2020. május 23., szombat

Isten Lelke nélkül nem lehet

Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll.
Máté evangéliuma 3. rész 16. vers



Isten szeretné, ha a Bele vetett hit és a Belőle fakadó szeretet lenne jellemző ránk. Kevésbé érdeklik a vitáink arról, hogy melyik Bibliafordítást érdemes használni.
Károli Gáspár vagy Új fordítás? Jómagam minél több fordításból elolvasok egy igeverset, annál inkább megvilágosodik előttem annak üzenete.
Az Újszövetségben olyan keresztényekről olvasunk akik találkoztak és egy szívvel egy lélekkel imádkoztak, az erősek segítettek az erőtlenebbeknek a teher-hordozásban, és közösen imádkoztak azokért is, akik elestek.
Megrendült a hely és megteltek mindannyian Szentlélekkel.
Milyen időket élünk ma?
Inkább az okoskodások korát. Emberek akik mindenféle értelmezést próbálnak bemagyarázni nekünk akár ezzel az Igeverssel kapcsolatosan, csakhogy ne kelljen követniük Krisztus példáját. Próbálják bemagyarázni önmaguknak, hogy a bemerítés nem fontos. Aztán csodálkozunk, hogy nem száll le a Szentlélek szelíd galambként életünkre.
Isten először engedelmességet vár. Nem azt teszem ami nekem tetszik, azt teszem amit Krisztus mutat. Az Ő nyomdokaiban akarok járni.
Nehéz ez Szentlélek nélkül, sőt lehetetlen.
Ma már gyakran egymás mellett ülnek évekig keresztények egy közösségben úgy, hogy nem is tudnak egymásról szinte semmit. Elropogtatunk néhány teasüteményt és a közösség része le van tudva. Esetleg átmegyünk egy házhoz és ott tesszük ezt, hiszen az apostolok is házaknál gyűltek, és csodálkozunk, hogy ránk mégsem száll le Isten Szentlelke.
Nincs hajlandóság bennünk Isten követésére, és csodálkozunk, hogy az összejöveteleinken, a "dicsőítőalkalmainkon" csak önmagunkat izgatjuk fel érzelmileg és nincs jelen az Úr.
Hogyan működhetne a közösség Isten Szentlelke nélkül?
Úgy inkább attól félünk, hogy a gyülekezeti tagok nehogy eljöjjenek hozzánk és betekintést nyerjenek a családi életünkbe. Akkor ugyanis megtudják, hogy amit kifele mutatunk az csak látszat. Mértéktelenek vagyunk az evés terén, a szórakozás terén, a munka terén, a kiadások terén, szinte mindenben a testünk kívánságainak élünk és közben "izgatottan" várjuk a következő ébredést.
Abban a korban élünk amikor jónak tűnő igemagyarázatokkal találkozhatunk, rossz lelkülettel párosulva.
A lelkünk viszont továbbra is a Szentlélek után szomjazik:

Népmilliók, zarándokok,
Téged, Uram keresnek.
Hallasd szavad ó, Megváltóm,
S küld vezérül Lelkedet!
Hadd leljenek fényt és erőt,
Zúgjon ének, örömár:
Te vagy Jézus, Isten Fia,
Mindörökké Úr és Király.


IMA: Istenünk Nélküled semmik vagyunk. Nem tudunk közösséget gyakorolni, nem tudunk a keskeny úton járni, nem tudunk imádkozni, nem tudjuk még az alapvetően jó dolgokat sem jól végezni. Szükségünk van Rád. Éhezünk, szomjazunk utánad. Elegünk van a repedt kutakból, a poshadt vízből, a mesterséges "dicsőítésekből" és összejövetelekből. A Szentlelkedre van szükségünk. Könyörülj rajtunk! Éhesek és szomjasak vagyunk. Krisztus nevében elégíts meg minket önmagaddal. Ámen.

2020. május 22., péntek

Krisztusban gyümölcsöt teremni

Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.
János evangéliuma 15. fejezet 5. vers


