2020. január 4., szombat

Zárjuk szívünkbe!

Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.
119. Zsoltár 11. vers



Emlékszem gyermekkoromban nem állhattunk ki egy szavalatot elmondani, csak ha megtanultuk kívülről. Minden szombat esténk azzal telt, hogy a vasárnapra kijelölt, aranymondásnak nevezett Biblia verset megtanuljuk kívülről. Akkor természetesen sokszor nem szívesen ültem le tanulni, ma viszont már tudom, hogy abban az időben értékes alapokat raktam le önmagam számára Isten beszédéből.

Ma már túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretünk tanulni. Az Isten szava viszont ma is igaz. Amikor a gonosz bűnre csábít, az Isten Szentlelke eszünkbe tudja juttatni Isten szavát és ez által győzhetünk a kísértés felett. De mit juttasson eszünkbe, ha nem is tanultunk semmit? A mi döntésünk és feladatunk az, hogy tanulás által „szívünkbe, elménkbe” zárjuk Isten beszédét.

Talán máris azt mondogatod magadban, hogy nincs időd. Beszéltem egy emberrel, aki elmondta, hogy szívesen olvasná a Bibliát, de nincs rá ideje.

Kicsit tovább beszélgetve, kiderült, hogy átlagban 2-3 órát tölt Tv előtt. Ebből csak fél órát kellett volna „lecsípnie”, hogy naponta olvashasson.

Nem az idővel van a gondunk, hiszen időnk mindannyiunknak ugyanannyi van, az értékrendünkkel van a gond.
Olvassuk Isten beszédét, tanuljuk Isten beszédét, gondolkodjunk Isten beszédéről, hogy a Szentlélek által cselekedhessük Isten akaratát.

Ezáltal meg fogjuk tapasztalni, hogy az Istentől jövő öröm erőt fog adni nekünk.

A vágyunk, szenvedélyes szeretetünk Isten iránt növekedni fog. Ha ezt tesszük, egyre inkább arra fogunk vágyni, hogy Istennek kedveskedjünk.


IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy teljes szívünkből keressünk Téged és ne térjünk le az általad kijelölt útról. Krisztus nevében, Ámen.

2020. január 3., péntek

Mire vágysz igazán?

Boldogok, akiknek az útja tökéletes, akik az ÚR törvénye szerint élnek.
119. zsoltár 1. vers









Idén Karácsonyra, a lányunkat megleptük egy fából készült játék konyhával. Nagyon szereti eljátszani, hogy éppen ételeket készít. A nagy meglepetés számomra viszont akkor jött, amikor kinyitottam a dobozt és rengeteg kis rész, csavar, alkotóelem tárult elém. Azonnal azon gondolkodtam, hogy miként fogom én ezeket összerakni és mennyi időt vesz ez majd igénybe? Még jó hogy volt egy részletes utasítás mellékelve és akadt olyan személy is, aki értelmezni is tudta azt.

Az életünkkel kapcsolatosan is, jó, ha odafigyelünk az alkotó „utasításaira”. Már ha akarjuk, hogy az életünkben belátható időn belül minden a helyére kerüljön.

Kötelező figyelembe venni a Biblia, Isten szavának utasításait? Természetesen nem. Viszont nem hibáztassuk az Alkotónkat, ha a magánéletünkben, párkapcsolatunkban, házasságunkban, munkahelyünkön, gyermeknevelésünket illetően nem mennek a dolgok megfelelően.

Az életünk csak akkor lesz áldott és boldog, ha úgy éljük meg azt, ahogyan Isten tervezte.

Először is tehát értsük meg, hogy Isten a Bibliában kijelentette nekünk azt, hogy hogyan kell élnünk helyesen az életünket. Ez nem azt jelenti, hogy Isten útján járva, Istent tisztelve és Neki engedelmeskedve nem lesznek nehézségeink, de bármilyen körülményben is vagyunk, Isten áldása velünk lesz, és minden egyaránt a mi javunkra fog dolgozni életünkben. (Római levél 8. fejezet 28. vers)

Másodszor meg kell értenünk mit jelent a „minden útja tökéletes” kifejezés

Ez nem azt jelenti, hogy valaki már itt a földön mindenben tökéletesen jár az Isten előtt és sosem esik el.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik Krisztusban, mit Megváltóban hisznek, Krisztus igazsága által tökéletesnek, szentnek, hibátlannak vannak nyilvánítva az Atya előtt. Nem a saját tisztaságuk vagy erkölcsösségük miatt, hanem Krisztus szentsége és tisztasága miatt.

