2021. október 30., szombat

Az Atya végtelen szeretete

Azután így folytatta: "Egy embernek volt két fia. A fiatalabb ezt mondta az apjának: Atyám, add ki nekem a vagyon rám eső részét. Erre megosztotta köztük a vagyont.                                                          Lukács evangéliuma 15. fejezet 11-12. versek



Egy édesapának két fia volt és a fiatalabb fia nem az édesapja iránt érdeklődött igazán, hanem annak vagyona iránt. Ugyan nem mondta ki, de azzal, hogy kikérte az örökségét és elköltözött az atyai háztól voltaképp azt fejezte ki, hogy jobb lenne, ha az apja halott lenne.
Abban az időben rendkívüli tiszteletlenségnek számított akkor kérni ki az örökséget, amikor még a szülők életben vannak. Ezt a fiút ez sem hatotta meg.
A legtöbb apa nem így reagált volna a tiszteletlenségre, de ez az édesapa úgy döntött, hogy odaadja a fia örökségét. Ezzel Jézus Krisztus rávilágít a mennyei Atyánk meg nem érdemelt szeretetére.
Az apa tudta, hogy a fia már akkor elveszett állapotban volt, amikor kikérte az örökségét és el akart menni az atyai háztól. Csak idő kérdése volt, hogy a fia is megtapasztalja: az atyai háztól függetleníteni magát nem felemelkedést, hanem leépülést jelent.
A figyelem középpontjában nem is a tékozló fiú van, hanem az édesapa, aki türelmesen és feltétel nélküli szeretettel várja, hogy bűnbánó fia hazatérjen a tékozlásból.
A mennyei Atya még az egyetlen Fiáról is lemondott, hogy lehetőséget biztosítson nekünk arra, hogy visszatérjünk Hozzá.
Ha méltatlanok is vagyunk, Ő boldogan megkegyelmez a bűnbánó gyermekeinek, mert szeretné, hogy újra Hozzá tartozzunk.
Ahogy kitisztul az elméd és magadba szállsz, rájössz, hogy semmi érdemed nincs, de szerető Atyád mégis örömmel békül ki veled.


IMA: Istenünk, Te ma is türelmesen várod, hogy hazatérjenek a tékozló fiaid és kibéküljenek Veled. Köszönjük, hogy a hazatérést Krisztus tette lehetővé számunkra. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 29., péntek

Légy irgalmas nekem, bűnösnek!

A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Lukács evangéliuma 18. fejezet 13. vers



Krisztus találkozott önigazult emberekkel is, akik úgy gondolták, hogy nekik nincs szükségük Megváltóra, hiszen természetüknél fogva igaz emberek. Úgy gondolták erkölcsiségükben, gondolkodásukban, eredményeikben messze felülmúlják embertársaikat.
Tökéletesen megtestesítették az emberek által elképzelt képet az istenfélelemről. Drága, elegáns ruhák, finom parfüm, ízléses kimértség, simulékony modor, nyilvános imádkozás és adakozás stb.
Ki ne akarná az egyházfelekezetét ilyen emberekkel „feltölteni”?
Az ilyen „erkölcsös” ember ellentétének számított egy vámszedő. Krisztus mégis egy vámszedő példáját helyezi szembe vele. A vámszedő tudta, hogy olyan sokat vétkezett és sosem tudná kiérdemelni cselekedetei, életvitele által az Isten jóindulatát.
Távolról kiáltott: „Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek.”
Nem érezte, hogy Isten bármivel is tartozna neki. Nem hozta a kifogások hosszú sorát, hogy igazolja Isten előtt a múltban elkövetett bűneit és mulasztásait.
Képzeld el milyen feszült légkört teremthetett Krisztus azzal, hogy egy bűnbánó vámszedőt, akit a társadalom nagy része megvetett, voltaképp a köztiszteletben álló, de gőgös és vak farizeus fölé emelt.
Szomorú, de sok ember nem azért fog elkárhozni, mert nyakig süllyedt különböző súlyos bűnökben, hanem azért, mert önmagát annyira igaznak gondolja, hogy emiatt elutasítja az Isten kegyelmét.
Krisztus ma is felemeli azt az embert, aki őszinte bűnbánattal és alázattal kéri az Isten kegyelmét. Veled mi van? Kérted? Elfogadtad már az Isten kegyelmét?


