2022. július 2., szombat

Fölemeled fejem

De te, Uram, pajzsom vagy nekem, dicsőségem, aki fölemeled fejem.3. Zsoltár 4. vers




A legnehezebb dolog a számunkra sokszor az, hogy félreálljunk az útból és engedjük Istent munkálkodni egy nehéz helyzetben.
Talán tapasztaltad, hogy valaki rosszindulatú volt veled, igazságtalanul vádolt, lekezelt és az indulataidnak köszönhetően úgy érzed, hogy te majd tudod hogyan kell megoldani ezt a helyzetet.
Kérlek helyezd a bizalmad Istenben és támaszkodj az Ő bölcsességére.
Vezetni és oktatni fog téged. Ha arra utasít, hogy "ne tegyél semmit" akkor "ne tegyél semmit".
A te "semmit tevésed", lehetőséget ad Neki, hogy cselekedjen.
Ő uralkodik mindenek felett, tehát hatalmában áll cselekedni. Bízz abban az Istenben aki meg tud vigasztalni, fel tudja hozni igazságod és asztalt tud teríteni neked ellenségeid szeme láttára.
Állj félre tehát az útból és engedd Őt munkálkodni. Ha a saját kezedbe veszed az életed dolgait, számtalan negatív következménnyel nézhetsz szembe.
Ha viszont engeded, hogy Isten vívja meg a harcaidat, a jutalmak sokasága vár rád.
Tehát az Isten üzenete számodra: Állj félre az útból és Ő cselekedni fog!
Tencut Zoltán

Ima: Atyám, annyira hirtelen vagyok sokszor. Bocsáss meg, hogy sokszor türelmetlen voltam és úgy gondoltam elég bölcs vagyok ahhoz, hogy megoldjam az életem problémáit.
Köszönöm, hogy szeretsz és tökéletesen tudsz cselekedni az érdekemben. Erősítsd hitemet, bizalmamat, türelmemet Istenem. Az Úr Jézus nevében, Ámen.

2022. július 1., péntek

Egyetlen szabadító

De én, az ÚR, vagyok a te Istened Egyiptom óta. Nem ismerhetsz rajtam kívül Istent, nincs más szabadító, csak én. Hóseás könyve 13. fejezet 4. vers



Életem során számtalanszor megtapasztaltam az Isten szeretetét, türelmét, kegyelmét, szabadítását. Életem első napján az orvosok azt jövendölték, hogy nem érem meg a következő napot, de az én Istenem megszabadított. Amikor az életemben nehezebb időszakok váltották egymást, sokszor nem értettem, hogy miért tette ezt Isten, mert emberileg jobb lett volna már földi életem első napja után az örökkévalóságban egyesülni Vele. Neki azonban más terve volt. Kiválasztott már kisgyermekkoromban és adott mellém olyan embereket, akik segítségével megismerhettem az Ő szavát már egészen fiatal gyermekkorban és abban a kiváltságban is részem lehetett, hogy láttam a környezetemben olyan hithősöket, akik az Isten szavát nemcsak hirdették, hanem teljes igyekezetükkel az Isten szavának engedelmeskedtek, Isten pedig sokszor cselekedett csodálatosan életükben.
Jártam erős iskolába és volt részem magas szintű oktatásban is, de jártam életem során nagyon gyengének számító iskolába is, az általános iskola végén pedig egyetlen diákként én vettem sikerrel a képességfelmérő vizsgát. Véletlen lenne? Nem! Nem is az én ügyességem volt, hanem az Isten kegyelme. Ugyanezt a gondviselést, szabadítást tapasztaltam a középiskolában is. Voltak olyan iskolatársaim, akik nálam sokkal ügyesebbek, felkészültebbek voltak, de az érettségi vizsgán, mindenki csodálkozására elbuktak. Kifogynék a helyből és időből, ha felidézném azt a sok-sok alkalmat, amikor tapasztaltam Isten szabadítását személyes életemben, családi életemben és a gyülekezeti életemben egyaránt. Már tapasztalatból mondhatom, hogy nincs más szabadító. Nincs más Aki eddigi életem során ilyen hűséggel, szeretettel hordozott volna és mindezt úgy tette, hogy semmi érdemem nem volt. Tudom, hogy nem azért hívott el Isten az Ő szolgálatára, mert én ezt megérdemeltem, hanem éppen azért, hogy megmutassa az Ő kegyelmét, egy olyan alkalmatlan eszközén, mint amilyen én voltam, vagyok.
Azóta formál, vezet, tanít, vigasztal, fedd, figyelmeztet, hogy készen álljak arra a napra, amikor majd maga elé állít feddhetetlenségben és addig is be tudjam tölteni küldetésem azon részét, amely még hátravan. Neked ki az Istened? Neked ki a szabadítód? Sok hamis isten, hamis szabadító és hamis biztonságot ígérő dolog van, de semmit sem érnek, ha nem ismered meg az igazit. Adj ma egy esélyt az Isten kegyelmének és átformáló, szabadító szeretetének.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, aki Téged megismer és elfogadja kegyelmed, szereteted, csak az lehet szabad, boldog és beteljesedett. Ragyogtasd ránk ma is a Te arcodat, hogy annak világosságában örülhessünk szabadításodnak. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. június 30., csütörtök

