2022. július 9., szombat

Isten tanácsa mindenek előtt

Szeretem azokat, akik engem szeretnek, megtalálnak engem, akik keresnek.                       Példabeszédek könyve 8. rész 17. vers



Az eredeti fordításban van még egy szó amit a magyar nem ad vissza. "Megtalálnak engem, akik "pirkadatkor" keresnek."
Én úgy gondolom nemcsak pirkadatkor fontos keresnünk Istent, hanem minden egyes pillanatában életünkben. Amikor viszont fontos döntések előtt állunk, akkor mindenek előtt keressük Istent. Az Ő országát, az Ő igazságát, vezetését, ez pedig garantálni fogja biztonságunkat és a jövőnkre vonatkozó gondviselést is.
Kötelező Istent keresned és a véleményét, tanácsát kérned? Természetesen nem.
Rábízhatod magad a szemedre, az elmédre, a "szimatodra".
Lót választás elé került. Ki kellett válassza azt a vidéket, ahol az egész családjával, vagyonával együtt letelepedhet. Úgy gondolta nem kell Isten véleményét kikérnie. Hiszen a vak is látja, hogy melyik a gazdagabb, zöldellőbb, ígéretesebb terület. Sodoma és Gomora vidékét választotta, ő viszont nem tudhatta, hogy az általa választott rész el fog süllyedni vagyonával és feleségével együtt.
Ábrahám Istenre figyelt, így békével a szívében választotta a látszólag szegényebb lehetőséget, az Isten pedig Ábrahám mellett bizonyított. Isten szereti azokat, akik Őt őszintén keresik.
Mielőtt igent mondanál arra a munkalehetőségre, mielőtt házasságot kötnél azzal a személlyel, mielőtt megvásárolnád az új házad, mielőtt elköltöznél egy másik városba, keresd Istent mindenek előtt. Nem tudom elmondani, hogy hányszor védett meg minket Isten azáltal, hogy lelassítottunk és időt szakítottunk arra, hogy "egyeztessünk" Vele.
Lehet, hogy nem hallható hangon fog szólni hozzád, de egy szelíd lökés által, amivel a helyes irányba állít.
Ezáltal megáldhat téged és egész családodat, közösségedet is.
Az ellenségünk célja, hogy elvonja a figyelmünket Istentől és ezzel rossz döntésekre sarkalljon, amik akár a jólétünkbe is kerülhetnek.
Ne engedd tehát, hogy a gonosz elvonja a figyelmed. Légy éber és elővigyázatos. Hallgass Isten útmutatására. Amikor ezt teszed bölcsességet, életet és kegyelmet találsz Isten előtt. ( Példabeszédek könyve 8. rész 35. vers)


IMA: Atyám, Istenem köszönöm neked. Azért imádkozom, hogy vezess engem a mai napon. Ne engedd, hogy a gonosz elvonja a figyelmemet és rossz döntéseket hozzak.
Segíts megtanulnom, hogy miként keresselek téged, mielőtt döntéseket hozok.
Segíts érzékenynek lennem Szentlelked vezetésére.
Az én életem és a körülöttem levők élete múlik ezen. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. július 8., péntek

A jó pásztor

Mondom nektek, hogy ugyanígy nagyobb öröm lesz a mennyben egyetlen megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akinek nincs szüksége megtérésre."
Lukács evangéliuma 15. fejezet 7. vers



