2022. április 23., szombat

A megbocsátás szabaddá tesz

Ha tehát engem társadnak tartasz, fogadd őt úgy, mint engem. Ha pedig valamivel megbántott vagy tartozik, azt nekem számítsd fel. Filemonhoz írt levél 1. fejezet 17-18. versek



A fenti történet Isten megbocsátásáról és helyreállító erejéről valamint arról szól, hogy nekünk is meg kell bocsátanunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek.
Minden ember életében van olyan, amikor bocsánatra szorul és olyan is, amikor neki kell megbocsátani.
Amíg ebben az emberi létben vagy, megbánthatsz valakit úgy, hogy észre sem veszed.
A lelki gyógyulásod kulcsa a megbocsátás. Nem ismerheted meg a belső békét, amíg nem bocsátasz meg.
Ez nem mindig könnyű. Úgy érezheted, hogy jogosan ragaszkodsz a neked okozott sérelmekhez. Ezzel csak az a gond, hogy a keserűség befurakodik életedbe és gyökeret ver. Újra és újra átéled sérelmeidet és ezzel pedig kínzod önmagad.
Ezáltal pedig feláldozod az életkedvedet és békességedet. Filemon meg kellett bocsássa rabszolgájának, Onézimusznak, hogy meglopta őt.
Mivel Onézimusz időközben átadta életét Istennek, Filemon immár testvéreként és nem csupán rabszolgájaként tekinthetett rá.
Ebből is láthatod, hogy a megbocsátás egy döntés. Sokkal nehezebb a sérelmeid terhét cipelni, mint megbocsátani.
Ha úgy érzed, hogy megbocsáthatatlan, amit ellened elkövettek, hajlandó vagy átadni ezt a terhet Istennek?
Isten szeret téged és megérti, min mész keresztül, de azt is tudja, hogy a szabadságod első lépése: a megbocsátás.

IMA: Istenem, Te jól tudod, hogy miket éltem meg, milyen sérelmeket okoztak mások nekem. Tudom, hogy meg kell bocsátanom ezeket a dolgokat, hogy igazán szabad lehessek. Segíts nekem ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 22., péntek

Becsület és igazság

A hamis mérleget utálja az ÚR, de a pontos súlyt kedveli. Példabeszédek könyve 11. fejezet 1. vers



Ha szeretnél keresztény emberként vállalkozó lenni, akkor jó, ha szem előtt tartasz néhány alapszabályt. Ezeket maga Isten ajánlja figyelmünkbe.
Először is csak akkor indíts vagy működtess vállalkozást, ha tisztességesen meg tudod fizetni az alkalmazottaidat.
Nézd mit mond Isten ezzel kapcsolatosan: „ Felebarátodat ne zsákmányold ki, és ne rabold ki. A napszámos bére ne maradjon nálad másnap reggelig! ( 3 Mózes 19:13)
A másik helyen pedig ezt olvashatod: „ Íme, a földjeiteket learató munkások bére, amelyet visszatartottatok, égre kiált, és az aratók panasza eljutott a Seregek Urának a fülébe.”
Ha alkalmazni szeretnél valakit, de nem tudod, vagy nem akarod neki megadni azt a bért, amit a vállalkozásod területén megadnak mások, akkor jobb, ha nem alkalmazol senkit.
Isten arra hív téged, hogy az Isten nevét dicsőítsd életeddel és nem arra, hogy miattad gyalázzák az Ő nevét.
Fontos, hogy fizesd ki alkalmazottaidnak, ami megilleti őket munkájukért és az is fontos, hogy időben tedd ezt. Ha nem tudod megegyezés szerint állni az alkalmazottaid béreit, inkább számold fel a vállalkozásodat, mert Isten így nem fogja megáldani azt.
Másodszor, határozd el, hogy becsületesen és igazságosan fogod vezetni a vállalkozásodat és olyan emberekkel társulsz, akiknek szintén ez az értékrendje.
Költségvetési csalás, adócsalás, képzelt számlázás és egyéb erkölcstelenségek legyenek olyanok, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem tűrsz el.
Miért? Mert Isten gyűlöli ezeket és ne várj áldást olyan dolgokra, amelyeket az Isten gyűlöl.
Harmadszor, a pénz maradjon eszköz és soha ne legyen cél.
Ha van valamilyen terméked, szolgáltatásod, amivel megkönnyítheted az emberek életét, akkor igyekezz a legmagasabb színvonalon biztosítani azt másoknak. Ha ezt teszed, akkor a pénz következmény lesz. Amikor pedig Isten megáld és gazdag leszel anyagiakban, légy gazdag jótékony cselekedetekben is.


