2021. október 2., szombat

Hagyd még egy évig

De az így válaszolt neki: Uram, hagyd meg még ebben az évben, míg körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre, ha pedig nem, akkor vágd ki." Lukács evangéliuma 13. fejezet 8-9. versek



Van a környezetedben olyan ember, akiről legszívesebben lemondanál? Talán éppen a saját gyermeked az, aki úgy tűnik, nem akarja összeszedni magát és csak üres ígéreteket kapsz tőle?
Talán a főnököd tökélte el, hogy megkeseríti az életed és megtesz mindent, amit csak tud, hogy nehezítse a munkádat?
Esetleg van egy elviselhetetlen szomszédod, aki miatt sok keserűséget éltél meg, és ha rajtad múlna, szívesen messze költöznél tőle?
Talán úgy gondolod, hogy csak nyernél, ha ezek az emberek nem lennének a közeledben, de ne feledd el, hogy te is és ők is az Isten könyörületéből éltek.
Valamikor én is tudatosan lázadtam és arra vártam, hogy Isten mikor fog lesújtani életem fájára? Ő viszont mégis úgy döntött nagy irgalmában, hogy újjászül engem és könyörül rajtam.
Talán tényleg aljasok azok, akikről úgy gondolod, hogy megnehezítik életedet, de a sorsuk az Isten kezében van. Isten türelmes a gyümölcstelen életű emberekkel szemben. Ő az, Aki befektetett minden ember életébe és az Ő dolga kimondani az utolsó szót mindannyiunk élete felett.
Imádkozz hát különösen azokért, akiknek gyümölcstelen az élete, hogy Isten kegyelme által a megtérés gyümölcseit teremhessék, amíg még tart az Isten kegyelmi ideje.


IMA: Köszönöm Atyám, hogy kegyelmes vagy és vársz a bűnös ember megtérésére. Segíts az irántunk tanúsított szeretetedet megosztanunk másokkal is. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 1., péntek

Ne félj te kicsiny nyáj!

Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot!                Lukács evangéliuma 12. fejezet 32. vers



A híradót, napi híreket követve, ország és világszerte emberekben növekszik a félelem és a szorongás. Csak néhányat említek meg az utóbbi idők szalagcímei közül: koronavírus negyedik hulláma, migránsáradat, gazdasági válság, növekvő vesztegetés, iszonyatos bűncselekmények, áremelkedés, gazdasági válság. Aki naponta ezekből a forrásokból táplálkozik, nem csoda, hogy nincs kedve elhagyni saját otthonát.
Jézus Krisztus elküldi az övéit úgy, mint „juhokat a farkasok közé”. Ő mégsem megfélemlíteni akar, minket, hanem szeretettel bátorít: „Ne félj, te kicsiny nyáj.”
Egy félelemmel és aggodalmakkal teljes világban, Isten úgy döntött, hogy nekünk ajándékoz valamit, amiért érdemes harcolni: „Isten országát, amelyet vérével szerzett meg övéinek.”
Krisztus nem arra hívott minket, hogy félelemtől remegve bezárkózzunk otthonainkba és várjuk azt, hogy eljöjjön értünk. Az Isten országának szüksége van Isten gyermekeinek kezeire, lábaira, hangjára. Szükség van arra, hogy Isten gyermekei hallassák hangjukat imádság, tanúságtétel és az Istennek végzett munka által.
Isten előre elkészítette számunkra azokat a lehetőségeket, amelyeket megragadva szavainkkal és tetteinkkel szolgálhatunk azoknak, akiknek erre szüksége van.
Utasítsd hát el az evilági gondolkodást, mely szerint csak az anyagiakért halmozása a földi életünk értelme és legyünk készek szolgálni anyagi javainkkal is. Öltöztessük fel a mezíteleneket, adjunk enni az éhezőknek, és adjunk menedéket a rászorulóknak.
Életünket tegyük fel arra a mennyei kincsre, amelytől sem a rozsda, sem a moly, sem a tolvajok nem foszthatnak meg.
Akik megértik, hogy milyen nagy kiváltság Isten országának örököseként élni, készek cselekvő, szolgáló életet élni. Igen. A farkasok néha meg megtépázzák bárány bundánkat, de mennyei pásztorunk nem hagy el minket és minden nehézséget javunkra fog fordítani.
Isten úgy döntött, hogy neked ajándékozza az országot. Te hogyan döntesz? Kezdesz valamit ezzel a nagy kiváltsággal?


