2024. március 23., szombat

Engedelmeskedj, állj ellen és közeledj!

Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Jakab levele 4. fejezet 7-8. versek



Az Istennek való engedelmesség egy olyan életforma, melyet a szeretet, az alázat és a bölcsesség vezérel. Az Istennek való engedelmességben találhatod meg az igazi boldogságot és beteljesülést, mert az Ő útja mindig a legjobb és legmegfelelőbb lelked számára. Az Istennek való engedelmességben gyökerező életben megtapasztalhatod az Ő kegyelmét, szeretetét és vezetését, ami erőt ad neked az élet kihívásaiban.

Azonban az ördög csábítása mindig jelen van az életedben, kísértésként és csalárd ígéretekkel hívogatva téged. Az ördög vagy néha a saját kívánságod csábító hangja arra sarkall téged, hogy eltávolodj az Isten útjától, és a bűn sötét ösvényeire térj át. De Jakab apostol arra int, hogy állj ellen az ördögnek, és elfut tőled Ha Isten gyermeke vagy, akkor Krisztus által megvan a hatalmad arra, hogy ellenállj az ördögnek és a bűnnek. Ne gyárts tehát kifogásokat arra nézve, hogy miért nem tudsz ellenállni. Az Istenhez való hűségben és kitartásban találhatsz erőt és bátorságot, hogy ellenállj a kísértéseknek és megmaradj az Igazság útján.

Mindez egy személyes döntés kérdése. Az Istenhez való közeledés, a tisztaság és a megszentelődés mind-mind belső munkát igényelnek tőled. A megtisztított kezek és a megszentelt szív olyan feltételek, melyekkel közelebb kerülhetsz Istenhez, és Ő is közelebb fog jönni hozzád.

Legyen hát szívedben az Istennek való engedelmesség vágya, az ördögnek való ellenállás Szentlélek által kapott hatalma és a megtisztult, megszentelt szív áhítata. Állj szilárdan az Isten mellett, és engedd, hogy Ő vezessen téged mindennapi életedben az Ő útján. 

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus által gyermekeidnek megbocsátottál, őket szentté tetted, de segíts, hogy gyakorlatban is lehessek Szentlelked munkatársa abban, hogy közeledjek hozzád és ellenálljak az ördögnek és hazugságainak. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. március 22., péntek

Elcsendesedés és imádkozás

Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott. Lukács evangéliuma 5. fejezet 16. vers



Az életünkben olykor szükségünk van arra, hogy visszavonuljunk a zajos világ zajától, hogy csendben, elszigetelve, az imádság erejével kapcsolódjunk Istennel. Az Ő példája mindig is az életünk vezérfonala lehet, hiszen Jézus Krisztus maga is többször keresett magának időt és helyet az imádsághoz.

A Biblia számtalan alkalommal említi, hogy Jézus visszavonult, hogy imádkozzon. Ezek az időszakok a lelki feltöltődés, a mennyei Atyával való intenzív kommunikáció és a szíved megtisztulásának időszakai lehetnek. Jézus e cselekedetei tanítanak téged is arra, hogy az imádság egy olyan erő, mely által megtapasztalhatod az Isten jelenlétét, bölcsességét és szeretetét.

Visszavonulásod a pusztába, az elszigetelődés, az imádság azonban nem csak egyéni lelki feltöltődésre szolgál. Ezek az időszakok olykor az újratervezés, a felkészülés és az életedben előtted álló kihívásokra való felkészülés lehetőségét is jelentik. Az imádság által megerősödhetsz, bölcsességet kaphatsz, és Isten vezetését kérheted az életed minden területén.

Az Úr példája arra int, hogy ha még Ő is szükségesnek tartotta az imádságot és a csendet az életében, akkor miért ne tennéd te is ugyanezt? A mindennapi kapcsolatod Istennel megerősít téged a próbákban, segít eligazodni az élet nehézségeiben és boldogabbá tesz téged az Ő jelenlétében.

Legyen hát szívedben az imádság öröme és hatalma, és keress időt arra, hogy visszavonulj a zajos világtól, hogy Isten jelenlétében megtaláld az igazi békét és feltöltődést.


IMA: Istenem, csak Rád van szükségem, hogy megkapjak mindent, amire szüksége van a lelkemnek. Tölts fel engem Szentlelked által. Ámen.

2024. március 21., csütörtök

Halk és szelíd hang

Az ÚR ezt mondta: Jöjj ki, és állj a hegyre az ÚR színe elé! És amikor elvonult az ÚR, nagy és erős szél szaggatta a hegyeket, és tördelte a sziklákat az ÚR előtt; de az ÚR nem volt ott a szélben. A szél után földrengés következett; de az ÚR nem volt ott a földrengésben. A földrengés után tűz támadt; de az ÚR nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott.                                                          Királyok első könyve 19. fejezet 11-12. versek



A hegytetőn állva, Illés a természet erejét tapasztalta meg, de az Úr jelenlétének valódi jele nem a hatalmas viharban, a földrengésben vagy a tűzben mutatkozott meg, hanem a halk és szelíd hangban.

