2021. május 1., szombat

Isten vezetése

Bizony, itt van Isten, a mi Istenünk örökkön örökké, ő vezet minket mindhalálig. 48. Zsoltár 14. vers



Az ókori izraelitáknak egyetlen gondja az volt, hogy megtudják, Isten merre akarja vezetni őket. Életutam során, sok-sok útkereszteződéshez érkeztem már, de elmondhatom, hogy Isten sosem hagyott cserben. Amikor tanácsát kértem, mindig útba igazított és megmutatta melyik úton járjak. Ha elhamarkodott voltam és elfelejtettem tanácsát kérni, hamar zsákutcába kerültem, de bűnbánatot tartva és Hozzá kiáltva segítségemre sietett és tanácsával vezetett. Gyakran adott olyan vezetést, amit pillanatnyilag nem értettem és éppen ezért a környezetem is gyanakodva fogadott, de hónapok, évek múlva nyilvánvalóvá vált, hogy Isten miért úgy vezetett, ahogyan vezetett.
Isten még mindig Isten és még mindig kész vezetni gyermekeit. Ez óriási kiváltság, lehetőség. Isten ma már nem felhő vagy tűzoszlop által vezet és talán benned is felmerül, hogyan tudhatod meg Isten akaratát pályaválasztással, házvásárlással, jövendőbeli házastárssal és sok-sok egyéb dologgal kapcsolatosan?
Mielőtt nagy döntéseket hoznál, először is döntsd el, hogy teljesen elkötelezed magad Krisztusnak. Ha nem kötelezed el magad Isten mellett, akkor teljesen egyedül leszel és sodródsz az életutadon, mint az őszi falevél a szélben.
Isten csak az övéit vezeti. Ez után vizsgáld meg, hogy a döntés, amire készülsz, egyezik-e a Biblia által kijelentett alapelvekkel vagy sem? Ha ezt megteszed, máris leszűkülnek a helyes döntési lehetőségek.
Tanácsolja Isten, hogy Istennek elkötelezett keresztény olyan emberrel házasodjon, aki nem kötelezte el magát Istennek? Nem! Tanácsolja Isten, hogy erkölcstelen módon építs karriert, tegyél szert nagyobb jövedelemre? Nem! Tanácsolja Isten, hogy önmagadnak luxus otthoni körülményeket építs ki, miközben az Ő munkájára egyáltalán semmit nem áldozol? Nem!
Isten nem fog ellentmondani egyértelmű akaratának, amelyet már kijelentett a Biblia által.
Ha elkötelezted magad Krisztus mellett, tanulmányoztad Isten szavát, lehetnek döntések, amelyekben további útmutatásra van szükséged.
A Biblia nem fogja neked kidobni a jövendőbelid teljes nevét, lakcímét, a jövendőbeli munkád vagy a megvásárolni kívánt ingatlan pontos címét.
Ilyenkor imádkozz Isten vezetését kérve és légy nyitott, hogy meghalld a Szentlélek szavát a bensődben. Megértve Isten vezetését, bízz benne, hogy Ő meg fogja áldani döntésedet, engedelmességedet.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy ma is hajlandó vagy vezetni a Te gyermekeidet. Vezess engem a Krisztus nyomdokaiban Szentlelked által. Segíts nekem minden utamon megérteni a Te vezetésedet és engedelmeskedni annak. Krisztus nevében, Ámen.

2021. április 30., péntek

Amikor Isten fegyelmez

Mert akit szeret az ÚR, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel.                              Példabeszédek könyve 3. fejezet 12. vers



Ahhoz, hogy valaki egy sportágban sikeres legyen, szüksége van egy edzőre, aki fegyelmezett életmódot diktál neki. Talán a sportolónak semmi kedve edzeni, de az edző kemény edzésekre ösztönzi, hiszen csak ez által fejlődhet és érheti el a kitűzött célját.
Egy gyermeket a szüleinek kell ösztönözni, hogy elvégezze a házi feladatait, a szüleinek kell fegyelmezni a gyermeket, ha átlépi a szülők által lefektetett határokat. Ha ezt elmulasztja gyakorolni egy szülő, a gyermeke nem fog felelősségteljes felnőtté válni.
A szerető szülők határozott fegyelmezése a legjobbat hozhatják ki a gyermekeikből. Éppen ezért, ha Isten gyermeke vagy, törvényszerű, hogy szükséged van az Isten fegyelmezésére.
Lehet, hogy sokszor nem kellemes, amikor Isten fegyelmez, de Isten felhasználhatja a csalódásaidat és nehézségeidet is arra, hogy a jellemedet formálja. „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” (Róma 5:3-5)
Isten azért fegyelmez téged, mert törődik vele. Nem szeretné, hogy hisztis kisgyermek szintjén maradjon a jellemed, hanem szeretne érett emberré formálni.
A fegyelmezés gyakran fájdalmas lehet, így nem is kell képmutatóan úgy tenned, hogy élvezed azt. Köszönetet mondhatsz viszont Istennek azért, hogy törődik veled akkor is, ha csak a jövőben fog nyilvánvalóvá válni, hogy éppen mit formál ki benned fegyelmezés által.
Isten nemcsak jobb önbecsülést kínál neked, hanem jobb jellemet. Szeretne olyanná formálni, mint Krisztus.


