2023. szeptember 30., szombat

Krisztus megfordult

Jézus is azonnal észrevette, hogy erő áradt ki belőle, ezért a sokaságban megfordulva így szólt: "Ki érintette meg a ruhámat?"Márk evangéliuma 5. rész 30. vers



Jézus Krisztus úton volt valahova, miközben az Őt követő tömegben volt valaki, aki megszegte a mózesi törvényt.
Egy vérfolyásos asszony, aki a mózesi törvény szerint, tisztátalannak számított, vagyis tilos volt tömegben tartózkodnia.
Ez az asszony már 12 éve szenvedett emiatt a betegség miatt.
Ez az asszony, odalopakodott Krisztus háta mögé, majd elérte a Krisztus ruhájának szélét, és abban a pillanatban a saját bőrén tapasztalta meg Isten csodálatos, dicsőséges hatalmát, hiszen azonnal meggyógyult.
Krisztus háta mögött tapasztalta meg Isten csodálatos hatalmát.
A Márk evangéliuma 5. részének 30. versében pedig az egyik legmélyebb igazságot olvashatjuk:
" a sokaságban megfordulva így szólt..."
Krisztus meg akarta "találni" az asszonyt.
Tudod, hogy ez az asszony miért rejtőzködött Krisztus elől? Mert meg volt győződve,  hogy ha nyíltan közelítené meg Őt, akkor Krisztus dühös lenne rá, elutasítaná, a mózesi törvényekhez híven bánna vele.
Hány keresztény van ma, akik nem akarnak Krisztushoz közeledni, a gyülekezetükbe visszatérni, vagy az Isten jelenlétébe visszatérni, mert meg vannak győződve arról, hogy csak elutasításban lesz részük.
Pedig éppen ennek az ellenkezője az igaz. Isten kegyelme, és a te apró, pici hited miatt, Isten szeretné kifejezni irántad érzett elfogadását és jó tetszését.
Csak térj vissza Hozzá. Érintsd meg Őt ma imádságban.


IMA: Atyám, köszönöm, hogy Krisztus értem is szenvedett. Köszönöm, hogy elvette a lelkem halálos betegségét. Segíts megragadnom a Te kegyelmed, elfogadásod, és az új életet hit által. Segíts közelednem ma Hozzád. Krisztus nevében. Ámen.

2023. szeptember 29., péntek

Földi vándorút

Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem a jövendőt keressük. Zsidókhoz írt 13. fejezet 14. vers




Ádám és Éva tökéletes otthonra találtak az Éden kertjében, de mivel vétkeztek, ki kellett vándorolniuk abból. Onnantól kezdve otthontalanok lettek. Annak ellenére, hogy ezt Ádám és Éva szabad akaratának gyakorlása okozta, Isten elküldte a Fiát, hogy Ádám és Éva leszármazottai újra hazatalálhassanak. Ábrahám élete szintén a vándorlásról szólt. Azt sem tudta mindig, hogy hova tart, de engedelmeskedett Istennek.
Ábrahám leszármazottai Egyiptomban rabszolgákká váltak, de Isten természetfeletti beavatkozásának köszönhetően megszabadultak és vándorolni kezdtek.
Egy 44 nap alatt megtehető utat, 40 évig jártak.
Jézus Krisztus maga mondta önmagáról, hogy földi szolgálata során nem volt hová fejét lehajtania. Egy vándor volt.
Mit üzen Isten neked ezek által? Nem a földi létben van az otthonod. Ne helyezd magad túl nagy kényelembe. Nem erre a bűntől terhelt, halandó bolygóra lettél megalkotva. Minden egyes ember csak átutazóban van ezen a bolygón.
Tedd a dolgod, légy hálás azért, amit kaptál, de legyen a tekinteted Istenen, Aki az igazi otthont jelenti a lelked számára.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy van igazi otthonunk a földi léten túl. Miközben itt éljük mindennapjainkat, segíts imádságos szívvel Téged követni és Benned gyönyörködni. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 28., csütörtök

Isten áldásainak feltétele

Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged, ha hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára.
Mózes 5. könyve 28. rész 2. vers



