2021. január 23., szombat

Te alkottál anyám méhében…

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 139. Zsoltár 13. vers



Mióta világszerte legalizálták az abortuszt, sok-sok millió meg nem született csecsemőt gyilkoltak meg steril körülmények között. Nem is olyan rég az egész világot megrázta, hogy New Yorkban elfogadták a törvényjavaslatot, miszerint a magzatot akár a terhesség 9. hónapjában is abortálni lehet. Az törvény támogatói a következő érvet vetették fel: „ A magzatnak nincsenek alkotmányos jogai. Éppen ezért az élethez való jog sem illeti meg csak a születése után.” Voltak és vannak, akik az abortuszt csak biológiai szövet eltávolításnak látják, a Biblia viszont gyilkosságnak nevezi.
A fogantatás pillanatától a születés pillanatáig, Isten alkotó keze formálja és alakítja a magzatot az életre. Azt mondja a zsoltáríró által a Szentlélek: „Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna.” 139. Zsoltár 15. vers
Jeremiás prófétának a következőket mondta Isten: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek.” ( Jeremiás 1:5) Isten ott van már a fogantatásunk pillanatától kezdve. Teljesen mindegy, hogy a szüleid terveztek vagy akartak-e téged, Isten tervében benne voltál. Az abortusz voltaképp lázadás Isten teremtő munkája ellen. Emberi erőlködés melynek célja ellökni magunktól Isten életet adó kezét. Voltaképp azt üzenjük általa Istennek: „Nem látunk szívesen. Nincs szükség Rád.”
Az abortusz egy olyan bűn, aminek gátat kell szabnunk. Ha azon gondolkodsz, hogy abortuszt fogsz végeztetni, gondolkodj el azon, hogy megtartod a gyermeked vagy születése után odaadod olyan örökbefogadó szülőknek, akiknek nem lehet saját gyerekük.
Az abortusz minden édesanyában súlyos lelki sebeket, hegeket hagy maga után. Ha olyan nővel beszélünk, akinek abortusza volt, ezt fontos szem előtt tartanunk. Segítsünk neki visszatérni Istenhez bűnbánatot tartva, és biztosítsuk arról, hogy Isten már megbüntette Krisztusban a bűneinket, ezért még az abortusz bűnét is kész megbocsátani, ha bűnbánatot gyakorol a vétkes.


IMA: Istenünk, segíts minket egyénileg és nemzetként is megtérni az abortusz súlyos bűnéből. Segíts minket gyermekeidként tiszteletben tartani és ünnepelni az élet szentségét. Jézus Krisztus nevében imádkozunk, Ámen.


2021. január 22., péntek

Amikor nehezedre esik imádkozni

Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Római levél 8. fejezet 26. vers



„ Szüntelen imádkozzatok!” Ezt mondja nekünk Isten az 1 Thesszalonika 5:17-ben. A Jakab levele 5. fejezet 16. versben olvassuk, hogy nagy ereje és hatékonysága van az igaz ember buzgó könyörgésének. A keresztények többsége egyetért a fenti sorokkal, de mi van, amikor olyan helyzetbe kerülsz, hogy nehezedre esik imádkozni?
Találkoztam olyan keresztényekkel, akik bizonyos élethelyzetben elmondták, hogy nem tudnak imádkozni. Néha elfogy az erő és annyira erőtlen lehetsz, hogy nem tudsz imádkozni. Az életben érhetnek minket olyan dolgok, hogy szinte szóhoz sem jutunk. Nem csoda hát, hogy imádkozás is nehezen megy. Ezekben a pillanatokban is, Isten gyermekei életében ott van Isten Szentlelke és segít az erőtlenségükön. A Szentlélek nagyon jól tudja, hogy mi zajlik Isten gyermekeinek életében.
„Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt.” ( Zsidók 4:15)
A legsötétebb pillanatainkban ott van Isten és befedez minket védő, szerető karjaival.
A szomorú az, hogy egy képmutató keresztény ezt nem tapasztalhatja meg. Ő nem hajlandó bevallani, hogy vannak nehézségei, ő nem hajlandó elismerni, hogy vannak gyengeségei, a fontos a képmutató ember számára, hogy mások előtt jó fényben tűnjön fel, az nem számít, hogy a valóság egészen más az életében.
Ha találkozol ma egy olyan emberrel Isten gyermekei közül, akinek még az imádság is nehezére esik, tudd, hogy nagy szüksége van arra, hogy te imádkozz érte és megerősítsd a bizonyosságában, hogy Isten az Ő Szentlelke által vele van.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy életünk nehéz időszakaiban sem hagysz minket magunkra. A Te Szentlelked esedezik értünk és segít erőtlenségeinken. Köszönjük, hogy Szentlelked által ismered szívünket, elménket. Krisztus nevében, Ámen.