IMA: Istenünk, köszönjük neked Jézus Krisztust, aki azokból amiket szenvedett tanulta meg az engedelmességet. Taníts engem is engedelmességre, hogy egyre inkább hasonlóvá válhassak Krisztushoz. Ámen.

 



2021. április 29., csütörtök

Isten gyermekeinek kiváltságai

Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk. Római levél 8. fejezet 16. vers



Minden igazi keresztényre igaz, hogy Krisztus szolgája, de az is igaz, hogy szolgánál sokkal több kiváltságot kaptunk Istentől.
Az Atya, gyermekeiként fogadja el a Szentlélek által újjászületett embereket.
Ez a tény, Isten gyermekei számára biztonságot jelent. Egy alkalmazott, ha teljesít, megkapja a megérdemelt fizetségét, ha pedig alulteljesít, akkor nagyon hamar kikerülhet felettesei „kegyeiből” és felmondanak neki. Egy szerető apa viszont, nem szabadul meg bukdácsoló gyermekeitől. Ezért mondja Isten: „A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: a ki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben. 1 János 4:18
Ha Krisztusban, a Szentlélek által Isten gyermeke lettél, nem kell már rettegned attól, hogy Isten büntetéssel fog súlytani vagy attól, hogy végérvényesen el fog utasítani.
Isten örökbefogadott gyermekének lenni, közelséget is jelent. Egy munkavállaló és munkaadó kapcsolata általában szorítkozhat csupán a feladatokkal kapcsolatos dolgokra, de egy apa-gyermek kapcsolatban melegségre, közelségre, intimitásra is szükség van.
Isten szeretné, hogy gyermekei engedelmeskedjenek Neki, de azt is szeretné, hogy az Ő gyermekei közelednének Hozzá azért, mert szeretik Őt, és mert vágynak arra, hogy Atyjuk viszont szeresse őket.
Ez a közelség azt jelenti, hogy szólíthatjuk Mennyei Atyát „ Abbának” azaz apunak.
Isten örökbefogadott gyermekének lenni, örökséget is jelent. Ha Isten gyermekei vagyunk, akkor Isten örökösei vagyunk, Krisztusnak pedig társörökösei. Mivel Atyánk örökkévaló Király, gyermekeiként örökkévaló királyság vár ránk. ( Jelenések 22:5)
„ Vagy nem tudjátok, hogy a szentek a világ felett fognak ítélkezni? És ha ti ítélkeztek a világ felett, arra talán méltatlanok vagytok, hogy jelentéktelen ügyekben ítélkezzetek? Vagy nem tudjátok, hogy angyalok fölött is ítélkezünk majd? Akkor mennyivel inkább ítélkezhetünk a mindennapi élet dolgaiban!” ( 2 Korintus 6:3)
Érted már milyen kiváltság Isten gyermekévé lenni?


IMA: Istenünk, olyan nagy szeretetet adtál a tieidnek azáltal, hogy Atyának nevezhetnek. Köszönjük, hogy ma is bárki a Te gyermeked lehet, aki átadja életét Neked és elfogadja kegyelmedet. Krisztus nevében magasztalunk a gyermekeidnek járó kiváltságokért. Ámen.


