ha tudsz dolgozni és nem vagy rászorulva csak Isten könyörületére, az Istennek köszönheted.
Ha a házastársad veled van, és nem kell kijárnod a sírjához emlékezni és gyászolni, az Isten jó hozzád. Ha jó szakmád van, megbecsülnek és tisztelnek, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy jelenleg nem kell keresztényként a tálib halálosztagot várnod egy afganisztáni omladozó kunyhóban, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy nem egy árvaházban nevelkedtél, nem kellett megaláztatások és visszaélések sorát elszenvedned felnőtt korodig, csak az Isten jósága és kegyelme.
Egy olyan Istenem van, aki sohasem mond le az övéiről, jóságának folyamait árasztja rám naponként.
Krisztus által bemutatja, nekünk hogyan kell járnunk és arra hív, hogy kövessük az Ő nyomdokait. Természetesen élhetsz másként is, de az Isten, aki felemelt téged, megengedheti, hogy egy pillanat alatt magad is kiszolgáltatottá válj és a saját bőrödön kell majd megtapasztalnod milyen az, amikor mások föléd kerekednek, megaláznak és eltaposnak.


IMA: Istenem, köszönöm a Te tanácsaidat. Nem terhelni akarsz engem ezekkel, hanem szeretnél megtanítani általuk a Te szeretetedre. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 26., csütörtök

Kifogást ne adj!

Mert a nyomorúság sok próbája között bőséges az ő örömük, és nagy szegénységükből a tisztaszívűség gazdagsága lett. Tanúskodom arról, hogy erejük szerint, sőt eröjükön felül is önként adakoztak, és erősen sürgetve kérték tőlünk, hogy a szentek iránti szolgálatban adakozással részt vehessenek.             2 Korinthusiakhoz írt második levél 8. fejezet 2. vers




Amikor egy anyagias, testi kereszténnyel beszélek az adakozásról, rendszerint kész kifogásokkal találkozom. Vannak az örökzöldek: „Az egyházfelekezetek anyagiasak, a papok kapzsik és tisztességtelenek, nem fogom odaadni a tizedemet, hogy más embereket „hizlaljak”. Hazug lennék, ha azt írnám most, hogy az egyházfelekezetek vezetői között egyetlen kapzsi vagy tisztességtelen nincs. Krisztus maga mondja, hogy a „búza” között, „konkoly” is akad bőven. A konkoly még zsenge korában nagyon hasonlít a búzára, de az aratás idején nyilvánvaló a búza és a konkoly közötti különbség.
Gondold át! Tényleg egy rossz tapasztalat az, ami miatt megfosztod, magad az adakozás áldásaitól vagy csak kifogásként használod a másokra mutogatást és valójában fösvénységedet próbálod leplezni vele?
Ha van olyan konkrét személy az egyházadban, aki megkárosított vagy megbotránkoztatott, szeresd annyira, hogy figyelmezteted, rossz úton jár. Ha bűnbánatra jut és megbánja addigi életmódját, vezesd Őt Krisztushoz, hogy kegyelmet nyerhessen. Ha pedig elutasít, esetleg meggyűlöl azért, mert figyelmeztetted, ne keseredj el! Te megtetted, ami módodban állt, ha gyűlöl is téged, imádkozz érte, hogy Isten adjon neki őszinte bűnbánatot és Istenhez fordulást. Ha tudod, hogy embertársad a vesztébe rohan, és te nem figyelmezteted, hanem titokban talán nevetsz is rajta, esetleg cinkostársává válsz, Isten számon fog kérni érte.
Most pedig tekints önmagadba és figyeld meg a korinthusiak példáját. Rendkívül szegény emberek voltak némelyek a gyülekezet tagjai közül, sok nyomorúság és próba között voltak. Ezért az apostolok nem is akarták engedni, hogy ők részt vegyenek az adakozásban, de könyörögtek, hogy részt vehessenek benne.
Hogy lehet ez? Ők először önmagukat adták az Istennek, az után pedig természetes, hogy javaikkal szolgálni akartak Istennek és az övéinek.
Te átadtad magad Istennek? Nekem hazudhatsz és önmagadnak is, de Isten pontosan tudja az igazságot veled kapcsolatban. Ha kemény a szíved, Istennek egyedül a kifogásaidat fogod adni.
A korintusi szegények tudták, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni. Éppen ezért teltek meg örömmel, amikor adományaikat átadták. Nem az számít, mennyit adsz, hanem az, hogy mennyire tiszta szívvel teszed.
Akár részt akarsz venni Isten munkájának támogatásában, akár nem, fontos, hogy ne ámítsd önmagad. Istennek és Isten munkájának kifogásokra biztosan nincs szüksége.


