2024. július 27., szombat

Az élő hitben rejlő erő

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.
Zsidókhoz irt levél 11. fejezet 1. vers



Egy fodrásznő gúnyosan kérdezte az ügyfelétől, hogy hisz-e Istenben. Az ügyfele határozott igennel válaszolt a kérdésre. Majd a keresztény visszakérdezett: Ön mit gondol, nem kellene hinnem?
A fodrász nevetve válaszolt: hát Isten soha senki nem látta.
Az ügyfele pedig nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: valószínűleg az ön agyát sem látta senki még, de attól bizonyos vagyok benne, hogy van agya. Ha belegondolsz, rengeteg dologban hiszel, amit sosem láttál és sosem fogsz látni.
Nem láttad a villamos áramot, nem láttad a Wifi jeleket, nem láttad a rádióhullámokat, nem láttad azokat az eseményeket, csatákat, amelyekről tanultál, nem láttad a helyeket, amelyekről tanultál és még hosszasan sorolhatnánk mennyi mindent nem láttál és mégis meg vagy győződve azok létezéséről.

Amikor a hitről gondolkodsz, képzeld el azt a bizalmat, amely olyan szilárd, hogy még a bizonyíték hiányában is eltökélt marad. Ez a hit nem csupán abban a megnyugtató tudatban gyökerezik, hogy Isten létezik, hanem abban is, hogy az Ő ígéretei mind beteljesednek időben. A hit látja a láthatatlant, és érzi azt, amit a szem nem képes látni.
Gondolj arra, mennyire fontos ez a bizalom életed minden területén. Amikor az élet nehézségei próbára tesznek, amikor bizonytalanság és aggályok vesznek körül, a hit az, ami segít talpon maradnod. Emlékezz arra, hogy Isten szeretete és kegyelme mindig veled van, még ha nem is látod vagy érzed közvetlenül.
Legyen ez az elmélkedés egy szikla erős hit válaszfala a te életedben. Bízz Istenben és az Ő ígéreteiben, és tarts ki amellett az igazság mellett, amit nem láthatsz szemmel, de érzel a szíved mélyén. Így a hit lesz az az iránytű, amely biztonságosan vezet át téged az élet minden viharán és kihívásán. Áldás és békesség legyen veled mindenkor!


IMA: Istenem, köszönöm, hogy csak Te adhatsz nekem szilárd hitet. Tudom, hogy Te vagy a legbiztosabb és legmaradandóbb pont az egész világmindenségben. Szeretnék építeni a Te szavaidra. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 26., péntek

Kiment az ellenségeid kezéből

Nem hizlalják magukat juhaimmal, kimentem kezükből bárányaimat, nem falják fel őket többé soha!” Ezékiel könyve 34. fejezet 10.b) vers



Először is, képzeld el a pásztort, aki minden erejével és szeretetével juhaival törődik. Ez a pásztor nem más, mint maga az Örökkévaló Jézus Krisztus, aki gondosan őrzi és védi az Ő népét, téged is ha már az Ő népéhez tartozol. Isten soha nem engedi, hogy bárki vagy bármi ártson neked. Az Ő óvó keze alatt biztonságban vagy, mint a nyáj, akit a jó Pásztor vezet. Gondviselő szeretete ölel át téged minden nap, mindenkor.