IMA: Kegyelmes Istenem, köszönöm, hogy figyelmeztetsz a lelki gőgösség veszélyeire. Alázattal elismerem, hogy én is csak egy bűnös vagyok a sok közül, akin keresztül megmutattad nagy jóságod és hosszútűrésedet azáltal, hogy kegyelmet kaptam. Segíts minden egyes olvasónak őszintén kérni és elfogadni ezt a kegyelmet. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 28., csütörtök

A „kétfilléres” asszony

Észrevett ott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott abba, és így szólt: "Bizony, mondom néktek, hogy ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe.                         Lukács evangéliuma 21. fejezet 2-3. vers



Volt egyszer egy gazdag ember, aki a „régi szép idők” emlékére úgy döntött, hogy jelentős összeggel támogat egy gyülekezetet.
Egyetlen feltétele volt: egy emléktábla falra függesztése a gyülekezeti épületen belül, amelyen feltüntetik nevét, az adományozás tényét és a keltezést.
Az emléktábla valószínűleg ma is annak a bizonyos gyülekezetnek a falán díszeleg.
Jézus Krisztus figyelte egy alkalommal, hogy ki mennyit dob a perselybe. Ő ma is hallja, amikor arról áradozunk, hogy mennyire szeretjük Őt és mennyire hálásak vagyunk Neki, de azt is látja, hogy mennyit áldozunk, hogy kifejezzük hálánkat Isten iránt.
Látja azokat, akiknek nagy vagyona van, és nagy összegeket adnak az Isten munkájára, de az indíttatásuk nem a szeretet vagy a hála, hanem a hiúság és a képmutatás.
Ők azok, akik így akarják megmutatni, hogy ők mennyire gazdagok és egyben mennyire lelki emberek. Nemcsak szívesen veszik a vállveregetést, de el is várják. Nem Istenről, hanem önmagukról szól az egész. Elfelejtették az Isten szavait: „Amikor jóllakásig eszel, szép házakat építesz, és azokban laksz, amikor elszaporodnak marháid és juhaid, lesz sok ezüstöd és aranyad, és bővében leszel mindennek, akkor föl ne fuvalkodjék a szíved, és el ne feledkezz Istenedről, az Úrról, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából! ( 5 Mózes 8:12-14)
Látja azokat is, akiknek bőven vannak javaik, de úgy tesznek, mintha titokban adakoznának (ne tudja a jobb kezed, hogy mit tesz a bal jelszóval), a valóságban viszont semmit nem hajlandóak áldozni az Isten munkájára. Ha tehetnék, talán még el is vennének abból, amit mások hálával és szeretettel ajánlanak fel.
Látja azokat is, akik gazdagok az anyagi javaikat tekintve és gazdagok jó cselekedetekben is. Szívesen, szeretettel és hálával áldoznak abból, amit éppen azért kaptak, hogy az Isten dicsőségére használják azt.
Látja a „kétfilléres” asszonyokat és férfiakat is. Csendesen és alázatosan beledobta a perselybe a két fillért. Ez a két fillér volt a teljes vagyona. Nem tudjuk a nevét, de látjuk a mérhetetlen szeretetét az Isten iránt.
Valószínűleg ez az asszony dobta a legkisebb összeget a perselybe, de mégis ő adott a legtöbbet, mert minden vagyonát beledobta.
Nem az a kérdés mennyi pénzt adsz az Isten munkájára, hanem az a lényeg, hogy meglásd, teljesen az Istentől függsz és minden anyagi javadat az Istentől kaptad.
Az Isten jól ismeri a nevünket, a szívünket és a cselekedeteinket is. Nem a látszat, hanem ezek alapján ítél meg minket.


IMA: Istenem, tudom, hogy nem tudlak Téged semmivel kapcsolatosan becsapni. Főleg az anyagi javaimmal és az adományaimmal kapcsolatosan. Segíts úgy adnom, hogy megértem egész életem Tőled függ. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. október 27., szerda

Legyetek éberek!