Istennek célja, kedves olvasóm, hogy rád árassza minden áldását. De ahhoz, hogy ezt megtehesse, bíznod kell Benne és ígéreteiben.
Emellett Isten utasításait követned is kell ahhoz, hogy átvehesd az Ő áldásait.
Sok ember várja Isten áldásait, közben pedig mégis úgy érzi, mintha el lenne átkozva.
Vizsgáld meg a mai napon magad. Mennyire hallgatsz az Isten szavára?
Mennyire Úr ő a személyes ügyeidben, életedben?
Meg kell értened, hogy az engedelmesség Isten iránt, elsősorban a te érdeked és nem az Isten érdeke.
Isten örökké áldott, gazdag, örökkévaló, dicsőséges akár engedelmeskedsz neki, akár nem.
A te életed alakulása viszont attól függ, hogy hallgatsz-e Rá vagy sem?
Olyan sok embernél nem az az igazi probléma, hogy nem érti az Isten szavát, hanem az az igazi probléma, hogy nem tetszik neki Isten egyenes és világos szava ezért addig keres, addig telefonál, amíg talál valakit, aki megerősíti abban, hogy nyugodtan félredobhatja Isten szavát. Pedig " Az ÚR törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az ÚR intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt." 19. Zsoltár 7. vers
Másodszor az áldás nem mindig ugyanazt jelenti a te elképzeléseid szerint és Isten elképzelései szerint.
Egy házaspár mielőtt házat vásárolt, azért imádkozott, hogy ne veszítsen az ügyleten anyagi értelemben, ha majd ismét eladják.
Néhány év után, árulni kezdték a házat és olcsóbban adták el, mint amennyiért vették azt.
Csalódottan fordultak Istenhez, és Isten válaszolt is nekik. A válasza a következő volt: " A szomszédotok megtért azáltal, hogy ti odaköltöztetek. Hogyan mondhatjátok, hogy veszteséges volt ez a tranzakció?"
Bízd magad ma is Isten szavára, engedd el a gyermekies elképzeléseidet és meg fogod látni, hogy az Isten minden áldása rá fog szállni életedre.
Kinek köszönheted ezt? Jézus Krisztusnak, aki elvette az átkot és büntetést ami neked járt volna, hogy te az Ő áldásának részesei lehess. Tehát Isten minden ígérete csak akkor érvényes rád, ha Krisztusban vagy.


IMA: Istenünk magasztalunk Téged, hogy meg akarsz áldani minket. Magasztalunk azért, hogy engedelmességre hívsz minket. Segíts nem okoskodnunk és bizalmatlankodnunk Veled szemben. Magasztalunk minden jelenlegi, múltbeli és jövendőbeli áldásodért. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 27., szerda

Erő, szeretet, józangás

Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Timóteushoz írt levél 1. fejezet 7. vers