2021. április 28., szerda

Isten gyermekeként sosem vagy egyedül

Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz. Józsué könyve 1. fejezet 9. vers



Mózes, aki negyven éven keresztül Józsué mentora és barátja volt, meghalt. Az egész nép egy teljes hónapig gyászolta Mózest. ( 5 Mózes 34:8) Józsuénak azonban egy hónap elteltével is valószínűleg sajgott a szíve Mózes elvesztése miatt.
Józsuét ennek ellenére Isten továbblépésre bátorította, hiszen Isten népének vezetőjévé vált. Isten népének vezetése magányos és nehéz felelősséget jelentett. Éppen ezért mutatta meg Isten Józsuénak, hogy a jövőbeli sikere és békessége nem Mózestől függ. Mózes ugyan meghalt, de Mózes Istene közel maradt Józsuéhoz.
Megígérte neki, hogy nem hagyja el őt és nem marad el tőle. Ha elveszítettél valakit, aki a számodra nagyon kedves személy, talán te is úgy érzed jelenleg, hogy nincs jövőd nélküle. A Biblia szerint, a halál után van élet nemcsak annak, aki elment a földi életből az örökkévalóságba, hanem annak is, aki az örökkévalóságba távozott barátja, szerette.
Az üdvösségben éppen ez a csodálatos. Érezheted magad magányosnak, de sosem vagy egyedül. Amikor félsz, Isten megnyugtató jelenléte közel van hozzád.
Amikor az előtted álló feladatot úgy tűnik lehetetlen elvégezned, Isten megerősít az Ő ereje által. Ha nem tudod hogyan tovább, nyisd ki a Bibliádat és engedd, hogy Isten az Ő szavával táplálja, vezesse lelkedet. Krisztus ma is mondja övéinek: „… íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te mindig közel vagy hozzám. Köszönöm, hogy a Te szeretetedtől Krisztusban semmi nem választhat el. Segíts nekem Veled járni és mindig meglátni, hogy közel vagy hozzám. Krisztus nevében, Ámen.


2021. április 27., kedd

Nincs többé szakadék

Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek. Efézusiakhoz írt 2. fejezet 19. vers



Általában hajlamosak vagyunk arra, hogy társuljunk azokkal, akikről úgy gondoljuk hozzánk hasonlóak és kerüljük azokat, akikről úgy gondoljuk, hogy tőlünk különböznek.
Krisztus azonban olyan embereket visz be egyházába, akik különböznek egymástól. Krisztus zsidókat és pogányokat is hív Isten családjába, nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat, gazdagokat és szegényeket, különböző politikai nézeten levőket. Máté vámszedő volt, tehát a rómaiak pártján állt, Simon viszont zelóta volt, ami római ellenességet jelentett.
Krisztus képes félretenni minden társadalmi akadályt. Nincs többé generációs vagy egyéb szakadék Isten gyermekei között. Az üdvösség egyik csodás földi hozadéka, hogy Istenhez és az Ő egyházához tartozunk. Ha más a háttered, mint a legtöbb kereszténynek a gyülekezetedben, az újjászületés kegyelme által, akkor is Isten családjához tartozol.
Ha éppen most ismerted meg és fogadtad el Krisztust, ugyanúgy Krisztushoz tartozol, mint azok, akik évtizedek óta követik Őt.
Ha bízol Krisztusban, akkor Krisztushoz tartozol. Krisztus lelki egyháza nem egy gazdagoknak és kiválóknak szánt egyesület, hanem Isten gyermekeinek lelki közössége.
Nem azért vagyunk egyek, mert sok közös van bennünk. Jézus Krisztus egyesített minket az Ő beszéde, kereszthalála és feltámadása, Szentlelke által. Mindannyian polgártársai vagyunk Isten országának és tagjai Isten családjának. Aki nem született újjá és nem fogadta el Isten kegyelmét, sajnos nem tudja, hogy ez mit jelent.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy leromboltad a válaszfalat nemcsak közöttünk és közötted, hanem közöttünk és embertársaink között is. A Te családod tagjaivá tettél minket. Segíts nekem átérezni és megérteni az üdvösség minden áldását és megosztani azt másokkal is. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2021. április 26., hétfő

Jézus Krisztus jól ismer téged

Jézus így szólt hozzá: "Menj el, hívd a férjedet, és jöjj vissza!" Az asszony így válaszolt: "Nincs férjem." Jézus erre ezt mondta: "Jól mondtad, hogy férjed nincs...                                                       János evangéliuma 4. fejezet 16-17. vers



