2021. április 24., szombat

Ne adjatok helyet az ördögnek

Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 26-27. vers



Egy házaspár segítséget kért egy házassági tanácsadótól, a férj pedig a miatt panaszkodott, hogy a feleségével való viták során, a felesége mindig a történész szerepét veszi fel. Ilyenkor ugyanis a feleség a férje „fejéhez” vág mindent, amit a múltban a férje helytelenül tett.
Amikor egymás múltban elkövetett hibáit, bűneit emlegetjük fel akkor is, ha elvileg megbocsátottuk őket, azzal szétromboljuk kapcsolatainkat.
Az Efézusiakhoz írt levél 4. fejezetében Pál apostol arra hív minket, hogy vetkőzzük le a régi énünket és öltözzük fel az új, krisztusi természetet.
A Krisztusban nyert új életre vigyázni kell, mint egy új ruhára. Ennek a ruhának a szövetét az őszinteség, a kemény munka, a kedvesség és a szeretet alkotják. Vigyáznunk kell, hogy új ruhánkat ne tegyük félre, és ne vegyük vissza magunkra régi természetünk megkopott, szennyes rongyait.
Ezt a harcot naponként meg kell vívnunk. Amikor este önvizsgálatot tartunk és elengedjük azokat a sérelmeket, amik értek minket, megvalljuk azokat a bűnöket, amiket elkövettünk, voltaképp megakadályozzuk azt, hogy a gonosz visszacsempéssze életünkbe a régit.
Ha ezt tesszük, a Krisztusban nyert új életünk egyre inkább ki fog bontakozni és az emberi kapcsolataink egyre inkább gyümölcsözni fognak.


IMA: Istenem, haragod egy pillanatig tart a Te gyermekeid iránt, de kegyelmed egy életen át megújul. Formálj engem olyan emberré, hogy a Te tetszésedre lehessek. Segíts engem, hogy a haragot, mint érzést megfelelő módon tudjam kezelni és minden nap neked tetsző döntést tudjak hozni a haraggal kapcsolatosan. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. április 23., péntek

Szeresd ellenségeid

Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Máté evangéliuma 5. fejezet 44-45. vers



A megbocsátás nélküli élet csupán kínszenvedés. Amikor egy ember vétkezik, gyakran bűntudat gyötri. Amikor egy ember ellen vétkezik valaki, az illetőt gyakran harag és gyűlölet gyötri.
Jézus Krisztus megkönnyebbülést akar hozni annak is aki vétkezett és annak is aki ellen vétkeztek.
Ha mélyen megbántottak, belegázoltak lelkedbe, a felidézett emlékek ugyanolyan fájdalmat okozhatnak neked, mint azok a dolgok, amikkel annak idején megbántottak. Emiatt újra és újra táplálod a szívedben levő haragot. Olyan is előfordulhat, hogy fel sem mered idézni múltbeli sérelmeidhez kapcsolódó szörnyű emlékeidet. Ha azonban Krisztusba veted bizalmad, erőt kapsz arra, hogy megbocsáthass. Jézus Krisztus megszabadíthat sebeidtől, szörnyű emlékeidtől az Ő igazsága és szeretete által.
Az, aki megbántott, talán borzasztó fájdalmat okozott neked, Isten mégis erőt tud adni neked arra, hogy szeresd, imádkozz érte és önmagadban jót kívánj neki.
Meg kell értened, hogy nem az a teher, ha szereted ellenségeidet, hanem az a teher, ha gyűlölöd őket. Ha szeretni kezded ellenségeidet, voltaképp felszabadulsz. Az ellenséged már nem lesz többé gondolataid középpontjában, nem kell többé szenvedned a fájdalmas emlékek folyamatos felidézése miatt, így pedig megszakad a gyűlölet ördögi köre is életedben.
Szeretni az ellenségedet, voltaképp Isten különleges ajándéka, melynek segítségével átérezheted valamelyest, hogy Isten milyen módon szeret téged.
Amikor szereted ellenségedet, rádöbbensz, hogy Isten is szeretett téged már akkor, amikor ellensége voltál és az Ő egyszülött Fiát adta halálba érted. „Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által.” ( Róma 5:10)

IMA: Istenem, köszönöm jóságod, szereteted, kegyelmed. Tisztítsd meg szívemet minden haragtól, nehezteléstől, gyűlölettől és tölts be engem a Te csodálatos szereteteddel, hogy szerethessem ellenségeimet és minden embertársamat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. április 22., csütörtök