Ha megvizsgálod az evangéliumokat, magad is meg fogod állapítani, hogy földi szolgálata során Jézus Krisztus nem gyűlölte az elveszett bűnösöket.
Olyan sok keresztény és nem keresztény gondolja azt, hogy Isten úgy viszonyul hozzánk, mint a Mikulás. Figyel minden egyes embert és amikor elbuksz, akkor a rosszak listáján vagy és kapod az élettől a jól megérdemelt pofonokat, amikor pedig viszonylag jó napod van, akkor Isten megsimogatja a fejed búbját és odadob neked néhány "áldás cukorkát."
Ez a gondolkodás nem is lehetne távolabb az Istentől kapott örömhírtől. Jézus Krisztus szánó szeretettel tekintett a bűnösökre és elmondta nekik az Atyához visszavezető utat.
A bűnt viszont gyűlölte. Nem alkudott meg vele. Csak olvasd el a Máté evangéliumának 15. fejezetét és nézd meg, hogy milyen kemény ítéletet mondott azok felett az emberek felett, akik inkább az emberek és nem az Isten tetszését, kegyelmét, megmentő szeretetét keresték.
Nem kell találgatnunk, hogy Isten előtt ki az elfogadható és ki nem az? Ő ezt már kijelentette. Aki hajlandó elismerni, hogy önerőből sosem lehet igaz Isten előtt, aki hajlandó kérni a Krisztus megigazító kegyelmét, hajlandó mindent átadni a Krisztusnak, az fog megmenekülni.
Ha van egy báránykád amit te vásároltál, te gondoztál, te etettél, hát nem segítesz rajta, ha bajban van?
Krisztus hallgatósága nagyon jól tudta, hogy egy elveszett bárány voltaképp nagyon hamar halott bárány lesz. Krisztus jól tudja, hogy a bűnei miatt elveszett ember voltaképp halott ember, ha nem kerül vissza az Isten jelenlétébe és nem békül meg Vele.
Emlékszem, hogy mennyire örültünk, amikor gyerekkoromban egy-egy tyúk elkóborolt és megtaláltuk, visszahoztuk.
Nem ismered Krisztust, ha azt hiszed, hogy Ő hagy meghalni egy elveszett bűnöst, aki kéri az Ő mentő kegyelmét.
Nem tudsz elég jó lenni, nem tudod kiérdemelni Isten szeretetét, mert bűnben születtél. Nem vagy elég jó bárány és sosem leszel elég jó saját erődből. Krisztus a tökéletesen jó pásztor. Ha valaki is el fog kárhozni az nem azért lesz, mert elveszett volt, hanem azért, mert visszautasította a jó pásztor mentő szeretetét.


IMA: Istenem, te ma is megkeresed azokat akikkel már senki sem törődik és új élettel ajándékozod meg őket. Ámen.

2022. július 7., csütörtök

Gyógyító és szabadító

Gyógyíts meg, Uram, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok, csak téged dicsérlek.
Jeremiás könyve 17. fejezet 14. vers



Évekkel ezelőtt volt egy egészségügyi problémám és sok orvost felkerestem. Mindegyik orvos mondott valamit, de végül is egyik sem találta el a helyes diagnózist és éppen ezért nem adhattak helyes kezelést sem. Emlékszem nagy reményekkel mentem el egy olyan orvoshoz, aki a maga területén híres volt és az orvosi egyetemen oktatta a jövendőbeli orvosokat.
Magánrendelőjében fogadott és sok pénzt fizettem csupán a vizsgálatért. Néhány kérdést tett fel, majd egy teljesen téves diagnózissal, kezeléssel elküldött.
Ezután imádkozni kezdtem, hogy Isten segítsen. Elmondtam imádságban, hogy hiszem, Isten az orvosokat eszközként használhatja arra, hogy segítsen. Ezután eldöntöttem, hogy még egy orvoshoz elmegyek és ha nem kapom meg a helyes diagnózist, akkor többé nem keresek másikat.
Isten munkálkodott és az orvos rájött, hogy egy banális probléma áll a háttérben ( bizonyos vitaminok alacsony szintje), és a gyógymód is nagyon egyszerű volt.
Ha fizikai gyógyulásra van szükséged, fordulj Istenhez, bízz Benne, de értsd meg, hogy Ő eszközként használhatja az orvosokat, gyógyszereket is. Bízhatsz Istenben akkor is, amikor orvoshoz fordulsz. Azt is fontos megértened, hogy Isten tudja mi válik igazán lelked javára. Néha az szolgálja a javadat, hogy gyógyulást ad, néha pedig az, hogy fizikai erőtlenséget élsz meg, mert így tud megnyilvánulni életedben Isten ereje.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy minden ember megszabadulhat Krisztus által a bűn fogságából, az örök kárhozattól. Segíts, hogy Benned bízzunk életünk minden kérdésével kapcsolatosan és egyedül Téged dicsőítsünk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 6., szerda