IMA: Istenünk, segíts megszabadulnunk a fösvénységtől, tisztítsd meg szíveinket, hogy felszabadult örömmel adakozhassunk úgy, mint akik Neked adunk elsősorban és nem embereknek. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 25., szerda

Kivel vagy közösségben?

Amit tehát láttunk és hallottunk, azt hirdetjük nektek is, hogy nektek is közösségetek legyen velünk: a mi közösségünk pedig közösség az Atyával és az ő Fiával, a Jézus Krisztussal.                                          János első levele 1. fejezet 3. vers



Vannak dolgok, amik egymással örök ellentétben vannak, és éppen emiatt sosem fogod tudni őket összebékíteni. Tűz és víz, világosság és sötétség, igazság és hamisság, Isten és a bűn. Sok-sok ember nem szeretne teljes sötétségben élni, de teljes világosságban sem. Valahogy egy kellemes „szürkeséget” képzel el az élete minden területén. Kicsit tűz, kicsit víz, kicsit világosság, kicsit sötétség, kicsit jó, kicsit rossz, kicsit Isten, kicsit az ördög.
A szeretet apostola által, a Szentlélek világossá teszi, hogy Isten előtt nincs megalkuvás. Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. Azt is írhatnám, hogy Isten nem szereti a szürke színárnyalatot. Istennél nincs talán, majd meglátjuk, csak „Igen” és „Nem”.
Istennél nincs félig rossz, nincs kegyes hazugság, csak szentség vagy szentségtelenség. Ha szeretnéd, hogy közösséged legyen Istennel, aki maga a világosság, teljesen ki kell jönnöd a sötétségből az Isten világosságára.
Ha teljesen magad mögött hagyod a sötétséget és mindazokat a dolgokat, amik a lelki sötétséghez tartoznak, örvendezhetsz az Atyával, Jézus Krisztussal és a világosság gyermekeivel való közösségnek.
Ez az igazi közösség. Az igazi világosságban pedig megnyílnak lelki szemeid és lesz, mit mondj azoknak, akik még a sötétségben vannak arról, amit láttál és hallottál Isten világosságában, közösségében. Ezáltal pedig mások is bátorságot meríthetnek arra, hogy maguk mögött hagyják a lelki sötétséget és belépjenek az Isten tökéletes világosságába.


IMA: Istenünk, szeretnénk naponként élvezni a Te világosságodat, jelenlétedet. Szeretnénk nyitott, őszinte kapcsolatot ápolni azokkal, akik szintén a tieid. Krisztus nevében segíts erre, Ámen.

2021. augusztus 24., kedd

Őrizkedj az anyagiasságtól 2. rész

Ekkor így szólt hozzá valaki a sokaságból: "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" De ő így válaszolt: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." Lukács evangéliuma 12. fejezet 13-15. versek



