2024. február 23., péntek

Istennek tetsző böjt

Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked." Máté evangéliuma 6. fejezet 17-18. fejezet




Manapság sok keresztény zavarba jön, amikor a bőjtről kell nyilatkoznia. Egyszerűen nem tudja hova tenni. Egy lelkes hölgy, aki szívből akarta követni Krisztust, egyszer így szólt hozzám:
" Sosem tudtam, hogy mi értelme van a böjtnek a Krisztus követés vonatkozásában?"
Ha fogyókúráról, méregtelenítő koplalásról van szó, azt már sokan tudják értelmezni és gyakorolni. Csakhogy a fogyókúra, a méregtelenítés, a koplalás a testről szól. A test van a középpontban. A keresztény bőjt középpontjában Isten áll és a lelki dolgok.

A böjt egy olyan lelki gyakorlat, amelyben lemondasz bizonyos dolgokról, hogy mélyebb kapcsolatot alakíthass ki Istennel. Azonban könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a böjtölést külső látszattá változtatod, és arra használod fel, hogy kivívd vele embertársaid elismerését vagy jótetszését. Jézus figyelmeztet, hogy ne az emberek elismerése miatt böjtölj.
A böjtölés nem arról szól, hogy látszólagos vallásosságot mutatsz a külvilág felé, hanem arról, hogy szíved megtisztuljon és közelebb kerülj Istenhez. Megkenni a fejedet és megmosni az arcodat, azt jelenti, hogy magad mögött hagyod a külsőségeket és az önmagad mutogatásának vágyát. Ehelyett teljes odaadással és alázattal fordulj az Atyához, és keresd arcát titokban, csendben, ahol a lelked mélyén találkozhatsz vele.

Az Atya, aki látja, ami titokban történik, elismeri és megjutalmazza azt, aki őszinte szívvel és szándékkal keresi Őt. Ez azt jelenti, hogy az Ő szemében az igazi böjtölés és áhítat az, amelyet csendben és alázattal végzel, hogy közelebb kerülj hozzá. Az emberi dicséret és elismerés nem számít, mert az Atya jutalmazza meg azokat, akik őszinte szívvel és hittel keresik Őt.
Hagyd, hogy böjtölésed megtisztítsa és megújítsa a lelkedet, és segítsen mélyebb kapcsolatot kialakítani Istennel. Legyen ez a böjtölés valódi és áldott időszak számodra, amikor közelebb kerülsz szeretett mennyei Atyádhoz.
Végül, hallottam egy nagyon istenfélő nőről, aki rossz társaságba keveredett és elbizakodott és meggondolatlan keresztények arra bíztatták, hogy súlyos cukorbetegsége ellenére kezdjen bőjtbe és hagyja abba az inzulin kezelését. Ha ezeket megteszi, Isten azt a hite bizonyítékaként fogja értékelni és meg fogja gyógyítani súlyos betegségéből. A nő sajnos sebezhető és befolyásolható időszakában volt és engedett az unszolásnak. Ebbe pedig belehalt.

Isten tudja, ha egészségügyi problémák miatt nem tudsz böjtöt tartani. Hiszem, hogy ilyen esetben vannak más módjai annak, hogy közelebb kerülj Istenhez és lelkedben erősödj. Ne kísértsd Istened meggondolatlan cselekedettel, amely ártalmas lehet az egészségedre.


IMA: Istenem, szeretnék úgy élni és úgy böjtölni, hogy az Neked szóljon és Előtted legyen kedves. Segíts ebben. Jézus Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...