2022. március 19., szombat

Az egyediség szépsége 4. rész

De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel; Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit; Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 6-7. vers



Az elmúlt napokban olvashattál arról, hogy a testedet Isten formálta az anyaméhben, de a lelked a lényegi részed és a személyiséged, képességeid tesznek igazán egyedivé. A tested halandó, de a lelked hallhatatlan. Olvashattál arról, hogy fontos odaszánnod a testedet az Isten tervére és a tested szükségleteire figyelned kell, de nem vagy köteles annak önző kívánságait teljesíteni.
A mai, utolsó részben a lényeges üzenet, hogy igazi megelégedést, beteljesedést, békességet és tartós boldogságot egyedül Jézus Krisztusban találhatsz.
Lehetsz a legszebb testtel, arccal rendelkező ember az egész világon, lehet annyi pénzed, hogy már számon sem tudod tartani, hogy pontosan mennyid van, lehetnek a tulajdonodban egész szigetek, luxuskastélyok és magánrepülők, vezethetsz sok százmilliárd nyereséget termelő cégeket, ezekben nem fogsz igazi megelégedést találni.
Az evésben és a tested kényeztetésében nem fogsz valós örömet és megelégedést találni.
Ha nem Krisztusban gyökerezik az életed, akkor kénytelen vagy a világ mulandó örömeit hajszolni, mert a benned levő üresség fáj.
A mulandó örömök és élvezetek hajszolása pillanatnyi enyhülést hoznak, de hosszú távon csak még nagyobb ürességet és fájdalmat okoznak a lelkednek.
Vedd le hát a tekintetedet önmagadról és nézz Jézus Krisztusra és azokra a dolgokra, amelyek örök értékűek és örök érvényűek.
Ne hasonlítgasd magad másokhoz, mert Isten csodálatosan egyedivé formált téged. A cél az, hogy olyanná válj, mint Krisztus és nem az, hogy olyanná válj, mint a világ nagy többsége.
Természetesen élhetsz úgy is, mint a nagy többség, de meg fogod tapasztalni azt az ürességet és boldogtalanságot, amit ez az életfelfogás hoz magával.


IMA: Istenem, olyan könnyen belesodródok abba, hogy a jelenlegi világ értékítéletéhez igazodjak. Mutasd meg nekem, hogy ki vagyok igazán Krisztusban, mert szeretném, hogy a Te igazságod határozza meg életem. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. március 18., péntek

Egyediség szépsége 3. rész

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; Római levél 12. fejezet 1. vers



Ha szeretnél abban a szabadságban élni, amire Isten teremtett, és amit Krisztus halála és feltámadása tett újra lehetővé számodra, fontos megtalálnod a megfelelő egyensúlyt.
Ha például megszállottan diétázol, mozogsz, dolgozol, ugyanúgy árthatsz magadnak, mint az, aki mértéktelenül eszik.
Fontos, hogy ne a testképed fogságában élj. Törekedj kiegyensúlyozottságra a tested egészségét illetően, de a középpontban legyen Krisztus és az a küldetés, amit rád akar bízni az Isten országának építését illetően.
Egy emberrel beszélgettem nemrég, és azt mondta, hogy ő azért nem segít szükségben levő emberen, mert ha megtenné, akkor megfosztaná az illetőt attól, hogy Isten gondoskodjon róla.
Érzed, hogy mennyire visszás gondolkodás ez? Isten eszközként akarja használni a kezedet, lábaidat, elmédet, szavaidat, hogy gondot viseljen másokra. Hajlandó vagy odaszánni a testedet erre?
Ugyanez a személy rendszeresen jár vásárolni és nem várja meg, hogy Isten küldje a hollóit és úgy gondoskodjon a szükségleteiről. Imádkozz hát megfelelő egyensúlyért a testeddel kapcsolatosan. Vannak a testednek szükségletei, amiket fontos szem előtt tartani, de vannak a testednek kívánságai is, amikkel kapcsolatosan óvatosnak kell lenned. A földi életed értelme nem a testi kívánságaid kielégítése. Éppen ezért szánd oda teljesen testedet is az Istennek, hogy használhassa azt az Ő dicsőségére. Ha ezt megteszed, akkor leszel igazán szabad, boldog és kiegyensúlyozott.

IMA: Istenem, segíts nekem felismerni, hogy melyek a testem szükségletei és melyek azok a bűnös kívánságai amelyeket nem szabad kielégítenem. Tudom, hogy életedet, testedet adtad Jézus Krisztus azért, hogy kiegyensúlyozott és szabad életet élhessek. Krisztus nevében köszönöm, Ámen.