2021. január 21., csütörtök

Kérd a Szentlélek ajándékát

Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké. János evangéliuma 14. fejezet 15-16. vers



A tanítványok zaklatottá váltak. Három éven keresztül minden idejüket Jézus Krisztussal töltötték. Mindenhova Vele mentek és mindent Vele beszéltek meg. Jézus viszont azt mondta nekik, hogy el fog menni. Hogyan léphettek volna tovább Krisztus nélkül?
Hogyan nézhettek volna szembe az élet mindennapos kihívásaival Krisztus jelenléte nélkül? Jézus Krisztus viszont helyre tette a dolgokat tanítványai gondolataiban.
Elmondta a tanítványainak, hogy az ő legfőbb javukat szolgálja, hogy visszatérjen az Atyához. Megígérte, hogy elküldi a Szentlelkét, Aki már nem velük, hanem bennük fog élni és mindent megtanít nekik az Élő Istennel kapcsolatosan.
„Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok.” ( János 16:7) Isten Szentlelke által mindenhol és mindenkor örülhettek a tanítványok Isten jelenlétének. Isten Szentlelke által, te és én is megtapasztalhatjuk Isten jelenlétét életünk minden pillanatában.
Csak kérnünk kell a Szentlélek jelenlétét életünkbe, ha megtértünk és elfogadtuk Krisztus helyettesítő, megigazító áldozatát, amelyet értünk is végzett.
Jézus Krisztus mondja: „Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?" ( Lukács 11:13)
A legfontosabb kérésünk, imádságunk naponként az, hogy kérjük Isten Szentlelkének hatalmas vezetését minden lépésünkhöz.
Amikor a Szentlélekre bízzuk magunkat minden egyes nap, nemcsak Isten jelenlétét tapasztalhatjuk meg életünkben, hanem a Szentlélek gyümölcseit teremve, másoknak is be tudjuk mutatni milyen áldott dolog Isten jelenlétében élni. ( Galata 5:22-23)


IMA: Istenem, adj nekem őszinte életet és őszinte vágyat Szentlelked jelenléte után. Tölts be csordultig a Te Szentlelkeddel, hogy kiszoruljon minden emberi, romlott, testi az életemből. Add a Szentlélek gyümölcseit bőségesen életemben, hogy mások is élvezhessék a Te jóságod általuk és dicsőítsék a Te nevedet. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 20., szerda

Dolgok amik eltakarják előlünk Krisztust

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle."       Máté evangéliuma 10. fejezet 40-41. vers



Annyira telezsúfoltuk életünket mindenféle dologgal, hogy ezektől nehéz meglátnunk Krisztust. Rendkívül elfoglalttá tettük életünket. Tartanunk kell magunkat a mások által vagy saját magunk által szabott határidőkhöz, észben kell, tartanunk kiknek kell elektronikus levelet küldenünk, találkozókon kell részt vennünk, ha most fizikailag nem lehet, hát az Internet segítségével. Közben terveznünk kell a családdal, gyermekekkel kapcsolatosan. Megannyi teendő tornyosul naponta előttünk. Közben Mártához hasonlóan szívünk mélyén érezzük, hogy nem helyes elhanyagolni az Úrral való személyes kapcsolatunkat ezek miatt, de ott feszít bennünk a mindent eldöntő gondolat: „ Ha én nem csinálom meg, senki sem fogja megcsinálni helyettem.”
Nyugtatgatjuk magunkat Mártához hasonlóan, hogy végül is mindent az Úrért teszünk. Lehet-e azonban áldás azon a szolgálaton, amely eltakarja előlünk a lényeget: Krisztust?
Az is lehet, hogy mi nem mondjuk ki nyíltan, amit Márta kimondott Máriával kapcsolatosan, akinek más volt az értékrendje, de gondolatban talán megvetjük azokat, akik nem úgy, nem annyit rohangálnak a „szolgálatban”, mint amennyit mi. Hiszen mi már eldöntöttük, hogy máshogy nem lehet élni, szolgálni, de a „Máriák” által Isten fájdalmas tükröt tart elénk.
Úgy érezzük, minden rajtunk múlik a munkahelyen, a családban és az élet egyéb területein. Éppen ezért hagyjuk figyelmen kívül Krisztust. Ez történt Mártával. Jól tudta, hogy Krisztus a házukban van, de éppen ez volt az oka annak, hogy sok-sok elfoglaltságot vett magára. A legjobb oldalát akarta mutatni Krisztusnak. Minden felhajtás közepette elfelejtette, hogy maga Isten van közöttük és szól hozzájuk. A legfontosabbat hagyta figyelmen kívül. Mit mondott neki Krisztus? „ Márta, kedves Márta! Túl sokat vállalsz magadra és túl sokat aggódsz szinte semmiért. Hányszor történt ez meg velünk is? Ne engedd meg, hogy ebben az évben is eltakarja a sok teendő, aggodalom, rohanás Krisztust előled. Döntsd el ma, hogy mik lesznek számodra a fontos dolgok. Ezt azt jelentheti, hogy át kell, gondold, szervezd az egész életed. Talán le kell mondanod néhány olyan tevékenységet, amit eddig végeztél, de ha őszinte vagy önmagaddal rájöhetsz, hogy nem tudod lelkiismeretesen végezni és csak akadályoz abban, hogy meglásd a lényeget. A lényeg az, hogy minden egyes napot Isten jelenlétében éljünk meg, meglássuk az Ő munkáját és meghallgassuk az Ő nekünk szóló üzenetét.


