2023. augusztus 19., szombat

Ne etesd a "sirályokat"!

Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.
Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8. vers



Sok tengerparton vannak sirályok, de gyakran ki van írva, hogy ezeket tilos etetni. Miért tilos? Mert, ha egyszer kapnak enni, akkor vissza fognak járni és nagyon nehéz lesz őket távol tartani a parttól vagy a parton levő éttermektől.
Ha ezek a madarak nincsenek etetve, akkor egyszerűen nem fognak tömegesen csoportosulni, hanem más úton-módon szerzik be a táplálékukat.
Így van ez a gondolataiddal is. Nagyon óvatosan válogasd meg, hogy milyen gondolatokat engedsz be az elmédbe és milyen gondolatokat "etetsz" rendszeresen.
Kezdetben szórakoztató lehet kicsit "etetni" az aggódásra, ítélkezésre, féltékenységre, haragra, nem tiszta vágyakra, büszkeségre, anyagiasságra stb. serkentő gondolatokat, de később észre fogod venni, hogy ezek mennyi kellemetlenséget okoznak neked, de már nem lesz egyszerű tőlük megszabadulni.
Ezeknek a kártékony gondolatoknak nagyon erős és alattomos gyökerei vannak, ezért nem könnyű őket "kigyomlálni" ha egyszer már gyökeret vertek az elmédben.
Inkább törekedj arra, hogy megelőzd a bajt már az elején. "Etess" igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, kedves, jó hírű, erényes, dicséretre méltó gondolatokat.
Törekedj erre és akkor a kártékony gondolatok már fenn fognak akadni az elméd szűrőjén, éppen ezért nem fogod őket táplálni és nem tudnak gyökeret verni sem. Ezzel pedig sok bajtól, szenvedéstől fogod megkímélni önmagadat és környezetedet is.


IMA: Istenem, segíts nekem először is felismerni azokat a kártékony gondolatokat amelyek meggyökereztek elmémben és adj erőt, bölcsességet kíméletlenül és gyökerestől kiirtani azokat. Szeretnék olyan gondolatoknak helyet adni és táplálni azokat, amelyek hasznosak és Neked is kedvesek. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2023. augusztus 18., péntek

A könnyebb út csábítása

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-6. versek



Olyan időket élünk, amikor a rövidebb utak nagyon vonzóak. Az én értelmezésem szerint, a rövidebb út az, amikor egy kitűzött célod elérésének érdekében letérsz a meghatározott útvonalról abban a reményben, hogy sokkal gyorsabban el fogod érni a kitűzött célod. Ezekkel a rövidítésekkel az a gond, hogy túl ahhoz, hogy igazak legyenek. Gyakran katasztrofális következményekkel jár ezeket a kecsegtető "rövidítéseket" igénybe venni.
Minden embernek életszükséglete az öröm és a lelki békesség, de veszélyes nagy hiba lenne az alkohol vagy kábítószer által kínált "könnyebb utat" választani ezekhez. Volt egy nagyon tehetséges, művelt ismerősöm, akit 40 évesen le kellett engedjenek a sírgödörbe, mert elhitte, hogy az alkohol által kínált "könnyebb út" lesz a megoldás számára.
Minden ember vágyik szeretetre és megbecsülésre, de az erkölcstelen szexuális kalandok által kínált "rövidebb út" nem közelebb, hanem távolabb visz téged az igazi szeretet és megbecsülés elérésétől.
Önmagában az anyagi jólét nem bűn, de ha elhiszed, hogy a szorgalmas munka, az adakozás és a bölcs döntések útja túl hosszú és fárasztó, akkor hamar a hazugság, csalás és törvényszegés "könnyebb útját" fogod választani.
Isten azt szeretné, hogy valósággal boldog és beteljesedett életed legyen éppen ezért akar téged a könnyebb úttól óvni és arra ösztönöz téged ma is, hogy járj az Általa kijelölt úton.
Nem véletlen az, hogy az Isten gyakran a hosszabb és nehezebb úton vezet téged. Így akar felkészíteni téged jellemben azokra az áldásokra, amelyek a hosszabb és nehezebb út végén várnak rád.
Ne hidd el azt az ősi hazugságot, amivel az ördög már Évát is becsapta az Édenkertben. Ő nem akar megfosztani téged az örömtől, hanem naponként úgy akar vezetni, hogy igazi örömre, megbecsülésre és szeretetre találj.
Isten rég elmondta az embernek a Biblia segítségével, hogy milyen úton járjon és milyen elveket kövessen a munkát, családot, anyagi jólétet, adakozást, szerelmet, házasságot, családot és minden más kérdést illetően.
Tanulmányozd a Bibliát, hogy egyre magabiztosabban ismerd az Isten által kijelölt utat és törekedj arra, hogy ne térj el attól. Amikor eltérsz az Isten által kijelölt úttól, akkor bűnt követsz el és végső soron önmagadnak ártasz legtöbbet. Ha ma úgy döntesz bízol Istenben és az Ő útját követed, akkor igazi szeretet, békesség, boldogság és megbecsülés lesz az osztályrészed.