2022. március 17., csütörtök

Az egyediség szépsége 2. rész

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 139. Zsoltár 13. vers



Isten nemcsak a testünk formálására fordított időt, hanem a lelkünket is Ő formálta, adta. Gondolhatod azt, hogy nagyon előnyös testtel rendelkezel, de az is lehet, hogy még nem vagy kibékülve a testeddel, de nem a tested és annak vonásai tesznek igazán értékessé és egyedivé, hanem a lelked. Kaptál egy egyedi személyiséget, egyedi képességeket, adottságokat, amik azzá tesznek, aki vagy. Másnak is lehet kék szeme, vagy barna haja, de senki nem kapta ugyanazokat a képességeket, személyiséget, amit te.
Éppen ezért Isten látja azokat az egyedi lehetőségeket, amelyek csak benned találhatóak meg. A tested olyan, mint a csomagolás, de a lényeg a benne levő lélek.
Lehet egy ajándékot gyönyörűen, szimmetrikusan, masnival becsomagolni, de ha nem becsülik a benne rejlő tartalmat, akkor nem sokat ér.
A lényed igazi értéke az örökkévaló lelked. Isten nem a külsődet vizsgálja, hanem a lelkedet. Sok pénzt elkölthetsz a tested megváltoztatására, de nem sokat ér, ha elhanyagolod a lelkedet.
Jó dolog, ha törekszel egészségesen táplálkozni, mozogni, de ha túlzásba viszed, és nem veszed figyelembe a lelki szükségleteidet, fel fogsz őrlődni lelkileg.
A földi tested halandó. Éppen ezért felesleges túlzásba vinni a testedbe való befektetést. Törekedj a lelki értékek gyarapítására, mert a lelked örökkévaló.


IMA: Istenem, segíts megértenem, hogy a láthatatlan lelkem sokkal értékesebb, mint a fizikai testem. Taníts a helyes értékrendre. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 16., szerda

Az egyediség szépsége 1. rész

Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 139. Zsoltár 14. vers


Isten mindannyiunkat az anyaméhben formált. Ez a titokzatos formáltatás minden szempontból csodálatos. Arcvonásaid, szemed, hajad, bőröd színe, mosolyod és nevetésed mind az Isten csodálatos alkotása. Minden apró részletre odafigyelt és a Teremtő előtt gyönyörű és egyedi vagy akkor is, ha a tükörbe nézve te nem érzed magad annak.
Isten nem úgy lát téged, ahogyan te látod saját magad. Talán elégedetlen vagy a magasságoddal, alakoddal, súlyoddal. Mindig találhatsz valamit magadon, amin legszívesebben változtatnál.
Amit te nem tudsz szépnek látni magadban, Isten azon részeidet is szépnek látja. Egyedi és félelmetes teremtő munkával formált téged. Amikor Isten formált téged, akkor a veled kapcsolatos terveire, céljaira gondolt. Nagyon jól ismer téged és életed minden vonatkozását, ki vagy hát, hogy azt mondod önmagadra: „csúnya”?
Isten alkotásai nem csúnyák. A külső szépséged pedig egy semleges dolog. Az igazán fontos a lelked és annak állapota. Minden ember, aki őszintén tud szeretni és mosolyogni, az Isten szépségének hordozójává válik.
Ha ezt megérted, akkor meg fog változni, ahogyan önmagadra és céljaidra gondolsz.
Azt is végérvényesen megváltoztatja, ahogyan másokra tekintesz és értékelsz.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy egyedivé teremtettél és pontosan olyan tulajdonságokkal ruháztál fel, amik segítségével eleget tehetek annak az egyedi küldetésnek, amit csak rám szabtál. Taníts elfogadni önmagam és másokat is a Te őszinte szereteted által. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 15., kedd

Lelki szabadságharc

Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: Péter első levele 5. fejezet 8. vers



Minden harcos tudja, hogy nagyon nagy hiba lebecsülni az ellenséget. A lelked ellensége egy gerillaharcos. A taktikájához tartozik, hogy lesből támad. A lelked ellenségére nem vonatkozik a genfi egyezmény. Mindent fel fog használni, hogy tönkre tegye a Krisztussal való kapcsolatodat és az Istenben vetett hitedet.
Nincs olyan dolog, amit az ellenséged túl aljasnak találna ahhoz, hogy bevesse ellened. Ha legyőz egy csatában, akkor nem fog visszavonulót fújni és ünnepelni. A végső célja az, hogy elpusztítsa a lelkedet.
A célja az, hogy elvonja a figyelmedet azzal, hogy a saját gyengeségeidet hozza eléd vagy azzal, hogy a saját vágyaidat hajszolod, esetleg az élet apró dolgaival foglalkozol.
Ezzel elérheti, hogy ne éld meg azt az életet, amit Isten tervezett neked Jézus Krisztus által.
Nem szeretné, hogy az életed örökkévaló hatással legyen a környezetedre. Igyekezni fog feltérképezni és kihasználni gyenge pontjaidat.
Mik azok a dolgok, amelyek a legsebezhetőbbé tesznek az ördög számára? Milyen kísértéseknek tudsz legnehezebben ellenállni?
Tudnod kell mik a gyengeségeid, hogy ezeken a területeken józanul tudj vigyázni magadra.
Talán arra kell vigyáznod, hogy az Interneten ne tévedj olyan oldalakra, amelyek pornográf tartalmakat kínálnak. Talán lobbanékony vagy és az ördög igyekezni fog felhasználni néhány rossz napodat, hogy „berobbanthassa” indulataidat.
Figyelj közben azokra a területekre is, amelyekről azt gondolod, hogy erősségeid. A lelked ellensége nagyon ravasz. Őrködj hát éberen, maradj közel Krisztushoz és légy készen a harcra.
Itt sokkal nagyobb a tét, mint bármelyik szabadságharcnak, forradalomnak, háborúnak a földön. A lelked örökkévaló sorsa múlik ezen.