Másodszor, fontold meg, mit jelent az, hogy Isten kimenti a gonoszok kezéből bárányait. Ez nem csupán fizikai védelemről szól, hanem lelki és szellemi biztonságról is. A világban számos olyan erő és befolyás létezik, amely megpróbál elcsábítani és eltéríteni a helyes úttól. Azonban Isten mindig éber, és megakadályozza, hogy ezek a rossz hatások ártalmat okozzanak neked, ha te is éberen és bizalommal figyelsz az Ő hangjára. Ő megbízott embereket is, hogy pásztorolják az Ő népét. Vannak egyes pásztorok, akik ezt hűségesen, érdek és nyereségvágymentesen, önfeláldozóan teszik és vannak olyanok is, akik nem törődnek a rájuk bízottakkal, nem gondoskodnak azok szükségleteiről, sőt kihasználják azokat, manipulálják azokat, hogy saját maguk beteges érdekeit érvényesítsék. Sok-sok olyan "vezetőt" láttam már gyülekezetekben, akik valójában sosem állták volna meg a helyüket vezetőként a civil szférában, nem rendelkeztek sem a megfelelő alázattal, sem a megfelelő jellemmel, sem a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy vezetők legyenek, de manipulálva a rájuk bízottakat, vezetői pozíciókba jutva rengeteg kárt okoztak. A végén azonban minden egyes ilyen ember belegabalyodott a saját maga által szőtt hálóba. Mert Isten kimentette kezükből bárányait.
A vers arra is emlékeztet téged, hogy bármilyen kihívásokkal és kísértésekkel kell szembenézned, Isten hatalma és szeretete mindig melletted áll. Lehet, hogy az élet néha nehézségeket és próbákat hoz, de soha ne feledd, hogy Isten minden körülmények között megvédi és megtartja a hozzá tartozókat.
Ez az igeszakasz arra ösztönöz téged, hogy bízz és erősödj meg az isteni gondviselés tudatában. Legyen az bármilyen nehézség vagy veszedelem, tudd, hogy Isten nem hagy el, hanem őriz és védelmez téged. Ez az ígéret arra is ösztönöz, hogy mások számára is legyél védelmező és támogató erő. Segítsd azokat, akik szintén az Ő nyájának tagjai, és emlékeztesd őket arra, hogy Isten soha nem hagyja el őket. Ha ismered Krisztus, a jó pásztor hangját, Ő ki tud menteni azok kezéből, akik csak látszólag akarják javadat, csak látszólag szeretnek téged és csak látszólag akarnak gondoskodni rólad. Krisztus meg tudja mutatni neked, hogy miképp találhatsz rá arra az élettérre, gyülekezetre, támogatásra, amelyre szükséged van a lelki fejlődésedhez.


IMA: Istenem, kérlek vezess, taníts engem, hogy felismerve hangodat és azok hangját, akik a Te valódi pásztoraid, megbízottjaid, élvezhessem azt a biztonságot, amit csak Te adhatsz lelkemnek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 25., csütörtök

A bűntudat okozta rettegés feloldása

Tehát imádkoztam az Örökkévalóhoz, Istenemhez, és megvallottam bűneinket:                              Dániel könyve 9. fejezet 4. vers



Először is, gondold végig, mit jelent imádkozni az Örökkévalóhoz, aki a te Istened is. Az ima nem csupán szavak ismétlése, hanem a lélek mély, őszinte kitárulkozása Isten előtt. Amikor imádkozol, megszólítod a Mindenhatót, aki teremtett téged, és aki szeret téged feltétel nélkül. Ez az idő, amit imában töltesz, szorosabbra fűzi a kapcsolatodat Istennel, és erőt ad neked a mindennapok során.

Másodszor, a bűnvallomás jelentőségéről elmélkedj. Az, hogy megvallod bűneidet Isten előtt, nem a gyengeséged jele, hanem a hited és alázatod megnyilatkozása. Mindannyian vétkezünk, hiszen emberek vagyunk, és ember voltunk része a hiba. Azonban az igazi bátorság és hit abban rejlik, hogy belátod bűneidet, és őszintén megbánod azokat Isten előtt. A megbánás azt jelenti, hogy kész vagy azokat a bűnöket magad mögött hagyni mert rájöttél, hogy tönkreteszik az életedet, az Istennel és emberekkel való kapcsolatodat. Így nyerhetsz újra méltóságot és békét, hiszen tudod, hogy Isten irgalmas és megbocsátó.