Az igazi barát

Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Példabeszédek könyve 17. fejezet 17. vers



Keresztényként háromféle emberrel találkozhatsz ismeretségi körödben. Az első csoportba tartozó emberek azok, akik nyíltan ellenségeid. Kicsit sem palástolják, hogy ellenséges érzülettel vannak irántad és annak örülnének, ha minél hamarabb leszállnál a holtak hazájába. Ezek az emberek legalább azért becsülendők, mert nem képmutatóak. Krisztusnak voltak halálos ellenségei. „A farizeusok pedig kimentek, és elhatározták, hogy végeznek vele.” ( Máté 12:14) Ezek az emberek irigyek voltak Jézusra, mert hatalommal beszélt és a nép inkább követte Krisztust, mint a farizeusokat.
Dávid király életében is voltak ilyen ellenségek, és ha Istent akarod követni teljes szívvel, biztos vagyok benne, hogy a te életedben is vannak, lesznek ilyen nyíltan ellenséges emberek.
A második csoportba tartozó emberek azok, akik barátnak tűnnek első látásra. Amikor találkozol velük, úgy tűnik nagyon érdeklődnek a sorsod felől, biztosítanak arról, hogy támogatnak téged, melletted állnak, megértenek és szeretnek.
A valóság viszont az, hogy titokban a sírodat ássák és ők lennének az elsők, akik örülnének annak, ha elbuknál és lelked leszállna a holtak hazájába. Tőlük hiába kérdezed, hogy barátaid-e vagy ellenségeid, mert sosem fognak őszintén válaszolni.
A bajban fogod meglátni, hogy ezek az emberek, kik is valójában és mit gondolnak rólad. Ők lesznek az elsők, akik tapsolnak örömükben, amikor megpróbáltatásokon mész keresztül és ők lesznek az elsők, akik majd mondogatják: „Tudtam én, hogy ez az ember el fog bukni. Nekem sosem tetszett a viselkedése, gondolkodása stb.
Ha ilyen „barátaid” is vannak, ne csüggedj, hanem mondd el magadban a következő igeverset: „Ne örülj, én ellenségem! Elestem ugyan, de felkelek, mert ha még a sötétségben ülnék [is,] az Úr az én világosságom!” ( Mikeás könyve 7. fejezet 8. vers)
A harmadik csoportba tartoznak azok az emberek, akik valóban a barátaid. Ők nem hízelegnek neked, sőt, szeretetteljes őszinteséggel biztatnak, bátorítanak, figyelmeztetnek, segítenek az utadon. Istentől kapott ajándékok ők számodra, ezért becsüld meg őket. Ők nem fogadkoznak, ők nem beszélnek sokat a szeretetükről és hűségükről, hanem tettekben mutatják meg azt. Amikor próbában vagy, nehézségben, betegségben, elesett állapotban, ők azok, akik összezárnak körülötted és imádkoznak érted. Szavaik, tetteik által Isten felemel és megtapasztalod, hogy a nyomorúság sokkal közelebb hozta őket hozzád és már nemcsak a barátaid, hanem a nyomorúságban testvéreiddé is váltak.
Te melyik kategóriába tartozol? Ha szeretnél igazi barátokat, akkor figyelj és légy ott azok mellett igaz barátként, akik megpróbáltatásokon mennek keresztül.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, Krisztus által igazi barátunk, megmentőnk lettél, tégy minket is eszközöddé, hogy őszintén és egyenesen álljunk azok mellett, akiket ránk bíztál barátként. Köszönjük mindazokat, akiket használtál, használsz életünkben, hogy felemelj általuk a nehéz időkben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 29., szerda

A kiválasztottak

Mert őbenne (Krisztusban) kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Efézusiakhoz írt levél 1. fejezet 4. vers