Így ti is, amikor látjátok, hogy mindezek bekövetkeznek, tudjátok meg: közel van az Isten országa. Lukács evangéliuma 21. fejezet 31. vers



Amikor a hajnalok dérbe öltöznek és megjelennek az első sárga levelek, tudjuk, hogy eljött az ősz.
Amikor délután 4 óra környékén már sötét van, akkor tudjuk, hogy közel van a tél.
Ahogyan a mindennapi életünkben vannak bizonyos jelek, amiket ösztönösen észreveszünk, ugyanígy akarja Isten, hogy figyeljünk azokra a jelekre, amelyek Isten országának közeledtét jelzik számunkra.
Ezekben az időkben nagyon fontos, hogy éberek legyünk. Jézus Krisztus mondja: „Vigyázzatok magatokra, nehogy szívetek elnehezedjék mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól; és hirtelen lepjen meg titeket az a nap, mint valami csapda, mert úgy fog rátörni mindazokra, akik a föld színén laknak.”
Jézus Krisztus nem ijesztgetni vagy félrevezetni akar minket, hanem figyelmeztetni akar arra, hogy nem tudjuk az Ő jövetelének pontos időpontját és ez éberségre kellene, hogy ösztönözzön mindannyiunkat.
Ha megvizsgálod az utolsó idők jeleivel kapcsolatos Biblia verseket és megnézed az időszerű híreket, rá fogsz jönni, hogy amit Krisztus mondott, a szemünk előtt teljesednek be.
Az Isten szavai adnak egyedül biztos alapot ebben a rohanó, sok szempontból leépülő világban.
Krisztus mondja: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el."
A teremtett világ és az emberiség egyre közelebb kerül ahhoz a naphoz, amikor Isten pontot tesz az emberiség történetére és ítéletre hív minden egyes embert.
Miközben a Titanic süllyedt, állítólag egy ember visszament a fényűző lakosztályokba, hogy magához vegye a dúsgazdag utasok ékszereit, értéktárgyait.
Közben elmulasztotta megragadni az egyetlen lehetőséget a menekülésre. Szerzett kincseivel együtt lesüllyedt a mélybe.
Vigyázz hát és imádkozz! Miközben imádságos szívvel végzed feladataidat, éled az életed, figyelj Krisztus szavaira és igyekezz azok szerint élni. Szeresd az Istent és légy egy azokkal, akik szintén Isten gyermekei, örökösei.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy figyeljek azokra a jelekre, amikre felhívod a figyelmemet, hogy felkészüljek a mai idők kihívásaira. Segíts nekem a Te szavadra alapozni, hogy józanul éljem az életemet és cselekedjem akaratodat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2021. október 26., kedd

Amikor Krisztus melléd szegődik

Miközben beszélgettek, és vitatkoztak egymással, maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük. Lukács evangéliuma 24. fejezet 15. vers



Vajon mennyi ideig figyelte Krisztus a két tanítványt, mielőtt melléjük szegődött? Hallhatta amint vitatkoztak egymással és halálával kapcsolatos csalódásukról beszéltek?
Így van ez veled is. Amikor a csalódásaidra gondolsz, és azok kerülnek figyelmed középpontjába, annyi mindent nem veszel észre abból, ami körülötted zajlik.
Nem veszel észre lehetőségeket, nem veszel észre más embereket és nem veszed észre magát Krisztust sem.
Talán veled is megtörtént már, hogy csak gondoltad ismered Krisztust és éppen emiatt csalódtál. Nem Krisztusban, hanem az elrugaszkodott elképzeléseidben.
Ilyenkor ott a lehetőség, hogy megismerd Jézus Krisztust olyannak, amilyen Ő valójában.
Amint megismered Őt és az Ő tervét életedre nézve, meg fogod érteni, hogy miért mondták az emmausi tanítványok: „Nem hevült-e a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, amikor feltárta előttünk az Írásokat?"
Úgy érzed nehéz neked, mert egyedül kell járnod az életed útját? Esetleg csalódtál, mert nem váltak valóra bizonyos terveid, álmaid?
Isten tud arról, hogy mi zajlik benned és kész melléd szegődni, ha nyitott vagy az életről szóló igazságot befogadni.
Hiszel Krisztusnak?


IMA: Istenem, Te minden életkörülményben tudsz rólam. Szeretném, hogy a Te jelenlétedben járjak, éljek. Köszönöm, hogy sosem mondasz le a Tieidről. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 25., hétfő

Kitartásra van szükséged!

Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Zsidókhoz írt levél 10. fejezet 36. vers


Talán sokszor fekszel úgy le, hogy aggódsz vagy bizonytalan vagy bizonyos dolgokkal kapcsolatosan.
Isten ma azt üzeni neked: " Türelemre, kitartásra van szükséged, miután véghez vitted Isten akaratát, el fogod nyerni az ígéretet!"
Tehát minden egyes reggel mondd ezt: " Igen Uram, hallak, értelek Téged!"
Isten tudja, hogy életed nagyon sok területén Benne bízol:
hogy megment, hogy meggyógyít, gondot visel, megszabadít stb.
Biztosan vágysz te is arra, hogy Isten legyen Úr az életedben, hogy szóljon hozzád, a gond csak ott van, ha aggódva ébredsz és aggódva térsz nyugovóra.
Talán már rég nem aludtál át nyugodtan egy egész éjszakát, mert azon töröd a fejed, hogy mikor fogja Isten megválaszolni imádságodat?
Bízz Istenben, hogy Ő az akinek mondta, mondja magát, és meg fogja tenni azt, amit ígért.
Még akkor is ha több évig várnod kell, Ő teljesíteni fogja amit megígért.
Ne veszítsd el a hited csak azért, mert nem jelenleg még semmit sem látsz.
Isten időzítése tökéletes, ezt hidd el! Légy türelmes amíg Ő munkálkodik. Senki sem siettethet egy sebészt, hogy gyorsan végezzen a szív vagy agyműtéttel.
Azt szeretnénk ha alaposan elvégeznék a műtétet és tudjuk, hogy ez időbe kerül.
Isten tud segíteni neked abban, hogy türelmesen várj.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy mindig aktuális üzeneted van a számomra. Bocsáss meg nekem a sok türelmetlenségért, aggodalmaskodásért.
Szükségem van a segítségedre, hogy tudjak bízni Benned miközben türelmesen várok ígéretedre.
Segíts látnom a láthatatlant akkor is amikor a fizikai szemeimmel semmit sem látok abból amire várok.
Szeretnék mindent megtenni amit kérsz tőlem. Segíts megnyugodnom a Te békességedben! Krisztus nevében, Ámen

2021. október 24., vasárnap

Életed alapja

Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket.                                               Lukács evangéliuma 24. fejezet 50. vers



Ki, mi a legfontosabb számodra az életben? Van, aki erre azt mondaná, hogy jelenleg a házastársa vagy a szerelme, akivel éppen egy új kalandba bonyolódott. Egyedülálló édesanya, esetleg nagymama hajlamos azt gondolni, hogy a gyermekei, unokái a legfontosabbak számára.
Van, aki a hatalomra, a pénzre vagy a hírnévre tesz fel mindent. Olyan is van aki „szerényen” egyformán fontosnak tartja a pénzt, a hatalmat és a hírnevet.
Mások életében úgy tűnik sokkal „nemesebb” törekvések érvényesülnek: „ világbéke megteremtése, éhező és nyomorgó emberek megsegítése, a társadalmi egyenlőtlenségek és korrupció felszámolása.
Egy keresztény életében vajon mi a középpont? Ahhoz, hogy a keresztény életvitel igazi legyen és értelmessé váljon, csakis Jézus Krisztus lehet a középpontban.
Ha arról van szó, hogy ki az, akiért minden reggel felkelsz és küzdesz tovább, nagy áldás, ha őszintén azt tudod mondani, hogy Jézus Krisztus.
A földi küldetése befejeztével, mielőtt Krisztus elfoglalja helyét az Atya jobbján, a tanítványokat emlékezteti feladatukra. A feladat egyszerű: Krisztus tanúiként élni a földi életet.
Ezután Krisztus felemelte kezeit és megáldotta az övéit. A tanítványok olyan sok sikertelenséget éltek meg három és fél év alatt, de Krisztus mégis rájuk bízta az evangélium kincsét.
Miután Krisztus megáldotta az övéit, imádták Őt és nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. Szívük Jézus Krisztusban volt elrejtve.
Mi a te életedben a legfontosabb? A házasság halálig tart, a gyermekek, unokák felnőnek és családot alapítanak, a hatalom, hírnév és pénz mind semmivé lesz.
Miért ne lenne Krisztus életed és örömöd forrása és középpontja? Ha ez megvalósul, akkor minden körülmények között Krisztusban lesz életed elrejtve.

IMA: Istenem, annyi minden van a földön, ami ki akarja szorítani Krisztus az életemből. Csak Ő tud 
nekem maradandó örömöt adni. Segíts, hogy Ő maradjon életem középpontjában. Ámen.

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...