2022. október 8., szombat

Kamatoztasd adottságaidat

Hívatta tíz szolgáját, átadott nekik tíz minát, és azt mondta nekik: Kereskedjetek, amíg vissza nem jövök. Lukács evangéliuma 19. fejezet 13. vers





Jézus Krisztus mondott egy példázatot, hogy tudatosítsa az övéiben a tényt, hogy használniuk kell az Istentől kapott adottságaikat.
Egy király elutazott egy időre és pénzt adott a szolgáinak, hogy bölcsen használják, amíg ő távol van.
Ilyen szolga vagyok én és ilyen szolga vagy te is. Talán várod, talán nem várod Krisztus visszajövetelét, de Krisztus mindenképp meg fog érkezni.
Mit vár Ő tőlünk, amíg távol van?
Először is azt, hogy ne tétlenkedjünk, hanem az Ő országának építésére használjuk a Tőle kapott ajándékainkat. Isten azért áldott meg téged, hogy áldás lehess mások számára.
Másodszor, készüljünk fel arra a napra, amikor számot kell adnunk a kapott javak felhasználásának módjáról. Neked is, nekem is meg kell jelennünk az Isten ítélőszéke előtt és számot kell adnunk a kapott áldások felhasználásával kapcsolatosan. Nincs kivétel.
Harmadszor, ne engedd, hogy a félelem megbénítson és emiatt lustává vagy tétlenné válj.
Egyik szolgát gonosznak nevezte az ő Ura, mert túlságosan gyáva és lusta volt a kapott értékek kamatoztatására.
Jézus Krisztus, a királyok Királya elvárja, hogy az Ő országának építése érdekében, ajándékainkat használjuk, amíg Ő vissza nem tér. Dolgozzunk hát ma is az Isten dicsőségére.


IMA: Istenem, adj nekem bátorságot és találékonyságot a Tőled kapott ajándékaim kamatoztatására. Segíts, hogy a Szentlélek által hű szolgád lehessek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. október 7., péntek

Az elveszett reménysége

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."                                          Lukács evangéliuma 19. fejezet 10. vers



Zákeus vámszedő volt, aki tisztességtelen eszközökkel, a saját népét kihasználva tett szert gazdagságra.
Egyrészt beszedte a rómaiaknak járó adót, másrészt annyit kért még pluszban amennyit csak akart. Biztos vagyok benne, hogy a lelkiismerete megnyugtatása végett elhitette önmagával, hogy a fáradozásaiért igazán „megérdemli” az ellopott javakat.
Túl alacsonynak bizonyult még a pénzkötegeire állva is, hogy megláthassa Jézus Krisztust és saját erejéből találkozhasson Vele.
Krisztus jól látta kicsoda Zákeus és azt is, hogy kivé fog válni az Isten kegyelme által.
Biztos vagyok benne, hogy látta Zákeus szívében levő harcot és boldogtalanságot éppen ezért ajánlkozott az ég és föld Ura, hogy Zakeusnál fog megszállni. A vámszedőket inkább azért vetették meg, mert kapzsik és megvesztegethetők voltak és csak másodsorban azért, mert a rómaiaknak dolgoztak.
Senki nem akart közösséget vállalni egy vámszedővel, Krisztus azonban nagy megtiszteltetésben részesítette azzal, hogy nála akart megszállni.
Biztosan voltak, akik nem értették, hogy miért egy ilyen embernél száll meg a Mester? Némelyek talán csak gondolatban mások pedig lehetséges, hogy hangot is adtak véleményüknek: „Madarat tolláról, embert barátjáról.”
Az igazság az, hogy egyikünk sem érdemli meg, hogy Isten akár egy másodperc figyelmet szenteljen ránk. Bölcs ember vagy, ha belátod, hogy nem érdemelsz semmi jót Istentől, mindent az Ő ingyen kegyelme által kapsz.
Zákeus pedig új családra talált azon a napon. Isten örököseként pedig új kincsekre tett szert. Így már nem ragaszkodott földi vagyonához és önként visszaadta a négyszeresét annak, amit jogtalanul lopott el másokat megkárosítva és a megmaradt vagyonának felét is szétosztotta. Úgy tette ezt, hogy Krisztus nem kérte rá. Az Isten kegyelme átformálta az életét. Krisztus megkeresi az elveszetteket azért, hogy igazi szabadságot ajándékozzon nekik. Az Isten kegyelme által lehetséges, hogy emelt fővel állhass Isten és emberek előtt, mint akit Isten megtisztított bűneitől és a romlott lelkiismerettől.
Légy te is eszköz abban, hogy az elveszettek hazataláljanak Istenhez. Ne cinkostársa légy az elveszetteknek, ne falazz nekik, hanem engedd, hogy Krisztus általad mutassa meg nekik az Ő kegyelmének erejét.