Ha Isten gyermeke vagy, természetes, hogy vannak küzdelmeid. Hiszen Isten Szentlelke által életre kelt a lelked, lelkiismereted és ezzel a gonosz céltáblájává váltál. Akik még halottak lelkileg, nincs semmiféle küzdelmük, hiszen a bűn rabszolgaságában élnek, halott a lelkiismeretük.
Akár minden jól megy az életedben, akár nehéz időszakot élsz meg, tudd meg, hogy Isten a világ teremtése előtt kiválasztotta az övéit, hogy szentek és feddhetetlenek legyenek előtte szeretetben.
Ő ott van a gyermekeivel és munkálkodik a háttérben jó és rossz időben is. A legnehezebb küzdelmekben is önti az Ő gyermekeire gazdag kegyelmét. Isten gyermekeként is vannak, lesznek nehéz küzdelmeid, de ha újjászülettél Isten kegyelme jóvoltából, Ő sosem fogja megbánni, hogy megmentett téged.
Istennek nem tudsz meglepetést okozni. Ő tudja, hogy éppen most hol tartasz, éppen most mivel küszködsz, azt is tudja, hogy a héten megtántorodtál, elestél-e és nem bánta meg, hogy az Ő Fiának vére által megváltott és megigazított önmaga előtt szeretetben.
Nincs olyan bűnöd a múltból, jelenből vagy jövőből, aminek nagyobb hatalma lenne fölötted, mint Krisztus keresztjének üdvözítő hatalma.
Ha Krisztusban vagy, ha Isten gyermeke vagy, nem fog kiábrándulni belőled a Te mennyei Atyád.
Nem tudom, mivel küszködsz, de Isten gyermekeként már nem vagy a bűn rabszolgája és Isten kegyelmének gazdagsága által szabad lehetsz.
Ha még nem adtad át a szívedet teljesen Istennek, bánd dmeg a mai napon bűneidet és fogadd el az Isten kegyelmét. Különben rabszolga maradsz és Isten haragja utól fog érni amint az örökkévalóságba lépsz.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Te gyermekeidet sosem hagyod el, sosem veted meg, hanem formálod Őket nap, mint nap a Te kegyelmednek gazdagsága által. Hadd értse meg minden olvasó, hogy hívsz minden embert arra, hogy a Te gyermeked legyen és elfogadja ezt a meghívást. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 28., kedd

Ne fáradj bele!

Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük munkánkat, akkor időben aratunk majd! Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 9. vers



Sok ember van napjainkban, akik már belefáradtak dolgokba. Kérdéseket tesznek fel saját maguknak: " Miért tenném tovább azt, amit eddig? Van bármi értelme? Számít bármit is? Belefáradtam az egészbe."
Ha Isten útján jársz, Isten ígérete az egyetlen ok, hogy miért tarts ki: " ... a megfelelő időben aratni fogod majd munkád gyümölcsét."
Nem tudom milyen volt az elmúlt éved, heted, napod, de talán nem tévedek nagyot, ha azt feltételezem, hogy sok-sok küzdelmet éltél meg és lehet, hogy többször gondoltad már úgy, hogy feladod, mert nagyon elfáradtál.
Semmi gond nincs azzal, ha elfáradtál, Krisztusnál megpihenhetsz, erőre kaphatsz. Ne engedd, hogy valaki is félrevezessen és rávegyen arra, hogy feladd a harcot.
Olyan sok ember van, aki úgy akar félrevezetni, hogy közben elhiteti veled mennyire szeret és mennyire a javadat akarja, holott csak félre akar vezetni, el akar téríteni a helyes irányból.
Lesznek emberek, akik fényes ígéreteket fognak tenni neked, majd a legnagyobb szükségben cserbenhagynak. Légy éber és ne engedd, hogy emberek becsapjanak téged. Istent senki sem csaphatja be. Mert amit vet az ember, azt fogja aratni is.


IMA: Istenem, segíts nekem józan maradni, kitartani melletted. Segíts felismernem azokat az embereket, akiken keresztül a gonosz félre akar vezetni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 27., hétfő

Kik a boldogok? 8. rész

Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek." Máté evangéliuma 5. fejezet 10-12 versek



