2021. január 2., szombat

Az Úr megy előtted!

Maga az ÚR megy előtted, ő lesz veled. Nem hagy el téged, és nem marad el tőled. Ne félj hát, és ne rettegj! Mózes 5. könyve 31. fejezet 8. vers



Nagy élmény volt számomra, amikor Szlovákiában elindultunk megmászni a RYSY 2503 méteres csúcsát. Nem volt tapasztalatom ilyen utakat tekintve, azt sem tudtam, hogy merre kell mennem, de volt egy tapasztalt vezetőnk, aki előre megmondta, hogy mire lesz szükségünk és végig mutatta az utat és tanácsaival segített minket. Ennek a tapasztalt vezetőnek köszönhetően lett ez a hegymászás életünk egyik legszebb élménye. Minden akadállyal és nehézséggel meg tudtunk küzdeni és célba érkeztünk. Mindezt azért, mert volt valaki, aki előttünk járt. Ez csak egy egyszerű példája annak, amire Isten hív minket így év elején. Mi nem látjuk, hogy mi következik életünkben, de Isten látja a jövőnket is. A fent említett vezetőnk tudta, hogy az út közepe fele hóviharba fogunk kerülni ezért szükség lesz sapkára, sálra és meleg ruházatra. Mi nem gondoltunk erre, mert a hegy lábánál még kellemes nyári hőmérséklet volt. Isten mindent tud 2021-el kapcsolatosan és Ő szeretne előtted menni és irányítani minden lépésünket. Jól tudja milyen nehézségekkel, akadályokkal kell majd szembe néznünk. Isten arra hív minket, hogy kövessük Őt és beszédének világosságával fog vezetni minket. ( 119. Zsoltár 105. vers) Ehhez bíznunk kell Benne, alázatos lelkülettel az Istenre néznünk folyamatosan, meghallani, amit mond és engedelmeskedni Neki.


IMA: Istenünk, segíts Rajtad tartanunk szemeinket, taníts minket engedelmesen követni Téged. Add nekünk kegyelmed, bölcsességed. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. január 1., péntek

Új év-új kegyelem!

Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 46. Zsoltár 2. vers



„ Boldog újévet!”-így szoktuk köszönteni szeretteinket az év első napján. Talán már mondtad is némelyeknek ma. Egy év kezdetén azonban sokkal többre van szükségünk egy szokásos köszöntésnél, jókívánságnál.
Tudnunk kell, hogy Isten, aki mindennél és mindenkinél nagyobb, uralkodik nemcsak a mi életünk, de a világtörténelem felett is. A 46. Zsoltárban arról olvashatunk, hogy az életünk bizonytalanságai között is megláthatjuk Istent, aki a Menny és föld Ura.
A zsoltáríró által Isten nem mond hamis ígéreteket. Nem ígéri, hogy minden úgy fog alakulni 2021-ben, ahogyan azt mi elképzeltük. Nem ígéri, hogy ez az év kizárólag békességet és felemelkedést fog hozni számunkra. Nem ígéri, hogy megszűnik a világon a keresztények üldöztetése vagy a szegénység.
A zsoltáríró megjegyzi, hogy a nemzetek zajonganak, az országok mozognak. Isten hadakat némít el, uralkodók jönnek és mennek, de bármi is történjen, Isten az egész világ fölött uralkodik.
Ő a mi oltalmunk és erősségünk a 2021-es évben is. Néhány napja ünnepeltük a Krisztus testet öltésének emlékünnepét, tehát Krisztus a garancia rá, hogy Isten mindig biztos segítség gyermekei számára a nyomorúság idején.


IMA: Istenünk, köszönjük Neked az újesztendőt és az ígéretet, hogy Te leszel a biztos segítségünk minden nyomorúságban. Krisztus nevében, Ámen.


2020. december 31., csütörtök

Megmaradsz Isten kegyelmében?

Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.                                                                  Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 8-9. vers




Hallottam egy emberről, aki valamikor gyülekezetbe járt, Istent kereste és szolgálta, majd megházasodott és otthagyta a gyülekezetet és hátat fordított Istennek is. Eljött az idő, amikor ennek a személynek az életében egyik tragédia, veszteség következett a másik után. Ami érdekes, hogy utólag mondta el, éppen ezek a tragédiák és veszteségek munkálták az ő és a családja Istenhez és a gyülekezetéhez való visszatérését. Ez az ember azt is elmondta, hogy érezte mindvégig Isten kegyelmének a szorongató szeretetét. Isten kegyelme nélkül neked és nekem sem lenne semmi esélyünk. Isten kegyelme nélkül semmik vagyunk, de Isten kegyelme által meg tudunk birkózni azon nehézségekkel, amelyek az utunkat szegélyezik. Ezt mondta Isten Pál apostolnak is. Pál apostol küszködött valamilyen testi szenvedéssel amit „tövisnek, a Sátán angyalának” nevezett. Ez gyötörte őt. Kérte Istent, hogy vegye el a testéből ezt a gyötrő problémát. Isten nemet mondott erre a kérésre, és az Ő kegyelmére hívta fel Pál apostol figyelmét. Isten a kegyelem szorításában tartotta meg Pál apostolt, hogy véghez tudja vinni azt a küldetést, amit Istentől kapott. Ez a mi bizonyosságunk az elkövetkezendő évre is. Teljesen mindegy, hogy mivel kell szembe néznünk, Isten az Ő kegyelme által erősen fog tartani minket, hogy el ne sodortassunk. Tudom, hogy szeretnénk mi is, ha Isten egy csapásra minden vágyunkra, kérésünkre igent mondana, de csak arra van most szükségünk, hogy Krisztus felé forduljunk és megragadjuk az Ő kegyelmét.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy megígérted sosem hagysz el minket. Köszönjük, hogy kegyelmed által képes vagy megtartani minket a jelenben és a jövőben is. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 30., szerda

Krisztus siker iskolája

A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg. Máté evangéliuma 25. fejezet 40. vers



Az év utolsó napjaiban nem rossz dolog visszanézni az elmúlt időre és számot vetni dolgainkról, de most arra hívlak téged, hogy nézz előre a 2021-es évbe. Ha Isten megadja neked, hogy belépj a 2021-es évbe, kérdezd meg magadtól: „Miben reménykedem leginkább az újévet illetően? Mi az, amire leginkább vágyom, amit leginkább szeretnék megvalósítani? Mihez fogok kezdeni az életemmel? Akarom-e, hogy Isten használja életem és eszközeként jó hatással legyek környezetemre? Sikeres lesz-e vajon a következő évem?”
Van, aki úgy kezdi a következő évet, hogy szeretné jó eredménnyel befejezni a tanulmányait, más szeretne előre lépni a munkáját illetően és az előléptetésért vagy egy jobb munkahelyért fog küzdeni. Van, aki mindennél jobban szeretne meggyógyulni testi vagy lelki betegségéből. Sokan reménykednek abban, hogy újat kezdhetnek 2021-ben. Mindannyian reménykedünk abban, hogy 2021 egy jó év lesz. Bármiben is reménykedünk, a kérdés az, hogy mit szeretnénk tenni azokért az emberekért, akik testvéreink a hitben, de lecsúsztak vagy tönkrementek. Szeretnénk-e Krisztus nyomdokaiban járni, aki felkereste a társadalom megvetettjeit, a segítségre, bátorításra szorulókat, hogy közösséget vállaljon velük és új kezdetet kínáljon nekik?
Komolyan vesszük Krisztus azon szavait, hogy amikor ilyen emberekkel teszünk jót, az olyan, mintha Vele tennénk jót, Vele vállalnánk közösséget?
Annyi formája van az efféle szolgálatnak. Némelyek ételt osztanak a rászorulóknak és közben megosztják velük az örömüzenetet Krisztusról, az élet kenyeréről. Más emberek a börtönmisszióban fognak helyt állni és hirdetni Krisztust. Lesznek, akik napi rendszerességgel fognak imádkozni a magányban és szükségben levőkért és fel fogják ajánlani saját forrásaikat, hogy segítsenek hasonló helyzetben levőkön.
Isten szemszögéből a sikernek semmi köze ahhoz, hogy mit tudsz elérni vagy megszerezni magadnak az életben. A siker az, amit Krisztus nevében teszel, Krisztus szeretetével másokért. Krisztus ezt tanítja.