IMA: Istenünk, segíts nekünk helyes fontossági sorrendet meghatározni életünkben. Ne engedd, hogy semmiségekkel foglaljuk le magunkat és ezek miatt emésszük magunkat. Segíts minket Rád figyelnünk és arra, hogyan élhetünk Neked. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. január 19., kedd

Isten megáldja az engedelmességet

Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség a házamban, és így tegyetek próbára engem - mondja a Seregek Ura. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok. Malakiás könyve 3. fejezet 10. vers



Malakiás idejében, Izrael népének nagy része úgy érezte, hogy Isten cserbenhagyta őket. Nem tudták megérteni, hogy Isten miért vonult vissza, miért nem árasztja rá népére áldásait?
Malakiás prófétán keresztül Isten válaszolt ennek a népnek. Isten azért fordított hátat ennek a népnek, mert a nép be akarta csapni Őt és a javaikat megtartották maguknak.
A ma élő keresztények egy része ugyanígy csodálkozik, és talán háborog is azért, mert nem érzi Isten jelenlétét, közelségét.
Ezen emberek csodálkozva kérdezgetik, hogy Isten miért nem áldja meg életüket olyan módon, ahogyan azt a Bibliában megígérte?
A válasz erre a kérdésre szintén megtalálható a Malakiás könyvének 3. fejezetében. Hogyan áldhatná meg Isten a mi életünket, ha még azt a kicsiny részt sem tudjuk felajánlani életünkből, hálából és Isten iránti szeretetünkből, abból a sok jóból, amit Istentől kaptunk?
Tudom, hogy a mai keresztényeknél is nagyon érzékeny téma a pénz és az adakozás kérdése. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az adakozás voltaképp egy olyan dolog, ami egyáltalán nem befolyásolja az Istennel való kapcsolatunkat. Ha adunk, akkor úgy is jó, de ha semmit sem áldozunk Isten munkájára az úgy is tökéletes.
Isten viszont azt mondja a Biblián keresztül, hogy az, amire költjük a pénzünket, ahogyan gazdálkodunk vele, nagyon is sokat elárul az Istennel való kapcsolatunkról.
Gyakran hallom napjainkban: „Leszoktunk az adakozásról testvér. Adjon az EU, adjon az állam, adjanak a külföldi alapítványok, adjon, bárki csak tőlünk ne kérjen senki semmit.”
Az igazság az, ha nem akarunk visszaadni Istennek abból a sok jóból, amit nekünk adott, voltaképp Istent kitaszítjuk életünkből és önmagunkat fosztjuk meg a legcsodásabb áldásaitól.
A döntés a tied. Senki sem kényszeríthet arra, hogy adj Istennek abból, amid van. Ennek éppen az a lényege, hogy önkéntes legyen és megértsd, hogy az adakozás a te legfőbb javadat szolgálja elsősorban. Ha te úgy döntesz, nemet mondasz, Isten munkája megy tovább. Lesznek mások, akiket Isten használ, akiket Isten megáld, csak ne csodálkozz majd azon, hogy a te életedben miért maradnak el a pozitív áttörések?
Természetesen vissza is térhetsz Istenhez azáltal, hogy visszaadsz abból, amit amúgy is az Istentől kaptál. Ha megteszed a magad részét hitből és szeretetből, Isten is rád fogja árasztani áldásait bőségesen.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy jól gazdálkodjak ebben az évben azokkal a javakkal, amiket Tőled kaptam. Ne engedd, hogy meglopjalak és magamnál tartsam azt, ami Neked jár. Segíts hűséges adakozóvá válni, hogy az evangélium minél több emberhez eljuthasson. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 18., hétfő

Isten megbocsájt és „felejt”

„ …Így szól az ÚR -, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre.”               Jeremiás könyve 31. fejezet 34. vers