IMA: Istenem, tarts engem éberen, hogy közel maradhassak Krisztushoz, és kész legyek a lelki harcra. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 14., hétfő

Mire figyelsz?

Mire ő így szólt: "Jöjj!" Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vizen, és Jézus felé ment. Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "Uram, ments meg!" Máté evangéliuma 14. fejezet 29-30. versek



Olyan gyakran lefoglalják figyelmünket a problémáink és küzdelmeink és emiatt nem tudatosul bennünk, hogy milyen hatalmas Istenünk van.
Talán néha felidézel magadban olyan igeverseket, amelyek éppen Isten hatalmáról beszélnek, de a nehéz időkben könnyű levenni a szemedet ezekről.
Miért? Talán azért, mert nem mered elhinni, amit az Isten mond. Ha vannak is gyengeségeid (mindannyiunknak vannak), ne ragaszkodj hozzájuk. Hidd el, hogy Isten ereje meg tud mutatkozni a gyengeségeid ellenére is. Isten erejére figyelj, mert ez azt eredményezi, hogy a gyenge pillanataidban erőt fogsz kapni.
Ha életed bármelyik területén vereséget szenvedtél, ne a vereségre összpontosíts, hanem az Isten hatalmára és győzelmére.
Figyelj az Isten hatalmára a saját gyengeséged helyett, Isten győzelmére a veszteségeid helyett, az Istentől jövő reménységre a csüggedés helyett, az Isten szeretetére a félelmeid helyett, az Isten békességére a nyugtalanságod helyett, az Isten szabadítására a megkötözöttség helyett, az Istentől jövő örömre a kétségbeesés helyett, az Isten gondviselésére a szükségeid helyett, az Isten igazságára és Krisztusban kifejezett kegyelmére a bűntudatod helyett. Mersz-e hinni Isten ígéreteinek igazságában? Ha igen, akkor állj fel és állj rá az Isten igazságára, hogy legyőzhesd a hazugságokat és megkaphasd Istentől azt a bővelkedő életet, amit neked akar adni.

IMA: Istenem, mutasd meg a Te hatalmadat életemben a gyengeségeim ellenére. Rád és ígéreteidre, igazságodra akarok figyelni. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2022. március 13., vasárnap

Várj az Isten időzítésére

Így szolgált Jákob Ráhelért hét esztendeig, de ez csak néhány napnak tűnt neki, annyira szerette őt.
Mózes első könyve 29. fejezet 20. vers



Hét év nem mondható rövid időnek. Jákóbnak ennyit kellett várnia a jövendőbeli feleségére. Legalábbis első körben azt hitte, majd megtoldották újabb hét évvel az időt. Összesen 14 évig dolgozott és várt Ráhelért.
A te életedben is volt, van, lesz olyan időszak, amikor várakoznod kell. Mindenre megvan a megfelelő alkalom, de fontos, hogy kitartóan várd azt.
Fontos, hogy ilyenkor ne akard siettetni a dolgokat, ne akarj „besegíteni” Istennek, hogy megrövidítsd a várakozásodat.
Néha csábító lehet a számodra egy „rövidebb utat” választani, de ha ezt teszed, kudarcot vallasz és zűrzavart okozol saját életedben.
Egyik ilyen bibliai példa Ábrahámról és Sáráról szól, akik idős korukban kaptak ígéretet gyermekáldásra, de siettetni akarták a dolgot. ( 1 Mózes 15-17)
Isten a várakozás közben felkészít téged. Nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem az a lényeg hogyan várakozol.
A 7 év csak néhány napnak tűnt Jákob számára egyrészt azért, mert szerette Ráhelt, másrészt azért, mert tudta, hogy a várakozása végén biztosan az övé lesz Ráhel. Ez pedig reményt és erőt adott neki. Te mit teszel, amikor Isten téged is várakozásra hív? Legyen ott benned a reményteljes öröm, mert tudod, hogy a végén Isten megválaszolja az imád, vagy megmutatja vezetését, te pedig megteheted azt a következő lépést, amiről Isten biztosít, hogy a lelked javát fogja szolgálni.
Isten nem siet, neked sem szabad siettetned Őt.


IMA: Istenem, taníts engem megfelelő módon várakozni Rád és ígéreteid beteljesülésére életemben. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...