2023. augusztus 14., hétfő

Vetés és aratás

A jóindulat kedvessé tesz, de a hűtlenek útja saját romlásukat okozza.                                          Példabeszédek könyve 13. fejezet 15. vers




A világegyetemet Isten bizonyos működési törvények segítségével kormányozza. Ezeket a törvényeket is a teremtő hozta létre. Ha elvetsz egy nemes magot a földedbe és megfelelően gondozod, akkor számíthatsz arra, hogy egy napon gyümölcsöt terem. A matematikának, a fizikának, a pénzügynek és sok más területnek is megvannak a maga törvényei. Gondolhatod azt, hogy ha feldobsz egy követ, nyugodtan alá állhatsz, mert a te kövedet a föld gravitációs törvénye nem fogja lefele húzni, de ki fogsz józanodni, amint a kő a fejeden koppanni fog. Így van ez a személyes életeddel is. Sok-sok lelki törvényszerűség van a Bibliában, amiket akár figyelmen kívül is hagyhatsz, de ha ezt teszed, akkor a keserű valóság előbb-utóbb fájdalmasan fog farkas szemet nézni veled.
Az egyik ilyen fontos törvényszerűség, hogy a hús tested tele van olyan vágyakkal, indíttatásokkal, amelyeken keresztül önző magatartásra próbál bírni téged, hogy fájdalmat okozz önmagadnak, környezetednek és, hogy gyalázd a teremtődet.
Ha azonban helyet adsz Istennek, és átadod magad  hit által az Isten uralma alá, akkor a Szentlelke lakozást vesz benned és olyan nemes dolgokra fog ösztönözni, amelyeknek ha engedsz, akkor boldog leszel te és áldottak lesznek a körülötted levők, az Istenednek pedig dicsőségére és örömére leszel.  
Ha a  tested önző, bűnös indulataidnak engedsz, akkor a gondolatvilágodban már  "vetsz" és naponként táplálva ezeket a gondolatokat, tettekké válnak és ha a önző, testi cselekedetek mellett döntesz, ne várd, hogy Isten áldást fog adni életedre.
Az, hogy vethetsz életedbem egy Istentől kapott kiváltság.
Az ördög próbál elhitetni téged azzal kapcsolatosan, hogy ha testi dolgokat veted, akkor csak boldogságot és gyönyört fogsz aratni. És a testnek valóban vannak nagyon rövid távon gyönyörei, de ezekért nagyon drága árat kell fizetned. Sokszor már földi életedben is, de az örökkévalóságban kell aratni az igazi következményeket-  Rövid távon úgy tűnhet, hogy sokkal jobb testi módon élni, dönteni, vetni. A házas ember, aki éppen megcsalja házastársát, úgy érezheti, hogy sokkal boldogabb, mint azelőtt volt, de hosszú távon mennyi keserűséget arathat tettei következményeként: széthullik a családja, lerombolja a saját megbízhatóságát és már itt a földön egész életében viseli a tettei következményeit. 
Az örökkévalóság távlatából nézve viszont, aki a testnek és testből arat, a testből fog örök veszedelmet, halált aratni.
Isten lelki törvényszerűségei működnek és kikerülhetetlenek.
Aki a Léleknek vet, az talán sírva és nehézségek között vet, de örök boldogságot és bővölködő életet fog aratni. A Szentlélek olyan dolgokra ösztönöz, amelyek összhangban vannak Isten szavával és ha ezeket táplálod elmédben, azok igazi beteljesedést, körülményektől nem függő békességet és örömöt fognak hozni a számodra. Az Isten országában pedig örök életet és örökséget fogsz nyerni. 
Hit és engedelmesség által minden lelki törvényszerűség a te javadra fog működni.
Vess tehát jó magot, hogy jó legyen az aratás. Krisztus azért halt meg, hogy életed bűn gyomjait eltávolíthassa és vethess a Léleknek, hogy arathass a Lélek által örök életet és dicsőséget. Mélyülj el a Biblia igazságaiban mert ezek által tanulhatsz meg helyesen vetni és helyesen aratni. 


IMA: Istenünk, köszönjük a kiváltságokat amiket adtál nekünk. Segíts azokkal felelősségteljesen élnünk. Segíts megbánnunk, ha a testnek vetettünk és Szentlelked által kigyomlálni a test gyümölcseit életünkből, hogy a Szentlélek által vethessünk és arathassunk örök életet. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...