Egy keresztény ember kérdezte halála előtt nem sokkal: „Ha meghaltam, Isten vajon el fog engem fogadni?”
Ennek a nőnek eszébe jutott a sok elrontott dolog a múltjából és attól félt, hogy Isten meg fogja tagadni őt, amikor a királyi széke elé fog állni.
Egész élete során sok-sok tanítást hallott arról, hogy Isten megbocsát, de a halála előtt mégis kétségek gyötörték.
A keresztények egy része szintén küszködik hasonló kérdések miatt. Félelemben élnek, mert úgy érzik, hogy a múltban elkövetett bűneik miatt Isten nem fog melléjük állni az ítélet napján és nem fogja kegyelemben részesíteni őket.
Jeremiás próféta által Isten kijelenti, hogy sokkal többet tesz értünk a megbocsátásnál. Isten maga jelenti ki: „… nem gondolok többé vétkeikre.” Isten elfelejti a bűneinket azért, mert úgy dönt, hogy el akarja felejteni azokat.
Hogyan lehetséges ez? Az újszövetség által, amelyet Isten az Ő gyermekeivel kötött. A Biblia örömhíre éppen az, hogy a bűneink többé nem választhatnak el az Atyától, ha Krisztusban vagyunk.
Igen. Tudom, hogy az Isten nélküli ember nem ilyen és nem akar így megbocsátani. Ha meg is bocsát, nem akar felejteni, gyűjtögeti a sérelmeket, mások hibáit és csak a megfelelő alkalomra vár, hogy ismét felemlegethesse azokat. Isten azonban nem nyomorult ember.
Ha megbánod a bűneidet és megvallod őket, Krisztus áldozatában bízva kéred, a bocsánatot nézd, mit mond Isten neked: „Jöjjetek, szálljunk vitába! - mondja az ÚR. Ha vétkeitek skarlátpirosak is, hófehérekké válhattok, ha vörösek is, mint a bíbor, fehérekké lehettek, mint a gyapjú. Ézsaiás 1:18”
„Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” Róma 1:8 Ezért lehetünk bizonyosak abban, hogy Isten elfogad minket kegyelme által, amikor Elé fogunk állni az utolsó napon. Jézus Krisztusért megígérte az Atya, hogy nem gondol többé vétkeinkre.
Ha te még nem ragadtad meg hit által ezt a kegyelmet, mire vársz?



IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te bocsánatod igazi és valódi. Köszönöm, hogy nem emlékezel többé a megbocsátott bűneimre és soha többé nem fogod azokat ellenem használni.


2021. január 17., vasárnap

Hogyan ismerheted meg Isten akaratát?

Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 6. vers



A második világháború idején tartóztattak le egy embert azért, mert zsidókat rejtegetett a házában. Egy idős és szelíd ember volt. Még a kegyetlen katonák is megsajnálták és a következőt mondták neki:
„ Ha megígéred, hogy többé nem rejtegetsz a házadban zsidókat, szemet hunyunk a dolog felett és mehetsz utadra.” Az idős ember a következőt válaszolta: „Nem tehetem, mert én csak Isten akaratában járva vagyok biztonságban.”
Ez az ember meg volt győződve, hogy sokkal veszélyesebb a saját önös érdeke miatt lemondani Isten akaratáról, mint a kegyetlen nácik keze által meghalni.
A 2021-es évben a legnagyobb veszély nem a koronavírus, nem a munkahelyed elvesztése, nem a fizikai életed vége, hanem az, ha kilépsz az Isten akaratából és saját utakon jársz.
Hogyan tudhatod meg hát Isten életedre vonatkozó akaratát? Hogyan tudhatod, hol akar látni téged Isten ebben az évben? Honnan tudhatod, hogy a te döntéseid összhangban vannak, lesznek-e Isten akaratával? Fontos nyitott szívvel odafigyelned arra, hogy Isten mit mond neked a Biblián keresztül. Nem mondja meg a Biblián keresztül, hogy konkrétan kivel házasodj meg, de megmondja, hogy csakis az Istennel megbékül, megtért emberrel lépj be a házasság szövetségébe.
Isten szolgája, vagy akire Isten különböző talentumokat bízott és ennek ezzel összhangban hozz döntést új munkahelyet illetően, meglévő munkahelyet illetően. Isten néha vezet úgy is, hogy egyes „ajtókat” bezár előtted, másokat pedig megnyit. Jó tehát figyelni az életkörülményeidre is imádságos szívvel. Vizsgáld meg hát alaposan milyen lehetőségeket ad Isten eléd és milyen adottságokat ajándékozott neked. Mielőtt pedig döntenél, ne feledd, hogy Isten akaratán kívül nem lehetsz biztonságban.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy minden utamon gondoljak Rád és egyre jobban megismerjelek Téged. Mutasd meg nekem a Te akaratodat és adj hajlandóságot, hogy a Te akaratod szerint éljek. Adj nekem hitet, hogy bízhassak a te bölcsességedben és így szolgálhassalak ebben az évben is. Krisztus nevében, Ámen.


A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...