IMA: Istenem, szeretnék becsületes és igazságos lenni személyes, családi és munkahelyi vonatkozásban is. Segíts ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 21., csütörtök

Megújulás

Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.
Korintusiakhoz írt második levél 5. fejezet 17. vers



Egy szent vihar söpörjön benned,

lelked útjait tisztává tegye.

Dőljön a fa gyökerestől ki,

Hulljon a mélybe törzse, levele.

- A nagy, lombos bűnök

erdejét kiirtva, süssön a Nap,

a Szentlélek napja,

hogy megvilágosodjon

a szíved, a lelked is,

és új ember, más legyél miatta.

Nem kis imádságok csalfa íze,

kis megtérések hamis látszata

vezessen félre téged, másokat:

mintha lenne benned szent harmónia.


De ha a Lélek hív elszámolásra,

és fénye bevilágít minden zeg-zugot:

ha fájni kezd a fény a sötétség helyén:

mert hazug volt minden,

akkor megtudod, hogy úgy csalt a Sátán,

még te is elhitted...

És szánni kezded saját magad

és megvetni a hamis csillogást:

s akkor sírni, sírni kell,

míg minden gyökér benned elszakad,

ami a múltnak csak árnyékát tartja,

s egy új életre nyílik meg szíved,

mert megragadott téged is Krisztus:

S amit nem tudtál eddig,

most elhiszed...

Mert nagy az Isten

hatalma mibennünk:

új életre formáló erő.

-Mint a napfény kis hajnalsugára

kiteljesedik, s a végtelenbe nő.

(P. Kovács Erzsébet)


IMA: Seregek Istene, újíts meg bennünket. Világoltasd ránk arcodat, hogy megszabaduljunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. április 20., szerda

Lelkem utánad szomjazik

 Imádkozva nyújtom feléd kezem, lelkem utánad eped, mint a kiszikkadt föld.                                 143. Zsoltár 6. vers

Emlékszem egy nyári napra, amikor nem volt lehetőségem szinte estig vizet inni és a szomjúságom egyre csak nőtt. Nem emlékszem, hogy jobban éreztem volna a szomjúság gyötrését, mint akkor. Arra sem emlékszem, hogy lett volna alkalom, amikor olyan jól esett a víz, mint azon a napon.  Néha talán úgy tűnik neked, hogy Isten csendben van és a háttérbe húzódott, de talán éppen azt várja, hogy igazán szomjazd az Ő jelenlétét. Volt egy időszak az életemben, amikor még nem volt Jézus Krisztusban vetett hitem, de vágytam arra, hogy a hit megszülessen a szívemben, vágytam a Krisztussal való közösségre. Sokszor úgy tértem nyugovóra, hogy elképzeltem magamban, milyen csodálatos lenne, ha aznap magához ölelne Krisztus. Milyen jó lenne a közvetlen közelében. Isten azonban várt, mert tudta, hogy meg kell érjek erre a találkozásra. Ki kell kristályosodjon bennem annyira, hogy félre tudjam tenni önmagam és át tudjam adni életem az Ő kezébe. Bármilyen helyzetben is vagy ma, ne alkudozz az Istennel! Ne akarj Vele üzletelni sem! Nem ajánlhatsz semmit cserébe az Ő szeretetéért. Nem veheted rá Istent, hogy a te malmodra hajtsa a vizet úgy, hogy nem adod Neki életedben a fő helyet. Talán ma még te is úgy fogod gondolni, hogy elfoglalt vagy, még bírod az Isten nélkül, rohangálni fogsz a teendőidet végezve vagy éppen megoldást keresve szorult helyzetedre. Isten ezt is megengedi neked. Ő vár rád. Amikor kész vagy találkozni Vele, amikor rájössz, hogy mennyire szegény, szomjas a lelked Jézus Krisztus nélkül, akkor csak nyújtsd az Isten felé kezeidet, mint a kisbaba, aki nem tud felemelkedni az édesanyja karjaiba, de jelzi, hogy vágyik az édesanyja szerető közelségére. Könyörögj, imádkozz őszintén és a lelked kiszikkadt földje bőségesen el lesz áztatva az élet vizével, az életed terméketlen sivárságát pedig áldott gyümölcsözés fogja felváltani.

IMA: Istenem, vágyom utánad, de szeretnék epekedni utánad. Szeretnék ragaszkodni Hozzád jobban, mint bárkihez vagy bármihez. Köszönöm, hogy ma is kész vagy szívem kemény talaját megöntözni, fellazítani, hogy gyümölcsöt teremhessen életem. Krisztus nevében, Ámen. 

