2022. június 30., csütörtök

Az igazi barát

Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Példabeszédek könyve 17. fejezet 17. vers



Keresztényként háromféle emberrel találkozhatsz ismeretségi körödben. Az első csoportba tartozó emberek azok, akik nyíltan ellenségeid. Kicsit sem palástolják, hogy ellenséges érzülettel vannak irántad és annak örülnének, ha minél hamarabb leszállnál a holtak hazájába. Ezek az emberek legalább azért becsülendők, mert nem képmutatóak. Krisztusnak voltak halálos ellenségei. „A farizeusok pedig kimentek, és elhatározták, hogy végeznek vele.” ( Máté 12:14) Ezek az emberek irigyek voltak Jézusra, mert hatalommal beszélt és a nép inkább követte Krisztust, mint a farizeusokat.
Dávid király életében is voltak ilyen ellenségek, és ha Istent akarod követni teljes szívvel, biztos vagyok benne, hogy a te életedben is vannak, lesznek ilyen nyíltan ellenséges emberek.
A második csoportba tartozó emberek azok, akik barátnak tűnnek első látásra. Amikor találkozol velük, úgy tűnik nagyon érdeklődnek a sorsod felől, biztosítanak arról, hogy támogatnak téged, melletted állnak, megértenek és szeretnek.
A valóság viszont az, hogy titokban a sírodat ássák és ők lennének az elsők, akik örülnének annak, ha elbuknál és lelked leszállna a holtak hazájába. Tőlük hiába kérdezed, hogy barátaid-e vagy ellenségeid, mert sosem fognak őszintén válaszolni.
A bajban fogod meglátni, hogy ezek az emberek, kik is valójában és mit gondolnak rólad. Ők lesznek az elsők, akik tapsolnak örömükben, amikor megpróbáltatásokon mész keresztül és ők lesznek az elsők, akik majd mondogatják: „Tudtam én, hogy ez az ember el fog bukni. Nekem sosem tetszett a viselkedése, gondolkodása stb.
Ha ilyen „barátaid” is vannak, ne csüggedj, hanem mondd el magadban a következő igeverset: „Ne örülj, én ellenségem! Elestem ugyan, de felkelek, mert ha még a sötétségben ülnék [is,] az Úr az én világosságom!” ( Mikeás könyve 7. fejezet 8. vers)
A harmadik csoportba tartoznak azok az emberek, akik valóban a barátaid. Ők nem hízelegnek neked, sőt, szeretetteljes őszinteséggel biztatnak, bátorítanak, figyelmeztetnek, segítenek az utadon. Istentől kapott ajándékok ők számodra, ezért becsüld meg őket. Ők nem fogadkoznak, ők nem beszélnek sokat a szeretetükről és hűségükről, hanem tettekben mutatják meg azt. Amikor próbában vagy, nehézségben, betegségben, elesett állapotban, ők azok, akik összezárnak körülötted és imádkoznak érted. Szavaik, tetteik által Isten felemel és megtapasztalod, hogy a nyomorúság sokkal közelebb hozta őket hozzád és már nemcsak a barátaid, hanem a nyomorúságban testvéreiddé is váltak.
Te melyik kategóriába tartozol? Ha szeretnél igazi barátokat, akkor figyelj és légy ott azok mellett igaz barátként, akik megpróbáltatásokon mennek keresztül.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, Krisztus által igazi barátunk, megmentőnk lettél, tégy minket is eszközöddé, hogy őszintén és egyenesen álljunk azok mellett, akiket ránk bíztál barátként. Köszönjük mindazokat, akiket használtál, használsz életünkben, hogy felemelj általuk a nehéz időkben. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...