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. Máté evangéliuma 5. fejezet 6. vers

A megigazult életből, olyan cselekedetek teremnek, Isten kegyelmének ereje által, amelyek illőek ahhoz a szentséghez, amit Krisztusban nyertünk el.

Te mire „éhezel”, mire vágysz igazán ebben az évben?

Bárcsak arra vágynánk, hogy Istennek kedvesek legyünk és az Ő utasításai szerint éljünk.







IMA: Ó, Istenünk, vezess minket a Te utadon, hogy a mi életünk darabkái összeálljanak és a Te dicsőségedre legyünk. Ne engedd, hogy a saját fejünk után menjünk, mert tudjuk, hogy akkor minden szét fog esni körülöttünk és bennünk is. Szeretnénk teljes szívünkkel utánad éhezni, vágyakozni, hogy igazi megelégedésre találjunk. Krisztus nevében, Ámen.




















2020. január 2., csütörtök

Áldott újév!

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féld az Urat, és kerüld a rosszat! Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak. Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból. Az ÚR intését meg ne vesd, fiam, és dorgálását meg ne utáld! Mert akit szeret az ÚR, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel.
Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-12. vers



Hányszor hallhattuk az utóbbi napokban: " Boldog újévet! Áldott újévet!" De mit is jelent ez Isten szemszögéből?
Az áldott év először is Isten iránti bizalommal, Isten szavára való támaszkodással kezdődik. Az értelmünk hasznos lehet, ha a Szentlélek mozgatja gondolkodásunkat, de be is csaphatnak gondolataink.
A ma begyűjtött információk, amik egy bizonyos döntésre sarkallnak, néhány év múlva már egész más szemszögből láthatjuk ugyanazt a dolgot. Jó példa erre nézve a devizahitel csapda. Valamikor okos döntésnek tűnt a devizahitel, mára viszont mindenki eszébe véste, hogy a jövőt nem számíthatjuk ki előre. Éppen ezért, fontos, hogy az Isten örökkévaló bölcsességére bízzuk magunkat.
Ha mi gondolunk Istenre minden utunkon, Isten is gondolni fog ránk és egyengetni fogja ösvényeinket.
Az áldott év, másodszor alázatot jelent.
Ha az Isten igazgatja lépteinket és növekszünk, gyarapodunk, nehogy elhiggyük, hogy mi vagyunk a bölcsek. Ha látunk embereket, akik bölcstelenül élnek, nehogy elhiggyük, hogy mi okosabbak vagyunk náluk. Egyedül Istené a dicsőség. Ha a lelkünknek Isten jelenléte ad beteljesülést, még a testünkre is csodálatos hatással lesz.
Az áldott év, harmadszor Istennek a gyakorlati tiszteletét jelenti.
Amikor gyarapodunk, pozitív eredményeink vannak, fejezzük ki folyamatosan azt, hogy számunkra Isten a legfőbb áldás és nem azok a dolgok, amik ugyan áldások, de mivel nem örökkévaló áldások, kevésbé fontosak. Milyen hála okaink vannak a tavalyi évből? Ezek hány százaléka fizikai, mulandó eredetű és hány százaléka lelki, örökkévaló eredetű?
Isten jelenléte, szeretete, vezetése mind csodálatos és felbecsülhetetlen áldások.
Az áldott év, negyedszer Atyai fegyelmet is jelent.
Áldás, hogy Isten nem mond le az Ő gyermekeiről. Amikor letérünk a helyes útról, akkor fegyelmez minket, hogy a világgal együtt el ne vesszünk.
A fentiek fényében, akarunk áldottak lenni ebben az évben?


IMA: Istenünk, szeretnénk áldott életet, évet, napokat, de tudjuk, hogy Te vagy az áldás. Segíts minket, hogy Benned bízzunk, Rád hagyatkozzunk, szeretnénk alázatosak lenni, szeretnénk törekedni a Te akaratod cselekvésére, szeretnénk gyakorlati módon tisztelni Téged. Segíts minket ebben Szentlelked által. Krisztus nevében, Ámen.