IMA: Istenem, nem akarok eltévedni az Általad kijelölt úttól. Hiszem, hogy az a legjobb út, amit számomra kijelöltél. Segíts életem minden napján azon járni. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 17., csütörtök

Akinek minden javára dolgozik

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. Római levél 8. fejezet 28. vers



Képzeld el, hogy milyen gazdag lennél, ha minden ember, akiket csak megismertél vagy akikkel kapcsolatban álltál valamikor, neked dolgozna? Ők dolgoznának, de a bevételüket a te javadra, hasznodra fordítanák? Isten ennél sokkal nagyobb dolgot ígért: Minden egyaránt javadra szolgál, javadra, gazdagításodra, növekedésedre dolgozik. Azok az emberek is, akiket te nehéz embereknek tartasz, az ellenségeid, akik ártani akarnak neked, az életkörülményeid stb.
Ez az ígéret azonban feltételes: azoknak szól, akik Istent szeretik. Isten szeret téged, de te befogadtad-e már életedbe Őt, aki maga a Szeretet?
Ez az életednek kulcskérdése. Az elmúlt másfél évben sok támadás ért, sokan próbáltak olyan dolgokat tenni, amelyekkel ártani akartak nekem, de Isten mindezt a körülményt és mindezeket az embereket felhasználta arra (tudtukon kívül), hogy én arra a helyre juthassak, ahol ma vagyok és ahol azóta is tapasztalom az Isten áldásait.
Ha ma felébredtél, tudsz levegőt venni, bármit is rontottál el a múltban, Isten helyre tudja azt hozni, ha átadod Neki az életed irányítását. Döntsd el, hogy a saját terveidet, vágyaidat fogod hajszolni a mai napon vagy helyet adsz Isten terveinek, szándékának, Aki meg tudja tenni azt, hogy mindent a javadra fordítson.
Ha Istent választod, bármi is történik a mai napon, legyen az jó vagy rossz, Isten lelki fejlődésedre és örök hasznodra fogja fordítani azt.


IMA: Istenem, szeretném megtanulni hogyan szerethetlek Téged. Szeretnék rád figyelni és a Te szavadra, tervedre. Légy segítségül ebben a mai napon, a Te Szentlelked által. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 16., szerda

A közbenjáró imádság

A reménységben örvendezők; a háborúságban tűrők; a könyörgésben állhatatosak;
Rómaiakhoz írt levél 12. fejezet 12. vers



Egy fiatal férj rosszul lett és a felesége máris autóba ültette, majd a kórházhoz hajtott vele. Ez a férfi nem igazán szeretett orvoshoz fordulni, így a sürgősségin is rögtön mentegetőzni kezdett, hogy biztosan nem komoly a problémája, csak egy múló rosszullét, de már vizsgálták is.
Miután minden vizsgálatot lefuttattak, az orvosa elmondta neki, hogy bizony gond van a szívével és ezt komolyan kell vennie.
Ezután vitték is a műtőbe és helyrehozták a szívkoszorú ér körüli problémákat. Elmondása szerint, a tudat, hogy sokan imádkoznak érte, rendkívüli békességgel töltötte el.
Ez pedig segített neki abban, hogy a nehézségeiben tűrni tudjon. Nem tudhatod, hogy mi lett volna a műtét kimenetele, ha ezért a férfiért nem imádkoznak, de azt tudhatod a fenti történetből, hogy az imádságnak csodálatos hatása van a lelkedre.
Ha reményteli a helyzeted, akkor örülj. Ha éppen nehéz időszakon mész keresztül, akkor kérj meg másokat, hogy imádkozzanak érted. De ne felejts el kitartóan könyörögve imádkozni másokért minden élethelyzetben.