Ahogyan tegnap olvashattad, az anyagias életmód kiüresíti a lelked. Hosszú távon nem élhetsz kiüresedetten, mert ez fájdalmat okoz. Ezért van annyi ember, akik az egész napos harácsolás után fáradtan hazatér és a televízió, a számítógép előtt, vagy éppen az okostelefont bámulva alszik el. Nem tud nyugovóra térni teljesen üresen, mert a benne levő lélek szenved.
Megint más alkoholhoz, kábítószerhez nyúl vagy éppen folyamatosan vásárol magának újabb telefont, autót stb. Amikor valaki a javak halmozásába menekül és mindent megvásárol magának amit csak megkíván a teste, egy idő után, egyre nehezebben tud uralkodni a testi indulatai felett, mert meg lett fosztva a lelki erejétől. A következő fázis pedig a teljes lelki vakság beállta. Ez azt jelenti, hogy már nem tudod megállapítani, hogy mi az, ami helyes, erkölcsös és mi az, ami helytelen, erkölcstelen.
A gondolkodás teljesen eltorzul, ezáltal az lesz normális a számodra, ami egyáltalán nem normális és az lesz nem normális, ami teljesen normális. Ezen a szinten a tested vágyai és ösztönei olyan erősek lesznek, hogy teljesen rabságukban tartanak. Vannak ilyen emberek, akiktől megkérdezem, hogy miért nem állnak meg? A válaszuk a következő: „Nem tudok megállni.” Az állatias ösztönök átveszik az irányítást.
Ezután az ördög gondoskodik róla, hogy olyan vak emberekkel vedd körbe magad, akik olyan vakok, mint te és úgy meg vannak kötözve a különböző testi vágyaktól, ösztönöktől, mint te, hogy legyen a következő kifogásod:
„ Nem én vagyok az egyedüli. Mások is ugyanazt csinálják. Legfeljebb majd nekem is az lesz a sorsom, ami nekik.”
Ha figyelmeztetsz egy anyagias embert, hogy veszélyes útra tévedt, azonnal előkapja azoknak a listáját, akik a gyülekezetben ugyanolyanok, mint ő. Mindegyiket jól ismeri, és véletlenül sem említ meg neked egyetlen embert sem, aki más úton jár.
Úgy gondolja, hogy minden egyes ember ugyanúgy él és ugyanolyan értékrendet követ.
Az eszkimók a következőképpen ejtik csapdába a farkasokat. Vesznek egy nagyon-nagyon éles kést és belemártják vérbe. Leszúrják az éles kést a jeges hóba, a jég kunyhójuk ajtaja elé.
A farkasok odamennek, mert megérzik a vér szagát és elkezdik nyalni a késre ráfagyott vért. Mivel a vér rá van fagyva a késre, nem érzik, hogy az éles kés megvágja a nyelvüket. Rövid idő és a farkas nyelvéből folyik a vér, de a farkas ezt nem veszi észre és mohón nyalogatja tovább a saját vérét, ezzel pedig újabb és újabb sebeket okoz magának. Reggelre a farkas halott lesz, mert nem vette észre, hogy a mohóságával saját magát sebezte halálra.
Ezt teszi a kapzsiság azokkal, akik amúgy telve vannak jószándékkal. Érzéketlenné teszi őket és mohóságukban a saját maguk és szeretteik halálát okozzák.


IMA: Istenünk, őrizz meg minket az anyagiasság, mohóság halálos csapdájától. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. augusztus 23., hétfő

Őrizkedj az anyagiasságtól 1. rész

Ekkor így szólt hozzá valaki a sokaságból: "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" De ő így válaszolt: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." Lukács evangéliuma 12. fejezet 13-15. versek




Krisztust kivételesen olyan helyzetben látjuk a fenti szakaszban, amikor határozottan visszautasítja, hogy valakinek teljesítse kérését. Miért tette ezt?
Azért, mert ha anyagias vagy, nem foglalkozol olyan kérdésekkel, mint: „Honnan ered az élet? Mi az élet értelme? Mi lesz veled a halál után?”
Az anyagias életszemlélet nem zavar téged ilyen jellegű kérdésekkel. Nagyon egyszerű gondolat rejlik mögötte: A te és a családod boldogsága attól függ, hogy mennyi anyagi javad van. Ha kevéssel rendelkezel, kevésbé vagy boldog, ha sokkal rendelkezel, akkor sokkal boldogabb vagy. Ha a mai napon sok mindened van, de holnap még többet szerzel a meglevő javaidhoz, akkor még boldogabb leszel.
Amint ezt az egyszerű életfelfogást elfogadod, gyökeres változások mennek végbe életedben.
Először is, mivel elhiszed, hogy a boldogságod titka az anyagiak halmozásában rejlik, minden erődet arra fogod összpontosítani, hogy minél több anyagi dolgot szerezz meg magadnak. Az erőd, időd, erőfeszítéseid legjavát erre fogod szánni, mert ez lesz a legfontosabb életcélod.
Amint besétáltál ebbe az ördögi mókuskerékbe, azt fogod érezni folyamatosan, hogy az idő szorításában élsz. Nem lesz elegendő időd az első számú célodra, ezért az életed más területeitől kell elvonnod időt. Nem lesz többé időd minőségi időt tölteni Istennel és az Ő szavával, hiszen kora reggel rohannod kell, késő este pedig az okostelefonodra talán még szánsz néhány percet, de az olvasáshoz túl fáradtnak érzed magad. Az elmédből idővel eltűnik az Isten igazsága, emiatt pedig egyre kevesebb lelki erőd lesz és egyre kevesebb vágyad arra, hogy imádkozz. Talán elhadarsz néhány szót evés előtt, elmondod a „Mi Atyánk-ot”, a rutin még elő fog hozni belőled néhány imát, de nem lesz időd sem böjtre sem őszinte könyörgésre.
A lelki életed egyre sivárabbá válik és a lelki egyensúlyod felborul. A lelki életed sivárságából következik, hogy a mentális egészséged sérül, és nem fogsz megfelelő erkölcsi mércével rendelkezni ahhoz, hogy bölcs döntéseket hozz.
A lelki üresség pedig fáj, és éppen ebből adódik az anyagiasság következő veszélye.
N. Pál


