2021. április 10., szombat

Ismerd meg Istent 4. rész

Jaj, vétkes nemzet, bűnnel terhelt nép! Gonosz utódok, romlott fiak! Elhagyták az Urat, megvetették Izrael Szentjét, elfordultak tőle! Ézsaiás könyve 1. fejezet 4. vers



Ahogyan az elmúlt napokban olvashattál róla, Isten megismerése sokféleképpen történhet. A kérdés ma az, hogy azért mert templomba, gyülekezetbe, imaházba jársz, biztos lehetsz benne, hogy ismered Istent? Honnan tudhatod biztosan, hogy ismered Istent?
Amikor a kezdetben Isten szövetséget kötött népével, ígéretet tett arra, hogy amennyiben a népe hűségesen Vele jár és törekszik arra, hogy megismerje Őt, bőségesen lesz része ennek áldásokban. Amint azonban népe hűtlen lesz és elpártol Tőle, meg fogja tapasztalni a tudatlanságából fakadó átkokat.
Amikor Isten népe semmibe vette az Istennel való kapcsolatot, Isten küldött prófétákat, akik emlékeztették a népet arra, hogy bűnbánatot kell tartania és vissza kell térnie az Istenhez és hűségesen követnie kell Őt.
Évszázadok során, Isten sok királynak üzente, hogy amennyiben nem térnek meg népükkel együtt, Isten megengedi, hogy pusztító erők törjenek be az országba és tönkretegyék a városaikat, a népet pedig rabszolgaságba taszítsák.
A legtöbb ember sajnos nem gyakorolt bűnbánatot és nem tért vissza Istenhez, így jött is a büntetés, a nép pedig száműzetésbe került.
Érdekes módon, amikor Isten népe fogságba került, már nagyon is foglalkozni kezdtek a vallásuk gyakorlásával. ( Ézsaiás 1:11-17)
Igyekeztek részt venni istentiszteleten, de Isten elutasította ezt a képmutató közeledést. Tudta Isten jól, hogy az istentiszteleten való részvétel ellenére, a nép már nem ismeri az igaz Istent. „Ha felém nyújtjátok kezeteket, eltakarom szemem előletek; bármennyit is imádkoztok, én nem hallgatom meg: vér tapad a kezetekhez! Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét! (Ézsaiás 1:15-17)


IMA: Istenünk, félelmetes a tudat, hogy lehetünk „rendes”, gyülekezetbe járó emberek úgy, hogy közben nem ismerünk Téged. Szabadíts meg minket az értelmetlen vallási szertartások gyakorlásától és segíts igazán megismerni és tisztelni Téged. Krisztus nevében, Ámen.

2021. április 9., péntek

Ismerd meg Istent 3. rész

Nappal a nappalnak adja át e szót, éjjel az éjjelnek adja tudtul. 19. Zsoltár 2. vers



Amint az Isten imádata válik életed középpontjává, Isten sok további eszközzel is megáld, amelyek által erősíti a Benne vetett hitedet.
Családi bibliaolvasás, imádkozás, kiscsoportos bibliatanulmányozás, keresztény könyvek olvasása és keresztény énekek hallgatása, éneklése, lelki beszélgetések Isten gyermekeivel, hitünk megosztása olyan emberekkel, akik még nem ismerik Istent. Ezek mind elősegíthetik, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. Minden eszközt ki kell használnunk, amit lehet hiszen az idők végén élünk, ezekre az időkre pedig jellemző a gonoszság megsokasodása.
Istennek van egy általános üzenete is hozzánk a természeten keresztül. Az egész teremtett világ Isten teremtő munkájának katedrálisa. A Krisztus testével, a gyülekezettel való közösséget semmi sem pótolhatja, de sokan tapasztaltuk már meg Isten nagyságát egy gyönyörű tavat csodálva, vagy egy hegycsúcsról körülnézve. Isten hatalma és felsége látható a természetben.
Az élettapasztalatainkon, szenvedéseinken keresztül is megismerhetjük Istent. Sok-sok ember mondta már el, hogy a szenvedése idején érezte legközelebb magát Istenhez. Sok-sok embert a szenvedése kellős-közepén találkozott az Istennel és az Ő gondviselésével.
Szeretnéd megismerni Istent? Hajlandó vagy ehhez igénybe venni a kegyelem eszközeit? Figyelsz arra, hogy életed különböző szakaszaiban, tapasztalatain keresztül.


IMA: Istenünk, segíts nekünk naponként meghallani Hangod. Miközben hallgatjuk, olvassuk a Te beszédedet, látunk egy naplementét vagy napfelkeltét, segíts megkérdeznünk magunktól: „Mit akarsz nekünk üzenni ez által Istenünk?”