Ha szeretnénk, hogy életünknek igazi értelme, jelentősége legyen, oda kell figyelni Krisztus szavaira. Krisztus ezt mondja: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.”
A kihívás abban rejlik, hogy elkötelezetten éljünk Krisztusban és Krisztusért, olyan módon, ahogyan a szőlőtőhöz kapcsolódik a szőlővessző és a szőlőtőből meríti a szőlővessző életét és minden mást. Ehhez teljes szívünkre szükség van.
Hogyan tehetjük ezt? Egyedül Jézus Krisztus ereje által. Ezt világossá teszi, amikor azt mondja: „mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.”
Krisztus nélkül tehát lehetetlen gyümölcsöző életet élnünk. Lehetetlen egyáltalán élnünk lelki értelemben.
Mit mond még Krisztus? „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon…” Isten elsődleges célja nem az, hogy kényelmes vagy mindig boldog életünk legyen, hanem az, hogy minden körülményben gyümölcsöző életünk legyen.
Engednünk kell hát, hogy a kertész lemetssze az önzést és az énközpontuságot életünk szőlővesszejéről, ahhoz, hogy Krisztusban tényleg maradandó gyümölcsöket teremhessen életünk az Isten országának dicsőségére. Ezáltal a körülöttünk élők élvezhetik Isten jóságát és ez a jóság őket is közelebb vonzhatja Istenhez.
Krisztus a mi életünk, Ő pedig arra hív, hogy maradjunk meg Őbenne. Ahelyett, hogy a magunk okossága szerint élünk, engedjük, hogy Krisztus által növekedjen, kiteljesedjen életünk, Ő mindent biztosítani fog nekünk ehhez. Ez az egyetlen útja annak, hogy igazán éljünk. Örökké.


IMA: Istenünk, Te arra hívtál minket, hogy Benned és Neked éljünk. Tölts be minket a Te életeddel, hogy a Te gyümölcseidet teremjük, ezáltal pedig a Te jóságod osszuk meg másokkal. Ámen.



2020. május 21., csütörtök

Isten barátai

Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek. János evangéliuma 15. fejezet 15. vers


Általában elvárások és tisztségek közé zárva éljük életünket. Ha csak annyit várunk el tizenéves gyermekünktől, hogy felelőtlenül éljen, ezt az elvárást minden bizonnyal teljesíteni fogja.
Ha viszont azt várjuk tőle, hogy felelősségteljes fiatal felnőtté váljon, akkor azon fognak dolgozni és arra fognak vágyni, hogy ennek az elvárásnak feleljenek meg.
Jézus Krisztus az elvárás kérdését a tanítványain keresztül példázza nekünk. Azt mondja nekik: „Többé nem mondalak titeket szolgáknak.”
Ez egy nagyon nagy változást jelentett a tanítványok esetében. A szolga szerepe az, hogy engedelmeskedjen mestere parancsainak, és figyelmet szenteljen a rá bízott feladat elvégzésének.
Jézus Krisztus viszont változtatott az elvárásain: „Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek.”
A barátok egy intim, személyes kapcsolatot ápolnak egymással. Isten barátjának lenni azt jelenti, hogy Isten szívébe betekintést nyerhetsz. Tudni, hogy a Mester mit tesz és betekinteni a szívébe kimondhatatlan nagy kiváltság.
Ahogy élünk és dolgozunk ebben a szeretet kapcsolatban, megváltozik a nézőpontunk, mert képessé válunk Isten szemén keresztül látni a dolgokat, a mi szívünk képessé válik Isten szívével egy ritmusra verni. Istennel együtt dolgozunk és az Ő barátsága egy hihetetlenül biztos horgonnyá válik számunkra, ezáltal pedig minden helyzetben kiegyensúlyozottak maradhatunk, amivel csak életünk során találkozhatunk. Érted milyen csodálatos áldás ez?


IMA: Úr Jézus, köszönjük, hogy a mi kapcsolatunkat Veled a barátság keretei közé helyezted át. Köszönjük, hogy megtestesülésed által hozzánk hasonlóvá lettél, köszönjük, hogy szabaddá tettél minket halálod által és új életet adtál nekünk feltámadásod által. Nincsen ennél nagyobb szeretet. Te életedet adtad a barátaidért. Magasztalunk ezért, Ámen.

2020. május 20., szerda

Az önmegtagadás ereje

Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: "Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem.
Máté evangéliuma 16. fejezet 24. vers



A Krisztusban hívők érzéketlenné válhatnak a világban levő, őket is körülvevő szennyel kapcsolatosan. Ilyenkor gyakran történik meg az, hogy a szent és szentségtelen közötti határ már nem lesz világos. Ebben a világban, amelyben a korrupció uralkodik, hogyan lehetünk ismét érzékenyek Isten hívására, hogy szent életet éljünk?
Jézus Krisztus ezt így magyarázta: „Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát…”
De mit is jelent megtagadni önmagunkat? Azt jelenti, hogy halálba adjuk a bűnre hajlamos természetünket, és teret adunk a lelki, új életnek, amit Krisztusban nyertünk. ( Efézus 4:14-5:20)
Ezt saját erőnkből soha nem fogjuk tudni megtenni, de azáltal, hogy Krisztus testet öltött, közöttünk élt teljesen emberként, meghalt helyettünk a kereszten, hogy szabaddá tegyen minket a bűn rabszolgaságától és a halál átkától.
Krisztusban arra hív minket Isten, hogy hagyjuk magunk mögött bűnös útjainkat: az erkölcstelenséget, tisztátalanságokat, mint a: gyűlölet, viszálykodás, féltékenységet, irigységet, haragot, dühöt, önző vágyakat, irigységet, részegséget, civakodást, pletykálkodást, rágalmazást és minden fajta rosszindulatot.
Ezek helyett tartanunk kell a lépést Isten Szentlelkével, hogy jó gyümölcsöket teremhessünk és hordozhassunk életünkben: „szeretet, öröm, béke, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önuralom. ( Galata 5:22-25).
Jézus Krisztus a mi példaképünk. Ő feladta az egész életét irántunk való szeretete miatt, hogy mi élhessünk. Készek vagyunk-e mi is feladni a régi, romlott, korrupt természetünket azért, hogy élhessük azt a bővölködő, beteljesedett életet amiben Isten szeretné ha örömöt és boldogságot találnánk? Krisztusban erre képesek vagyunk!