IMA: Istenem, köszönöm neked azokat az embereket, akik imádkoztak, imádkoznak értem. Sokszor nem is tudom felfogni, hogy milyen sokat jelent ez. Szeretnék én is közbenjárni másokért imában. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2023. augusztus 15., kedd

Világosság vagy sötétség?

Ha próféta vagy álomlátó támad közötted, és jelet vagy csodát ad tudtodra, és bekövetkezik az a jel vagy csoda, amelyről beszélt neked, és azt mondta, hogy kövessünk és tiszteljünk más isteneket, akiket nem ismertél, ) akkor se hallgass annak a prófétának a beszédére, vagy arra az álomlátóra, mert csak próbára tesz benneteket Istenetek, az ÚR, hogy megtudja, valóban teljes szívvel és lélekkel szeretitek-e Isteneteket, az URat. Az URat, a ti Isteneteket kövessétek, és őt féljétek, az ő parancsait tartsátok meg, és az ő szavára hallgassatok, őt tiszteljétek, és hozzá ragaszkodjatok! Annak a prófétának és annak az álomlátónak pedig meg kell halnia, mert el akart téríteni Istenetektől, az Úrtól, aki kihozott benneteket Egyiptom földjéről, és kiváltott a szolgaság házából. El akart tántorítani arról az útról, amelyet megparancsolt neked Istened, az ÚR, hogy azon járj, azért takarítsd ki a gonoszt a magad köréből!    Mózes ötödik könyve 13. fejezet 1-5. versek    




Hallottam egy asszonyról, aki a második világháború idején, egy magyar faluban tevékenykedett jósnőként. Akkoriban a hadköteles férfiak háborúban harcoltak és az otthon maradt feleségeik bizonytalanságban voltak. Nem tudták, hogy egyáltalán él-e még a házastársuk, várják-e haza vagy soha többet nem fogják viszontlátni.
Egyik ilyen feleség elment ehhez a jósnőhöz és a jósnő azt mondta neki, hogy a férje egy ujját elveszítette a háborúban, de haza fog térni. 
Eltelt néhány hét és a falu csodálkozására a férj hazatért és tényleg hiányzott egy ujja. 
Több sem kellett a falubelieknek, elkezdtek özönleni ehhez a jósnőhöz. Hiszen, amit mondott, az beteljesedett. Egy háznál megbetegedett az idős és valaki megkérdezte, hogy meg fog-e gyógyulni vagy sem? A jósnő azt mondta, hogy még az év Karácsonyán meg fog halni és igyekezzenek neki mihamarabb beszerezni a koporsót, mert a háború idején sok halott volt és nem tudták olyan ütemben készíteni a koporsókat, amilyen ütemben szükség lett volna rájuk. 
A család drágán ugyan, de beszerezte a koporsót és a padláson rejtegette. Az idős viszont nem halt meg Karácsonykor. A koporsó még hosszú évekig volt a padláson a "tulajdonosa" pedig élt és virult. 
Egy másik feleség szintén megkérdezte a jövendőmondót, hogy haza fog-e térni a férje élve a háborúból, de a jövendőmondó azt mondta az asszonynak nyugodtan házasodjon meg, mert a férje meghalt. A feleség megházasodott, majd nagy volt a meglepetés, amikor a háborúból élve visszatért a férje és a megkötött házasságát érvényteleníteni kellett. 
Ne feledd, hogy az ördög egy kevés igazság közé sok-sok hazugságot rejt. Ezzel pedig az a célja, hogy eltávolítson Istentől, Aki maga az igazság. 
Döntsd el, hogy mit szeretnél, kit szeretnél? Ha Isten követője vagy, akkor felejtsd el a jósnőket, babonát, horoszkópot, halottlátókat és az okkultizmus minden formáját. 
Az Ószövetségben halálos bűn volt ezeket a dolgokat gyakorolni és ezekben a dolgokban részt venni. Ma egyszerűen csak kerüld el azokat az embereket, akik kettős életet élnek. Istennel és az okkultizmussal is "kacsintgatnak." 