IMA: Istenünk, töltsd meg szívünket szeretettel és együttérzéssel azok iránt, akikről a világ elfeledkezett. Nyisd meg a szemeinket, hogy meglássuk a környezetünkben levő emberek szükségeit 2021-ben is. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 29., kedd

Nikodémus voltam én is...

Erre Jézus azt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. János evangéliuma 3. fejezet 5. vers 



Egy éjszakán elindultam én is,
kerestem a régi lábnyomot.
Jeruzsálem utcáin bolyongtam,
mint Nikodémus ,míg
Jézussal nem találkozott.

Nyugtalan volt a szívem nekem is.
Látni akartam,hallani szavát,
hogy nekem beszéljen ,
nekem egyedül,és ne hallja
senki ,senki más.

-Titkot sejtetett az az éjszaka,
a fák lombjában szunnyadt a sötét,
lábam alatt gyorsan fogyott az út,
a földhöz olyan közel hajolt az ég.

-Elszánt voltam ,mint akkor az a másik,
nem történelem már, de élő varázs:
Hitetlen hittel ment hitet keresni,
a fülledt éjszaka ezer titkain át.

Mentem én is ,nem törődve mással,
léptem alatt porzott az Élet-út,
nem törődtem vele ,hogy milyen a jelen,
és azzal sem ,milyen volt a múlt.

A közelségét akartam érezni,
személyesen beszélni Vele:
Olyan óriásira nőtt bennem a vágy,
azt hittem a lelkem megszakad bele.

-És egyszer csak előttem állt Jézus.
Ruhája fehér ,mint a hólepel.
Szeme áttetsző ,végtelenbe látó,
sohasem láttam még ilyen közel!

-Nem értettem ,amiről beszélt.
Uram! - mondtam- nincsen a földön
olyan hatalom,
ami által újjászülethetnék,
hiába kívánnám, hiába akarom.

- Ő beszélt , beszélt tovább csendesen,
s minden szava, olyan mélyen talált:
régi énem omladozni kezdett,
s az a régi nagy-nagy akarás,
hogy én a Törvény által majd jobbá leszek...

- Ma elbuktam .De holnap talán ?
-Nem sikerült. Sosem sikerült...
-Azért kerestem azon az éjszakán!

- Mire hajnal lett ,bennem is derengett
szavai nyomán az új értelem:
Újjászületni nem a Törvény által:
Az Ő Lelke által lehet csak nekem.

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy lehajolsz hozzánk és ma is találkozhatunk Veled. Köszönjük az újjászületés csodáját, az örök élet reménységét. Krisztus nevében, Ámen. 

2020. december 28., hétfő

Te velem vagy...

"...nem félek a gonosztól, mert te velem vagy;" 23. Zsoltár 4. vers



Szeretném, ha teljes szívedből, hangosan mondanád:
" Nem félek a gonosztól. Isten velem van. Nemcsak, hogy velem van, hanem javamra fordít mindent.
Az Ő tökéletes szeretete elűz minden félelmet életemből.
Év végén nem félek attól, hogy mit hoz majd a következő év.
Keresem az Urat teljes szívemből, Ő meghallgat engem és minden félelmemtől megszabadít.
Ő bátorrá és magabiztossá tesz engem. Ő ad nyugalmat az én szívemnek.
Nem leszek olyan, mint a világ. Nem fogok úgy reagálni dolgokra, mint a világ.
A bizalmamat Istenben vetem, mert Ő képes meggyógyítani, megmenteni, megszabadítani és megvédeni engem.
Isten védelmével és békességével élem az életem.
Ma eldöntöm, hogy elfogadom Isten szeretetét és a Szentlélek vigasztalását.
Minden gondomat, aggodalmamat Istenre helyezem, mert Neki gondja van rám.
Neki gondja van a családomra. Törődik az életemmel és szüntelenül gondol rám.
Ma úgy döntök, hogy Isten beszédét elrejtem a szívemben, keresni fogom az útmutatását, bölcsességét az életemre nézve. Nem félek a gonosztól.
Isten velem van. Teljesen mindegy hogyan alakul a koronavírus világjárvány a következő évben, ha Isten veled van, akkor nincs okod a félelemre, aggodalomra. 