IMA: Istenünk, a mi lelkünk szomjazik Utánad, az Élő Isten után. Vezess minket olyan módon, hogy Neked és Benned éljünk. Minden reménységünk Benned van. Te vagy az emberiség megmentője és Istene. Krisztus nevében, Ámen.

2020. május 19., kedd

BÍZZ ISTENBEN 3. RÉSZ

Gedeon ezt mondta neki: Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izraelt? Hiszen az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában. Az ÚR így válaszolt neki: Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna.
Bírák könyve 6. rész 15-16 vers



Gedeon maga mellé vette azokat, akik önként vállalták, hogy harcolni fognak a nép szabadulásáért.
Isten pedig azt mondta Gedeonnak, hogy szóljon a sereghez, akik félnek, azok menjenek haza.
Vannak félős emberek Isten népe között is? Vannak!
Vannak akik nagy vitézek a harctér mögött. Nagyon is tudják osztogatni a tanácsaikat, de amikor be kellene állni a lelki harcba, ezek visszavonulnak, és hagyják, hogy úgy járj mint Uriás, aki hősi halott lett Izraelben.
Találkozhatunk emberekkel, akik mások háta mögött tudnak vádaskodni, de amikor szembe kellene állni bizonyos emberekkel, akkor inukba száll a bátorság.
Hiszen akkor már nem az ő dolguk mondani, nem akarnak ellenséget szerezni önmaguknak stb.
Sok félős ember van Isten népe között.
A Gedeon esetében pedig a félénk, félős emberek mind haza lettek küldve.
Sokan haza is tértek, annak ellenére, hogy a csatába jöttek.
Isten pedig még így is azt mondta, hogy sokan maradtak.
Gedeon mondhatta volna: " Én megmondtam, hogy az én családom a legszegényebb Manasséban, én vagyok a legfiatalabb gyermek, mivel szabadítsam meg Izraelt?
Én egyedül induljak neki?"
Isten így is a vízhez küldte a népet, hogy nehogy a sereg azt mondhassa, hogy ők szabadították meg a népet az okosságukkal, fegyvereikkel, erejükkel. Minden embernek tudni kellett, hogy Isten adta a győzelmet, a szabadulást a népnek.
Egy ember aki a legszegényebb, legkisebb volt Manasséban, egy kis csapat emberrel bízott Istenben, ezért Isten győzelmet, szabadulást adott egy egész népnek.
Ne emberekben bízzunk! Istenben bízzunk, aki képes megszabadítani és megsegíteni egészen a mennyei célig. Dicsőség Neki!


IMA: Istenünk, segíts ne önmagunkra nézni, ne másokra nézni, ne a képességeink hiányára nézni, hanem a Te elhívásodra. Segíts legyőzni a félelmet és erősnek bizonyulni Teáltalad. Vágyunk arra, hogy munkálkodj és győzelmet adj, hogy megdicsőülhess a mi életünkben is. Krisztus nevében, Ámen.

2020. május 18., hétfő

BÍZZ ISTENBEN! 2. RÉSZ


Jónátán tehát ezt mondta fegyverhordozó legényének: Gyere, menjünk át ezeknek a körülmetéletleneknek az előőrséhez! Hátha tesz valamit értünk az ÚR, mert az ÚR előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást.
Sámuel első könyve 14. rész 6. vers