Még a legártalmatlanabbnak tűnő beszélgetésben is megtörténhet, hogy olyan dologra tapint valaki, amiről nem szívesen beszélsz. Mit teszel, amikor valaki a hogyléted felől érdeklődik és nagyon nem vagy jól? Egy erőltetett mosollyal válaszolsz, és azt feleled, hogy jól vagy?
Van, aki azt sem meri elmondani, hogy elbocsátották a munkahelyéről és éppen nincs biztosítva a megélhetése. Ha te lettél volna az a samaritánus nő, akinek azt mondja egy idegen zsidó férfi, hogy beszélni akar a férjével, te hogyan válaszoltál volna erre?
Ha már ötször váltál el és éppen egy hatodik férfival költöztél össze csak úgy, érthető, hogy nincs kedved mindent az elejétől elmagyarázni. Csak annyit felelsz, hogy nincs férjed. Különben is, miért kellene elmondanod mindent a megszegett ígéreteidről, összetört álmaidról egy idegen férfinak?
Mi van azonban akkor, ha ez az idegen már jól ismeri minden kudarcodat, sebedet és bűnödet? Igen. Jézus ismeri életed minden sötét szegletét, mégsem utasított el téged, hanem meghalt érted is a kereszten.
Még most is megszólít téged. Amikor Jézus Krisztus azt mondja ennek az asszonynak, hogy örökre meg tudja szüntetni lelke iszonyatos szomjúságát, örök életet tud adni neki, az asszonyban megszületik a hit.
Átvillan a gondolatán, hogy ha ez a férfi mindent tud róla és mégis így szereti őt, mégis így törődik vele, akkor ő az a szabadító, akit a többi férfiban is keresett sikertelenül.
A nő azonnal rohan, és azt mondja szomszédainak: „„Jöjjetek, lássátok azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: vajon nem ez-e a Krisztus?"


IMA: Istenünk, előtted nincs titok. Köszönjük, hogy életünk érzékeny pontjaira tapintottál ma és azzal a szándékkal tetted, hogy megszabadíts minket a képmutatástól, felületességtől, bűntudattól. Frissíts fel minket Szentlelked élő vizével, Krisztus nevében, Ámen.

2021. április 25., vasárnap

Madárijesztő vagy élő Isten?

Olyanok, mint madárijesztő az uborkaföldön: nem beszélnek, hordozni kell őket, mert menni sem tudnak. Ne féljetek tőlük, mert nem tudnak sem rosszat, sem jót tenni!                                          Jeremiás könyve 10. fejezet 5. vers



A történelem során, az emberek különböző hamis istenektől várták, hogy boldogságot és sikert adjanak nekik. Ha valakivel történt valami jó, úgy tartották, hogy az istenek rámosolyogtak.
Ha valami szörnyű dolog történt, úgy gondolták, hogy az istenek haragja sújtja az embereket.
Az emberek kínozták önmagukat, imádkoztak, feláldozták saját gyermekeiket, hogy „kiengeszteljék” az isteneket. Mindez csak idő, energia és emberi élet pazarlása volt.
Az Úr az igaz Isten és rajta kívül nincs más. Ő az egyedül élő Isten és örök király mindenek fölött.
Minden más csak annyira komolyan vehető, mint egy madárijesztő. Atya, Fiú, Szentlélek uralkodik a mindenség felett. Ha elhiszed, hogy Isten teremtett mindent és Ő uralkodik egyedül mindenek felett, akkor megszabadulsz mindenféle babonaságtól. Nem érdekel többé a buddhizmus, a hinduizmus, a krisna, az agykontroll, az acces bars, a horoszkóp, a 13-as szám stb. stb.
Tudod jól, hogy ezek és ehhez hasonló dolgok nem tehetnek kárt benned, de nem tehetnek jót sem veled. Varázslásaik, átkaik nem árthatnak Isten népének. Sok ember, aki félt a babonától, szellemektől, boszorkányságtól, megszabadult ezektől a félelmektől, amikor megismerte az igazi Istent.
Jézus Krisztus valóságos és egy napon ítéletet fog tartani a világ felett, ma pedig meg akar menteni mindenkit, aki hisz Őbenne.
A Jézus Krisztusban vetett hit tesz képessé arra, hogy helyesen imádd Istent, megszabadulj a hamis reményektől és az ostoba félelmektől. Az igaz Istent érdemes komolyan venned. Döntsd el tehát, hogy az Istent tiszteled vagy életed középpontjába élettelen „madárijesztőket” állítasz.


IMA: Nincs rajtad kívül élő Isten. Szeretnénk Téged őszinte szívből, teljes odaadással imádni, tisztelni és megszabadulni minden hamis istentől. Krisztus nevében segíts minket ebben. Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...