2022. augusztus 27., szombat

Amit kíván tőled Isten...

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. Mikeás könyve 6. fejezet 8. vers



Nemrég olvastam egy cikket, amelyik arról szólt, hogy Magyarországon megnövekedett a Buddha szobrok iránti kereslet. Sok fiatal azért veszi meg ezeket a bálványszobrokat, mert divatos kiegészítőnek gondolja, egy kisebbség pedig ténylegesen áttért a buddhizmusra.
Szereti a mai ember is a bálványszobrokat, mert nem kívánnak semmit, nem szólnak semmit, mindent elhisznek, és sosem kérnek számon minket.
Az élő Isten megmondja, hogy mit kíván az övéitől. Férjként azt kívánja, hogy hűséges legyek a feleségemhez. Lelki munkásként azt kéri tőlem Isten, hogy hűségesen és megalkuvás nélkül hirdessem az Ő szavát.
Amikor azt látod, hogy az árvát, özvegyet és jövevényt kiforgatják jogaiból, köteles vagy szót emelni értük, ahogyan Isten is cselekedett, amikor Egyiptom népe rabszolgasorsba taszította az Ő népét. A rabszolgaságból megszabadulva, Isten népe megtanulta, hogy nem szabad visszaélnie az árvák, özvegyek, jövevények kiszolgáltatott helyzetével.
Minden lélegzetvételünk Isten ajándéka. Ha van házad, ahol lakhatsz, Istentől kaptad. Ha tudsz dolgozni és nem vagy rászorulva csak Isten könyörületére, az Istennek köszönheted.
Ha a házastársad veled van, és nem kell kijárnod a sírjához emlékezni és gyászolni, az Isten jó hozzád. Ha jó szakmád van, megbecsülnek és tisztelnek, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy jelenleg nem kell keresztényként a tálib halálosztagot várnod egy afganisztáni omladozó kunyhóban, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy nem egy árvaházban nevelkedtél, nem kellett megaláztatások és visszaélések sorát elszenvedned felnőtt korodig, csak az Isten jósága és kegyelme.
Egy olyan Istenem van, aki sohasem mond le az övéiről, jóságának folyamjait árasztja rám naponként.
Krisztus által bemutatja, nekünk hogyan kell járnunk és arra hív, hogy kövessük az Ő nyomdokait. Természetesen élhetsz másként is, de az Isten, aki felemelt téged, megengedheti, hogy egy pillanat alatt magad is kiszolgáltatottá válj és a saját bőrödön kell majd megtapasztalnod milyen az, amikor mások föléd kerekednek, megaláznak és eltaposnak.



IMA: Istenem, köszönöm a Te tanácsaidat. Nem terhelni akarsz engem ezekkel, hanem szeretnél megtanítani általuk a Te szeretetedre. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 26., péntek

Isten a szívedbe lát

De az ÚR ezt mondta Sámuelnek: Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van. Sámuel könyve 16. fejezet 7. vers



Nem számít milyen országban élünk, amikor egy új vezető kerül az ország élére, mindig magasak az elvárások. A választópolgárok általában azt kutatják, hogy melyik jelölt a felkészültebb, ígéretesebb, hiszen a vezető váltásban egy olyan tényezőt látnak, amelynek segítségével pozitív változás következhet be egy országban.
Sámuel próféta is hasonló lelkülettel indult új királyt felkenni. Isainak a legmagasabb fia, Eliáb hívta fel magára Sámuel próféta figyelmét. Úgy gondolta, hogy Eliáb pontosan úgy néz ki, mint egy tekintélyt parancsoló, sikeres vezető.
Isten szemében viszont a legfontosabb tényező az, hogy egy vezető hajlandó legyen követni az Ő parancsolatait ez a tulajdonság pedig nyilvánvalóan hiányzott Eliábból. Ezért is vetette meg őt Isten és találta alkalmatlannak arra, hogy az ország vezetője legyen.
Keresztényekként fontosnak tartjuk, hogy az országunk jövendőbeli vezetője, az egyházunk jövendőbeli vezetője, a gyülekezetünk jövendőbeli vezetője, a jövendőbeli házastársunk, munkatársunk olyan ember legyen, aki szeretne Istennek tetszeni elsősorban?
Esetleg nekünk is csak az a fontos, hogy külsőleg vonzó megjelenése legyen, a többség szemében szimpatikus legyen, doktori fokozata legyen, fellendítse a gazdaságunkat és biztonságot teremtsen az országban?
Ezek fontos szempontok, de távolról sem a legfontosabbak. „ Olyan az ÚR kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” ( Példabeszédek könyve 21. fejezet 1. vers)
Az egyetlen ember, aki eszköz lehet abban, hogy kedvező irányú változást hozzon, az az ember, akit már Isten megváltoztatott.