Mennyei polgárjog

Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, Filippibeliekhez írt levél 3. fejezet 20. vers



Olyan szomorú olyan keresztényeket látni, akikből hiányzik a mennyei polgárjoggal és örökséggel kapcsolatos öröm. Mit vársz úgy igazán az életedtől? Várod a halottak feltámadását és az eljövendő örök életet? Nem nyújthat a földi életed semmi maradandót. Éld az életed, végezd a feladataidat, de a szíved legyen fenn. Legyen a szíved abban az országban, amelyből várod Krisztust üdvözítőül.
Olyan időket élünk, mint amilyenek Nóé napjai voltak. Minden ember rendkívül elfoglalt. Emberek sokasága vállalja önként a rohanó életmódot amelynek a szomorú következménye, hogy az élet gondjai vagy éppen élvezetei, megfojtják az Isten beszédét a szívben, hogy az ne teremhesse meg az örök élet gyümölcseit.
Jézus Krisztus jövetele közel van. Akkor is közel van, ha egyik jövedelmező üzlet után vágsz bele a másikba, akkor is közel van, ha sok-sok fiatal ismeri a legújabb keresztény "slágereket", de Isten szavát nem olvassa, nem tanulmányozza. Akkor is közel van, ha látható, hogy egyre kevesebb élő hitű keresztény van, aki az Istenben veti bizalmát és Isten kezében hasznos eszköznek bizonyul.
Állj meg ma egy pillanatra és mondd Istennek: " Istenem, várlak téged! Készen vagyok! Szeretném letenni mindazokat a dolgokat ma, amelyek még akadályoznak abban, hogy teljes szívvel és örömmel gondoljak a mennyei polgárjogomra és üdvözítőmre. Elegem van a felszínes életből. Ha a mai napon vagy a mai éjszakán jössz el, én szeretnék készen lenni."
Azt is tudom, hogy egy része azoknak, akik elolvassák ezeket a sorokat, ugyanúgy folytatják az életüket, ahogyan eddig tették. Talán érezni fogják, hogy nem a legjobb irányba haladnak, de semmin nem fognak változtatni.
Egy fiatal feleség, aki az elhunyt férjét gyászolta mondta el a következő történetet: " Életének utolsó napján, a férjem munkába indult. Én éppen egy szappanoperát néztem, ő pedig azt mondta, hogy figyeljek egy pillanatra, mert szeretne valamit megbeszélni velem. Én csak legyintettem és azt mondtam most hagyjon, hogy nézzem a kedvenc sorozatomat és majd délután megbeszéljük. Akkor láttam utoljára élve. A munkából hazafelé halálos balesetet szenvedett. Annyira fáj, hogy nem szántam rá néhány percet. Nem hallgattam meg, hogy mit akart mondani. Így pedig már sosem fogom megtudni."
Te is közömbösen tovább mehetsz úgy, hogy nem veszed igazán komolyan Isten megtérésre hívó üzenetét. Azt ne felejtsd el, hogy talán ma üzent Isten neked utoljára.



IMA: Istenem, szeretnék a földön hűségesen törekedni arra, hogy a szavaid szerint éljek. Kérlek Téged, hogy segíts engem ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 5., kedd

Isten alkotása vagy

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Efézusiakhoz írt második levél 10. vers