Ebben a történetben megláthatod az Úr isteni jelenlétének nem mindig mennydörgés, villámok, hangok, fények a kísérői, vannak alkalmak, amikor különleges érzékenység, fogékonyság kell, hogy meghalld az Isten szelíd és halk szavát. Az Úr nem mindig a viharos eseményekben, az erőteljes megnyilvánulásokban vagy a feltűnő jelekben mutatja meg magát. Sokszor az Úr jelenléte meghallható a csendben, érezhető a szívedben, észlelhető a szelíd szavakban és tettekben.

Ahogy az Úr nem volt ott a viharban, a földrengésben vagy a tűzben, úgy gyakran az életedben sem a zajos eseményekben vagy a nagy szenzációkban találkozhatsz vele. Az Úr inkább a hétköznapok csendjében, az apró csodákban, a szeretet és jóság megnyilvánulásaiban jelenik meg.

Ezért fontos az életedben a csend megtartása és figyelmed Isten felé irányítása. Gyakran a csendben és a belső nyugalomban hallhatod meg az Úr halk hangját, mely vezet téged az igazság és szeretet útján. A szíveddel figyelve az Úr jelenlétére, megtapasztalhatod az őszinte és megható találkozást Istennel. Természetesen vigyáznod kell, hogy a saját gondolataidat, érzéseidet ne téveszd össze Isten hangjával. Ha Isten Szentlelke vezet, csak akkor tudod megkülönböztetni Isten szavát a hangos, fényes, látványos jelenségektől vagy akár a saját gondolataidtól.

Legyen hát szíved készen arra, hogy meghalld az Úr halk hangját a csendben, és higgy abban, hogy az őszinte és mély kapcsolat vele boldogságot és békességet hoz a te életedbe is.


IMA: Istenem, Szentlelked által hadd ismerjem fel mindig a Te szelíd, csendes hangodat és hadd tudjak engedelmeskedni annak. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2024. március 20., szerda

Reménység, kitartás, imádság

A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. Rómaiakhoz írt levél 12. fejezet 12. vers



A reménység, a kitartás és az imádság három olyan erő, melyek Krisztus követőjeként mindig melletted állnak az élet viharai közepette is. Ezek az erények segítenek téged abban, hogy minden kihívással szemben állva megmaradj erősen és hűségesen az Úrhoz.

A reménység olyan fény, mely világít az éjszakában, és vezet téged az úton, még akkor is, amikor minden sötétnek látszik. Ez az a láng, mely sosem huny ki a szívedben, hanem mindig ég, hogy táplálja és melegítse lelkedet. Az igazi reménység az Úrban gyökerezik, mert Ő a mi reménységünk és üdvösségünk forrása.

Az élet azonban tele van megpróbáltatásokkal és nehézségekkel, melyek könnyen lehúzhatnak téged. De a nyomorúságban is légy kitartó, mert az Úr melletted áll és erőt ad neked a küzdelemhez. A kitartás az az erény, mely által legyőzheted a próbatételeket és felülemelkedhetsz az élet nehézségein.

Az imádság annak a szoros kapcsolatnak a része, melyet az Úrral ápolsz, amelyben minden terhet és örömet hozzá viszel. Az imádság az, amikor szíved ajtaját kitárod az Úr előtt, és hittel kéred segítségét és vezetését. Az imádság állhatatos volta pedig az, ami még a legnehezebb pillanatokban sem hagy téged cserben.

E három erény együttese alkotja a keresztény élet alapjait. A reménység, a kitartás és az imádság útján járva nem csak túlélni fogod az élet viharait, hanem megerősödsz általuk és megtapasztalod az Úr áldásait és kegyelmét.

IMA: Istenem, a Belőled fakadó reménységre, kitartásra és imaéletre vágyom. Krisztus nevében add meg ezeket nekem. Ámen.

2024. március 19., kedd

Bízol Istenben?

Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már megkaptuk, amit kértünk tőle.
János első levele 5. fejezet 14-15 versek



Az imádság az, amikor szívünket, gondolatainkat és vágyainkat az Isten jelenlétébe helyezzük, és megosztjuk vele mindazt, ami bennünk van. Az imádság egy olyan mély és szent cselekedet, amelyben kifejezheted szeretetedet, háládat és kéréseidet Istennek.

Az Igében olvassuk, hogy az iránta való bizalmunk azt jelenti, hogy ha valamit az Ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. Ez a bizalom megerősít bennünket abban, hogy Isten mindig figyel ránk, és gondoskodik rólunk. Tudjuk, hogy Ő mindig jelen van életünkben, és mindig meghallgat minket, ha hittel fordulunk hozzá.

