2022. május 21., szombat

Hamis evangélium

Csodálkozom, hogy attól, aki Krisztus kegyelme által elhívott titeket, ilyen hamar más evangéliumhoz pártoltok; pedig nincsen más. De egyesek megzavartak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangéliumát.
Galátziabeliekhez írt levél 1. fejezet 6-7. vers



Napjainkban sok-sok önmagát kereszténynek valló egyházfelekezet, szekta működik. Ezek kiragadják a Bibliának egy részét, részletét és azt tanítják. Vannak önmagukat kereszténynek valló egyházak, amelyek hirdetik, hogy nem létezik Mennyország és nem létezik pokol sem. A gonoszok megsemmisülnek, a megigazultak pedig majd élvezik azt a gazdagságot a megújult bolygónkon, amit az aljas és tisztességtelen gazdagok összeharácsolnak.

Van egyház, amely ugyan hirdeti Krisztust, de azt mondja, hogy nincs feltámadás. Krisztusban jó és szép reménykedni, de a síron túl nem vár minket semmi.

Nem kell tisztában lenned mindegyik tévtanítással, részleges evangéliummal, helyette inkább gyökerezz meg az Isten szavának igazságában.

Ez fog segíteni téged, hogy felismerd a hazugságot, a hamis evangéliumokat. Egyetlen út vezet az Atyához, és az Jézus Krisztus.
Bármennyire jól hangzik is, ne dőlj be a hamis evangéliumnak.


IMA: Istenem, segíts engem a Te igazságodban megmaradni. Segíts felismerni a hamis evangéliumokat és nem beleesni azok csapdájába. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 20., péntek

A „pohár belseje”

"Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül pedig tele van rablásvággyal és féktelenséggel. Vak farizeus, tisztítsd meg először a pohár és a tál belsejét, hogy azután a külseje is tiszta legyen!"
Máté evangéliuma 23. fejezet 25-26. fejezet



Egy történet szerint, az egyik pápa ellátogatott egy gyönyörű kolostorba. A kertben végig sétálva, a kísérője megállt egy női alakot mintázó szobornál és beszélt arról, hogy egy Mária nevű 18 éves növendék tiszteletére emelték a szobrot, aki nagyon sok csodát tett a maga idejében, a kolostorban és környéként.
A pápa mosolygott és azt válaszolta: „Gyönyörű történet! Kár, hogy egy szó sem igaz belőle!”.
Jeremiás könyvének 17. fejezetében olvashatsz a szív romlott, csalárd állapotáról. Hogyan kerülhet olyan állapotba a szíved, hogy a külső ugyan gyönyörűnek tűnik, de a belső telve van féktelenséggel és egyéb tisztátalansággal?
Igaz, hogy minden ember bűnben született, de egy egészen fiatal gyermek elméjében, szívében még nincsenek jelen ilyen mértékben a gonosz dolgok.
A szíved állapotának köze van a környezethez, amelyben mozogsz, a dolgokhoz, amiket az elmédbe engedsz, azáltal amit látsz, hallasz.
Ezek mind hatással vannak rád. Ha egészségtelen dolgokkal táplálod magad, azokkal fog megtelni szíved, elméd.
Mivel akarod táplálni lelked, elméd? „Egészséges táplálékkal” vagy rossz minőségű dolgokkal? Könnyebb hozzájutni a szeméthez hasonlítható lelki táplálékhoz, mert sok helyen találkozhatsz hasonlóval. Ezek étvágygerjesztőnek tűnnek, de nem táplálják lelkedet egyáltalán.
Kezdj el táplálkozni az Istennek éltető, egészséges szavaival és máris könnyebb lesz ellenállni a szemétnek.
Ha mindennap jóllaknál Biblia olvasása, imádság által, nem vágynál a szemétre.
Az is fontos, hogy egészséges dolgokon gondolkodj:
„ Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” ( Filippi 4:8)
NE csak olvasd Isten szavát, de gondolkozz is azon. Ez olyan, mint az emésztés folyamata a fizikai életben. Csak így fog lelked értékes erőhöz, tápanyagokhoz jutni.


IMA: Istenem, segíts az Élet Kenyerével táplálni lelkemet, segíts tiszta dolgokon elmélkednem, hogy dicsőségedre élhessek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 19., csütörtök

Lelki vakság

Odahívták tehát másodszor is a nemrég még vak embert, és ezt mondták neki: "Dicsőítsd az Istent: mi tudjuk, hogy ez az ember bűnös." Erre ő így válaszolt: "Hogy bűnös-e, nem tudom. Egyet tudok: bár vak voltam, most látok." János evangéliuma 9. fejezet 24-25. vers



A János evangéliumának 9. fejezetében kétféle vakságról olvashatsz. 

Az első: a fizikai vakság. Egy emberről van szó, aki születése óta vakságban szenvedett, de Jézus Krisztus meggyógyította ebből a vakságból. Ez az ember, akinek betegsége miatt csak a koldulás miatt, teljes gyógyulást nyert.