IMA: Olyan jó tudni Istenünk, hogy féltő és mentő szeretettel keresed ma is az elveszetteket. Olyan jó, hogy hozzánk is lehajolsz, ha készek vagyunk elismerni elveszett állapotunkat és elfogadni a Te kegyelmedet, amely megszabadít és megváltoztat minket a Szentlélek által. Ámen.


2022. október 6., csütörtök

A megtestesült alázat

… tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Máté evangéliuma 11. fejezet 29. vers



A szelídség és az alázat maga Krisztus. Tőle tanulhatjuk, meg igazán hogyan válhatunk mi is szelídekké és alázatos szívűekké ez a két alapvető tulajdonság pedig Krisztus által megnyugvást ad lelkünknek.
Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentett gyávaságot. Mindig az volt a fontos számára, hogy betöltse a mennyei Atyjától kapott küldetését és éppen ezért nem félt az emberektől. Nem hízelgett senkinek, nem fogadott el hízelgést, nem kötött érdekbarátságokat és nem keresett érdekbarátokat.
Gazdagok, szegények, zsidók és pogányok, hatalmasok és koldusok előtt ugyanazt az igazságot képviselte. Ez az igazi szelídség és alázat.
Másodszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentette azt, hogy az érzelmei uralkodtak rajta. Ezek a tulajdonságok amennyiben valódiak, a Szentlélek gyümölcsei. Krisztuson nem az érzelmei uralkodtak és nem az érzelmei határozták meg, hogy éppen milyen „passzban” van.
Amikor Isten Szentlelke úgy vezette, ostort font és szent haraggal kiűzte a rabló, nyerészkedő embereket a templomból. Ó de csodás lenne, ha a mi érzelmeink fölött is a Szentlélek uralkodna.
Harmadszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve tükröződött cselekedeteiben is. Nem filozófus volt, aki nagy bölcsességeket tanított a szelídséggel, alázattal kapcsolatosan, hanem a Menny és Föld Uraként kötényt kötött maga elé és megmosta a tanítványainak piszkos lábát. A világnak nem teológusokra van szüksége, akik csak eszmefuttatást vezetnek a krisztusi lelkületről, hanem olyan emberekre van szüksége, akik őszinte szívből vállalják a szolgálatot akkor is, amikor kibújhatnának az alól vagy megbízhatnának vele mást. Ismerjük hát meg egyre jobban Krisztust, gyönyörködjünk Benne és a szelídség és alázatos szív egyre jobban ki fog formálódni bennünk, közben pedig Isten minden értelmet meghaladó békessége által megnyugvást találunk lelkünknek is.

IMA: Istenünk, vágyunk az igazi szelídsége és alázatos szívre, ezt pedig csak Krisztusban találhatjuk meg. Könyörülj rajtunk szegény, vakokon, hogy megtaláljuk Őt és elmélyüljünk az Ő csodálatában. Krisztus nevében, Ámen.