/

Ha szeretnénk jól megélni földi életünket, először is tudomásul kell vennünk, hogy az emberiséget és minden mást a mulandó világunkban a Mindenható Isten teremtette. Neki nem volt nehéz mindezt megteremteni, csak szólnia kellett és a nem láthatókból álltak elő a látható dolgok. Nekünk embereknek ez lehetetlen küldetés lenne. A semmiből nem tudunk létrehozni valamit, az élettelent pedig nem tudjuk felruházni élettel.
Másodszor, meg kell értened, hogy az életed akkor működik rendeltetésszerűen, ha a megfelelő „üzemanyaggal” van ellátva. Egy nő kölcsönkapott egy nagyon drága autót, de nem tudta milyen üzemanyaggal működik, ezért benzin helyett gázolajat tankolt bele. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy az autó tönkremenjen.
Sok-sok kisiklott, tönkrement életű ember van, mert nem akarjuk megérteni, hogy az életünk akkor működhet rendeltetésszerűen, ha a szívünkben a nagybetűs szeretet, vagyis Isten elfoglalja helyét. Nincs boldogság, nincs igazi békesség, áldás, haladás, növekedés és értelem az életünkben Isten nélkül. Ez az egyik legfontosabb lelki törvényszerűség életünkben.
Figyelmen kívül hagyhatod Istent és helyet adhatsz az életedben a gyűlöletnek, haragnak, önzésnek, hazugságnak, képmutatásnak és oly sok más dolognak is, de hosszú távon tönkre fogod tenni az életedet, mert nem vetted figyelembe az alkotód utasításait.
Harmadszor, az ember létezésének célja: jót cselekedni az Isten dicsőségére. Isten így méri a sikert életünkben. Azt nézi, hogy engedtünk-e az Ő kegyelmének, engedtünk-e megtisztító hatalmának, ott van-e életünk középpontjában a Szeretet és ebből fakadóan észrevesszük-e azokat a lehetőségeket a mindennapjainkban, amelyeket Isten azért készített el előre nekünk, hogy megtaláljuk általuk életünk értelmét és célját.
Ne gondold, hogy a gonosz nem készít neked naponként lehetőségeket arra, hogy gonosz dolgokat cselekedhess. A kérdés már csak az, hogy kinek hiszel? A teremtőd és alkotód, megváltód szavának, vagy a lelked ellenségének? Ádám és Éva gondtalan élete akkor siklott ki, amikor kétségbe vonta teremtőjének jóságát és igazságát.
Te ne kövesd el ugyanezt a hibát.


IMA: Istenünk, Te vagy a teremtőnk, Krisztus által Te vagy a szabadítónk is. Segíts nekünk a Te szavadra hallgatni és a Te szavad szerint cselekedni, hogy életünk a Te szemedben is gyümölcsöző és értelmes legyen. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. július 4., hétfő

Az üdvösség sisakja

"Vegyétek fel az üdvösség sisakját is..." Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 17. vers


A régmúlt időkben és napjainkban is egy katona páncélzatának fontos része a sisak. Manapság már igyekszenek viszonylag könnyű, de lövedékek ellen védelmet nyújtó sisakokkal felszerelni a katonákat. Miért fontos a fej védelme? Azért, mert a fejünkben helyezkedik el az agyunk. Hogyan működik az agyunk? Sok-sok ezer gondolat színtere naponként. Amikor a Bibliában az üdvösség sisakjáról van szó, akkor Istennek egy eszközéről van szó, amelynek segítségével a gondolatainkat akarja megvédeni. Nagyon fontos, hogy milyen gondolatokat engedsz be az elmédbe, milyen gondolatokat táplálsz az elmédben, mert a naponként táplált, dédelgetett gondolataid cselekedetekké fognak válni.
Az üdvösség sisakja nemcsak annyit jelent, hogy a földi életed után, ha Isten gyermeke vagy, az Isten országában lesz végső helyed. Isten szeretne uralkodni a gondolataid felett. Az Ő gondolatai nem a te gondolataid. Amilyen nagy távolság van a föld és az ég között, olyan nagy távolság van az Isten és az ember gondolkodása, gondolatai között.
Az üdvösség elsősorban szabadságot jelent. Szabadulást az Isten jogos és örök haragjától, de szabadulást és győzelmet a gonosz mindenféle támadásával szemben még a földi életedben.
Isten arra hív, hogy újítsd meg a gondolkodásodat: " ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. (Róma 12:2)
Az üdvösség sisakjával élni azt jelenti, hogy folyamatosan haladsz előre abban, hogy Isten gondolatait magádévá tedd és engeded, hogy ezek irányítsák életed a Szentlélek ereje által.
Így kerülhet a helyére a gondolkodásod, így tudsz az Istennel összhangban élni, gondolkodni és cselekedni.
A Biblia beszél keresztényekről, akik jóllehet elfogadták az Isten kegyelmét, de a gondolkodásuk testi.
A testi keresztény még teljesen éretlen az Isten dolgait illetően, mert úgy gondolkodik, olyan értékrendje van, úgy cselekszik, mint a körülötte levő legtöbb ember.
Ezek az emberek gyakran a testi életvitelüket, döntéseiket meghintik egy kevés kegyes beszéddel, hogy lelkinek tűnjenek, de attól még semmi sem változtat a valós helyzetükön.
Ha elfogadtad az üdvösség sisakját, akkor az első dolgod Isten szavát megvizsgálni minden egyes kérdést illetően, és az Ő szavát, értékrendjét, gondolatát a magadévá teszed. Ez az a folyamat, amikor tulajdonképpen felveszed a fejedre az üdvösség sisakját. Ez pedig megvéd a gonosz támadásaitól. Mert a gonosz támad. Gondolatok sokaságát akarja felvonultatni elméd ellen, hogy aláássa az Isten szavát és emberi gondolkodásra vegyen rá.
Amikor házastársat választasz, arra fog ösztönözni, hogy fontosabb legyen számodra a jövendőbelid külseje, anyagi helyzete és ne azt nézd, hogy az Isten kegyelmét elfogadta-e vagy sem?
Később azt fogja sugallni neked, hogy teljesen rendben van, ha megcsalod a házastársadat, mert a mai világban a legtöbb ember ezt teszi, hiszen egy ember mellett hűségesen kitartani már elmaradott gondolkodásra vall.
A munkahelyeden arra akar majd ösztönözni, hogy légy önző, durva és tisztességtelen. Ha nem ezt teszed, akkor mások előnybe fognak kerülni és téged eltaposnak.
Hosszan sorolhatnánk azokat a mérgező gondolatokat, amelyeket a gonosz be akar juttatni az elmédbe, hogy elveszítsd józan gondolkodásodat és tiszta látásodat.
Isten azt szeretné, hogy az Isten igazságának világosságában tisztán láss és józan maradjon az ítélőképességed.

