2024. február 24., szombat

Az építő beszéd

Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 29. vers



Isten ma arra akar ösztönözni engem és téged is, hogy óvjuk nyelvünket és gondolatainkat. Nem csak arra bíztat, hogy ne mondj ki ártó vagy rosszindulatú szavakat, hanem arra is, hogy csak akkor szólj, ha az építő jellegű, és áldást hoz azokra, akik hallják.
A szavaknak hatalma van. A jó szavak építő jellegűek és táplálóak lehetnek, míg a rosszindulatú vagy bomlasztó szavak sebeket ejthetnek, fájdalmat okozhatnak, és lelki sérüléseket hagyhatnak maguk után. Ezért fontos, hogy figyelj arra, hogy mit mondasz, és milyen hatást gyakorolnak szavaid másokra.
A jó szavak nemcsak bátorítást és támogatást hozhatnak az embereknek, hanem építhetik és erősíthetik is a kapcsolatokat. Amikor szeretetteljesen és megértéssel szólsz másokhoz, az segít nekik értékelni és becsülni azokat az értékeket, amelyekre támaszkodhatnak az életben.
Az építő szavak nemcsak másoknak hozhatnak áldást, hanem neked is. Amikor olyan szavakat választasz, amelyek támogatnak és segítenek másokat, akkor te magad is azon az úton jársz, ahol az Isten áldása és kegyelme jelen van. Az építő szavak ereje az, hogy nemcsak a jelenbeli helyzetet javítják, hanem hosszú távon is pozitív hatással lehetnek mások életére.
Ez nem azt jelenti, hogy gerinctelennek kell lenned vagy hízelgővé kell válnod. Csak meg kell tanulnod építő formában elmondani azt, amit Isten rád bízott. Egy tanár egyszer feltett egy kérdést és a diákja butasággal válaszolt. A tanár nem dicsérte meg, de nagyon bölcsen fogalmazta meg azt, hogy a válasz helytelen: "Ez a válasz jó, csak nem erre a kérdésre." :) Fontos, hogy tudatosan válogasd meg szavaidat, és mindig arra törekedj, hogy azok építő jellegűek legyenek. Kérd az Istent, hogy segítsen neked szavaid ellenőrzésében, hogy mindig azokat a szavakat mondd, amelyek áldást hoznak másokra és dicsőséget az ő nevére. Legyenek szavaink mindig mint a jó gyümölcs, amelyet az életünk fáján termünk az örök élet reményében.

IMA: A Te szavad mindig építő és hasznos. Segíts, hogy megalkuvás nélkül és bölcsen mondjam akkor és ott, amikor és ahol szükség van rá. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 23., péntek

Istennek tetsző böjt

Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked." Máté evangéliuma 6. fejezet 17-18. fejezet




Manapság sok keresztény zavarba jön, amikor a bőjtről kell nyilatkoznia. Egyszerűen nem tudja hova tenni. Egy lelkes hölgy, aki szívből akarta követni Krisztust, egyszer így szólt hozzám:
" Sosem tudtam, hogy mi értelme van a böjtnek a Krisztus követés vonatkozásában?"
Ha fogyókúráról, méregtelenítő koplalásról van szó, azt már sokan tudják értelmezni és gyakorolni. Csakhogy a fogyókúra, a méregtelenítés, a koplalás a testről szól. A test van a középpontban. A keresztény bőjt középpontjában Isten áll és a lelki dolgok.

A böjt egy olyan lelki gyakorlat, amelyben lemondasz bizonyos dolgokról, hogy mélyebb kapcsolatot alakíthass ki Istennel. Azonban könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a böjtölést külső látszattá változtatod, és arra használod fel, hogy kivívd vele embertársaid elismerését vagy jótetszését. Jézus figyelmeztet, hogy ne az emberek elismerése miatt böjtölj.
A böjtölés nem arról szól, hogy látszólagos vallásosságot mutatsz a külvilág felé, hanem arról, hogy szíved megtisztuljon és közelebb kerülj Istenhez. Megkenni a fejedet és megmosni az arcodat, azt jelenti, hogy magad mögött hagyod a külsőségeket és az önmagad mutogatásának vágyát. Ehelyett teljes odaadással és alázattal fordulj az Atyához, és keresd arcát titokban, csendben, ahol a lelked mélyén találkozhatsz vele.