Vannak olyan félelmek, amelyek a Krisztust követő embert is megkörnyékezhetik és meg is környékezik.
A félelem egyik formája az aggodalmaskodás. Egy fiatalembert besoroztak és készült arra, hogy a második világháborúba harcoljon. Nagyon aggódott, hogy mi fog történni vele a háborúban? Vajon túléli vagy sem? Ahogyan így gondolkodott, két következtetésre jutott: az egyik, hogy harcol és belehal a harcba. Az aggodalom segít, ha ez fog történni? Nem. A második lehetőség, hogy harcol és túléli a harcot, épségben hazatér. Ha ez fog történni, van értelme az aggodalmaskodásnak? Nem!
Nekünk sokkal nagyobb bizonyosságod, vigasztalásod van ennél? Ha Isten gyermeke vagy, Ő a kezében tartja egész életedet, tudja, hogy mi az, ami veled történik és ha Őt szereted, akkor bármi is történik veled, körülötted, azt a lelked javára fogja munkálni. ( Róma 8:28)
A második formája a félelemnek, amelyik a keresztényt különösképpen megkísértheti a következő:
"Mit szólnak mások?"
Jézus Krisztus, amikor az Atya akaratát cselekedte, sosem gondolkodott, tépelődött azon, hogy mit szólnak mások? Nevetséges, de esendő bűnösök megfeddték Őt, mert úgy gondolták, hogy botránkoztat beszédével, magaviseletével másokat. Nézd csak mit válaszolt nekik:
" Tanítványai ekkor hozzá lépve megkérdezték tőle: "Tudod-e, hogy a farizeusok megbotránkoztak, amikor meghallották ezt a beszédet? Ő pedig így válaszolt: "Minden palántát, amelyet nem az én mennyei Atyám ültetett, ki fognak gyomlálni. Hagyjátok őket, világtalanok vak vezetői! Ha pedig vak vezet világtalant, mind a ketten gödörbe esnek." ( Máté 15:12-14)
A farizeusok azért bosszankodtak, mert Krisztus és a tanítványok nem mostak kezet és meg voltak botránkozva azon, hogy Krisztus leleplezte ezt az Isten parancsaként feltüntetett emberi rendelést. A kézmosás higiéniai szempontból fontos, de az üdvösség szempontjából semmi jelentősége, hogy mosol-e kezet vagy sem?
Ha meg akarsz szabadulni az emberektől való félelemtől, kérdezd magadtól azt, hogy mit szól Isten? Talán meg fogsz döbbenni amikor ezt a kérdést felteszed magadnak, mert nem fogsz tudni válaszolni rá. Talán olvasod a Bibliát, de nem érted és úgy érzed nem vagy meggyökerezve Krisztus tanításában.
Ha ez a helyzet, tarts önvizsgálatot és imádkozz azért, hogy Isten megmutassa hol van a probléma. Talán sosem adtad át magad teljesen Neki és éppen ezért a Szentlélek nem vett lakozást életedben, nem szült újjá téged.
Ebből adódóan pedig nem hallod az Isten hangját vagy ha hallod is, nem tudod megérteni. Hiszen testi ember nem tud mit kezdeni Isten dolgaival. Ha Isten megnyitja a szemed, betölt az Ő Szentlelkével, akkor érteni fogod Isten hangját, meg fogod ismerni az Ő vezetését és akkor is tudsz majd bűnbánatot tartani, amikor minden ember dicsér, ha éppen Isten megfedd, de akkor is tudsz majd örülni és békében lenni, amikor mindenki részéről támadások érnek, mert tudod, hogy azon az úton vagy, amit Isten kijelölt a számodra.
Kívánom neked, hogy a Szentlélek áldott, tiszta tüze töltse be egész életedet és égessen fel minden félelemből fakadó gondolatot, szót, cselekedetet helyette pedig töltsön meg mennyei erővel, szeretettel és józansággal.


IMA: Istenem, csak Rád van szükségem. Te vagy a Teljes, Tökéletes szeretet, amely által minden félelem kiszorul életemből. Krisztus nevében támogass engem. Ámen.

2023. szeptember 26., kedd

A rendíthetetlen Isten

Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: "Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." Ezért bizakodva mondjuk: "Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?" Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 5, 6. vers