2020. január 1., szerda

ÚJÉVI IMÁDSÁG!

Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.
90. Zsoltár 12. vers



Ó szelíd és alázatos Jézus Krisztus, hallgass meg.

Mások megbecsülésének a kívánásától szabadíts meg Jézus.
Mások szeretetének a vágyásától szabadíts meg Jézus.
Mások dicséretének a kívánásától szabadíts meg Jézus.
Az elsőbbségben részesítés kívánásától szabadíts meg Jézus.
A tanácsom kikérésének a vágyásától szabadíts meg Jézus.
Mások helyeslésének a kívánásától szabadíts meg Jézus.


Azon félelmemtől, hogy megaláznak, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy semmibe vesznek, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy megszidnak, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy bírálgatnak, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy megfeledkeznek rólam, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy nevetségessé tesznek, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy igazságtalanul bánnak velem, szabadíts meg Jézus.
Azon félelmemtől, hogy meggyanúsítanak, szabadíts meg Jézus.


Jézus add meg a kegyelmet vágyni arra, hogy másokat szeressenek jobban, mint engem.
Jézus add meg a kegyelmet vágyni arra, hogy másokat becsüljenek többre, mint engem.
Jézus add meg a kegyelmet vágyni arra, hogy a világ szemében mások növekedjenek, én pedig legyek kisebb.
Jézus add meg a kegyelmet vágyni arra, hogy mások legyenek kiválasztva, én pedig legyek félretéve.
Assisi Ferenc



2019. december 31., kedd

Nézz Jézusra!

De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve, hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy Isten fiaivá legyünk.
Galátziabelieknek írt levél 4. fejezet 4-5. vers



A mai napon egy újabb hónap végéhez, valamint egy újabb év végéhez érkeztünk. Eddigiekben olvashattunk arról, hogy milyen csodálatos módon szabadítja meg Isten ez embert bűneiből Jézus Krisztus által, hogyan kerülhetünk be annak az Istennek a családjába, aki teremtett, életet adott nekünk.
Jézus Krisztus nagy családjának tagjaiként fontos feladatunk van: nézzünk Jézus Krisztusra.
Jézus Krisztus, az Isten Fia, a Szentháromság második személye, aki „a hit szerzője és beteljesítője.”
Ő halt meg azért, hogy megszabadítson minket bűneinktől és helyreállítsa kapcsolatunkat az Atyával.
„Ő az egyedüli Megváltó. „ Nincsen senki másban üdvösség, sőt nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk…” Apostolok Cselekedetei 4. fejezet 12. vers
Ha úgy érzed az életed céltalan vagy értelmetlen, nézz fel Jézusra. Ő elszenvedte a keresztet azért, hogy megszabadítson téged bűneidtől és az örök élet részesévé tegyen.
Ha te már Jézus Krisztus követője vagy, ha Ő az életed Ura, akkor a következő évben és azután is nézz Jézus Krisztusra, mint példaképedre és járd végig azt az utat kitartással és örömmel, amit Isten kijelölt a számodra.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Szentlelked által azt munkálod, hogy megismerjünk Téged személyes megváltónkként és örömmel kövessünk Téged.
Szeretnénk a tekintetünket folyamatosan Krisztuson tartani. Segít minket ebben, Krisztus nevében, Ámen.



2019. december 30., hétfő

Isten nagy családja!

Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében,
János evangéliuma 1. fejezet 12. vers