IMA: Istenem, szeretnék Rád figyelni egyedül, mert tudom, hogy szeretsz és a jövőm a Te kezedben van. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. augusztus 14., hétfő

Vetés és aratás

A jóindulat kedvessé tesz, de a hűtlenek útja saját romlásukat okozza.                                          Példabeszédek könyve 13. fejezet 15. vers




A világegyetemet Isten bizonyos működési törvények segítségével kormányozza. Ezeket a törvényeket is a teremtő hozta létre. Ha elvetsz egy nemes magot a földedbe és megfelelően gondozod, akkor számíthatsz arra, hogy egy napon gyümölcsöt terem. A matematikának, a fizikának, a pénzügynek és sok más területnek is megvannak a maga törvényei. Gondolhatod azt, hogy ha feldobsz egy követ, nyugodtan alá állhatsz, mert a te kövedet a föld gravitációs törvénye nem fogja lefele húzni, de ki fogsz józanodni, amint a kő a fejeden koppanni fog. Így van ez a személyes életeddel is. Sok-sok lelki törvényszerűség van a Bibliában, amiket akár figyelmen kívül is hagyhatsz, de ha ezt teszed, akkor a keserű valóság előbb-utóbb fájdalmasan fog farkas szemet nézni veled.
Az egyik ilyen fontos törvényszerűség, hogy a hús tested tele van olyan vágyakkal, indíttatásokkal, amelyeken keresztül önző magatartásra próbál bírni téged, hogy fájdalmat okozz önmagadnak, környezetednek és, hogy gyalázd a teremtődet.
Ha azonban helyet adsz Istennek, és átadod magad  hit által az Isten uralma alá, akkor a Szentlelke lakozást vesz benned és olyan nemes dolgokra fog ösztönözni, amelyeknek ha engedsz, akkor boldog leszel te és áldottak lesznek a körülötted levők, az Istenednek pedig dicsőségére és örömére leszel.  
Ha a  tested önző, bűnös indulataidnak engedsz, akkor a gondolatvilágodban már  "vetsz" és naponként táplálva ezeket a gondolatokat, tettekké válnak és ha a önző, testi cselekedetek mellett döntesz, ne várd, hogy Isten áldást fog adni életedre.
Az, hogy vethetsz életedbem egy Istentől kapott kiváltság.
Az ördög próbál elhitetni téged azzal kapcsolatosan, hogy ha testi dolgokat veted, akkor csak boldogságot és gyönyört fogsz aratni. És a testnek valóban vannak nagyon rövid távon gyönyörei, de ezekért nagyon drága árat kell fizetned. Sokszor már földi életedben is, de az örökkévalóságban kell aratni az igazi következményeket-  Rövid távon úgy tűnhet, hogy sokkal jobb testi módon élni, dönteni, vetni. A házas ember, aki éppen megcsalja házastársát, úgy érezheti, hogy sokkal boldogabb, mint azelőtt volt, de hosszú távon mennyi keserűséget arathat tettei következményeként: széthullik a családja, lerombolja a saját megbízhatóságát és már itt a földön egész életében viseli a tettei következményeit. 
Az örökkévalóság távlatából nézve viszont, aki a testnek és testből arat, a testből fog örök veszedelmet, halált aratni.
Isten lelki törvényszerűségei működnek és kikerülhetetlenek.
Aki a Léleknek vet, az talán sírva és nehézségek között vet, de örök boldogságot és bővölködő életet fog aratni. A Szentlélek olyan dolgokra ösztönöz, amelyek összhangban vannak Isten szavával és ha ezeket táplálod elmédben, azok igazi beteljesedést, körülményektől nem függő békességet és örömöt fognak hozni a számodra. Az Isten országában pedig örök életet és örökséget fogsz nyerni. 
Hit és engedelmesség által minden lelki törvényszerűség a te javadra fog működni.
Vess tehát jó magot, hogy jó legyen az aratás. Krisztus azért halt meg, hogy életed bűn gyomjait eltávolíthassa és vethess a Léleknek, hogy arathass a Lélek által örök életet és dicsőséget. Mélyülj el a Biblia igazságaiban mert ezek által tanulhatsz meg helyesen vetni és helyesen aratni. 