Az Atya, aki látja, ami titokban történik, elismeri és megjutalmazza azt, aki őszinte szívvel és szándékkal keresi Őt. Ez azt jelenti, hogy az Ő szemében az igazi böjtölés és áhítat az, amelyet csendben és alázattal végzel, hogy közelebb kerülj hozzá. Az emberi dicséret és elismerés nem számít, mert az Atya jutalmazza meg azokat, akik őszinte szívvel és hittel keresik Őt.
Hagyd, hogy böjtölésed megtisztítsa és megújítsa a lelkedet, és segítsen mélyebb kapcsolatot kialakítani Istennel. Legyen ez a böjtölés valódi és áldott időszak számodra, amikor közelebb kerülsz szeretett mennyei Atyádhoz.
Végül, hallottam egy nagyon istenfélő nőről, aki rossz társaságba keveredett és elbizakodott és meggondolatlan keresztények arra bíztatták, hogy súlyos cukorbetegsége ellenére kezdjen bőjtbe és hagyja abba az inzulin kezelését. Ha ezeket megteszi, Isten azt a hite bizonyítékaként fogja értékelni és meg fogja gyógyítani súlyos betegségéből. A nő sajnos sebezhető és befolyásolható időszakában volt és engedett az unszolásnak. Ebbe pedig belehalt.

Isten tudja, ha egészségügyi problémák miatt nem tudsz böjtöt tartani. Hiszem, hogy ilyen esetben vannak más módjai annak, hogy közelebb kerülj Istenhez és lelkedben erősödj. Ne kísértsd Istened meggondolatlan cselekedettel, amely ártalmas lehet az egészségedre.


IMA: Istenem, szeretnék úgy élni és úgy böjtölni, hogy az Neked szóljon és Előtted legyen kedves. Segíts ebben. Jézus Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 22., csütörtök

Jó cselekedetre teremtve

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Efézusiakhoz írt levél 2. fejezet 10. vers



Elgondolkodtató, hogy Krisztus Jézusban és Jézus által az Isten arra teremtette az Ő gyermekeit, hogy jót cselekedjenek. Ez azt jelenti, hogy nem véletlenül vagy itt ezen a világon, és nem véletlenek azok a képességek és adottságok sem, amelyeket Istentől kaptál.

Az, hogy Krisztusban vagy, azt jelenti, hogy Istennek szándéka van veled. Ő nem csak létrehozta a tested és megújította a szíved, hanem különleges célt is szánt neked. Ez a cél pedig az, hogy jó cselekedetekre törekedj. Nem csak azért vagy itt, hogy a saját boldogságodat keresd, hanem azért is, hogy másoknak és Isten országának szolgálatára légy.
Isten előre elkészítette ezeket a jó cselekedeteket számodra. Ez azt jelenti, hogy nem vagy egyedül a feladatoddal. Isten már előre gondoskodott róla, hogy az életed minden pillanatában kijelölje számodra azokat a lehetőségeket és feladatokat, amelyeken keresztül megnyilvánulhat az Ő szeretete és jóindulata a környezeted felé.
Az Isten által előkészített jó cselekedetek nem mindig nagy dolgokat jelentenek. Gyakran a mindennapi apró gesztusokban rejlik az, hogy az Isten által elkészített úton jársz-e vagy sem? Egy kedves szó, egy segítő kéznyújtás, egy figyelmes tett - mindez lehetőség arra, hogy megmutasd Isten szeretetét és jóságát másoknak. Azok az emberek, akik Isten ellen lázadnak és életvitelükkel a gonoszt szolgálják szintén azt hangoztatják, hogy ők is azt teszik, ami jó. Legalábbis amiről azt gondolják, hogy nekik jó. A 21. században ezért nem talál az ember erkölcsi támpontokat mert a jelszava: " Miért fáj másnak az, ami nekem jólesik? Az a jó, ami nekem hasznot, élvezetet, örömet okoz. Teljesen mindegy, hogy arról mit gondol Isten vagy milyen hatással van környezetemre."
Légy nyitott arra, hogy Isten munkáját végezd ezen a világon, és ne feledd, hogy minden cselekedetedben Isten céljai és tervei érvényesülhetnek. Amikor hű vagy az ő hívásához, akkor lehetőséget kapsz arra, hogy részese légy az Ő nagy tervének, és megmutasd az Ő szeretetét és jóindulatát másoknak. Legyen hát szándékod az, hogy az Ő általa előkészített jó cselekedetek szerint élj mindennapjaidban.

