2022. április 2., szombat

Örömhír vivők

Ezek után az Úr szolgálatba állított másokat is, hetvenkét tanítványt, és elküldte őket maga előtt kettesével minden városba és helységbe, ahova menni készült.
Lukács evangéliuma 10. fejezet 1. vers



12 tanítványa volt Krisztusnak, akik szoros közösségben voltak Krisztussal és követték Krisztust a földi küldetése során.
Rajtuk kívül voltak Krisztusnak más tanítványai is, akiket szolgálatba állított. Például hetvenkettő, akikről fentebb olvastunk.
Az evangélium és a Krisztustól kapott küldetés nemcsak egy kisebb csoportnak szól, mindenkinek, mindenhol érvényes üzenetet hordoz ma is.
72 tanítvány jóval több, mint 12, de még 72 is nagyon kevés ahhoz, hogy a világraszóló küldetést elvégezze.
Ezek a tanítványok szétszéledtek és különböző településeken hirdették az evangéliumot.
Ez azonban csak a kezdete volt annak a világméretű küldetésnek, amely napjainkban is zajlik, hogy elvigyük Isten szeretetének üzenetét, amelyet Jézus Krisztusban juttatott kifejezésre.
Jézus Krisztus halála és feltámadása után is folytatódott ez a küldetés és folyamatban van még a mai napon is.
Az örömhír az, hogy Jézus Krisztus a  bűnök bocsánatát és új életet ígér minden embernek. Minden ember, aki elhiszi ezt az örömhírt, megragadja, részt kap abból is, hogy továbbadja ezt az örömhírt másoknak is.
Ez a küldetés addig fog zajlani, ameddig a kegyelem idejét éljük, ameddig minden emberhez el nem jut az evangélium.
Ha Krisztus gyülekezetéhez tartozunk, akkor Isten minket is hív a 72 tanítványhoz hasonlóan, hogy főleg most, a világjárvány idején, vigyük el az örömhírt minden környezetünkben élő embernek Krisztus szeretetéről.
Egy ilyen csodálatos bátorítást, örömhírt nem tarthatunk meg magunknak!


IMA: Istenünk, te az egész világon élő emberek Istene vagy, köszönjük, hogy minden gyermekedet arra hívod, hogy vigye el szereteted evangéliumát. Erősíts meg minket ebben a feladatban, és adj erőt nekünk arra, hogy az evangéliumot megoszthassuk a környezetünkben élőkkel.

2022. április 1., péntek

Emlékezz az első szeretetre

Tudom, hogy van benned állhatatosság, terhet viseltél az én nevemért, és nem fáradtál meg, de az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet. Jelenések könyve 2. fejezet 3-4. vers



Isten elkötelezett gyermekeivel is előfordulhat, hogy a Krisztus iránt érzett szeretetük meghalványul. Talán valamikor te is tűzben égtél Krisztusért, de az évek során szereteted meghalványult. Talán néha egyszerűen hagyod, hogy az élet gondjai, nehézségei rád telepedjenek, és egészségtelen módon irányítsák életedet.
Beleragadhatsz problémáidba és éppen ezzel húzol falat Isten és önmagad közé. Sok ember ezt nem tudatosan teszi, csak annyit vesz észre, hogy boldogtalanná vált életét, munkáját, kapcsolatait és talán az Úr szolgálatát tekintve is.
Ilyenkor csak fokozhatod a bajt azzal, hogy emberektől és nem Krisztustól várod a boldogságot.
Isten mindannyiunkat hív vissza ma az első szerelem tüzéhez. Szeretné, ha újra Ő lenne a boldogságunk, mert csak Ő tölthet be minket azzal, amire lelkünk igazán vágyik.
Az nem megoldás, hogy sok-sok anyagi javat halmozunk fel magunk körül, új munkahelyet keresünk, vagy olyan emberek mellé szegődünk, akiktől azt reméljük, hogy majd boldoggá tesznek minket.
Rövid ideig úgy tűnhet, hogy ez segít, de azután újra boldogtalan leszel. Az emberekben csalódhatsz, az ideális munkahelyed idővel újra kevésnek bizonyulhat, a felhalmozott „anyagi játékszereidet” pedig meg fogod unni. Boldogságot csak Krisztusban találhatsz végérvényesen. Ő betölti az életedet és többé nem kell sóvárognod olyan dolgok után, amelyek úgysem csillapítanák szomjúságodat, éhségedet.