Gondolj arra is, hogy a bűnvallomás nemcsak saját életed megtisztulásának eszköze, hanem közösségedé is. Amikor bűneidet megvallod, nemcsak saját lelkeden dolgozol, hanem másokért is imádkozol, akik lehet, hogy bűneik terhét hordozzák. Igen, a közösségi ima hatalmas erejű, mert az egység és a közösség szelleme emeli fel a lelkeket Istenhez. Tehozzád hasonlóan mások is megtalálhatják a saját hitük megerősödését a közösségi bűnvallomás révén. Vannak egyéni bűnök és vannak közösség által elkövetett bűnök és mulasztások. A közösségi bűnök, mulasztások megvallása közösségi szinten történhet. De fontos, hogy legyen valaki, aki megteszi az első lépést. Dánielt nem terhelték a közösség bűnei, de mégis előrelépett a közösség érdekében, hogy felemelje szavát az Élő Isten felé. Remélte, hogy lesznek mások is, akik követik majd őt. A babiloni fogság ugyanis egyértelműen Isten büntetése volt népe bűneinek következményeként.

Ez az elmélkedés arra hív téged, hogy mindennapi életedben is légy őszinte magaddal és Istennel szemben. Isten maga a szeretet, de maga az igazság és a szentség is. Ezért él az ember félelemben, ezért menekül Isten elől addig, amig lázadó életmódot folytat és nem hajlandó bűnbánat és bűnvallás által vállalni a felelősséget bűneiért. Ezért vannak Isten nélkül maradt, Isten ellen harcoló keresztény egyének, gyülekezetek, egyházak. Ne félj megvallani hibáidat és bűneidet, mert ez az út a valódi lelki megtisztuláshoz és békéhez. Az ima által megerősödik a hited, és Isten kegyelme befogad téged, függetlenül attól, hogy mit követtél el. Ő örökké szeret téged, és várja, hogy hozzá fordulj, és bűneidet megvalljad. Ő képes téged megszabadítani bűneid fogságából, hogy ne kelljen újra és újra ugyanazon bűnök fogságában élned.

IMA: Istenem, tudom, hogy Te maga vagy a szeretet, de maga vagy az igazság és a szentség is. Megbünteted a bűnt, ha valaki ragaszkodik hozzá, de megbocsátasz azoknak, akik szívükből megbánják és megvallják bűneiket és szabaddá teszed azokat azoktól. Krisztus nevében bízom a bűnbocsánat ígéretében. Ámen.

2024. július 24., szerda

Isten gyermeke sosem lesz árva

Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok. János evangéliuma 14. fejezet 18. vers



Gondolj arra, kedves olvasó, hogy hányszor érezted már magad elveszettnek vagy lelki árvának. Az élet gyakran olyan helyzetek elé állít, amelyek próbára teszik a hited és erőd. Jézus ígérete azonban biztosít téged arról, hogy soha nem vagy egyedül. Ő mindig veled van, hogy megtartson és erősítsen, amikor leginkább szükséged van rá.

Amikor Jézus azt mondja: "Nem hagylak titeket árván," arra emlékeztet, hogy Isten szeretete sosem hagy el téged. Lehet, hogy az emberek körülötted változnak, a körülményeid megváltoznak, de Isten jelenléte állandó. Ő az, aki mindig melletted áll akkor is, amikor a világ látszólag elfordul tőled.

Fontos megértened, hogy Jézus eljövetelének ígérete nem csupán a testi jelenlétét jelenti. Az Ő Lelke mindig jelen van az életedben, hogy vezesse és támogassa téged. Amikor imádkozol, amikor csendben vagy, amikor az Ő igéjét olvasod, érezheted ezt a lelki közelséget és megerősítést.

Ez az ígéret arra is hív téged, hogy ne csak elfogadd Isten szeretetét, hanem éld is meg azt a mindennapjaidban. Legyél te is eszköze Isten szeretetének mások felé, akik magányosnak és elhagyatottnak érzik magukat. Oszd meg velük Jézus ígéretét, és emlékeztesd őket arra, hogy Isten mindig velük van.

