2021. december 18., szombat

Karácsonyi üzenet neked

Az angyal pedig ezt mondta nekik: "Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban."                                        Lukács evangéliuma 2. fejezet 10-12. versek



Sokféle jelentése van ma a karácsonyi ünnepnek: ünneplés, találkozások, Isten testet öltésének emlékünnepe, családi hagyományok stb.
A Karácsony egy fontos üzenete, hogy Isten megszólította az embert. Ha Isten nem beszélt volna nekünk önmagáról és tervéről, sosem tudhattunk volna meg róla semmit.
Isten szeret téged, érdeklődik irántad és szeretné, hogy megértsd az igazságot önmagadról, a körülötted levő világról és az Ő tervéről.
Egy sötét világban, amikor az emberek nem számítottak semmi jóra, megszületett Jézus Krisztus egy betlehemi istálló jászlában.
A bizonytalan világnak Isten egy örömteli bizonyosságot hirdetett: „Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz.”
A menny összeért a földdel, hogy ez a csodálatos üzenet eljusson ma hozzád is.
Végül Isten üzenete dicsőséget hordozó üzenet volt. „ Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.”
Sok ember akarta, akarja magát „üdvözítőként” feltüntetni. Sok nagyszerű tanító volt a világon, akik egy jobb cél felé vezettek embereket, hogy jobb életvitelt folytathassanak.
A betlehemi Megváltó maga Jézus Krisztus. Ha tehát úgy érzed, hogy bizonytalan vagy, esetleg félelem van benned, hallgass az Isten biztos szavára. Keresd előbb az Ő országát és igazságát, a többiről Ő majd gondot visel.
Ha úgy érzed, hogy beszűkült az élettered, Isten tágas térre tud vezetni téged. Ha úgy érzed, hogy megrekedtél, tehetetlennek érzed magad, nézz Krisztusra, az egyetlen igazi Megváltóra.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy ma megszólítottál engem. Hadd építsek a Te örömüzenetedre, hogy megérthessem az ünnep és az élet igazi jelentőségét. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 17., péntek

Mit kezdesz Krisztussal?

Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.  Máté evangéliuma 2. fejezet 9-11. versek


Sok ember keresi Krisztust, de amikor megtalálja, rájön, hogy nem hajlandó meghajolni Előtte. Aki nem hajlandó egész életét odatenni Krisztus elé és halálba adni büszkeségét, nem sokat nyer azzal, hogy megtalálja Krisztust.
A bölcsek minden tudásukat, erejüket, erőforrásaikat latba vetették, hogy megtalálják a megtestesült Igazságot.
Amikor megtalálták, készek voltak nemcsak letérdelni, hanem arccal a földre borulni a kis Jézus előtt és imádni Őt.
Hát nem érdekes? Ők fizikai szemükkel egy csecsemőt láttak, de hitszemeikkel már látták a világ Megváltóját, az Isten Fiát.
Ma pedig, amikor már megérthetjük Krisztus örömhírét, olyan sokan továbbra is csecsemőként akarnak tekinteni a feltámadott Krisztusra.
Tiszteletük részeként ajándékokat is vittek. Az aranyat királyi mivoltának tisztelete miatt, a tömjént a megtestesült Isten tisztelete miatt, a mirha pedig emberi mivoltának tisztelete miatt.
Talán te is kerested már úgy Istent, hogy amikor megtaláltad Őt, nem voltál hajlandó megnyitni szívedet Előtte.
Nem voltál hajlandó odaadni Neki szerelmedet, őszinteségedet, múltadat, büszkeségedet, jövődet.
Minden ember életében fontos szerepe van a keresésnek. Kész vagy-e őszintén keresni és őszintén válaszolni az Isten igazságára?
Azért imádkozom, hogy nyisd meg szívedet a Krisztus keresése és imádása felé.

IMA: Istenem, szeretnélek őszintén keresni és imádni Téged. Szentlelkeddel segíts, vezess és támogass ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 16., csütörtök

A dicsőséges Krisztus

Sok más csodát is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben.
Ezek pedig azért vannak megírva, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, Isten Fia, és ez által életetek legyen benne.
János evangéliuma 20. rész 30-31. vers



Elolvashatsz minden történetet a világon, de sosem fogsz találkozni annyira meghökkentő, lenyűgöző történettel, mint az Isten Fiának testet öltése.
Néha mennyire érzéketlenek és kőszívűek vagyunk Isten dicsőségével és a megtestesülésével kapcsolatosan.
Hányszor kellett bűnbánóan azt mondanom:
" Sajnálom Istenem, hogy emberek által kitalált vagy valós történetek, jobban felkorbácsolták az érzelmeimet, jobban csodálkozásra, csodálatra késztettek, esetleg örömre sarkalltak, mint a Te igaz történeted."
Ó mennyire vágyom Isten Szentlelkének áttörő erejére, hogy felébresszen minket Isten elképzelhetetlenül csodálatos valóságára.
Hiszen lesz egy nap, amikor nem a nap fogja beragyogni legfényesebben az eget, hanem az Isten Fiának dicsősége , Aki királyként fog megjelenni a felhőkön a dicsőséges angyalaival.
Akkor tisztán fogjuk látni Őt.
Akkor egyesek a félelem miatt, mások az izgatottság miatt fognak megrendülni és azon gondolkozni, hogy hogyan élhettek egy ennyire "megszelídített, ártalmatlan" Krisztussal?
Ezek pedig azért vannak megírva, hogy elhidd te is azt, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia, aki vissza fog jönni világunkba teljes dicsőségében.
Ezt tényleg el kell hinned!

IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, a csodálatos kegyelemért. Köszönjük, hogy ilyen csodálatos megváltást készítettél nekünk. Könyörülj rajtunk Mindenható Istenünk, hogy megragadjuk a Te segítő kezedet és éljünk Neked, Benned, valódi hittel és reménységgel. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 15., szerda

Kitartó keresés

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt."
Máté evangéliuma 2. fejezet 2-3. vers



Képzeld el, hogy te vagy a bölcsek egyike és egy hosszú utazás után megérkezel Jeruzsálembe és rájössz, hogy még nem találtad meg utazásod célját.
Egy olyan ember tanácsát kérték, aki ugyan látszólag tisztelte a megszületett királyt, de a valóság egészen más volt.
Előtte végeztette ki saját gyermekeit és több száz farizeust, mert úgy gondolta, hogy összeesküdtek ellene és el akarták venni a trónját.
Ebben a feszült időszakban érkeztek a bölcsek és ez a hatalomtól megrészegült ember újabb veszélyt látott a gyermekben.
Azonnal megkérdezte a bölcseket, hogy hol kell megszületnie a Messiásnak? A bölcsek válasza után, Heródes igyekezett a legáhítatosabb álarcot magára ölteni, hogy meggyőzze, a bölcseket árulják majd el neki is a gyermek pontos helyét, hogy ő is kifejezhesse háláját és imádatát.
Valójában egy paranoiás, gyilkos ember volt. Saját családtagjait sem kímélte, ha azok érdekének útjában álltak.
A bölcsek ugyan nem találtak rá a gyermekre Jeruzsálemben, de nem adták fel a keresést.
Milyen könnyen feladják az emberek Isten keresését. Egyik ember azért nem keresi többé Istent, mert egyszer elment egy istentiszteletre és nem értette meg a prédikációt.
Másik ember hallott egy lelkipásztorról, aki faképnél hagyta a családját és megszökött egy fiatal nővel és ezért adja fel az Isten keresését.
Ha komolyan gondolod Isten keresését, nem engeded, hogy bármi vagy bárki az utadba álljon. Isten keresése van, amikor egy hosszú folyamat és sok olvasást, kutatást, imádságot igényel.
Ha őszintén és igazán keresed Őt, az Isten meg fogja mutatni magát neked függetlenül attól, hogy honnan származol.


IMA: Édes Istenem! Hiszem, hogy azért küldted el Krisztust a világra, hogy örömet és értelmet adjon életemnek. Kérlek, Istenem jöjj életembe és állítsd helyre szívemben trónod dicsőségét. A Te hatalmadnak és szeretetednek nincs vége. Izgatottan várom a lehetőségeket, amiket adsz nekem és hálás vagyok mindenért, amit tenni fogsz életemben. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 14., kedd

Várjad az Urat!

Várjad az Urat, légy erős; bátorodjék szíved és várjad az Urat. 27. Zsoltár 14. vers 
Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.
Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 6. vers



Vissza tudunk-e gondolni arra, hogy mennyi volt a leghosszabb várakozásunk ideje?
Ha felidézzük az ezzel kapcsolatos emlékeinket, talán egyet fogunk érteni a következő állításokkal.
Először is várakozni nehéz.
Hatványozottan igaz ez ma, amikor mindent azonnal, instant módon akarunk megszerezni. Megszoktuk, hogy gyorsan fel tudjuk venni a kapcsolatot egymással, gyorsan elkészülő ételeket készítünk, Isten viszont ma is talál módot arra, hogy várakoztasson bennünket.
A várakozás és a hit ugyanis kéz a kézben járnak.
Várnunk kell körülbelül kilenc hónapot, hogy a hőn áhított gyermekünket karjainkban tarthassuk. 
Várnunk kell a „tékozló” gyermekeinkre, hogy megbánják életvitelüket és hazatérjenek az atyai házhoz.
Várnunk kell gyakran arra, hogy munka ajánlatot kapjunk, hogy tisztességes megélhetésünk legyen, vagy várakozhatunk arra is, hogy egy mostaninál jobb ajánlatot kaphassunk, és előre léphessünk a karrierünket, hivatásunkat illetően.
Sok keresztény ma várakozik az igazi lelki áttörésre, „ébredésre” is.
Másodszor, a várakozás az Istenben vetett hitünk látható megnyilvánulása.
Bíznunk kell Isten ígéreteiben még akkor is, ha mondjuk, csak jóval fizikai halálunk után válnak valósággá.
„Hitben haltak meg ezek mind, anélkül, hogy beteljesültek volna rajtuk az ígéretek. Csak távolról látták és üdvözölték azokat és vallást tettek arról, hogy idegenek és jövevények a földön.”                    Zsidókhoz írt levél 11:13
Mivel kapcsolatosan várakoztatott meg Isten ebben az évben? Tudatosítsuk önmagunkban, hogy Isten időzítése nem olyan, mint a mi időzítésünk.
Isten mindig megtartja, az ígéreteit ezért kérjük Istent, hogy segítsen nekünk hitben szilárdakká válni vagy szilárdaknak maradni.
Bátoríts ma valakit, aki éppen a várakozás nehézségeit éli meg. Emlékeztesd Isten ígéreteire.
Gondolkodj el az Istennel való kapcsolatodon. Zavar, hogy valamivel kapcsolatosan Isten nem szólt még hozzád?