IMA: Istenem, vágyom arra, hogy visszatérjek az irántad érzett első szeretetemhez. Érints meg, tölts be engem a Te igazi szereteteddel a mai napon. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 31., csütörtök

Száraz csontok

Megkérdezte tőlem: Emberfia! Életre kelnek-e még ezek a csontok? Én így feleltem: Ó, Uram, Uram, te tudod! Akkor ezt mondta nekem: Prófétálj e csontokról! Mondd nekik: Ti száraz csontok, halljátok az ÚR igéjét! Így szól az én Uram, az ÚR ezekhez a csontokhoz: Én lelket adok belétek, és életre fogtok kelni. Ezékiel könyve 37. fejezet 2-4. versek



Volt már úgy, hogy száraz, öreg csontokhoz hasonlónak láttad életed? Érezted már úgy, hogy minden a helyén van, csak az élet lehelete hiányzik a dolgok mögül?
Lelki életed kiszáradhat. Csak teszed újra és újra ugyanazokat a dolgokat és lassan nemcsak a szíved, de még a gondolataid sem összpontosítanak arra, amit teszel.
Egyszer az egyik egyház vezetői érzékelték, hogy ez a „szárazság” úrrá lett a gyülekezeteken és milyen ötlettel álltak elő? Új énekeskönyvet kell kiadni, megváltoztatott énekszövegekkel, hogy az emberek gondolatai arra összpontosuljanak, amit énekelnek.
Más egyházak, gyülekezetek, amikor érzik a halál szárazságát a közösségeikben, eszeveszett felújításokba, beruházásokba kezdenek. A régi orgonát újra cserélik, a régi fűtési rendszert korszerű klíma berendezésekre cserélik, a gyülekezeti terem mellé gyermekszobát építenek, miközben az imaházukban, templomukban már alig vannak fiatal családok. Hát nem pótcselekvések ezek? Elterelheted a figyelmedet a száradó csontok nyomasztó látványától, de attól még a kérdés nyitva marad. Megélednek-e vagy sem? Egy közösséget sem láttam megújulni azért, mert új énekeskönyvet, orgonát, korszerű istentiszteleti helyet építettek ki maguknak, vagy megjavíttatták a toronyórát.
Mit mondott Isten Ezékielnek? Prófétáljon a száraz csontoknak. Nem politikai propagandát, nem egyháztörténelmet, nem pszichológiát, nem teológiát, hanem az Isten szavát, az élet beszédét. A halott léleknek élet szóra van szüksége. Átfuthatod naponta az Isten szavának üzenetét, de életet ez nem fog hozni. Enged, hogy Isten szava bőven megöntözze életed. Nyisd meg igazán a szíved és elmélkedj az Élet szavain. Ez hozhat igazi feltámadást száraz életedbe. Ha szeretnéd, hogy szíved minden szeretete Istenért égjen, hagynod kell, hogy az Isten szava teljesen átáztassa életed és a Szentlélek lángra lobbantsa azt. Isten nem arra hívott, hogy a föld felszínén csipegess néhány gyenge fűszálat, hanem arra hívott, hogy kitárd szárnyaidat és felszállj a magasba. A döntés a tied. Megszokás, pótcselekvések, önáltatás vagy az igazi élet?


IMA: Népmilliók, zarándokok,
Téged, Uram keresnek.
Hallasd szavad ó, Megváltóm,
S küld vezérül Lelkedet!
Hadd leljenek fényt és erőt,
Zúgjon ének, örömár:
Te vagy Jézus, Isten Fia,
Mindörökké Úr és Király. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 30., szerda

Használd a talentumodat

Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van. Máté evangéliuma 25. fejezet 29. vers



Ahogyan a talentumok példázatában láthatjuk, minden ember kapott valamiféle tehetséget, képességet. Fontos, hogy ne temesd el az Istentől kapott adottságodat, hanem használd fel azt az Ő országának építésére.
Légy áldás és bátorítás az adottságodat használva a környezetedben. Ha ezt teszed, nemcsak mások életére lehetsz jó hatással, hanem te magad is áldást nyerhetsz. Nagy beteljesedést fogsz tapasztalni, miközben használod, kamatoztatod azt a tehetséget, amit Istentől kaptál.
Az életed nemcsak a munkából, pihenésből és a mindennapi élet megszokott feladataiból áll. Használd az adottságodat, hogy változást hozz a világba.
Talán azt gondolod, hogy neked furcsa adottságod van, amit nem tudod, hogyan hasznosíthatsz, de ha kaptad, akkor céllal kaptad és az Isten meg tudja mutatni hogyan kamatoztasd azt.
Akkor tudsz igazán gyarapodni és másokat gyarapítani, ha jól használod a talentumodat. Isten sokkal változatosabb módon tudja használni adottságaidat, mint azt gondolnád. Ki tudja terjeszteni határaidat és ez által rengeteg ember számára leszel áldás.
Ne „ásd el” a kapott adottságodat. Bármit is kaptál Istentől, döntsd el, hogy az Ő dicsőségére és mások javára fogod kamatoztatni. Isten azért teremtett téged, hogy kamatoztasd a Tőle kapott ajándékokat.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy belém is helyeztél értéket. Segíts nekem, hogy Téged dicsőítselek azzal, amit Tőled kaptam. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 29., kedd

Ne félj!

Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ézsaiás könyve 41. fejezet 10. vers



Amikor kisebbik gyermekünket átnyújtom a feleségemnek, akkor nem engedem el amíg meg nem győződöm róla, hogy biztosan fogja, mert nem akarom, hogy leessen.
Pontosan ez az Isten üzenete számodra a mai napon:
" Foglak téged gyermekem és nem fogom engedni, hogy leess."
Talán olyan helyzetekben kell majd lenned, olyan helyeken megfordulnod, amelyekben sosem volt még részed, de ne feledd el, hogy Isten megtarthat téged.
A te életed az Ő kezében van, és a te mennyei Atyád megtart téged.
Ő nem azért vezetett el oda ahol most vagy, hogy aztán magadra hagyjon.
Ő ott van veled, hogy hitből-hitbe, győzelemből-győzelembe vezessen.
Talán félsz, de Isten a karjaiban tart!
Engedd, hogy a szeretete kiűzzön minden félelmet a lelkedből, szívedből, elmédből, és tanuld meg hogyan pihenj meg az Ő szeretetében.
Emlékezz mennyire szeret téged, amikor ismeretlen helyzetekbe kerülsz, ismeretlen emberekkel találkozol, ismeretlen dolgokat kell tenned.
Az Isten világossága vezetni fog téged, ha az övé vagy. Az Ő dicsősége fog ragyogni életeden. Ha még nem vagy az Övé, békülj meg vele ma.


IMA: Atyám, köszönöm, hogy szívemhez szóltál. Még ha néha elfog a félelem akkor is jó tudni, hogy Te tartasz engem a kezedben és nem fogsz elengedni.
Szereteted örökké megmarad irántam Segíts, hogy közel maradjak hozzád és rajtad tartsam a szemeimet. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 28., hétfő

A lehetetlen helyzetek Istene

Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: "Bizony, mondom néktek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába." Sőt azt is mondom nektek: "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni." Amikor meghallották ezt a tanítványok, nagyon megdöbbentek, és így szóltak: "Akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk tekintett és ezt mondta nekik: "Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges." Máté evangéliuma 19. fejezet 23-26. versek



Nem számít mennyire lehetetlennek látod a helyzetedet vagy mennyire kilátástalannak tűnik az előtted álló út, Isten szemében ez nem így van.
Ő azt is látja, amit te nem és olyan lehetőségeket készít elő neked, amelyek segítségével átvezet a nehézségeiden.
Isten megengedi a nehéz időket is életedben, hogy ezek által neveljen. A szülő, aki a széltől is védi gyermekét és nem ad lehetőséget neki a felelősségvállalásra, hosszú távon rosszat tesz gyermekével, mert nem fog megerősödni, megedződni ahhoz, hogy az élet nagyobb nehézségeivel szembe nézzen.
Nem mindig könnyű bízni, amikor a világod úgy tűnik, hogy összeomlik, de ilyenkor a legfontosabb.
Tanuld meg levenni a szemeidet a körülményekről és Krisztusra helyezni. Meg fogsz nyugodni, ha sikerül Krisztusra összpontosítanod. Istennek semmi sem lehetetlen. Kétfele választotta a Vörös tengert, hogy népét száraz lábbal vezesse át, kivezette a hűséges Sidrákot, Misákot és Abednegót ép bőrrel a tüzes kemencéből, feltámasztotta Lázárt és még oly sok csodát jegyeztek le a Bibliában.
Gondolod, hogy éppen Teveled fog csődöt mondani? Ha ma lehetetlennek tűnő helyzettel nézel szembe, add át Istennek és bízz Benne, hogy Ő átlátja a helyzetedet és a maga idejében cselekszik.


IMA: Istenem, segíts meglátnom, hogy kezedben tartod életemet. Te a lehetetlen helyzetek Istene vagy és békességet tudsz hozni szívemnek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 27., vasárnap

Isten békessége

Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene! Filippiekhez írt levél 4. fejezet 6-9. versek



Isten arra ösztönöz ma téged, hogy tedd le minden aggodalmad, gondod, fájdalmad és adj hálát az Ő jóságos tetteiért.
Mondd el Istennek, hogy mik azok a dolgok, amik éppen aggasztanak téged. Isten nagyon jól tudja enélkül is, hogy mi aggaszt, de azt is tudja, hogy a Vele való közösség tehermentesíti szívedet, életedet. Ha megérted a fenti ígéretet és törekszel meg is élni, akkor a félelem, aggodalom, sértettség szorításából meg fogsz szabadulni. Bízd hát folyamatosan gondjaidat szerető Istenedre, hogy megtapasztald az Ő szeretetét, védelmét, gondoskodását. Ezáltal ismerheted meg azt a békességet, amely minden értelmet felülmúl. Az élet bizonytalan időszakaiban ne tépelődj, ne aggódj, hanem inkább add át magad Isten édes békességének.


IMA: Istenem, átadom Neked minden gondomat, sérelmemet, hogy a Te igazi békességed az enyém lehessen. Krisztus nevében segíts erre, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...