Emlékezz rá, kedves olvasó, hogy bármilyen nehézségek és kihívások érjenek is, soha nem vagy egyedül. Jézus életed minden pillanatában veled van. Bízz az Ő szavaiban, és meríts erőt abból az ígéretből, hogy Ő mindig gyermekei mellett áll.

Isten kegyelme és békéje legyen veled!

IMA: Istenem, a legdrágább ajándék és kiváltság ebben a mulandó életben, a Te Szentlelked általi jelenléted és szereteted. Hálát adok ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 23., kedd

Neveti a rettegést

Neveti a rettegést, nem remeg, nem fordul vissza a kard elől. Jób könyve 39. fejezet 22. vers



Gondolkoztál már azon, hogy mit is jelent bátor és szilárd Istenbe vetett hittel élni?
Először is, gondolj arra a képre, amit ez a vers fest elénk. Egy olyan személy képét látjuk, aki nem fél a kihívásoktól és veszélyektől, aki nem remeg még akkor sem, ha súlyos próbák előtt áll. Ezt a bátorságot és higgadtságot nem emberi képességeiből meríti, hanem a Belé vetett hitből. Te, aki ezt az elmélkedést olvasod, gondolj erre a mély bizalomra és hitre, ami nem tántorít el semmilyen megpróbáltatás során.

A hitünk ereje abban rejlik, hogy megbízunk Istenben, bármi is történjen velünk. Olyan időket élünk, amikor a világ tele van bizonytalansággal, félelemmel és kihívásokkal. De ne feledd, hogy a te hited lehet az, ami nevet a rettegésen. Mindannyian találkozunk olyan helyzetekkel, amelyek próbára tesznek minket, de ha szilárdan megállsz hitben, nem kell megremegni a félelemtől.

Ez a vers arra emlékeztet minket, hogy bármilyen kard keresztezi is utunkat (legyen az fizikai, lelki vagy szellemi próba), Isten ereje és vezetése melletted áll. Ne hanyatló szívvel fordulj vissza a megpróbáltatások elől, hanem bátran lépj előre, tudván, hogy az Úr minden lépésedet kíséri.

Fontos, hogy emlékezz rá: Isten mindig övéivel van, és sokszor a legnehezebb pillanatokban érezzük jelenlétét a legerősebben. Ő adja meg neked a bátorságot és erőt, hogy szembenézz minden kihívással. Ahogy meghaladod a nehézségeket, a hited is mélyül és erősödik, ami egy új szintre emel téged a lelki utadon.

Istenben bízni annyit jelent, mint hinni abban, hogy Ő mindent kézben tart. Sose feledd: ha a rettegéssel nevetve fordulsz szembe, Isten ereje veled van. Bízz meg benne teljes szíveddel, és légy bátor minden megpróbáltatás közepette!

2024. július 22., hétfő

Az ajándék bátor kamatoztatása

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott vele, és másik ötöt keresett hozzá. Ugyanígy a két talentumos is másik kettőt keresett hozzá. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét.
Máté evangéliuma 25. fejezet 14-18. versek



Isten sokféle ajándékkal tüntetett ki minden egyes embert, és ezek az ajándékok megkülönböztetnek minket egymástól. Jézus példázata a talentumokról arra tanít bennünket, hogy felelősek vagyunk ezekért az ajándékokért, és arra lettünk hívva, hogy gyarapítsuk őket, nem pedig földbe rejtsük ezeket. Te is kaptál talentumokat Istentől. Van, aki több ajándékot kapott, van, aki kevesebbet, de mindannyiunknak megvan a maga feladata, képessége, ajándéka. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet. Az a nagy kegyelem, hogy Isten mindannyiunkat képességeink szerint méri, és nem vár el többet, mint amennyire képesek vagyunk.

Az első két szolga megértette ezt, és azonnal munkához látott. Az egyik, aki öt talentumot kapott, további ötöt szerzett. Aki két talentumot kapott, további kettőt szerzett. Mindketten kihasználták Isten ajándékait, és visszaadták, amit kaptak, sőt, még megsokszorozták is azt. Ezért dicséretben részesültek, mert hűségesek voltak a rájuk bízott kincsekhez.