A második: a lelki vakság. A farizeusok annyira vakok voltak lelki értelemben, hogy nem tudták elhinni, az Isten szombaton is gyógyíthat. A törvény betűit böngészték, hogy valamilyen módon hiteltelenítsék a csodát és a csodatevőt.
Nem az Isten tisztelete, hanem az irigység volt a fő indítékuk. Volt már olyan életedben, hogy nem tudtál örülni Isten cselekedetének azért, mert nem tudtad elfogadni a cselekvésének módját?
Az igazság az, hogy Istent nem skatulyázhatod be és nem várhatod el Tőle, hogy mindig úgy munkálkodjon, ahogyan azt te elképzelted.
Isten útja, terve, gondolata, cselekedetei annyival magasabbak a mieinknél, mint amennyivel nagyobb a föld pora és az égbolt közötti különbség.
A szíriai Naámán, majdnem lemaradt a gyógyulásáról, mert elképzelte hogyan fogja Isten embere meggyógyítani és nem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt ő előzetesen elképzelte.
Ne állíts felesleges korlátokat önmagad elé és ne próbáld meg korlátozni Istent sem.
Miért kellett Krisztusnak sarat csinálnia? Miért nem szólt egy szót, hogy a beteg meggyógyuljon? Talán azért, mert szombat volt és Krisztus tudott a farizeusok lelki vakságáról is? Ezáltal akarta felszínre hozni azt?
Talán te vagy én sosem cselekedtünk volna így. Tanuljunk meg örülni a miatt, amit Isten visz véghez mások életében. Kérd Istent ma, hogy nyissa meg teljesen lelki szemeidet.


IMA: Istenem, hadd lássam tisztán lelki szemeimmel, hogy mennyi csodát viszel véghez. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 18., szerda

Hálaadás

Jézus ekkor így szólt: "Vajon nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc?
Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?" És ezt mondta az Úr: "Kelj fel, menj el, hited megtartott téged." Lukács evangéliuma 17. fejezet 17-19. versek



Jézus Krisztus 10 leprást gyógyított meg halálos betegségéből. Amikor Krisztus a környékükön járt, ezek addig kiáltottak, amíg Krisztus figyelembe nem vette őket és így el nem nyerték a gyógyulásukat. Megköszönni már csak a 10-ből 1 személy tért vissza.
Mielőtt még pálcát törnél a hálátlanok csoportja felett, gondolkozz el rajta, hogy volt-e olyan, amikor te is közéjük tartoztál?
Volt-e olyan, hogy Isten meghallgatta imádságodat, csodálatos módon betöltötte valamelyik szükségedet, de te elfelejtettél hálát adni? Elfelejtetted dicsőíteni Istent?
Hajlamos lehetsz természetesnek venni Isten jóságának megannyi jelét életedben, de arra a lelkületre van szükséged, amely jellemezte az egyetlen meggyógyultat, aki fontosnak tartotta a hálaadást.
Gondold át mi mindennel ajándékozott meg Isten, amikért még talán sosem adtál hálát. Csak nézz körül és lásd meg, hogy mennyire megáldott Isten. Isten bőven kiárasztotta már rád is áldásait. Törekedj hát arra, hogy minden egyes napon hálás, Istent dicsőítő életmódot folytass. Ha ezt fogod tenni, az fel fogja üdíteni lelkedet, Isten pedig rád fogja árasztani áldásait még bőkezűbben. Mert akinek van, annak adatik még.


IMA: Istenem, sokszor olyan könnyű azt látni, hogy mi hiányzik még életünkből, vagyonunkból, terveinkből, pedig csak azt kell meglátnom, hogy hálaadó szívre van szükségem. A hálaadó életmódban szeretnék növekedni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 17., kedd

A minden, az minden!

"Minden gondotokat őreá vessétek" 1 Péter 5. fejezet 7. vers " Minden lehetséges a hívőnek" Márk evangéliuma 9. fejezet 23. vers "Mindenre van erőm a Krisztusban" Filippi 3. fejezet 20. vers "Mindenért hálát adjatok" Efézusi levél 5. fejezet 2. vers



Minden gondomat rád vethetem.
Nem csak az apró-cseprő gondokat,
a nagyobbakat is.
Nem csak a nagyokat, nehezeket,
a legkisebbeket is!
Mert a minden, az minden!

És minden lehetséges, ha hiszek.
Lehetetlen, megoldhatatlan,
Elérhetetlen nincsen!
Mert a minden, az minden!

És Tebenned mindenre van erőm.
Mindenre, sokra, kevésre,
szűkölködésre és bővölködésre...
Testvérek terhét vállamra vennem,
Teeléd vinnem!
Mert a minden, az minden!

S mindenért hálát adhatok.
Derűs napok, borús napok,
Örömök, szenvedések...
Mindet azért adod,
Hogy cél felé segítsen.
Mindenért hálaéneket mondhatok.
Mert a minden, az minden!