Krisztus jól ismerte az ember ingatagságát. Már az Ő idejében is gyakori volt, hogy valakit kiemeltek, dicsértek, népszerűvé tettek, hatalommal ruházták fel, majd ugyanazok az emberek ellene fordultak. Pál apostol, aki a zsidó nagytanács és az akkori vallási rendőrség tagja is volt, saját bőrén tapasztalta ezt meg. 
A kitüntetések és a dicséretek, felhatalmazások hamar üldöztetésekké és megvetéssé változtak, amikor Krisztus őszinte és rendíthetetlen követőjévé vált. De ő nem sajnálta azt, amit az emberek ingatagsága miatt veszített, sőt ő maga ítélte a Krisztus nélküli életmódját haszontalan szemétnek. 
A mai kereszténységben nagy hangsúly van azon, hogy bátorítsuk egymást. Ez valóban fontos, ha őszinte indíttatásból történik. Ha látsz a környezetedben valakit, aki Krisztus nyomdokaiban járni törekszik és olyan cselekedetei, tanításai, céljai vannak, amelyeket dicséretre méltónak találsz, akkor bátorítsd ezt a személyt. Biztosíthatod a támogatásodról. De ne ess abba a csapdába, hogy pusztán a bátorítás kedvéért mész oda valakihez és előadsz néhány bátorító mondatot úgy, hogy valójában nem is látsz semmi bátorításra vagy csodálatra méltót. Ezzel ugyanis képmutatóvá válsz és az effajta bátorítással több kárt, mint hasznot idézel elő. 
Azt is fontos letisztáznod magadban, hogy milyen teret szabad biztosítanod az ingatag emberek dicséretének vagy kritikájának?  Talán jársz ma egy úton, amiről meg vagy győződve, hogy Isten jelölte ki számodra, teszel dolgokat, amikről meg vagy győződve, hogy Isten bízott meg velük, de mit fogsz tenni, ha a körülötted levők közömbösek vagy éppen ellenségesek lesznek veled szemben? 
Ha a figyelmed áthelyezed Istenről az emberekre, akkor hamar abbahagyhatod azt, amivel Isten megbízott. 
Éppen ezért mondja Isten a Jeremiás könyvének 17. fejezetének 5. versében: " Ezt mondja az ÚR: Átkozott az a férfi, aki emberben bízik, és testi erőre támaszkodik, az Úrtól pedig elfordul szíve!"
Krisztus mindenkinél jobban ismerte az embert. Egyik nap a tömegek királlyá akarták tenni, pálmaágakat lengettek és ruháikat leterítették Krisztus lábai elé, rövid időn belül pedig engesztelhetetlen vérszomjjal követelték, hogy feszítsék meg Krisztust. 
Pál apostol hajótörést szenvedett Kréta szigetén és miután megcsípte egy mérges kígyó, egy elvetemült, aljas bűnösként tekintettek rá, aki ugyan megmenekült a hajótörésből, de úgy gondolták az Isten nem hagyja őt élni és azért jött a mérges kígyó. 
Amikor viszont látták, hogy Pál apostol nem hal meg, egyáltalán nem árt neki a méreg, hallhatatlanná, Istenné akarták kikiáltani, akit imádni akartak. 
Krisztus, Pál apostol és még sokan mások Istenen tartották tekintetüket és erejüket Istenből és nem emberekből merítették. 
Neked is ezt kell tenned. Figyelj mindenek felett Istenre. Ne az emberek ingatagságára építs. Dicsérhet és isteníthet a világon minden ember, ha Isten megfedd és elítél, mert az emberek visszajelzésére építesz az Ő szava helyett vagy esetleg az emberektől való félelem miatt, megalkuvó keresztény életet folytatsz, mit érsz vele? 
Gyalázhat a világon minden ember, ha Istenre figyelsz és az Isten Szentlelke veled van, mit sem számít. Ha az Úr veled van, ember mit árthat neked? 


IMA: Istenem, mindenek felett Rád és a Te szavadra szeretnék építeni. Taníts meg engem szilárd gyermekeddé, eszközöddé válni ebben a képmutató, elfajult és ingatag világban. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. szeptember 25., hétfő

Mit kezdesz Jézussal?

... Mikor ezt hallották, a zsinagógában mindenki megtelt haraggal, felkeltek, kiűzték őt a városból, és elvitték annak a hegynek a szakadékáig, amelyen városuk épült, hogy letaszítsák; de Jézus átment köztük, és eltávozott. Máté evangéliuma 4. fejezet 28-30. versek