IMA: Istenem, adj nekem látó szemeket és elszánt szívet, hogy meglássam ma is azokat a jócselekedeteket amelyeket terved által elém hozol és tudjam megragadni az általuk kínált lehetőségeket a környezetem javára és a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. február 21., szerda

Meghívó őszinte Istenhez közeledésre

Képmutatók, találóan prófétált rólatok Ézsaiás: Ez a nép csak ajkával tisztel engem, a szíve azonban távol van tőlem. De hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai."
Máté evangéliuma 15. fejezet 7-9. versek



A Szentlélek által leírt kép mélyen megrázza a lelket. A képmutatók, akik ajkukkal tisztelik Istent, de szívük távol van tőle, olyanok, mint az elhomályosult tükör, mely mögött ott rejlik az igazság, de nem tükrözi azt vissza. Az ilyen magatartás szomorúan távol áll attól az igazságtól és szeretettől, amit Isten kér tőlünk.
Sokan közülünk ismerhetik azt a hajlamot, hogy külsőleg tiszteljük Istent, de belsőleg mégis távol állunk tőle. Lehet, hogy jársz az istentiszteletekre, elmélkedsz az Ige fölött, de mégis életed minden területén más értékeket követsz. Olyan értékeket, amelyeket Isten elutasít és megvet. Valaki, aki évek óta házasságtörésben élt, így reagált a megtérésre hívó szóra:
" Isten kegyelmes és szeret. Végül mindenkinek mindent megbocsát." Ez a fajta "evangélium" pedig tetszik a lelked ellenségének. Miért? Mert tudja, hogy ez csak arra lesz elég, hogy belépj általa a kárhozatba.
Az Ézsaiás által felvázolt helyzet arra figyelmeztet, hogy a vallásosság és aközött, hogy Isten a szívedben van és Szentlelke által vezet, óriási különbség van. Értelmetlen csupán külsőleg teljesíteni az istentiszteleti szertartásokat vagy megtartani a vallási szokásokat, ha közben szíved nem kapcsolódik igazán Istenhez.
Amikor ajkunkon az igazság szavai hangoznak, de életünk nem tükrözi ezeket a szavakat, akkor a képmutatás bűnébe esünk. Az igazi vallásosság nem csupán külső formális cselekedetekből áll, hanem a szív megtisztulásából, a szeretetből és az igazságosságból eredő tettekből.
Ézsaiás azt is megemlíti, hogy hiába tisztelik Istent az emberek, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek csupán emberi parancsolatok. Ez is arra figyelmeztet téged, hogy ne kövesd a vallási hagyományokat és előírásokat, ha azok eltávolítanak téged Isten igazi szándékától és szeretetétől.
Ahelyett, hogy képmutató lennél, meghívást kapsz arra, hogy teljes odaadással és őszinte szívvel közelíts Istenhez. Ez azt jelenti, hogy ne csak ajkaddal, hanem egész életeddel tiszteld őt, és kövesd az Ő útját. Csak így lehetsz igazán közel Hozzá, és tapasztalhatod meg az Ő áldásait és szeretetét az életedben. Légy hát hű Istenhez mind szívedben, mind tetteidben, hogy ne légy képmutató, hanem igazi tanúja lehess az Ő szeretetének és igazságának a világban.


IMA: Istenem, vizsgáld meg szívemet, hogy nem-e járok a képmutatás útján? Vezess engem az igazság ösvényén. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 20., kedd

A teljessé tevő szeretet

...a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva, képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; s így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig. Efézusbeliekhez írt levél 3. fejezet 17-19. versek



Hit által, Krisztus személyesen jelen lehet életedben. Ez a hit nem csupán egy elmélet vagy egy elvont fogalom, hanem élő kapcsolat Istennel, aki az ő Fiában, Jézus Krisztusban teljességgel megnyilvánult előttünk. Amikor hittel fogadod őt szívedbe, akkor az ő szeretetében meggyökerezel és megalapozódsz. Ez a szeretet az, ami átformálja életedet és vezet téged az Ő útján.
Ahogyan elmélyülsz ebben a kapcsolatban, képes leszel felfogni az isteni szeretet mélységét és szélességét. Ez az isteni szeretet messze meghaladja minden emberi értelem képességét, és csak azáltal tapasztalható meg, hogy szívedet teljesen odaadod Istennek és elfogadod az ő szeretetét.
Amikor megismered Krisztus minden ismeretet meghaladó szeretetét, akkor elkezded értékelni az Ő áldozatos szeretetének mélységét és szépségét életedben. Ez a szeretet nemcsak arra hív téged, hogy elfogadd, hanem arra is, hogy továbbadd másoknak. Ahogyan növekszel és fejlődsz ebben a szeretetben, egyre inkább részesévé válsz annak a csodálatos tervnek, amit Isten minden teremtménye iránt táplál.
Az Isten mindent átfogó teljességének megismerése és megélése az, amire mindannyian vágyunk. Amikor Krisztus szeretetében mélyedsz el, akkor egyre inkább közel kerülsz ahhoz a teljességhez, amelyet csak Ő adhat. Ez a teljesség nem más, mint az örök élet, amelyet az Atya mindazoknak ígér, akik hisznek Fiában.