Krisztus átformáló ereje

Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Lukács evangéliuma 19. fejezet 8. vers



Zákeus meggazdagodott, mert jól tudta, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a legális jövedelmén kívül további jövedelemre is szert tegyen.
Amikor Krisztus Zákeus házánál szállt meg, ez az agyafúrt gazdag ember, aki nagyon jól tudta kihasználni a „kiskapukat”, teljesen megváltozott.
Akiket megkárosított, azokat kártalanítani akarta, ahelyett, hogy másokat kifosztva saját magát gazdagítsa, inkább arra koncentrált, hogy másokat gazdagítson még akkor is, ha ő szegényebb lett ez által. Zákeus már nem elvett másoktól tisztességtelen módon, hanem inkább ajándékozott másoknak.
Krisztus ma is képes hétpróbás gazembereket megváltoztatni. Az, aki valamikor kábítószer kereskedésből tartotta fenn fényűző életét, miután Jézus Krisztussal találkozott, arra szentelte életét, hogy drogfüggőknek segítsen megszabadulni függőségüktől. Mások bűneik miatt börtönbe kerültek, de ott megismerték Jézus Krisztust és szolgálni kezdtek a többi rab felé az evangéliummal.
Mások önzőek és zsugoriak voltak, csak akkor adtak, ha azt az érdekük úgy kívánta, mindig azt figyelték mit, hogyan vehetnek el másoktól, találkoztak Jézussal és megtanulták, hogy „jobb adni, mint kapni. ( Apostolok Cselekedetei 20. fejezet 35. vers)
Nagy ajándék, ha el tudja rendezni valaki elrontott múltját és Istentől bocsánatot nyer. Még nagyobb dolog, ha Krisztus olyan jövőt ajándékoz valakinek, hogy többé ne ártson, hanem segítsen embertársainak. Ahol csak lehetséges, segítenünk, vigasztalnunk kell azokat, akiket megbántottak, becsaptak. Ha ezt tesszük, mi is eszközök lehetünk Isten kezében és segíthetünk másoknak.
Isten mindannyiunknak adott különböző javakat, képességeket. Lehetőségeket is biztosít, hogy ezeket mások javára, megsegítésére használjuk. Ez után mi is élvezhetjük annak örömét, hogy Isten segítsége által, már nem ártunk a körülöttünk levőknek, hanem Istent dicsőítő jó cselekedetekkel segítjük őket.


IMA: Istenem, mutasd meg nekem kiket bántottam vagy károsítottam meg és azt is, hogy miként tehetem jóvá ezeket a dolgokat. Köszönöm, hogy Jézus Krisztus által megbocsátottad bűneimet és Szentlelked által segítesz nekem mások javára és a Te dicsőségedre élni. Krisztus nevében, Ámen.

 



2021. április 21., szerda

Kétségbeesésből mennyei öröm

Azután házába vitte őket, asztalt terített nekik, és örvendezett, hogy egész háza népével együtt hisz az Istenben. Apostolok Cselekedetei 16. fejezet 34. vers



A Filippiben levő börtön őre álomba szenderült, miközben néhány fogoly gyönyörű énekekkel dicsérte Istent. Mire észhez tért, földrengés rázta meg a helyet és a börtön ajtaja kinyílt. Kétségbeesetten úgy gondolta, hogy kudarcot vallott. Félt amiatt, hogy kudarca miatt felettesei meg fogják kínozni vagy az életétől is megfosztják, ezért az öngyilkosságot látta egyetlen kiútnak.
Hamarosan rájött, hogy mégsem olyan rossz a helyzete, mint ahogyan elsőre gondolta. Feltételezte, hogy a foglyok megszöktek a nyitott ajtón keresztül, de minden fogoly ott maradt. Ebben a nehéz pillanatban, a börtönőr rádöbbent, hogy a két fogoly rendelkezik valamivel, amivel ő maga nem rendelkezik. „ Mit tegyek, hogy én is üdvözüljek?”-kérdezte a börtönőr.
Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz te is és a családod is-szólt az apostolok válasza. Sok ember akkor találkozik Krisztussal, amikor már ereje végéhez ért és az öngyilkosságon gondolkodik.
Sok esetben ezek az emberek túlreagálnak egy helyzetet, amely nem is olyan súlyos, mint amilyennek gondolják. Abban a pillanatban viszont minden reménytelennek tűnik az illető számára. Mégis időben érkezik a segítség, és valami megakadályozza, hogy ezek az emberek végzetes hibát kövessenek el és elpusztítsák önmagukat.
Ezután történik a csoda. Emberek rádöbbennek, hogy valami nagyon fontos hiányzik életükből, elkezdenek kérdéseket feltenni, nyitottá válni Isten dolgai iránt és a börtönőrhöz hasonlóan egyre szilárdabb lesz a Krisztusban vetett hitük. Örömöt és békességet nyernek, mert teljesen Krisztusba vetették hitüket. Ezt a folyamat a kétségbeesésből a mennyei örömbe vezet.