2021. április 8., csütörtök

Ismerd meg Istent 2. rész

Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni. 139. Zsoltár 6. vers



A Filozófia szerint, az egyetlen biztos dolog Istennel kapcsolatosan, hogy nem lehet Őt megismerni. Ezzel szemben az igazság az, hogy Istent csakis úgy tudjuk megismerni, ha Ő úgy dönt, hogy kapcsolatba lép velünk és kinyilatkoztatja magát nekünk. Isten megismerése mindig Isteni kezdeményezéssel kezdődik.
Amikor Izrael népe rabszolgaságban élt Egyiptom földjén, Isten meghallotta segélykiáltásukat és megszólította népét, hogy kiszabadítsa őket a rabszolgaságból és beteljesítse ígéretét: „Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek, és megtudjátok, hogy én, az ÚR vagyok a ti Istenetek, aki megszabadítalak benneteket az egyiptomi kényszermunkától.” ( 2 Mózes 6:7)
Isten nemcsak közeledett népéhez, de megajándékozta népét azzal a hittel, amelyre szükség volt ahhoz, hogy népe megismerhesse Őt.
Nekünk is, csak Isten kegyelme által van lehetőségünk megismerni Őt. Jézus Krisztusban vetett hit által Isten téged is meg akar szabadítani a bűn rabszolgaságától, hogy megismerhesd Őt.
Az Isten Igéjének hirdetése, Isten kegyelmének elsődleges eszköze, amely által megismerhetjük Istent.
A nyilvános istentisztelet alapvető fontosságú a hitünk növekedése szempontjából.
Természetesen vannak más eszközök is: személyes imádság, Biblia olvasása, az Isten szaváról való elmélkedés.
Istent tehát naponta megismerheted személyes csendességed, istentiszteleted által, a heti nyilvános, közösségben zajló Istentisztelet pedig ennek a személyes istentiszteletnek a kiteljesedése.


IMA: Istenünk, ismertesd magad még jobban áldott népeddel a Te drága Igéd, szavad által. Segíts figyelnünk Rád naponként, hogy hűségesen élhessünk Veled. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. április 7., szerda

Ismerd meg Istent 1. rész

Akkor nem tanítja többé egyik ember a másikat, ember az embertársát arra, hogy ismerje meg az Urat, mert mindenki ismerni fog engem, kicsinyek és nagyok - így szól az ÚR -, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre. Jeremiás könyve 31. fejezet 34. vers



Egy fiatal házaspár mondta el egyszer, hogy a feleség nagyon jó munkaajánlatot kapott, de nem tudta elfogadni, mert a férje munkája nappali rendben volt, az ő munkája pedig délutántól egészen estig vette volna igénybe idejét.
Emiatt a feleség jól tudta, hogy a férjével szinte semmi időt nem töltenének együtt és el is utasította ezt a remek munkalehetőséget. Úgy gondolom ez érthető, hiszen fiatal házasokként hogyan ismerték volna meg jobban egymást, ha a házasságuk elején már ilyen munkarendet vállalnak?
Amikor házasok eltávolodnak egymástól, gyakran szoktak olyat mondani, hogy: „Vele élek, de olyan mintha már egyáltalán nem ismerném.”
A házastárs ismerete sokkal többet jelent annál, hogy az elmémben tárolok vele kapcsolatos dolgokat. Mikor született, mi a kedvenc sütije, színe, kedvtelése stb.
Mély, meghitt kapcsolat szükségeltetik, hogy a lelkünk összeérjen azzal, aki a társunk. Isten kapcsolata az Övéivel hasonlóképpen működik, mint a házasság. Krisztus arra kéri menyasszonyát, hogy ismerje meg igazán Őt, ezáltal pedig növekedjen a Krisztus iránt érzett szeretetben, hűségben.
A következő napokban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mit is jelent Isten megismerése. A mai igevers egy dicsőséges jövendő időszakról beszél, amikor kicsiny és nagy igazán fogja ismerni Istent. Hogyan fogja Isten ezt megvalósítani? Nézd, csak mit olvashatunk a Jeremiás 31:33-ban: „Hanem ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izrael házával fogok kötni, ha eljön az ideje - így szól az ÚR -: Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek.”
Veled mi a helyzet? Tényleg ismered Istent? Az Isten megismerése a földi élet legfontosabb és legjövedelmezőbb lehetősége.


IMA: Istenem, szeretnék azon emberek közé tartozni, akik teljes szívükkel ismernek Téged. A mai napon, miközben Rólad elmélkedünk, Téged imában megszólítunk, kérünk, hogy erősítsd meg Veled való kapcsolatunkat úgy, mint soha azelőtt. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. április 6., kedd

A boldogság receptje

Rájöttem, hogy nincs jobb dolog, mint ha örül az ember, és a maga javára törekszik egész életében. Prédikátor könyve 3. fejezet 12. vers