IMA: Istenem, a megpróbáltatásaim ellenére szeretném hittel elfogadni a Tőled kapott ajándékokat. Segíts félretennem a félelmeimet, aggodalmaimat és Téged képviselve szolgálnom azok felé, akiknek szükségük van segítségre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. szeptember 30., csütörtök

Kérjetek és adatik

Én is azt mondom nektek: kérjetek, és adatik, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Lukács evangéliuma 11. fejezet 9. vers


Az életedben talán te is tapasztaltad, hogy sokszor váratlan események „lepnek meg”. Ahogyan a 11. fejezetben szereplő ember is valószínűleg váratlan helyzetbe került és ezért kényszerült arra, hogy barátját éjszaka zaklassa és kenyeret kérjen tőle.
A váratlan élethelyzetekben, nehézségben, szükségben is folyamodhatsz az Istenhez. Amikor igazán nehézségben vagy, nem egyszer és nem felületesen imádkozol, hanem folyamatosan „kopogtatsz”, folyamatosan könyörögsz, hogy Isten segítsen neked.
Isten nem veszi zaklatásnak, ha kitartóan és merészen mész Hozzá és kéred, hogy töltse be szükségeidet. Aki az Isten gyermeke, az tudja, hogy gyermeki kiváltsága az, hogy merészen és kitartóan kérjen mennyei Atyjától.
Mivel ismerjük mennyei Atyánkat, tudjuk, hogy előbb-utóbb válaszolni fog nekünk és nem bántó lesz a válasza, hanem be fogja tölteni szükségeinket.
Ha gonosz létünkre tudunk jó ajándékokat adni gyermekeinknek, mennyivel inkább igaz ez a szent és tökéletes mennyei Atyára?
A válasz eltérhet attól, amit vártunk. Néha Isten felhívja a figyelmed arra, hogy nem állsz készen még arra, hogy megadja, amit kérsz Tőle.
Máskor az Isten igent mond kérésedre, sőt, sokkal többet ad neked, mint amit kértél Tőle.
Jézus arra hívja az Isten gyermekeit, hogy kitartóan kérjenek, kopogtassanak az imádság által, mert ha ezt hittel teszik, az Isten nem fogja figyelmen kívül hagyni imádságaikat.


IMA: Istenem, taníts meg engem merészen és kitartóan imádkozni. Segíts azzal a tudattal imádkozni, hogy Te hallod az imádságaimat és azt adod nekem, ami leginkább javamat szolgálja. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 29., szerda

Krisztus kezében az áldás

Ő pedig vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta, megtörte, és a tanítványoknak adta, hogy tegyék a sokaság elé. Lukács evangéliuma 9. fejezet 16. vers



A tanítványokat kiküldte Krisztus, majd visszatértek a munkából és sok csodálatos dolgot vittek véghez Isten országának építésében.
Betegeket gyógyítottak, démonokat űztek ki, és hatalommal hirdették a Krisztusról szóló örömhírt.
El voltak telve élményeikkel és végső soron önmagukkal. Hiszen mindezeket a dolgokat úgy vitték véghez, hogy Krisztus fizikailag nem volt velük.
Ezután látták a körülöttük levő nagy tömeget, akik nagyon éhesek voltak, Jézus Krisztus pedig egy egyszerű kérést intézett feléjük: „Ti adjatok nekik enni!”
Ekkor viszont megfeledkeztek Krisztus hatalmáról és a matematikus jött elő belőlük. Öt kenyér és két hal nem elegendő ekkora tömegnek. A másik evangélista azt is megjegyzi, hogy kiszámolták a tanítványok milyen pénzösszegre lenne szükségük, hogy élelmet vásárolhassanak a tömegnek.
Elfelejtették, hogy a csoda akkor történik, amikor Krisztus kezébe tesszük, amivel rendelkezünk. Nem az a lényeg mivel rendelkezel, nem az a lényeg milyen okos vagy, nem az a lényeg, hogy mennyire reménytelennek tűnik a helyzeted, ha emberileg vagy tudományosan közelíted meg a dolgot, hanem az a lényeg, hogy kész vagy-e hittel Krisztus kezébe tenni azt, amid van?
Krisztus feltekintett az égre, megáldotta, megtörte a keveset és minden ember jóllakott a tömegből. Át akarod adni azt a keveset, amit Istentől kaptál a Krisztus kezébe, hogy csodát tegyen általa?