IMA: Istenem, csak a meg nem bánt, meg nem vallott és el nem hagyott bűneim szabhatnak gátat a Te szeretetednek. Segíts nekem felszámolni minden olyan tényezőt, amely akadályoz abban, hogy meggyökerezzek a Te szeretetedben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 19., hétfő

Isten formálja gyermekeit

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.                              Zsidókhoz írt levél 12. fejezet 11. vers



A keresztény hit mély bölcsessége nem mindig a pillanatnyi boldogságot vagy azonnali megkönnyebbülést ígéri. Sokszor úgy tűnhet, hogy az utad keserves, és a próbák súlyosak. Ám ebben a sötétségben is rejlik valami szent és áldott: a megedződés által hozott élet gyümölcsök.
Amikor a próbák és kihívások sújtó kézzel érnek téged, gyakran nehéz látni a mögöttes célt vagy értelmet. Lehet, hogy keresed a válaszokat, hogy miért kell átéled ezeket a nehéz időket. De a keresztény hittel megtanulhatod, hogy a szenvedés és a próbatétel nem csupán büntetés vagy az elhagyatottság jele lehet. Inkább lehetőséget kínálnak számodra, hogy növekedj, megerősödj és közelebb kerülj Istenhez.
Ahogyan a sziklát az idő és a viharok formálják, úgy formál téged is a próbatételek tűzpróbája. A nehézségek által megedződsz, megerősödsz és fejlődsz. Ahelyett, hogy megtörnének téged, lehetőséget adnak arra, hogy kiteljesedj és megmutasd az igazi belső erődet.
Az igazság békességes gyümölcse azoknak szól, akik kitartóan állják a próbatételeket. Ez a békesség nem csupán a külső körülményektől függ, hanem az Istennel való mély és szilárd kapcsolatból fakad. Isten az Ő gyermekeit fegyelmezi, amikor arra van szükségük, hogy még itt a földi életben meg eljussanak arra, hogy a gonoszt megvessék és az igazság és békesség gyümölcsét teremjék. Amikor a hited megpróbáltatások között is állva marad, az isteni békesség áthatja életedet, és támaszt nyújt a viharok közepette.
Ne feledd, hogy Isten mindig melletted van, még a legsötétebb időkben is. Ha hűséges maradsz hozzá, akkor az igazság békességes gyümölcse elérhetővé válik számodra. Áldott legyen az az erő, ami által kitarthatsz, és a hit, ami által megedződhetsz, hogy végül az örök békességben részesülj az Atya házában.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te gyermekeidet nem hagyod magukra. Fegyelmezed, fenyíted őket, de ezt javukra teszed. Segíts ezt megérteni, hogy élvezhessem az igazság és a békesség gyümölcseit. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 18., vasárnap

A Teremtő magasztalása

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 139. Zsoltár 13-14. versek



Minden egyes emberi lény egyedülálló és csodálatos módon lett létrehozva a teremtő Isten által. Az Ő keze munkája az, ahogyan az anya méhében formálja és alakítja meg a gyermeket. Az Úr minden egyes részletet figyelembe vesz, miközben az új életet formálja: a testet, a veséket, az izmokat, a szerveket - mindent tökéletesen alkot. Olyanok vagyunk, mint a hópelyhek. Látszólag mindannyian egyformák vagyunk, hiszen azonosak a szerveink és testünk felépítése, de ha a hópelyheket mikroszkóp alá helyezik, kiderül, hogy mindegyik egyedi. Ilyen egyedi alkotása vagy Istennek te és vagyok én is. 
Ez az igazság arra emlékeztet téged, hogy az életed nem véletlenszerű vagy értelmetlen. Mindannyian Isten teremtő keze által vagyunk formálva, és minden egyes pillanatban Ő gondoskodik rólunk és vezet bennünket. Az Ő szeretetének és gondviselésének gazdagsága csodálatosan megnyilvánul életed minden területén.
Az igevers arra is ösztönöz téged, hogy magasztald az Urat az Ő csodálatos alkotásaiért. Amikor csak megfigyeled a természetet, a csillagokat az égen, a virágok szépségét vagy az emberi test összetettségét,  észreveheted Isten csodálatos munkáját. Az Ő alkotásai felkeltik bennünk a csodálatot és a hálaadást.

Legyen hát életed egy folyamatos magasztalás az Úr iránt az Ő csodálatos alkotásaiért. Legyen szíved tele hálával azért, hogy Isten gondoskodik rólad, és mindig vezet téged az Ő útján. Engedd, hogy minden cselekedeted és gondolatod dicsőséget hozzon az Ő nevének, és hagyd, hogy az Ő csodálatos munkája mindig méltó tiszteletet és csodálatot váltson ki belőled.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...