Te is legyél olyan, mint ez a két hűséges szolga! Ne félj felhasználni és kamatoztatni azokat az ajándékokat, amelyeket Isten adott neked. Lehet, hogy zenében, tanításban, szeretetben vagy bármely más tehetségben kaptál kiemelkedő képességet. Használd ezeket mások javára, mert ezáltal Isten országát építed.

De tragikus az az ember, aki kapott egy talentumot, és elrejtette azt. Félelemből és bizalmatlanságból nem mert kockáztatni, nem merte kamatoztatni azt, amit kapott. Engedd, hogy ez a példa figyelmeztessen téged! Ne áss gödröt ajándékaid elrejtésére, hanem bízz Istenben, aki képessé tett téged arra, hogy gyarapítsd azokat.

A talentumok példázata arra emlékeztet, hogy Isten ajándékai arra vannak, hogy szolgáljuk vele Őt és egymást. A hűséges használatért jutalom jár, és egy nap számot kell adnunk arról, hogyan sáfárkodtunk mindazzal, amink van. Bízz Isten szeretetében és gondviselésében, és minden adottságodat használd fel az Ő dicsőségére.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy nekem is adtál ajándékot. Ne engedd, hogy a félelem elvonja a figyelmemet a lényegről. Mutasd meg neked, hogy mit, mikor és hogyan kamatoztathatok a Te dicsőségedre és mások épülésére. Krisztus nevében, Ámen.

2024. július 21., vasárnap

Megtérés és higgadtság

Mert így szól az én Uram, az ÚR, Izráel Szentje: A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek! De ti nem akarjátok... Ézsaiás könyve 30. fejezet 15. vers



Az Isten szerinti megtérés előfeltétele a békének és a belső nyugalomnak. Ebben a csendben és bizalomban az ember újra megtalálhatja az erőt, amely segíti mindennapi életében, és amely révén ellenállóbbá válik a világ zajával és zűrzavarával szemben.
Amikor Isten arra hív minket, hogy térjünk meg, nem csupán a bűn elhagyására gondol. Visszafordulást jelent Hozzá, aki a Forrás, és megpihenést az Ő ölében. Az ember szíve magába zárja az isteni ígéretet: ha keresi a békét és bízik, az erőt ad neki.
Azonban, e vers vége figyelmeztető és fájdalmas igazságot tükröz: "De ti nem akarjátok..." Sokszor előfordul, hogy az ember saját akaratából és makacsságából figyelmen kívül hagyja Isten szavát, inkább maga próbál küzdeni az élet nehézségeivel. Ezzel azonban csak gyengül és elveszíti azt az erőt, amit Istentől kaphatna.
Ez a vers tehát figyelmeztetés és meghívás is egyben. Figyelmeztetés arra, hogy ne hagyja az ember figyelmen kívül Isten szavát, és meghívás arra, hogy térjen vissza az Úrhoz. Bízzon benne, találja meg a békét Benne, és merítsen erőt az Ő szeretetéből és bölcsességéből.
Isten szeretete végtelen, és mindig készen áll megbocsátani, megsegíteni és vezetni minket az élet útján, ha mi hajlandóak vagyunk engedni az Ő szavának és tanácsának. Ha elfordulunk a saját büszkeségünktől és makacsságunktól, ha visszatérünk Hozzá higgadtan és alázatosan, megtapasztaljuk azt a békét és erőt, amelyet egyedül Ő nyújthat nekünk. Bízzunk Benne, hogy általa sikerülhet mindaz, amit önerőnkből nem lennénk képesek megtenni.


IMA: Istenem, ne engedd, hogy becsapjam önmagam. Sem az emberek, sem az eszközök vagy erőforrások nem tudnak úgy segíteni, úgy békességet adni, úgy felemelni, mint a megtérés és az Istenben vetett bizalomból fakadó higgadtság. Magasztallak Istenem, hogy engedhetek a Te szavadnak. Krisztus nevében, Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...