IMA: Istenem, Neked nincs lehetetlen. Segíts nekem, hogy Rád bízzam a saját és az embertársaim szükségleteit is. Tudom, hogy Te vagy az áldások forrása. Használj engem, hogy lehessek a Te áldásaidnak eszköze. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 28., kedd

Jézus elcsodálkozott

„Amikor Jézus ezt meghallotta, elcsodálkozott rajta, és hátrafordulva így szólt az őt követő sokasághoz: "Mondom nektek, Izráelben sem találtam ekkora hitet." Lukács evangéliuma 7. fejezet 9. vers



Egy római százados szolgája megbetegedett. Olyan emberről volt szó, aki századosi hatalmát arra használta, hogy sok jót tegyen a zsidók között.
Éppen ezért a sokaság közül némelyek így szóltak Jézushoz: „Méltó arra, hogy megtedd ezt neki, mert szereti népünket, ő építtette a zsinagógát is nekünk."
Jézus Krisztus nem felelt erre semmit, de elindult azokkal, akik kérlelték Őt. Talán te is volt, hogy úgy érezted kiérdemelted az Isten jótéteményeit és éppen ezzel mulasztottad el a lehetőséget arra, hogy Isten csodás változást hozzon szívedbe.
Mennyire más üzenetet küldött a százados Krisztusnak. Ő már egyáltalán nem arról beszélt, hogy megérdemli Krisztus segítségét.
„ Uram, ne fáradj, mert nem vagyok méltó arra, hogy a hajlékomba jöjj. De magamat sem tartottam méltónak arra, hogy elmenjek hozzád, hanem csak szólj, és meggyógyul a szolgám.”
Hát nem egy nagy tekintéllyel bíró római századosról beszél Isten szava? De igen! Hogyan üzenhetett ilyet egy szegény názáreti rabbinak?
Úgy, hogy felismerte Benne a Mindenség Urát és az Isten Fiát.
Krisztus megdicsérte ennek az embernek a hitét és elcsodálkozott rajta. Nem volt mindennapos dolog, hogy egy gazdag és befolyásos százados a beteg szolgájáért aggódjon és segítséget is kérjen neki. Hiszen a szolgák munkaeszközök voltak. Ez a százados azonban más volt. Élő hittel rendelkezett. Azzal szemlélte a szolgáját, a barátait, a zsidókat és Krisztust is.
Akkor nyerhetsz élő hitet Krisztusban, ha megtagadod büszkeségedet és üres kézzel, nyitott szívvel érkezel Krisztushoz.
Ameddig abban a tévhitben élsz, hogy megérdemled Krisztus kegyelmét, addig nem tudod Őt igazán megismerni.


IMA: Istenem, add, hogy teljes szívből, gyermeki ragaszkodással higgyek Krisztusban. Segíts nyitott szívvel és lelkülettel jönni Hozzád, hogy teljesen meggyógyíthass minket. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 27., hétfő

Isten áldásainak feltétele

Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged, ha hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára.
Mózes 5. könyve 28. rész 2. vers



Istennek célja, kedves olvasóm, hogy rád árassza minden áldását. De ahhoz, hogy ezt megtehesse, bíznod kell Benne és ígéreteiben.
Emellett Isten utasításait követned is kell ahhoz, hogy átvehesd az Ő áldásait.
Sok ember várja Isten áldásait, közben pedig azt érzékeli, mintha átkozott lenne.
Vizsgáljuk meg a mai napon magunkat. Mennyire hallgatunk az Isten szavára?
Mennyire Úr ő a személyes ügyeinkben, életünkben?
Meg kell értenünk, hogy az engedelmesség Isten iránt, a mi érdekünk és nem az Isten érdeke.
Isten örökké áldott, gazdag, örökkévaló, dicsőséges akár engedelmeskedünk neki akár nem.
A mi életünk viszont attól függ, hogy hallgatunk-e Rá vagy sem.
Másodszor az áldás nem mindig ugyanazt jelenti a mi elképzeléseink szerint és Isten elképzelései szerint.
Egy házaspár mielőtt házat vásárolt, azért imádkozott, hogy ne veszítsenek rajta, ha majd ismét eladják.
Néhány év után, árulni kezdték a házat és olcsóbban adták el, mint amennyiért vették azt.
Csalódottan fordultak Istenhez, és Isten válaszolt is nekik. A válasza a következő volt: " A szomszédotok megtért azáltal, hogy ti odaköltöztetek. Hogyan mondhatjátok, hogy veszteséges volt ez a tranzakció?"
Bízzuk magunkat ma is Isten szavára, engedjük el a gyermekies elképzeléseinket és meg fogjuk látni, hogy az Isten minden áldása rá fog szállni életünkre.
Kinek köszönhetjük ezt? Jézus Krisztusnak, aki elvette az átkot és büntetést ami nekünk járt volna, hogy mi az Ő áldásának részesei lehessünk. Tehát Isten minden ígérete csak akkor érvényes rád, ha Krisztusban vagy.