IMA: Istenünk, segíts, hogy önmagunkat és másokat illetően is túllássunk a látható dolgokon, hogy azokat a tulajdonságokat láthassunk amelyek Neked fontosak. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. augusztus 25., csütörtök

Isten nem hagy magadra

 Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.       Római levél 8. fejezet 38-39. vers



Isten soha nem hagyja magára gyermekeit. Nem fog megtagadni téged akkor, amikor a legnagyobb nehézségeket éled meg. Talán néha nem érzed a közelségét, de akkor is közel van hozzád. Ne az érzéseidre támaszkodj és ne az érzéseid alapján ítéld meg az Isten jelenlétét életedben.

Fontos naponként tanulmányoznod Isten igazságait, amelyeket a Bibliában kijelentett, hogy az elmédet ezekhez igazítva, ellenállhass az ördög gonosz hazugságainak.

Imádság és hálaadás által éjjel és nappal kapcsolatban lehetsz Istennel. Ő éjjel-nappal elérhető. Nem kell megvárnod amíg valami rendkívüli dolog történik, hiszen éppen azt jelenti az Istennel való közösség, hogy beszélhetsz Vele bármikor, bármiről. Hálát adhatsz az életed kis és nagy dolgaiért. Megoszthatod Vele félelmeidet, vágyaidat, kéréseidet és közbenjárhatsz másokért is. Köszönd meg ma Istennek, hogy mindig veled van és sosem hagy magadra.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te sosem hagyod magára gyermekeidet. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 24., szerda

Igazi elfogadás

Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint, hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában. Efézusbeliekhez írt levél 1. fejezet 4-6. versek



Ha Isten gyermekévé lettél, igazi elfogadásra, befogadásra találtál. Ha az egész világ elutasító is lenne veled szemben, Isten elfogadott. Ő látja benned a lehetőségeket, képességeket akkor is, ha a környezeted nem akarja ezeket meglátni.
Isten családjában levőkkel együtt, helyed van Isten lelki házában. Lehet, hogy gyakran tapasztaltál elutasítást a szüleid, testvéreid, barátaid vagy munkatársaid részéről és ezek az események mély lelki sebeket, hegeket hagytak a lelkeden.
Isten viszont megígérte, hogy senkit sem fog elutasítani, aki őszintén közeledik hozzá. Isten szeret az Ő gyermekeivel időt tölteni. Adj ma hálát Isten feltétel nélküli elfogadásáért és határozd el, hogy képességeidet az Ő országának építésére fogod használni.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy igazi elfogadásra lelhetek Nálad. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 23., kedd

Isten nem ítéli el gyermekeit

Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől. Rómaiakhoz írt levél 8. fejezet 1-2. vers



Isten gyűlöli a bűnt, az ember pedig már születésétől fogva a bűnt hordozza a természetében. A gyermekben már egészen kicsiny korában megmutatkozik a lázadásra való hajlam. Mit tegyek egy szent Isten azzal az emberrel, aki szereti a lázadást, a bűnt?
Elítéli. Mivel Isten maximálisan gyűlöli a bűnt, ezért a maximális büntetést szabta ki: az örök halált.
Amikor egy ember rájön arra, hogy ellentétben áll a Mindenható Istennel és méltó az ítéletre, és megvallva bűneit kéri az Isten kegyelmét, Jézus Krisztus kereszthalála miatt, Isten kegyelemben részesíti a hozzá folyamodó bűnöst.
Ezután, a bűneit megtagadó, Krisztus által megtisztult embert, Isten az Ő gyermekévé fogadja.
Ennek a folyamatnak egyik áldott következménye, hogy többé nem állsz Isten ítélete alatt. Ha Isten gyermekévé lettél, Isten segíts és támogat téged a fejlődésedben.
Istennek az a célja, hogy Krisztushoz hasonló jellemet formáljon ki benned. Voltál már úgy, hogy valami rosszat tettél, és tudtad, hogy Isten megbocsátott, de te nem tudtál, nem akartál megbocsátani magadnak?
Ha megbotlasz, vagy elesel, Isten nem mond le rólad, hanem szeretettel felsegít. Ha Isten gyermeke vagy, adj hálát ma azért, hogy nem ítél el téged.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus magára vette az én ítéletemet, hogy én szabad lehessek tőle. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 22., hétfő