Tudósok egy csoportja tanulmányozni kezdte az emberi boldogságot. Megállapították, hogy a legtöbb dolog, amitől az emberek a boldogságot várják, nem tesznek boldoggá.
A házasságkötés vagy az újra házasodás, a gyermekvállalás, a nagyobb házba, jobb környékre költözés, nagyobb havi jövedelem, vagy a karcsúbb test nem teszik boldogabbá az embereket.
Akkor mégis mi a boldogság receptje? A tudósok rájöttek, hogy a hála, az alázat és a tanulás iránti nyitottságnak sokkal inkább van köze a boldogsághoz. Ha elkezdesz egy hálanaplót írni, amiben naponta lejegyzed, hogy mik azok a dolgok, amikért hálás vagy, képesek a szomorúság mélységeiből felemelni téged. A boldog keresztények voltaképp hálában gazdag életű keresztények.
A boldog keresztény élet második fontos összetevője az elesettek megsegítése. Akár munkád során teszed, akár önkéntes munkaként tekintesz rá, másokon segíteni boldogság. Krisztus maga mondja, hogy nagyobb boldogság adni, mint kapni.
Ételosztás egy szociális konyhán, egy beteg meglátogatása, egy adomány átutalása mind boldogságot hozhatnak életedbe.
A Biblia már évezredek óta erre tanít minket. Legyen hálatelt életünk és segítsünk a rászorulókon. Ahogyan a Prédikátor könyve által tanít minket a Szentlélek, a gond azzal van, hogy az ember mindenütt keresi a boldogságát, de sok esetben ott nem hajlandó keresni ahol igazán megtalálná azt.


IMA: Istenünk, vezess minket, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amik valódi boldogságot és beteljesedést hoznak életünkbe. Töltsd meg csordultig szíveinket hálával és nagylelkűséggel. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. április 5., hétfő

Húsvéti megújulás

És amikor asztalhoz telepedett velük, vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és nekik adta. Erre megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük. Lukács evangéliuma 14. fejezet 30-31. vers



Néhány tanítvány úgy döntött, hogy lemennek Emmausba, hiszen az egész életük összedőlt a Krisztus kínhalála miatt. Nem látták csak saját sebeiket, szenvedéseiket, veszteségeiket és azt sem látták, hogy lefelé mennek, holott életüknek felfele kellene tartania.
A feltámadott Krisztus azonban melléjük szegődik és megnyitja szemeiket. Segített ezeknek a reményvesztett tanítványoknak meglátni az Ószövetség ígéretei által Krisztus halálának és feltámadásának törvényszerűségét.
Ádám és Éva bűnbeesése taszította halálba az emberiséget, de Isten az asszony magva által győzelmet és szabadulást ígért nekik a gonosz kígyók fölött.
Ez a győzelem pedig a feltámadás. Az emberiség nagy része odaveszett az özönvíz miatt, de Noét és családját Isten megmentette. Izrael rabszolgává vált Egyiptomban, de Isten új életet adott népének a kivonuláson, a Vörös tengeren való átkelésen keresztül.
Sareptai özvegyasszony lánya meghalt, de Illés által Isten feltámasztotta Őt. Jónást a tengerbe dobták, hogy meghaljon, de Isten egy nagy halt küldött, hogy megmentse és célba juttassa Jónást. Jób nagy veszteségeket szenvedett, de Isten helyreállította és többel kárpótolta őt. A bűn miatt Isten népe száműzetésbe került, de Isten hazavezette őket.
A halál és a feltámadás megtalálható nemcsak a Bibliában, de a természetben is. A megújulás minden formája ma csak részleges és átmeneti. A télre tavasz jön, de a nyár után ismét ősz következik.
Isten azonban a feltámadott Krisztus által adott biztosítékot arra nézve, hogy lesz teljes és örökkévaló feltámadás Isten gyermekei számára.


IMA: Köszönjük Úr Jézus a Te feltámadásodat és annak üzenetét számunkra. Adj nekünk hittel teljes szemeket és várni azt az időt, amikor mindent újjá teszel. A Te nevedben kérjük, Ámen.


2021. április 4., vasárnap

HÚSVÉTI CSEND

De az így szólt hozzájuk: Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt. Íme, ez az a hely, ahova őt tették.
Márk evangéliuma 16. fejezet 6. vers

Lelkem, dalolj a húsvét öröméről!

Csengjen a hangod, mint a hegyi csermely

fentről hozott kristályos-tiszta hangja,
mint a hóvirágok fehér harangja.
Legyen dalodban élet és erő…
fakadó rügyek, fesledő virágok:
a tavasz, mely meggyőzte a világot.
Legyen benne ragyogó diadallal
a hosszú éjszakát elűző hajnal!
Az a mosolygó, bíborfényű reggel,
melyben a sírban hasztalan keresték
gyászt illatozó, könnyes kenetekkel
a Názáreti Jézus drága testét,
mert élt, előttük feltámadva járt.
Visszhangozd szívük ujjongó szavát.
Húsvétról zengjen, zengjen hát az ének!
Lelkem, adj hangot húsvét örömének!

Figyelek… várok… Csend van, hosszú, tiszta,
mint mikor az ég harmatkönnyét issza
minden fűszál még… és hiába kérem:
ösvényein ott jár az élő Mester
feltámadottan, tündöklő-fehéren,
bűn és halál felett vett diadallal.
Ujjongó lelkem lépteire hallgat
és ezt a csendet hogy zavarná dallal?!
Túrmezei Erzsébet

IMA: Feltámadt Hős, dicsőítünk Téged, hogy feltámadásoddal új életet, reményt és értelmet adtál életünknek. Ámen. 

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...