IMA: Istenem, olyan sok embert megmentettél már, akit a kétségbeesés majdnem végzetes módon szorongatott. A Te világosságod és örömöd add az én szívembe a kétségbeesés és sötét gondolatok helyett. Krisztus nevében, Ámen.


2021. április 20., kedd

Kőszív helyett hússzív

Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Ezékiel 36. fejezet 26. vers




Sok ember mentegeti magát a következő mondatokkal: „így születtem. Egyszerűen ilyen vagyok. Isten ilyennek teremtett ezért ne várd, hogy a rossz tulajdonságaimról lemondjak.”
Az ilyen beállítottságú ember, ha makacs vagy forrófejű, egyszerűen azzal mentegetik magukat, hogy ezeket a vonásokat szüleiktől örökölték, ezért semmit sem tehetnek ellene.
Ha homoszexuális vágyak törnek fel benned, állíthatod azt, hogy a genetikád a hibás és éppen ez jogosít fel arra, hogy kövesd e vágyaidat, ösztöneidet.
Az efféle gondolkodás figyelmen kívül hagyja a Biblia tanítását. A Biblia szerint, Isten az Ő hasonlatosságára teremtette az embert, de csodálatos képességeink mellett, bukott, bűnös természetünk van. Ez a bűnös természet a kezdetektől alakítja személyiségünket, életünket.
Kőszívvel születtünk e világra, ez pedig azt jelenti, hogy mindig azt erőltetjük, amit mi akarunk, és nem arra figyelünk, amit Isten akar.
Nem tudom megváltoztatni éppen emiatt a viselkedésemet, de Isten meg tud változtatni engem. Isten, A Szentlelke által új szívet akar adni neked is. Te is bűnösnek születtél, de a lelked újjászülethet Isten ereje által. Új életed lehet Krisztusban. Már nem kell ki fogásokat keresnem, hiszen élhetek úgy, mint ahogyan Isten újjászületett gyermekeihez illik.

IMA: Istenem, nem születtem ártatlanul, hiszen a bűn öröksége már kőkeménnyé tette szívemet. Segíts nekem, hogy ne keressek többé kifogásokat, hanem kőszívemet hagyjam a kereszted tövében, és örüljek az új szívnek, amit nekem adtál. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2021. április 19., hétfő

Az Isten dicsősége

A körülötte levő fényözön olyannak látszott, mint a szivárvány, amely a felhőkön szokott lenni esős napon. Ilyen volt az ÚR dicsőségének a látványa. Amikor megláttam, arcra borultam, és hallottam, hogy valaki megszólal. Ezékiel könyve 1. fejezet 28. vers



Ezékiel nem az Urat látta vagy az Úr teljes dicsőségét, hanem rövid ideig bepillanthatott Isten ragyogó dicsőségébe és ez elég volt ahhoz, hogy átformálja egész életét.
Az Isten csodálatos. Ő az áldott Isten, aki uralkodik minden egyes uralkodó felett, királyok-Királya és uraknak-Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé a tisztelet és az örökkévaló hatalom. Ámen.(1 Timóteus 6:16)
Isten megosztotta az Ő dicsőségének töredékét prófétáival, de végső kinyilatkoztatása számunkra az Ő Fiában, Jézus Krisztusban jelent meg számunkra.
„ Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. (János 1:14)
Amikor bizalmunkat teljesen Jézus Krisztusba helyezzük és Isten Szentlelke lakozást vesz életünkben, kicsinyes terveink háttérbe szorulnak, hogy Isten dicsősége megnyilvánulhasson életünkben és életünkön keresztül.
Isten maga mondja: „Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán. (2 Korintus 4:6)
Amint Isten dicsősége betölti szívünket, egész lényünkkel az Ő fenségét fogjuk imádni. Milyen csodálatos kiváltság ez.