IMA: Istenem, olyan sokszor türelmetlen voltam életem során. Taníts meg engem Neked, Benned örvendezni és nemcsak a Te áldásaidnak.
Nehézségek és bizonytalanság helyett töltsd meg az életemet Tőled fakadó nevetéssel és örömmel. Emlékeztess rá, hogy a földi életem végtelenszer rövidebb, mint az örökkévalóságban egyetlen „pillanat”. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. december 13., hétfő

A bölcsek Krisztust keresik

Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Máté evangéliuma 2. fejezet 10-11. versek



A Biblia valójában nem árulja el, hogy a bölcsek hányan voltak. Csak a három ajándékból következtetnek egyesek arra, hogy három bölcsről van szó.
Azt tudhatjuk, hogy napkeletről érkeztek és csillagászok vagy filozófusok voltak. Talán kiábrándító lesz, de minden valószínűség szerint nem a jászolban látták a gyermeket. Azt sem tudhatjuk, hogy pontosan mennyi idős volt a gyermek, a Heródes által elrendelt gyermekgyilkosságok alapján arra következtethetünk, hogy Jézus kettő vagy valamivel két év alatti gyermek lehetett, amikor a bölcsek meglátogatták.
Ezek a bölcsek igazán keresték Jézust. Mi vezérelte őket?
Nagy tudású emberek voltak és csillagászokként felfedezték azt a különleges csillagot, ami annyira kitűnt, hogy azonnal felfigyeltek rá. Nem tudjuk hogyan, de rájöttek, hogy ez a csillag a megígért Király, Megváltó születését jelzi.
Felkerekedtek hát és időt, pénzt, erőfeszítést, kényelmet nem kímélve eljutottak Krisztusig.
A bölcs emberek ma is megértik milyen csodálatos, hogy Krisztus megtestesült és kifizette bűneink büntetését.
Keresd hát Őt imádságban és a Bibliában. Boldog leszel, ha megtalálod és hit által életed királyává fogadod.

IMA: Istenem, adj nekem bölcs adventet, hogy teljes szívből keressem Krisztust és hit által megragadjam Őt. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 12., vasárnap

Ne veszítsd el a lényeget!

A fiú örömöt és boldogságot hoz majd. Sokan örülnek majd annak, hogy megszületett,
Lukács 1. fejezet 14. vers
A gyermeket bepólyálta és a jászolba fektette, mert a fogadóban nem volt hely számukra.
Lukács evangéliuma 2. fejezet 7. vers



Egy olyan világban, ahol az emberek nagy többsége igyekszik megkötni élete üzletét, ahol az emberi szívek Krisztus helyett más dolgokra irányulnak, sokszor nehézséget jelent Krisztus választanunk és Őt tennünk életünk és ünneplésünk középpontjává.
Könnyen elveszhetünk az ünnepi készülődés forgatagába és azoknak a dolgokat részesítjük előnyben, amelyek sürgősek és nem azokat, amelyek fontosak.
A figyelmünk hamar megosztottá válhat és a lényeges dolgok kiszorulhatnak az életünk középpontjából.
Minden egyes napon szükség van a határozott és kitartó döntésünkre, hogy Krisztus életünk középpontja maradhasson. Egy olyan világban élünk, amikor az emberek többsége túlzsúfolja az életét és állandóan azért panaszkodik, mert úgy érzi, semmi másra nem jut ideje.
Isten segítsen minket, hogy helyes döntést tudjunk hozni azzal kapcsolatosan, hogy mire összpontosítjuk ma figyelmünket.
Krisztus egyedül tud valódi békét és pihenést adni számunkra ebben a vesztébe rohanó világban.
Ő az, aki igazán megérdemli az időnket. Ezeket az elménkkel talán tudjuk, de a szívünkkel tudni és az ünnepeken is helyes döntést hozni két különböző dolog.

IMA: Istenünk bocsáss meg nekünk, hogy annyi mindennek figyelmet szenteltünk, hogy gyakran a lényeg: Te, kiszorultál életünkből.
Köszönjük a békét, életet, reményt és örömet. Fordítsd figyelmünket, szívünket Feléd. Köszönjük, hogy naponként körülveszel minket a Te kegyelmeddel, gondviseléseddel, jelenléteddel. Krisztus nevében, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...