IMA: Istenünk, köszönjük a kiváltságokat amiket adtál nekünk. Segíts azokkal felelősségteljesen élnünk. Segíts megbánnunk, ha a testnek vetettünk és Szentlelked által kigyomlálni a test gyümölcseit életünkből, hogy a Szentlélek által vethessünk és arathassunk örök életet. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 13., vasárnap

Ne hajolj el a Kegyelemtől!

Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön.
Zsidókhoz írt levél 12. rész 15. vers




Csak akkor lehetsz igazán önmagaddal kibékülve, ha engeded, hogy hit által Krisztus megbékéltessen a mennyei Atyával.
A reggel nem azért jön el, mert mi erőlteted, hanem egyszerűen azért, mert a nap feltűnik a látóhatáron.
A személyes életedben, családodban, gyülekezetben felmerülő problémák lelki eredetűek és csak lelki megoldások fognak segíteni ezeken.
A keserűség és sok más lelki gyermekbetegség igazi ellenszere, a hittel párosított, megnyitott Szent Biblia. Túl sok ember, család, gyülekezet ment már tönkre azért, mert testi keresztények, testi, az Isten szavával nem összhangban levő féligazságokat és gyakorlatokat erőltettek. Sok ilyen esetben azt láttam, hogy ezek a "vezetők" még arra az érettségre sem jutottak el, hogy a saját felelősségüket felvállalják. Egyszerűen elmenekültek abból a káoszból, amit ők maguk segítettek elő. Ugyanez igaz személyes életedre is. Saját magad haját húzogathatod, hogy kijöjj a gödörből, emert csak Isten tudna adni számodra valódi szabadságot.
Isten a problémáidat a gyökerüknél akarja megoldani. Nem ideiglenes és tüneti kezelést ad.
Az imádkozás, az alázatos lelkület, és az Isten Szentlelkének ereje és vezetése képes minden problémát megoldani életedben. Ehhez pedig az szükséges, hogy ne a házastársad, gyermeked, munkatársad, testvéred vagy más ember életében akarj változást elsősorban. Nincs befolyásod csak saját életed felett. Isten rád bízta a döntés felelősségét és bárhogyan is döntesz, viselned kell a döntéseid következményeit.
Olyan szomorú, hogy sok ember, keresztény közösség erre gondol utoljára. Személyes elcsendesedés, Isten előtti bűnbánat és bűnvallás helyett inkább vezessünk be újításokat.
Nem a zene, nem a pszichológia, nem a politika, a koncertek fogják a közösségi és egyéni életedet rendbe hozni. Ezekre összpontosítani a személyes problémáid gyökeres kezelése helyett, az Isten Szentlelkének ereje által, olyan, mintha azt mondanád egy problémákkal küszködő házaspárnak, hogy cseréljék le az ágyneműjüket más színűre, rendezzék át a lakásukat és az meg fogja oldani a problémáikat.
A több pénz sem fog megszabadítani a lelki keserűségtől. Sokkal több pénzzel rendelkezünk, mint az 50 évvel ezelőtti keresztények, ők mégis megszégyenítenek minket ha rájuk gondolunk az áldozathozatalban, a hitben és az adakozásban is.
Isten azt szeretné, hogy a személyes életedben, gyülekezetedben a világ lássa meg az Ő munkáját és annak erejét, aki a leggyengébb szolgáit is győzelemre tudja vezetni kegyelme által.

IMA: Istenem, csak Rád van szükségem. Valódi megoldásokra, lelki megoldásokra, hogy a betegségeinket a gyökerénél kezeld Szentlelked által. Könyörülj rajtam, hogy ne csúfságára legyek nevednek, hanem dicsőségére. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...