2022. április 19., kedd

A szeretet nem örül a hamisságnak

Akkor ezt mondta Nátán Dávidnak: Te vagy az az ember! Ezt mondja az ÚR, Izráel Istene: Én kentelek fel Izráel királyává, és én mentettelek meg Saul kezéből.
Sámuel 2. könyve 12. fejezet 7. vers



Gyakran megesik, hogy teljesen vakok vagyunk, és nem látjuk meg a saját bűneinket, hiányosságainkat. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb ember nem tudja saját életét, munkáját pártatlanul megítélni. Mások vélt vagy valós hibáira, bűneire már jobban rálátunk. Éppen ezért használhat Isten egy másik embert, hogy megláttassa veled bűneidet. Ez pontosan így volt Dávid király esetében is. Amikor Nátán próféta elmondott Dávidnak egy történetet egy nagyon gazdag emberről, aki erőszakkal elvette egy nagyon szegény ember egyetlen báránykáját, Dávid király igazságérzete felébredt és nagyon felháborodott. Világosan látta a gazdag ember súlyos bűnét és igazságot is akart tenni az ügyben. A saját bűneire viszont vak volt. Nátánnak éppen ezért szembesítenie kellett Dávid királyt a saját bűneivel. Világosan ki kellett mondania: „Te vagy az az ember!” Könnyű volt egy teljhatalmú királlyal szemben megtenni? Igen, mert Nátán nem az emberekre nézett, hanem az Ő Istenére és az Isten üzenetét közvetítette Dávidnak.
A mai „teológusok” közül sokan biztosan kritizálnának egy ilyen szembesítést. „ Nem kell személyeskedni, nem kell más magánéletébe avatkozni, nem kell olyan büszkének lenni, hogy királyt is szembesít valaki a bűneivel. Miféle szeretet ez? A keresztényeknek mindig kedvesnek, aranyosnak kell lenni és pozitív, bátorító üzeneteket mondani.”
Olyan kevés ember szereti eléggé a testvéreit, hogy szembesítse őket vétkeikkel. Pedig Isten néha minket akarna használni, hogy másokat szembesítsünk bűneikkel, néha pedig másokat használ, hogy minket szembesítsen a fel nem ismert bűneinkkel. Nem mindig könnyű egy családtagot, barátot, munkatársat szembesíteni bűneivel. A legkönnyebb alázatoskodó mondatok mögé bújva egyszerűen félrenézni és menni tovább. Könnyebb lerázni magunkról a felelősséget.
Könnyebb egy lelkipásztornak elhívni egy másik lelkipásztort és ráhelyezni ezt a terhet, mert kényelmetlen ezt neki végezni. Ezen kívül talán mi magunk sem szeretjük, ha szembesítenek minket bűneinkkel. Amikor valaki törődik annyira velünk, hogy felvállalja a szembesítést, az első reakciónk talán a következő: „Mit gondolsz ki vagy te? Talán azt hiszed, hogy te tökéletes vagy?”
Ettől függetlenül Isten arra hív minket, hogy szeressük a ránk bízottakat annyira, hogy nem engedjük őket a bűneikben meghalni, hanem szembesítjük őket Isten szavával. Isten tud adni bátorságot és megfelelő lelkületet ebben a szolgálatban is. „Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél.” ( Galata 6:1) Nagyon fontos, hogy legyen bennünk hajlandóság szembenézni a saját bűneinkkel és lássuk meg Isten eszközeiben a mentő szeretetet. Hálás vagyok minden testvéremért, a feleségemért, akiket Isten használt és használ abban, hogy szembesítsenek saját hibáimmal, bűneimmel. Tudom, hogy ez nem könnyű szolgálat és éppen ezért tudom, hogy szeretnek engem, mert ha nem szeretnének, akkor nem vállalnák ezt a nehézséget értem.  

 IMA: Istenem, adj elég szeretetet, törődést a szívembe azok iránt, akik a Te néped között bűnben élnek, és adj nekem bölcsességet és alázatot, hogy elfogadjam és értékeljem azokat, akik az én hibáimra, bűneimre hívják fel a figyelmemet. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. április 18., hétfő

El nem múló élet

És amikor asztalhoz telepedett velük, vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és nekik adta. Erre megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük. Lukács evangéliuma 14. fejezet 30-31. vers