IMA: Mennyei Atyánk, szenteltessék meg a Te neved. Az örökkévaló, hallhatatlan, fizikai szemeink számára láthatatlan, egyedül Istené és Királyé legyen minden dicsőség örökkön-örökké, Ámen.


2021. április 18., vasárnap

Ideje megtisztulnod

Aki takargatja vétkeit, annak nem lesz jó vége, aki pedig megvallja és elhagyja, az irgalmat nyer. Példabeszédek könyve 28. fejezet 13. vers



Ismersz olyan gyermeket, aki szívesen mondja testvérének, ami után megbántotta, hogy: „Sajnálom”? Személyes tapasztalatom az, hogy sokszor a szülőknek tanítása, noszogatása nélkül ez nem gyakran történik meg. A fontosabb kérdés az, hogy te magad mikor mondtad ki szívből valakinek, hogy: „Sajnálom! Hibáztam! Vétkeztem ellened! Bocsánatot kérek!”
A vétkeinket beismerni és azokért bocsánatot kérni, mi is csak akkor tudjuk, ha Isten munkálkodik Szentlelke által életünkben. Sokszor talán jól tudod, hogy valamit rosszul tettél, de tévesen azt gondolod, hogy rombolná a tekintélyed, ha ezt el is ismernéd és bocsánatot kérnél. Ennek éppen az ellenkezője az igaz. Amikor hibázunk, általában azt mások is észreveszik, ha pedig nem vállaljuk hibáinkért a felelősséget, azzal még jobban romboljuk a tekintélyünket.
Rejtegetni vétkeinket nagyon nagy hiba, hiszen ezáltal megfosztjuk magunkat a lehetőségtől, hogy megfelelő módon rendezzük azokat. Embertársainkkal való kapcsolataink nem fognak elmélyülni, ha nem vagyunk hajlandóak beismerni vétkeinket. Sekélyes lesz a kapcsolatunk gyermekeinkkel, házastársunkkal, rokonainkkal, gyülekezeti testvéreinkkel és munkatársainkkal is.
Ennél sokkal súlyosabb következmény, hogy hitünk sem fog soha meggyökerezni igazán, ha nem vagyunk hajlandóak megvallani Isten előtt vétkeinket és elhagyni azokat.
Minél tovább rejtegeted, szépítgeted, mentegeted bűneidet, annál nyomorultabb leszel. ( Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, erőm ellankadt, mint a nyári hőségben. 32. Zsoltár 3-4. vers)
Talán önmagadtól sosem ismernéd be bűneidet, de Isten természetfeletti ereje képessé tehet rá.
Olyan sok ember imádkozik lelki megújulásért és nem veszi észre, hogy a lelki megújulás első lépése a vétkeink őszinte megvallása. Amikor Isten világossága behatol szívedbe, akkor állsz készen arra, hogy Isten megtisztítson. Abbahagyjunk önmagunk ámítását, mert Isten fényében meglátjuk kik is vagyunk valójában. Többé nem hazudunk Istennek sem, önmagunknak sem és másoknak sem.
„ Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” ( Jakab 5:16)
Kérd ma Istent, hogy hozza fel benned mindazokat a bűnöket, amelyeket sosem vallottál, meg és amelyekért sosem kértél bocsánatot. Írj ezekről egy listát. Ezután valld meg őket Istennek és beszélj azokkal az emberekkel is, akiket megbántottál általuk. Légy őszinte és meg fogod tapasztalni Isten irgalmát és megbocsátó kegyelmét. Ha valaki azok közül, akiket megbántottál nem bocsátana meg neked, ne csüggedj el. Isten megbocsát, ezáltal pedig szabaddá lettél.
Ha ezt megtetted, készen állsz arra, hogy embertársaiddal igazi közösségbe kerülj. ( Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. 1 János 1:7)


IMA: Istenünk, szeretnénk levetkőzni képmutatásunkat, felületességünket Veled és embertársainkkal szemben, hogy megbocsáthasd vétkeinket és igazi közösségünk lehessen Veled és embertársainkkal is. Krisztus nevében munkáld ezt bennünk, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...