IMA: Istenem, magasztalunk Téged azért, mert megváltottad életünket Fiad, Krisztus által. Köszönjük, hogy minden gyermekedre kitüntetett figyelmet, gondoskodást fordítasz. Segíts teljesen átadnunk magunkat Neked, hogy mi is elmondhassuk: velünk vagy és nem félünk a gonosztól. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 27., vasárnap

Isten királyságának ajándékai

Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm; Római levél 14. fejezet 17. vers



Jézus Krisztus már nincs jászolban, már nincs a kereszten és már nincs a sírban. A Mennyekben van, minden dicsőség és hatalom az Övé. Az Atya felemelte Őt királyok-Királyává és uraknak-Urává.
Az Ő királyságának három csodálatos ajándéka van. A fenti igevers azt mondja, hogy ebben a királyságban nem az evés-ivás, nem az élvezetek halmozása és hajszolása a meghatározó. Olyan sok ember szeretne nagyon meggazdagodni azért, hogy minden földi jót megszerezhessen önmagának és szeretteinek. Az Isten Királyságában nem a külsőségek a fontosak, hanem a lelkünk mélyén történő dolgok: igazság, békesség és Szentlélekben való öröm.
Ilyenkor emlékezünk Krisztus testet öltésére, és eszünkbe jut az, hogy Krisztus törékeny csecsemővé vált és úgy feküdt a jászol szalmáján pólyába csavarva. Ő viszont ott is tökéletes, szent, győztes Király volt, aki azért jött, hogy alázatos szolgálatával, életének feláldozásával kiterjessze az Ő uralmát a világban azokra, akik befogadják Őt, és ezeknek ajándékozza a három csodálatos ajándékát: igazságot, békességet és Szentlélekben való örömöt.
Ha elfogadod Krisztus világosságát, rájössz, hogy nincs önmagadban igazságod Isten előtt, de annak is tudatában leszel, hogy Jézus Krisztus megigazít téged a Benne vetett hited által.
„ Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne.                     (2 Korintus 5:21). Krisztus által kibékülhetsz Istennel. Pont. Ne gondold azt, hogy az üdvösséged attól függ, hogy éppen hogyan viselkedsz, teljesítesz. Egyedül Jézus Krisztus szabadítása miatt van üdvösséged. Ezt vagy elhiszed és üdvbizonyosságot nyersz, vagy nem és folyamatosan gyötröd magad, mert te magad is érzed, hogy sosem lehetsz Krisztusban vetett hit nélkül elfogadható, méltó az üdvösségre. Isten nem azért elégedett veled, amit te tettél, hanem azért amit Krisztus tett érted, helyetted.
A mi életünk el van rejtve a Krisztusban. Amikor ránk néz az Atya, az Ő tökéletes Fiát látja és ezért fogad el minket. Az Atya előtt egyedül Krisztus igaz és mindazok, akik hit által Krisztusban vannak. Az a kérdés, hogy Krisztusban vagy-e? Csak ha igent válaszolsz erre a kérdésre, akkor érted meg, hogy milyen csodálatos békességet hozott Krisztus nekünk. Ez a Karácsony örömhíre.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Fiadban testet öltöttél, hogy megválts minket és kibékíts minket önmagaddal. Köszönjük a Te királyságod örökkévaló ajándékait. Szeretnénk megragadni azokat teljes szívünkkel hit által. Krisztus nevében, Ámen.


A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...