IMA: Istenem, annyiféle gondolat próbál rávenni, hogy aggódjak, hogy levegyem a szemem a Te beszédedről, hogy a világ önző és elvakult gondolkodásához és életviteléhez igazítsam életem. Szeretném ezeket a gondolatokat felismerni és legyőzni, hogy megmaradhassak a Te igazságodban. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2022. július 3., vasárnap

Kit keresel?

Jézus így szólt hozzá: "Asszony, miért sírsz? Kit keresel?" Ő azt gondolta, hogy a kertész az, ezért így szólt hozzá: "Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hova tetted, és én elhozom." Jézus nevén szólította: "Mária!" Az megfordult, és így szólt hozzá héberül: "Rabbuni!" - ami azt jelenti: Mester.    János evangéliuma 20. fejezet 15-16. versek



Mária hite próbára volt téve. Látta ahogyan szeretett mestere kilehelte a lelkét a golgotai kereszten. Láthatta talán azt is, ahogyan élettelen, sebektől és vértől eltorzult testét leveszik a keresztfáról, bebalzsamozzák és elhelyezik a sírba. Amikor meglátta a nyitott, üres sírt, nem a feltámadásra gondolt. Azt gondolta, hogy valaki elvitte az élettelen testet és valahol elrejtette.
A hitét elhomályosította az önsajnálat és a gyász fájdalma. Ebben a helyzetben fordulópontra volt szüksége és akkor történt ez, amikor hátrafordult és saját magáról a feltámadott Krisztusra helyezte át a figyelmét. Ebben a pillanatban a hite megerősödött és kiszabadult az önsajnálat csapdájából. Miért maradnál a jelenlegi állapotodban, amikor a feltámadott Krisztus téged is megszólíthat ma? Isten megengedi, hogy bizonytalansággal, félelemmel, próbákkal nézz szembe. Ilyenkor maradj Krisztusban, maradj hitben. A próbában vagy Krisztusban vetett hitedet tagadod meg vagy a kételkedésnek mondasz nemet és megvallod, hogy a feltámadott Krisztus hatalmas ereje át tud vezeteni téged bármilyen nehézségen.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy szeretsz engem. Szeretnék Rád nézni, hogy a kétségbeesés helyett a benned vetett hit által átvezess a megpróbáltatásokon. Krisztus nevében, Ámen.


Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...