Jézus szolgálata gyakorlatilag mindenféle reklám eszköz nélkül, rendkívüli népszerűségnek örvendett. Az emberek sokasága akarta látni, hallani Őt. Akkor is rengetegen voltak körülötte, amikor a zsinagógában elővette a Tóra tekercset és olvasni kezdett belőle. Ézsaiás jövendölését olvasta arról, hogy Isten küldeni fog valakit, aki ennek a nyomorult világnak végső reménysége lesz.
A názáreti Jézus Krisztusban meg is testesült ez a Szabadító, de mégis gyűlölettel fordultak felé azok, akik jobban féltették saját népszerűségüket, hatalmukat és vagyonukat annál, hogy elfogadják a Megváltót.
Ezek az emberek nyitottak voltak az új ötletekre, de nem akarták elfogadni az új szívet, amit Krisztus által nyerhettek volna.
Nem ilyen napokat élünk mi is? Sok ember keres magának terapeutát, orvost, tanácsadót, szakembert, még egyházak is különböző bizottságokat hoznak létre, ötletbörzéket tartanak, új „státuszokat” hoznak létre, de vajon ez elegendő?
Egyre több mentális zavarral küszködő ember, diszfunkcionális család, csődbe ment vállalkozás és kiüresedő templom mutat rá arra, hogy új ötletek, életszemléletek önmagukban nem fognak kihúzni minket egy korrupt és Istentől elfordult világ által kitermelt válságból.
Az embernek elsősorban Megváltóra, megtérésre és a Szentlélek újjátevő erejére van szüksége.
A Krisztus által hirdetett igazság, ha hittel hallgatod és elfogadod, teljesen szabaddá fog tenni téged, de ha hitetlenül elutasítod, akkor dühöt fog kiváltani belőled.
Krisztus arra is rámutat, hogy Isten nem személyválogató és meg akarja szabadítani a zsidó embereket, de megszabadította a nem zsidó Naámánt is még az Ószövetségben.
Nem korlátozódik egy népre vagy csoportra az Isten kegyelmi ajánlata és szabadítása.
Krisztus nem félt az emberektől és azok haragjától sem. Erre bátorít minket is. „ Ne féljetek azoktól, akik csak a testet ölik meg, de a lelket meg nem ölhetik.”
Mivel még nem jött el kereszthalálának ideje, gond nélkül elsétált. Tovább folytatta Isten igazságának, kegyelmének hirdetését és éppen most is az Isten igazságáról olvashatsz. Talán tetszik neked, talán nem, de választ kell adnod Krisztus felhívására.


IMA: Istenem, olyan világot élünk amelyben a népszerű hazugságokat preferáljuk inkább, mint a kevésbé népszerű és olykor fájdalmas, de felszabadító krisztusi igazságot. Taníts engem a Te igazságodra, amely megszabadít a bűntől, szégyentől és haláltól. Krisztus nevében kérem, Ámen.

2023. szeptember 24., vasárnap

Krisztusi élet

Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.       Máté evangéliuma 16. fejezet 25. vers



Péter félrevonta Jézus Krisztust, hogy négyszemközt megfeddje Őt, amikor Krisztus a jövendő szenvedéseiről és életének feláldozásáról beszélt.
Jézus Krisztus világnézete teljesen más volt, mint a Péteré. Krisztus úgy gondolta, hogy sokkalta jobb letennie az életét az emberiség bűneiért, mint ragaszkodni a földi életéhez.
Péternek határozott szavakra volt szüksége, hogy felébredjen a saját maga által létrehozott álomvilágból: „Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint."
Ha Krisztus nem tette volna le életét az emberiségért, Péter sosem békülhetett volna ki az Atyával és sosem nyerhette volna el az örök élet ingyenes ajándékát.
Péter elképzelése az volt még ekkor, hogy lemondás, kereszthordozás nélkül követi Krisztust. Talán te is gondolkodtál már ezen. Miért ne lehetne a tied a világ kínálta siker, pénz, élvezetek és az üdvösség is? Miért ne lehetnél népszerű a világ szemében és kedves az Isten szemében is? Hiszen úgy is Istent követnéd, csak kis gesztusokat tennél a világnak. Miért ne lehetnél tisztességtelen magánéletedben és munkádban egyaránt? Hiszen Krisztus meghalt minden bűnért. Nem igaz? Miért kellene átadnod az életed Istennek, hogy akarata szerint használhassa azt? Miért ne élhetnéd ki minden önző vágyad akár mások eltaposásának árán is, hiszen Krisztus már letette életét érted is?
Krisztus arra tanította Pétert és arra tanít téged is, hogy tedd le életed az Ő kezébe azért, hogy olyan életet élhess, amellyel valóban tiszteled Istent.
Mi az, amihez görcsösen ragaszkodsz, és semmiképpen nem akarod átengedni Isten kezébe? Ha őszintén követni akarod Istent, ideje elengedned.
Krisztus mondja: „ Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért?”



IMA: Istenem, csak a Te Szentlelked segítségével tudok őszintén lemondani saját önzésemről és a Te kezedbe tenni teljesen életemet. Taníts meg engem a Te országodért veszíteni el életemet. Segíts megértenem és elhinnem, hogy az élet, amit Te szánsz nekem, a legjobb számomra. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...