Isten formáljon belőlünk olyan embereket, akik nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlan dolgokra. Mert a látható dolgok ideiglenesek, a láthatatlan dolgok viszont örökké megmaradnak.
Jonatán, a király fia, nem azt mondta: " Ha az én apám a király, biztonságban vagyunk, nincs semmi probléma."
Isten egyik éjjel megszólította őt, és fogta a fegyverhordozóját, és jelet kért az Úrtól, hogy nehogy valaki azt mondja valaki, hogy önös érdek vezette, a vágya, hogy megmutassa milyen nagy hős. Isten ezt a jelet megadta neki. Azon az éjszakán belépett az ellenséges táborba, akik harcolni akartak Izrael népével.
Azon az éjszakán Isten egy nagy győzelmet adott.
Tudod miért?
Jonatán nem azt mondta: " Én katonaiskolába jártam, én a király fia vagyok, és nekem ez a győzelem jól fog jönni a kampányomhoz, hogy a segítségével király lehessek majd.
Jónatán így szólt: " ...mert az ÚR előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást."
Dicsőség Istennek!
Nem önmaga dicsőségére gondolt, hanem Isten dicsőségéről és hatalmáról beszélt. Arról az Istenről, aki tud győzelmet szerezni kicsiny sereg és óriási sereg által is. És az Isten meg is tette.
Bízzunk Istenben! Figyeljünk az Ő vezetésére! Felejtsük el a büszkeségünket! Adjuk végre halálba, vagy a büszkeségünk fog a halálba vinni bennünket! Akkor jön el a győzelem a mi életünkben is!

IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, hogy Jézus Krisztus által, aki mindvégig Benned bízott, győzelmet arattál a bűn és a halál felett. Köszönjük, hogy ez a győzelem a mienk is. Segíts Benned bízni, a vezetésedre hallgatni, hogy mi is győztesek lehessünk minden egyes napon, a Szentlelked ereje által. Krisztus nevében. Ámen

2020. május 17., vasárnap

Bízz Istenben! 1. rész

Dávid nagyon szorult helyzetbe jutott: a nép már arról beszélt, hogy megkövezi, annyira el volt keseredve az egész nép a fiai és leányai miatt. Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól.
Sámuel 1. könyve 30. rész 6. vers



Ha emberek meg is rendülnek a megpróbáltatás hullámait látva, az Isten sosem rendül meg.
Ha megoldhatatlannak tűnő helyzet adódik az emberek előtt, Isten mondja ki minden egyes helyzetben az utolsó szót.
Egy csodálatos lehetőség, kegyelem az, hogy Istenbe helyezhetjük bizalmunkat.
Az pedig, hogy mennyire bízunk Istenben nem a jólétben fog megmutatkozni, hanem életünk legádázabb viharaiban.
Minden ember mondja amikor elkerüli a szerencsétlenség, árvíz, katasztrófa, veszteség:
" Isten megőrzött minket".
Isten embere viszont nem így van ezzel. Nemcsak a jó időkben kell Istenben bíznunk. A viharok, hullámok közepette kell megmutatkozzon az Istenbe vetett hitünk.
Akkor kell bíznunk Istenben és Isten nevében.
Emlékezzünk Dávidra, aki elmenekült Saul elől néhány emberével egy idegen területre.
A vezetők nem fogadták be maguk közé (jóllehet menedéket adtak neki), mert féltek, hogy ellenük fordul és akkor végük lesz.
A fenti igevers pedig arról szól, amikor Dávid és emberei nem voltak a helyükön, és mire hazaértek elrabolták a családjukat, tulajdonukat, házaikat felgyújtották.
Akik vele voltak, meg akarták őt kövezni.
Azok az emberek, akik azt fogadták neki, hogy mindvégig hűek lesznek hozzá és harcolnak vele, azok akarták megkövezni. Így helyezd bizalmadat emberbe.
De Dávidnak biztos horgonya volt az Istenben. Egyedül volt a nehézségekben, megpróbáltatásokban, a legközelebbiek is ellene fordultak, de Dávid erőt kapott Istentől az Úrtól. Kikérte Isten tanácsát, majd mindent visszahozott amit elrabolt az ellenség tőlük, a családokkal együtt.
Fontos, hogy Istenben bízzunk? Fontos! Az élet harcaiban csak Istenben bízzunk és reménykedjünk.
Értékeljük Isten szolgáit de ne emeljük őket feljebb, mint amennyire szükséges, tudva, hogy ők is csak emberek.
Csak egy Isten van aki a vihart le tudja csendesíteni, ő tudja bezárni az oroszlánok száját, kioltani a tüzet. Csakis Ő vihet be minket az Ő országába, ha mindvégig kapaszkodunk Belé. Isten segítsen minket ebben!


IMA: Istenünk nincs más Isten rajtad kívül. Nincs más aki méltó arra, hogy rábízzuk az életünk, egyedül Te. Köszönjük, hogy amikor önmagunkban vagy másokban bíztunk, megszégyenítettél minket, hogy ráébredjünk, csak Tőled jön az erő és a szabadulás. Krisztus nevében segíts csak Benned bízni. Ámen

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...