De mi történik, amikor nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy szeretnéd? Amikor úgy érezed, hogy az imádságaidra nem kapsz választ, vagy nem úgy, ahogy szeretted volna?

Ebben az időszakban is meg kell őrizned Isten iránti bizalmadat. Mert az Igében olvashatod, hogy ha tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat minket, akkor tudjuk, hogy már meg is kaptuk, amit kértünk tőle. Az Úr meghallgatja imádságaidat, és válaszol rájuk a legjobb módon és időben.


Az iránta való bizalom azt jelenti, hogy még akkor is, amikor úgy érezed, hogy az imádságaid nem kapnak választ, vagy nem úgy, ahogy szeretted volna, bízol az Úrban. Mert tudhatod, hogy Ő mindig veled van, mindig figyel rád, és mindig gondoskodik rólad a legjobb.


IMA: Istenem, tudom, hogy amikor nem hallgatsz meg azért van, mert nem a Te akaratoddal összhangban kérek dolgokat. Taníts meg engem olyan dolgokat kérni imában, amelyek valóban a javamat szolgálják és a Te nevedre dicsőséget hoznak. Szeretnék bízni benned. Krisztus nevében, Ámen.



2024. március 18., hétfő

Minden vigasztalás Istene

Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket.                            Korintusiakhoz írt második levél 1. fejezet 3-4. versek



Az emberi élet gyakran olyan, mint egy hajóút a viharos tengeren. Hol nagy a csend és nyugalom, hol pedig viharok tombolnak, villámok cikáznak és mennydörgés hangja hallatszik. De Isten gyermekeként, mindig akad valaki, aki ott van melletted, hogy megvigasztaljon minden nyomorúságodban.

Ez a vigasztaló jelenlét az Úr műve. Ő az, aki hűségesen melletted áll a viharok közepette is, szívedbe lehelve a békét és reményt. Az Ő szeretete és kegyelme olyan mint a lágy eső a kiszáradt földön, amely megnyugtatja a fáradt lelkeket és táplálja a reményteleneket.

Mikor a szíved terhet hordoz, amikor a lelked sötétségben vergődik, Ő jön és megnyugtat téged. Az Ő szavaiban és szeretetében találhatod meg az igazi vigaszt, mely képes gyógyítani a legmélyebb sebeket és feloldani a legnagyobb fájdalmakat.

De az Úr nem csak azért vigasztal téged, hogy te magad megkönnyebbülésre találj. Ő arra hív téged, hogy te is válj vigasztalássá mások számára. Hogy azokat, akik körülötted szenvednek és gyötörődnek, vigasztald azzal a vigasztalással, amellyel Ő téged vigasztal.

Ez az igazi keresztény küldetés: osztozni mások terhében, megosztani mások fájdalmát, és vigasztalást hozni azok számára, akiknek szükségük van rá. Ahogy Krisztus önmagát adta értünk, úgy hív minket is, hogy szeretetteljesen és odaadással szolgáljunk másoknak. Legyen hát szívedben az Úr vigasza és békéje, hogy át tudd adni azt másoknak is.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy ha bőven van részem nyomorúságban, bőven van részem vigasztalásban is. Segíts a vigasztalás és bátorítás eszközévé válni azok számára, akikhez küldesz. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 17., vasárnap

Az elcsendesedés áldásai

Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld.  46. Zsoltár 10. vers



Az elcsendesedés és a megnyugvás, az Isten jelenlétébe való belépés egyik legfontosabb lépése. Amikor elcsendesedsz és elcsendesíted a külső zajokat és zavaró gondolatokat, akkor lehetőséged nyílik arra, hogy befogadd Isten szellemét és jelenlétét. Ezáltal egy mélyebb kapcsolatba kerülhetsz Vele, és megérthesd az Ő irányító és vezető kezét az életedben.
Az Isten szavai arra hívnak téged, hogy ne csak te ismerd meg az Istent, hanem az egész világ is magasztalja Őt. Az Isten dicsősége mindenhol jelen van, és minden teremtménye által magasztalva van. A természet, az égbolt, az emberek, mind tanúskodnak arról az Istenről, aki mindenható, mindenütt jelenlévő és mindenek felett álló.
Legyen szívedben és életedben is ott az a vágy, hogy megismerd az Istent és magasztald Őt minden nap. Engedd meg magadnak, hogy elcsendesedj Előtte, és fogadd be az Ő jelenlétét az életedbe. Legyen az életed egy folyamatos dicsőítés és magasztalás az Isten számára, Aki méltó minden dicsőségre és tiszteletre örökkön örökké.

IMA: Istenem, ebben a zajos, zavaros világban szeretnék elcsendesedni, hogy tudatára ébredhessek a Te nagyságodnak, örökkévalóságodnak és Mindenhatóságodnak. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...