IMA: Istenünk, kérünk Téged, töltsd be szívünket, életünket teljesen. Olyan sok érdekesnek tűnő, csábító, sokat ígérő csapdája van a gonosznak, amivel teljesen ki akarja üresíteni életünket, lelkünket. Óvj meg ezektől. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 22., vasárnap

Aki Istenben bízik, nem szégyenül meg

Hisz senki, aki tebenned bízik, meg nem szégyenül. De szégyen éri mindazokat, akik hiábavalóságok miatt hűtlenek lesznek  25. Zsoltár 3. vers




Néhány évvel ezelőtt óriási nyomás nehezedett rám, mert építkeztünk a gyülekezetben. Az idő szorításában, a szerződések és határidők szorításában, úgy láttam, hogy nagyon nehéz a napjaimat végigvinni. Az építkezés egy bizonyos pontján kifogytunk az anyagiakból. Imádkoztam és kértem az Isten segítségét.
Megcsörrent a telefonom és egy ismeretlen hang szólalt meg. Egy olyan üzletember hívott fel, akinek kaszinókat és éjszakai szórakozóhelyeket üzemeltetett. Miután bemutatkozott, közölte, hogy arra gondolt adna egy nagyobb összegű adományt a gyülekezetnek, mert hallott róla, hogy építkezésben vagyunk.
Azt válaszoltam: " Köszönöm, hogy felhívott, de mi nem fogadunk el olyan tevékenységekből befolyt pénzt, amivel nem tudunk egyetérteni. Szeretnénk tisztelni az Istent azzal is, hogy csak tiszta forrásból fogadunk el adományokat."
Az üzletember arra hivatkozva, hogy ő csak jót akart tenni, letette a telefont.
Ezután a gonosz igyekezett elárasztani engem mindenféle gondolattal: " Nem vagy te túlságosan szenteskedő? Mi van, ha Isten éppen így akart válaszolni az imáidra?"
Megráztam magam és azt mondtam: " Istenem! Bármi is történjen, ezen az úton semmiképpen sem fogok menni."
Ismét imádkozni kezdtem, majd egy idő után megint csörgött a telefonom. Egy ember volt, akit én nem ismertem, de valószínűleg tanítottam valamikor a gyülekezetében és elkérte a névjegykártyámat, azt mondta:
" Feleségemmel most fejeztük be az imádkozást. Isten a szívünkre helyezte, hogy most hívjunk fel téged és kérdezzük meg mire van szükséged az építkezéshez."
Elmondtam neki, hogy éppen milyen munkálatok állnak előttünk, ezeknek milyen anyagi vonzata van, majd elköszönt és megígérte, hogy később visszahív.
Miután egyeztetett a feleségével, visszahívott és minden építkezéssel kapcsolatos költséget átvállaltak.
Megszégyenülnek azok, akik Istenben bíznak? Soha! Megszégyenülnek azok, akik nem kötnek kompromisszumot az ördöggel? Soha! Azok szégyenülnek meg, akik hiábavalóságok, mulandó dolgok miatt hűtlenek lesznek Istenhez, Isten szavához. N. Pál


IMA: Istenünk, Te nem változtál meg. Ma is megjutalmazod azokat, akik hittel keresnek Téged. Szeretnénk bízni Benned. Segíts minket erre. Krisztus nevében, Ámen.


Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...