IMA: Istenünk magasztalunk Téged, hogy meg akarsz áldani minket. Magasztalunk azért, hogy engedelmességre hívsz minket. Segíts nem okoskodnunk és bizalmatlankodnunk Veled szemben. Magasztalunk minden jelenlegi, múltbeli és jövendőbeli áldásodért. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 26., vasárnap

Az igazi szabadság alapja az Igazság

... Mikor ezt hallották, a zsinagógában mindenki megtelt haraggal, felkeltek, kiűzték őt a városból, és elvitték annak a hegynek a szakadékáig, amelyen városuk épült, hogy letaszítsák; de Jézus átment köztük, és eltávozott. Máté evangéliuma 4. fejezet 28-30. versek



Jézus szolgálata gyakorlatilag mindenféle reklámeszköz nélkül rendkívüli népszerűségnek örvendett. Az emberek sokasága akarta látni, hallani Őt. Akkor is rengetegen voltak körülötte, amikor a zsinagógában elővette a Tóra tekercset és olvasni kezdett belőle. Ézsaiás jövendölését olvasta arról, hogy Isten küldeni fog valakit, aki ennek a nyomorult világnak végső reménysége lesz.
A názáreti Jézus Krisztusban meg is testesült ez a Szabadító, de mégis gyűlölettel fordultak felé azok, akik jobban féltették saját népszerűségüket, hatalmukat és vagyonukat annál, hogy elfogadják a Megváltót.
Ezek az emberek nyitottak voltak az új ötletekre, de nem akarták elfogadni az új szívet, amit Krisztus által nyerhettek volna.
Nem ilyen napokat élünk mi is? Sok ember keres magának terapeutát, orvost, tanácsadót, szakembert, még egyházak is különböző bizottságokat hoznak létre, ötletbörzéket tartanak, új „státuszokat” hoznak létre, de vajon ez a helyes út?
Egyre több mentális zavarral küszködő ember, diszfunkcionális család, csődbe ment vállalkozás és kiüresedő templom mutat rá arra, hogy új ötletek, életszemléletek önmagukban nem fognak kihúzni minket egy korrupt és Istentől elfordult világ által kitermelt válságból.
Az embernek elsősorban Megváltóra, megtérésre és a Szentlélek újjátevő erejére van szüksége.
A Krisztus által hirdetett igazság, ha hittel hallgatod és elfogadod, teljesen szabaddá fog tenni téged, de ha hitetlenül elutasítod, akkor dühöt fog kiváltani belőled.
Krisztus arra is rámutat, hogy Isten nem személyválogató és meg akarja szabadítani a zsidó embereket, de megszabadította a nem zsidó Naámánt is még az Ószövetségben.
Nem korlátozódik egy népre vagy csoportra az Isten kegyelmi ajánlata és szabadítása.
Krisztus nem félt az emberektől és azok haragjától sem. Erre bátorít minket is. „ Ne féljetek azoktól, akik csak a testet ölik meg, de a lelket meg nem ölhetik.”
Mivel még nem jött el kereszthalálának ideje, gond nélkül elsétált. Tovább folytatta Isten igazságának, kegyelmének hirdetését és éppen most is az Isten igazságáról olvashatsz. Talán tetszik neked, talán nem, de választ kell adnod Krisztus felhívására.

IMA: Istenem, olyan világot élünk amelyben a népszerű hazugságokat preferáljuk inkább, mint a kevésbé népszerű és olykor fájdalmas, de felszabadító krisztusi igazságot. Taníts engem a Te igazságodra, amely megszabadít a bűntől, szégyentől és haláltól. Krisztus nevében kérem, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...