2022. október 5., szerda

Isten benned munkálkodó ereje

Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint:
azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.
Efézusiakhoz írt 3. rész 20-21. vers



Ösztönösen ott van bennünk, emberekben a vágy, hogy embereknek feleljünk meg, keressük a tetszését.
Hogyan lehetne ezt az ösztönös vágyat átprogramozni bennünk olyan módon, hogy az embereknek való tetszés helyett, az Istennek való tetszés legyen a vágyunk?
Ez nem fog menni saját erőből, nem fog menni csupán más emberek segítsége által, nem fog menni csak képzések segítségével sem.
A bukott és az Isten dolgai szempontjából teljesen erőtlen természetünket valakinek, valahogyan ki kell cserélni.
A személyiségfejlődés egyedül, sosem fog téged megváltoztatni, maximum kicsit kikozmetikázod a romlott és erőtlen természeted.
Csak a Szentlélek tudja átformálni az evangélium ereje által a romlott természeted.
A Szentlélek ezen ajándékát hit által tudod megragadni.
Amint ez a csoda megtörténik életedben, a régi természetedtől a az új természeted veszi át az életed feletti uralmat.
Ennek következményeként a régi indíttatásaid semmivé lesznek és helyettük újak jelennek meg életünkben.
Nem szabad összetévesztened azt, hogy mi a feladatod és mi az ami az Isten munkája. 
A te dolgod az, hogy ott legyél, ahol Isten akar látni és akkor a Szentlélek tüzének éltető ereje át fogja hatni az életedet.
Te viszont nem tudod megszentelni önmagad, egyedül Isten tud megszentelni téged.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy amit én nem tudok elvégezni, Te azt is el tudod végezni bennem. Segíts felismerni, hogy mi az amit tőlem vársz és mi az amit csak Te tehetsz meg életemben. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. október 4., kedd

Nézz Jézusra és ne a viharra!

És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt.         Máté evangéliuma 8. fejezet 24. vers



Az elmúlt évben sokféle nehézséggel nézett szembe az emberiség. Először is egy vírussal, amit kezdetben nem akartak komolyan venni a világ vezetői, majd kénytelenek voltak felkészületlenül szembenézni az általa okozott világjárvánnyal. Ezután megkezdődött a fertőtlenítőszerekért, egészségügyi eszközökért folytatott nemzetközi harc. A tömeges megbetegedések szakaszába lépve, már az életekért és az egészségügyi ellátórendszer „életben tartásáért” ment a küzdelem. Eközben politikusok, szakemberek és hatóságok képviselői adtak folyamatosan önmaguknak ellentmondó nyilatkozatokat.
Bezártság, munkahelyek elvesztése, cégek csődje, a világgazdaság megbénulása és soha nem látott áremelkedés következett. Idén ezek a problémák tovább gyűrűztek és még egy háború, ritkán látott aszály is nehezítették, nehezítik a világ mindennapjait. Ehhez adódott az energiaválság is. 
A viharok nem kímélik az emberiséget. Gazdasági szakemberek már most azt jósolják, hogy nehéz lesz a világgazdaságnak kihevernie a világjárvány hatásait, a háború következményeit.
A viharok beszűkíthetik a látókörünket, de akár arra is ösztönözhetnek minket, hogy arra az egy dologra összpontosítsunk, ami a legfontosabb számunkra.
A tanítványok a vihar közepette kezdtek kétségbe esni és arról is elfeledkeztek, hogy Krisztusra összpontosítsanak.
Nehéz helyzetben történt már veled is hasonló? Amikor életedben úgy tűnik, hogy csodásan ragyog a nap, igyekszel új lehetőségeket megragadni. Talán új házat vásárolnál, mert úgy gondolod, hogy biztos munkád és megélhetésed van. A viharok azonban hírtelen jönnek. Még a legtapasztaltabb embereket is próbára teszik. Észreveszed-e ilyenkor, hogy Krisztus akkor is a kezében tart mindent, amikor úgy tűnik neked, hogy alszik és semmiről sem tud, ami téged ér?
Amint leveszed a szemed Krisztusról, az élet viharai föléd kerekednek. Sokszor talán arra vágysz, hogy Isten azonnal szüntessen meg életedben minden vihart, de Ő azt figyeli, hogy a vihar közben bízol-e Benne? Figyelsz-e Rá? Rá mered bízni ma egész életed?