Vannak olyan megpróbáltatások, amelyeket csak Isten gyermekei tapasztalhatnak meg. A betegség, a fájdalom, veszteség megtalálhat hívőt és hitetlent egyaránt.
Nem azok a boldogok, akiket az adóhivatal üldöz, nem azok a boldogok, akik éjfél körül kezdenek fát hasogatni, hogy a szomszédjukat felébresszék legédesebb álmukból. Ilyen esetekben is átkozhatnak emberek, de ez nem az Isten országa és igazsága miatt, hanem saját bűneink miatt történik és ilyenkor az egyetlen megoldás a bűnbánat és a megtérés.
Boldogok akkor leszünk, ha Krisztus és a Krisztus igazsága miatt üldöznek minket. Boldogok leszünk, ha mindenféle rosszat hazudnak rólunk. Ha mindenféle rosszat mondanak rólunk úgy, hogy az igaz, nem boldogságot, hanem őszinte megszomorodást és bűnbánatot kell eredményezzen.
Örülj és örvendezz akkor, ha Isten igazságát hirdeted és képviseled, és emiatt köpködnek utánad, emiatt szórják tele az ismeretségi körödet mindenféle rágalommal, hazugsággal, emiatt kerülnek el és mennek át az út másik oldalára, hiszen mindezek bőséges jutalmat fognak szerezni neked a mennyekben. Ha szeretnél boldog lenni, Krisztus szerint ez a nyolc módja van. Az igazi boldogság receptje egyedül ez.
Krisztus úgy ment a keresztre, mint a juh a mészárszékre. Nem nyitotta meg a száját azok előtt, akik ütötték-verték, gúnyolták, megalázták. Volt szentebb és igazabb ember Krisztusnál a földön? Nem hívhatta volna angyalok seregét, hogy bosszút álljanak érte és kimentsék a tömeg kezéből? Kik voltak, akik halálra ítélték? Szánalmas bűnösök egytől-egyig. Kik akarták halálra kövezni a házasságtörő asszonyt? Ugyanolyan bűnösök, akik ráadásul még képmutatással is súlyosbították a helyzetüket.
Legyek az az ember, aki elismerem saját méltatlanságomat, bűnösségemet és ez által alázatban maradok, legyek irgalommal és békéltetési vággyal teljes ember, legyek olyan ember, aki meg tanulta szeretni Istent élete minden pillanatában, csak akkor lehetek boldog és csak akkor lehetsz boldog.

IMA: Istenem, tégy engem igazán boldog keresztény emberré. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 26., vasárnap

Kik a boldogok? 7. rész

Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.                                                  Máté evangéliuma 5. fejezet 9. vers



A Biblia arra hív minden egyes keresztényt, hogy naponta keresse az Istenből fakadó békességet és kövesse azt. Saját bőrömön tanultam meg, hogy vannak olyan viták, amelyek elől nemes egyszerűséggel ki kell térni azért, mert semmi értelme nem lenne időt és energiát pazarolni rájuk. Vannak olyan pillanatok, amikor a legjobb döntést, ha az indulatainkat építő módon vezetjük le ahelyett, hogy olyat tennénk vagy mondanánk, amivel megrontanánk az Istentől kapott békességünket. Nagy bölcsességre van szükségünk felülről, hogy tudjuk, mikor kell hallgatnunk azért, hogy a békességet munkáljuk, és mikor kell beszéljünk azért, hogy ne váljunk megalkuvó, gerinctelen emberekké.
Boldogok azok, akik megértik, hogy Isten e békéltetés szolgálatát is rájuk bízta. Könnyű elmenni egy olyan családot meglátogatni ahol mindenki kedvesen fogad, férj és feleség lesi minden kívánságodat, látod azonnal, hogy a családban békesség, harmónia és szeretet uralkodik. Jó ilyen légkörben, ilyen emberekkel időt tölteni. Könnyű dolog ilyen légkörben lenni.
Vannak olyan családok is, akiknél a teríték kifogástalan, a házban minden a helyén van, minden tökéletesnek tűnik, a házaspár még igyekszik meg is játszani, hogy mennyire minden rendben van közöttük, de szinte érezni lehet a feszültséget a levegőben. Egyik kimegy, a másik bejön és fordítva. Nem lehet együtt beszélni velük, csak külön-külön mondanak valamit. Lehet ilyen családban felszabadultan enni? Könnyű a feszültséggel terhelt légkörben lenni? Nem könnyű.
Egyetlen alkalom volt, amikor lelki értelemben éreztem ezt egy gyülekezetben. Vendég szolgálatra hívtak, de annyira nyomott volt a légkör, hogy alig vártam befejezzem a szolgálatomat és tovább menjek. Amikor elkezdtem a prédikációt, úgy éreztem rám is rám telepedett az a nyomott lelkület és annyira erőtlennek éreztem a szolgálatomat is.
Tanítson meg minket Isten a békéltetés szolgálatát végezni. Elsősorban hirdetni, hogy meg lehet békülni az Atyával Jézus Krisztus vére által, de eszközzé válni akkor is, amikor két ember között húzódnak súlyos nézeteltérések. Nem az olajat önteni a tűzre, hanem az Isten szeretetével kioltani a gyűlölet, harag tüzét. Pál apostol is ezt a szolgálatot végezte.
Nézd csak mit írt az egyik gyülekezetének: „Evódiát intem, és Szüntükhét is intem, hogy legyen közöttük egyetértés az Úrban.” ( Filippi 2:4)
Igazi békességet teremteni nem úgy lehet, hogy mindenkinek igazat adsz vagy megvonod a vállad és diplomatikusan tovább mész. Az Isten igazságát kell képviselnünk és csak abból fakadóan születhet igazi békesség, békéltető szolgálat.

IMA: Istenünk, taníts meg minket arra, hogy a hétköznapokban hogyan teremtsünk békességet igazságod és kegyelmed, bölcsességed által. Krisztus nevében, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...