Néhány tanítvány úgy döntött, hogy lemennek Emmausba, hiszen az egész életük összedőlt a Krisztus kínhalála miatt. Nem látták csak saját sebeiket, szenvedéseiket, veszteségeiket és azt sem látták, hogy lefelé mennek, holott életüknek felfele kellene tartania.
A feltámadott Krisztus azonban melléjük szegődik és megnyitja szemeiket. Segített ezeknek a reményvesztett tanítványoknak meglátni az Ószövetség ígéretei által, Krisztus halálának és feltámadásának törvényszerűségét.
Ádám és Éva bűnbeesése taszította halálba az emberiséget, de Isten az asszony magva által győzelmet és szabadulást ígért a gonosz kígyó fölött.
Ez a győzelem pedig a feltámadás. Az emberiség nagy része odaveszett az özönvíz miatt, de Noét és családját Isten megmentette. Izrael rabszolgává vált Egyiptomban, de Isten új életet adott népének a kivonuláson, a Vörös tengeren való átkelésen keresztül.
Sareptai özvegyasszony lánya meghalt, de Illés által Isten feltámasztotta Őt. Jónást a tengerbe dobták, hogy meghaljon, de Isten egy nagy halat küldött, hogy megmentse és célba juttassa Jónást. Jób nagy veszteségeket szenvedett, de Isten helyreállította és többel kárpótolta őt. A bűn miatt Isten népe száműzetésbe került, de Isten hazavezette őket.
A halál és a feltámadás megtalálható nemcsak a Bibliában, de a természetben is. A megújulás minden formája mulandó világunkban csak részleges és átmeneti. A télre tavasz jön, de a nyár után ismét ősz következik.
Isten azonban a feltámadott Krisztus által adott biztosítékot arra nézve, hogy lesz teljes és örökkévaló feltámadás Isten gyermekei számára.
 

IMA: Köszönjük Úr Jézus a Te feltámadásodat és annak üzenetét számunkra. Adj nekünk hittel teljes szemeket és várni azt az időt, amikor mindent újjá teszel. A Te nevedben kérjük, Ámen.

2022. április 17., vasárnap

Az Élet győzelme

Így szólt az angyal az asszonyokhoz: „Ne féljetek! Tudom, hogy a keresztre feszített Jézust keresitek.
De nincs itt. Feltámadt a halálból, ahogy megmondta. Gyertek csak, nézzétek meg azt a helyet, ahol feküdt!  Máté evangéliuma 28. fejezet 5-6. vers

Húsvét reggelén, még fel sem jött a nap, az asszonyok, akik a kereszt alatt sírtak Jézus Krisztus szenvedései miatt, már siettek a kertbe, hogy Jézus Krisztus sírjánál lehessenek.
A szívüket keserűség, a szemeiket könnyek fátyolozták el. Ez nem csoda, hiszen egy egész világ dőlt össze bennük. Minden vágyuk, tervük, elképzelésük összeomlott Jézus Krisztus halálával. Saját szemükkel látták, hogy Jézus Krisztus, aki életük reménysége volt, meghalt a kereszten.
Talán még mindig fülükbe csengett a gúnyolódók szava: „Ha tényleg Isten fia vagy, szállj le a keresztről és majd hiszünk Benned…”
Igaz, hogy Jézus Krisztus szavát is hallották, amint kimondta, hogy elvégeztetett, de ebből semmit sem értettek az asszonyok. Nem tudhatták mire gondolt Krisztus. Csak azt látták, hogy meghalt szeretett tanítójuk és mesterük.
Az asszonyok még egy kis balzsamot szerettek volna kenni a holttestre, hogy tovább maradhasson ép, olyan volt ez a hagyomány, mint manapság a virágokkal való tisztesség tevés a sírnál.
Nem tudták hogyan fogják elgördíteni a hatalmas sziklakövet a sír elől, de nem az elméjük vezette őket ezen az úton, hanem a szívük.
A sírhoz közeledve viszont egyik csoda követte a másikat. A követ elhengerítve találták, a kő tetején pedig egy angyal ült.
Miért kellett a követ elhengeríteni? Nem azért, mert Krisztus nem tudott kijönni anélkül a sírból, hanem azért, hogy minden ember előtt nyilvánvaló legyen, hogy Jézus Krisztus már nincs a sírban.
Ő feltámadt! Ez pedig mindent megváltoztatott! Világunkban annyi temető, sír van, pontosan emiatt tűnhet úgy nekünk, hogy végül mégis a halálé az utolsó szó.
Jézus Krisztus viszont legyőzte a halált. Kijött a sírból. Ez a tény pedig mindent megváltoztat.


IMA: Ezen a húsvéti napon emlékeztess minket Istenünk arra, hogy van élet a fizikai halálon túl. Olyan jó ezt tudni különösen, ha az elhunyt szeretteinkre gondolunk. Köszönjük, hogy azok életében, akik Téged szeretnek és követnek Úr Jézus Krisztus, nem a halál fogja kimondani az utolsó szót. Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...