IMA: Istenem, amikor az élet viharai tombolnak körülöttem, segíts Jézus Krisztusra nézni, akinek minden hatalom adatott a földön és a Mennyben. Taníts meg engem Benne bízni minden körülményben. Ámen.

2022. október 3., hétfő

Óriások földje

Sőt láttunk ott óriásokat is, Anák óriás fiait. Olyannak láttuk magunkat, mint a sáskák, és ők is úgy néztek ránk.
Mózes negyedik könyve 13. fejezet 33. vers



12 ember indult el, hogy kikémleljék azt a földet, amit Isten az Ő népének ígért. 10 ember csak az óriásokat látta és úgy gondolták a hitetlenségük miatt, hogy lehetetlen lesz az Isten ígéretének valóra válnia. Józsué és Káleb látta az óriásokat, de hitszemeikkel látták az Istent, Aki előtt a népek olyanok, mint a porszemek.

Folyamatosan nagy óriásként emelkednek eléd a nehézségek. Találkozhatsz velük a családodban, gyülekezetedben, társadalmadban, munkahelyeden, szívedben és elmédben egyaránt.

Naponta dönthetsz, hogy Isten erejével te kerekedsz felül rajtuk vagy ők fognak felülkerekedni rajtad.

Légy a hit embere és az óriási nehézségeken túl lásd az Istent, Aki át tud vezetni téged azokon.

Ha Isten útján jársz, akkor meg kell barátkoznod az óriások gondolatával. Időről-időre keresztezni fogják utadat.

Ne várd azt, hogy Isten eltüntessen minden "óriást" az utadból. Inkább bízz Benne, hogy a segítségével felül tudsz kerekedni rajtuk.

Hogyan nyilvánulhatna meg Isten ereje, győzelme életedben, ha sosem lenne jelen életedben nehézség, küzdelem?

Bízz Jézus Krisztusban, mert Általa mindenre kaphatsz erőt.


IMA: Istenem, Te már látod, hogy ezen a héten milyen "óriásokkal" kell majd szembenéznem. Erősíts meg és adj győzelmet Jézus Krisztus nevében, Ámen.

2022. október 2., vasárnap

A gyümölcstermés ideje

De az így válaszolt neki: Uram, hagyd meg még ebben az évben, míg körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre, ha pedig nem, akkor vágd ki." Lukács evangéliuma 13. fejezet 8-9. versek



Van a környezetedben olyan ember, akiről legszívesebben lemondanál? Talán éppen a saját gyermeked az, aki úgy tűnik, nem akarja összeszedni magát és csak üres ígéreteket kapsz tőle?
Talán a főnököd tökélte el, hogy megkeseríti az életed és megtesz mindent, amit csak tud, hogy nehezítse a munkádat?
Esetleg van egy elviselhetetlen szomszédod, aki miatt sok keserűséget éltél meg, és ha rajtad múlna, szívesen messze költöznél tőle?
Talán úgy gondolod, hogy csak nyernél, ha ezek az emberek nem lennének a közeledben, de ne feledd el, hogy te is és ők is az Isten könyörületéből éltek.
Valamikor én is tudatosan lázadtam és arra vártam, hogy Isten mikor fog lesújtani életem fájára? Ő viszont mégis úgy döntött nagy irgalmában, hogy újjászül engem és könyörül rajtam.
Talán tényleg aljasok azok, akikről úgy gondolod, hogy megnehezítik életedet, de a sorsuk az Isten kezében van. Isten türelmes a gyümölcstelen életű emberekkel szemben. Ő az, Aki befektetett minden ember életébe és az Ő dolga kimondani az utolsó szót mindannyiunk élete felett.
Imádkozz hát különösen azokért, akiknek gyümölcstelen az élete, hogy Isten kegyelme által a megtérés gyümölcseit teremhessék, amíg még tart az Isten kegyelmi ideje.

IMA: Köszönöm Atyám, hogy kegyelmes vagy és vársz a bűnös ember megtérésére. Segíts az irántunk tanúsított szeretetedet megosztanunk másokkal is. Krisztus nevében, Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...