Túrmezei Erzsébet verse

IMA: Istenem, sokszor olyan nehéz mindent rád bízni, pedig végső soron csak így lehet minden könnyebb életemben. Segíts életem minden napján átadni Neked minden gondomat, terhemet, félelmemet, és hálámat. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 16., hétfő

Istennek vagy embereknek tetszeni?

Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek, tudván, hogy ti viszonzásul megkapjátok az Úrtól az örökséget; az Úr Krisztusnak szolgáljatok tehát. Aki pedig igazságtalanul cselekszik, azt kapja vissza, amit tett, mert nincsen személyválogatás.        Kolossébeliekhez írt levél 3. fejezet 23-25. fejezetek



A fenti szakasz szolgáknak vagy alkalmazottaknak szól, de mindannyiunkra vonatkoztatható akár fizikai akár szellemi munkát végzünk.
Bármit is teszel, ne azért tedd, hogy a körülötted levő emberek tapsikoljanak, elismerjenek, megdicsérjenek.
Úgy végezd, amit végzel, mint akit végső soron Isten lát és az Ő értékelése a legfontosabb.
Emlékszem középiskolás korom egyik nyári szünetére, amikor együtt dolgoztam egy férfival, aki jóval idősebb volt nálam. A főnökünk kiadta a munkát, de ő maga nem állt ott mellettünk egész nap. Bízott bennünk, hogy megfelelően végezzük a feladatunkat. Ez az idősebb férfi, engem, aki voltaképp még tizenéves voltam, így próbált tanítani:
„ Ne dolgozz ilyen gyorsan! Holnapra is kell, maradjon munka, ha szeretnél holnap is pénzt kapni.”
Csak annyit válaszoltam: „Nekem érdekem, hogy ez a munka gyorsan meglegyen.” A férfi elcsodálkozott és nem szólt többé semmit. Minden egyes napra volt munkám természetesen.
Nem mindig fog megdicsérni a munkaadód vagy a környezeted azért, mert jól végzed a munkádat. Nem biztos, hogy te kapod az előléptetést, a fizetésemelést. Ne feledd, hogy Te Isten előtt akarsz jó lélekkel állni és Tőle várod a jutalmat. Őnála pedig nincs személyválogatás. Mindenki azt kapja vissza, amit tett.
A munkaadókat is ugyanaz az Isten szemléli. Beszéltem olyan keresztény munkaadóval, aki nem értette, hogy miért a hazug, tisztességtelen, alulképzett munkaerőt sikerül beválasztania?
Kiderült, hogy ez a bizonyos munkaadó is szívesen élt tisztességtelen eszközökkel, hazugsággal, olyan is volt, hogy nem fizette meg tisztességesen az alkalmazottait. Nem csoda hogy, nem tudta megtartani a jó munkaerőt. Mindenki azt kapja vissza, amit tett, mert nincsen személyválogatás. Isten kegyelmet ad, de engedi, hogy elszenvedd tetteid következményeit azért, hogy bölcsebb legyél általa.


IMA: Istenem, segíts, hogy tanuljak hibáimból. Nem embereknek akarok megfelelni elsősorban, hanem Neked: Segíts, ebben kérlek, Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 15., vasárnap

Igazi böjt

Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az ÚR dicsősége lesz mögötted.
Ézsaiás könyve 58. fejezet 6-8. versek



Mit jelent az Istennek tetsző böjt? Nem egy üres vallásos gyakorlatot, nem is valami olyasmit, amivel nyomást akarunk gyakorolni Istenre, hogy elérjük, amit akarunk, hanem Istennek szentelt szívből indul ki és az a lényege, hogy még inkább Istenre irányítsd figyelmedet és még jobban megismerd Őt.
Azt is jelenti, hogy figyelsz másokra is. Mások testi, lelki és érzelmi szükségleteinek felismerését és kielégítését jelenti.
Nem színházi előadás, ahogyan gyakran az újszövetségi időkben gyakorolták az írástudók és a farizeusok.
Ők csak azért gyakorolták szokásként a böjtöt, hogy mások előtt felsőbbrendűek legyenek.
Ez nem megfelelő indíttatás. Alázatosnak kell lenned, tisztában kell lenned saját gyengeségeiddel és hiányosságaiddal.
Senkinek sem kell tudnia, hogy éppen böjtölsz. Ilyenkor ne feledkezz meg az imádságról sem.
A böjt és az imádság kéz a kézben járnak. Imádkozhatsz nemzetedért, családodért, barátaidért, azokért, akik még nem fogadták el az Isten kegyelmét, egyházad vezetőiért, gyülekezeted vezetőiért stb.
Ha helyesen gyakorlod az imádságot és a böjtöt, Isten hatalmas dolgokat vihet végbe életedben, környezetedben.
Közeledj hát őszinte szívvel Istenhez böjt és imádság által is.


IMA: Istenem, segíts neked tetszően élni és böjtölni. Krisztus nevében, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...