Jóllehet legtöbb ember szereti a családját, azzal is tisztában vagyunk, hogy a családban is követnek el hibákat, megsérthetik egymást vagy nézetkülönbségek üthetik fel fejüket.
Amint a konfliktusok megjelennek, bölcsességre van szükségünk, hogy megoldjuk azokat.
Milyen csodálatos, ha számíthatunk Isten családjára és ebben a családban szeretetre és támogatásra találhatunk.
Krisztus már a szolgálata elején nagy tömegeket vonzott, gyógyította és tanította a népet.
Jézus Krisztus földi rokonságához is elérkeztek a hírek, és azt gondolták, hogy Krisztus „magán kívül van”, holott a Szentlélek vezette Őt mindenben, amit tett.
Mikor hírül adták Krisztusnak, hogy az édesanyja és testvérei kint várnak rá, érdekes kérdést fogalmazott meg: „Ki az én anyám? Kik az én testvéreim?”
Ezzel a kérdéssel nem gúnyolni akarta a rokonait, hanem felhasználta azt a pillanatot, hogy tanítsa hallgatóságát és tanítson minket is.
Rámutatott egy sokkal nagyobb és fontosabb családra: Isten családjára.
Ezután azt is a tudtunkra adja, hogyan lehet ehhez a családhoz csatlakozni: „ Aki cselekszi az én Atyám akaratát, az az én fivérem, nővérem és az én anyám.”
Jézus Krisztus ebbe a családba hív ma mindannyiunkat. Aki befogadja Őt, aki hisz Isten fiának nevében és befogadja Őt élete Urának, felhatalmazást nyer arra, hogy Isten gyermeke legyen.
Bízz ma teljes szívedből Krisztusban, mint Uradban és Megváltódban és te is ennek a csodálatos családnak tagja leszel.


IMA: Köszönjük Istenünk, hogy ma arra hívsz minket, hogy a Te örökkévaló családodnak részesei legyünk azáltal, hogy bízunk Jézus Krisztusban, mint Urunkban és Megváltónkban. Krisztus nevében, Ámen.

2019. december 29., vasárnap

Ma még nem késő hinni!

Mert én elsősorban azt adtam át nektek, amit én magam is kaptam; hogy tudniillik Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint.
Eltemették, és - ugyancsak az Írások szerint - feltámadt a harmadik napon,
és megjelent Kéfásnak, (Péter apostol) majd a tizenkettőnek.
Azután megjelent több, mint ötszáz testvérnek egyszerre, akik közül a legtöbben még mindig élnek, néhányan azonban elhunytak.
Azután megjelent Jakabnak, majd valamennyi apostolnak.
Korinthusiakhoz írt levél 13. fejezet 3-7 vers


A Biblia szerint, Jézus Krisztust szülte Mária először, de utána Mária és József további gyermekeket nemzett.
Arról is olvasunk, hogy a maga városában, ismeretségi körében, nem hittek Jézus Krisztusnak. „Mert a testvérei sem hittek benne.” János evangéliuma 7. fejezet 5. vers
Egy esetről említést tesz a Szentírás, amikor Krisztus földi rokonai azt hitték, hogy megbomlott az elméje.
„Amikor ezt meghallották hozzátartozói, elindultak, hogy elfogják, mivel azt mondták: magán kívül van.” Márk evangéliuma 3. fejezet 21. vers
Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan történt, de Krisztus megjelent feltámadása után Jakab nevű testvérének. Ez a testvére hitre jutott, sőt a jeruzsálemi keresztény gyülekezet vezetői közé tartozott.
„Amikor elhallgattak, megszólalt Jakab, és ezt mondta: "Atyámfiai, férfiak, hallgassatok meg!” (Apostolok Cselekedetei 15. fejezet 13. vers)
De az apostolok közül nem láttam mást, csak Jakabot, az Úr testvérét. (Galátziabeliekhez írt levél 1. fejezet 19. vers)
A Bibliában megtalálhatjuk Jakab levelét, amit azoknak a zsidó keresztényeknek írt, akiket a római birodalom keresztény üldöztetése szétszórt a pogány népek közé.
Te hiszel teljes szívedből abban, hogy Jézus Krisztus az, akinek a Bibliában kijelentette magát nekünk?
Kérd Isten Szentlelkét, hogy te is megláthasd az igazságot úgy, ahogyan Jakab meglátta azt.
Jézus Krisztus, Isten Fia, emberré lett, meghalt értünk a kereszten majd dicsőségesen feltámadt. Ő szabadít meg minket bűneinkből, Ő győzött a halál felett és egyedül Ő lehet életünk Ura. Most még nem késő! Higgy Krisztusban teljes szívedből, hogy hatalma kiteljesedhessen életedben.


IMA: Drága Istenünk, vannak ma is emberek, akik úgy döntöttek, hogy nem helyezik hitüket és bizalmukat Krisztusba. Mutasd meg nekünk a Bibliából, hogy ki is vagy valójában, hadd ismerjünk meg Téged úgy, mint a feltámadott Urat és Megváltót. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...