Isten gyermeke és a bűn

De hála az Istennek, hogy csak voltatok a bűn szolgái, de szívetek szerint engedelmeskedtetek annak a tanításnak, amelynek követésére adattatok! Miután tehát megszabadultatok a bűntől, az igazság szolgáivá lettetek. Rómaiakhoz írt levél 6. fejezet 17-18. vers



Amikor egy ember átadja életét Istennek, megvallja bűneit, elfogadja Krisztus érte végzett áldozatát, és a Szentlélek által új életet kap, az többé már nem bűnös ember. Sokszor helytelenül használjuk a "megváltott bűnös" kifejezést a Krisztus követőihez. Ne engedd, hogy a Sátán vádjai elhomályosítsák előtted, hogy Isten gyermekeként ki is vagy valójában. Igen, van, hogy megbotlasz, elesel, de Isten gyermekeként keresni fogod a helyreállás lehetőségét. Mivel Isten kegyelme által üdvösséget nyertél, és teljesen tisztára mosattál Jézus Krisztus vére által. Éppen ezért az Isten többé nem bűnösként, gonosztevőként tekint rád. Drága gyermekeként, az igazságának hófehér, ünnepi ruhájába öltöztetett. Isten gyermekeként a régi életednek meghaltál és "új teremtéssé" lettél. Megálltál valaha elgondolkodni ezen? Isten pontosan azért fizetett érted, hogy kiszabadítson a bűn fogságából. Amikor nem tudod, hogy mennyit érsz Istennek, akkor nézz fel Krisztusra és emlékezz kifolyt vérére. Ne hagyd, hogy az Ő áldozata kárba vesszen.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy ma is minden embert az igazi szabadságra hívsz. Köszönöm, hogy engem is újjá tettél Krisztus által és segíts megértenem, hogy ez mit jelent. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 21., vasárnap

Kifogások

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers



Egy közlekedési rendőrrel készült riportot néztem meg néhány hónapja. Többek között arról beszélt, hogy milyen kifogásokat hoznak fel mentségükre azok az autóvezetők, akik megszegték a közlekedési szabályokat. „ Nem veszélyeztettem senkit a szabályszegéssel, a feleségem vajúdik a kórházban és éppen oda siettem, temetésre sietek, esküvőre sietek, munkahelyre sietek, üzleti tárgyalásra sietek, mindenki ezt csinálja stb. stb.”
Némely kifogások hihetőnek tűnnek, más esetben viszont a szabályszegő még arra sem veszi a fáradtságot, hogy valami hihető kifogással álljon elő.
Végül ez a közlekedési rendőr hozzátette, hogy egyik kifogás sem működik, mert a rendőrök számtalanszor szembesültek már velük.
A legjobb politika, ha elismerjük őszintén például a gyorshajtást és így talán még esélyünk is lesz megúszni egy figyelmeztetéssel.
A kifogásainkat azért szoktuk használni, mert nem akarunk felelősséget vállalni életünkért vagy szeretnénk megúszni tetteink következményeit.
A büntetéstől való félelem vitte rá Ádámot, hogy Évát hibáztassa, Éva a kígyót hibáztassa, miután mindketten engedetlenek lettek Isten parancsával szemben.
Mivel nem akarták vállalni a felelősséget tettükért, az Istennel való kapcsolatuk gyökeresen megváltozott. A bűneset előtt bensőséges, közeli kapcsolatban voltak Istennel, a bűneset után viszont rejtőzködtek Istentől és azt hitték, hogy becsaphatják Istent a kifogásaikkal.
„Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg.” ( Ézsaiás könyve 59. fejezet 2. vers)
Akár Istennel, akár emberekkel való kapcsolatunkról van szó, a legjobb megoldás az, ha előbújunk a kifogásaink rejtekéből, nem számít mennyire jó és hihető kifogásaink vannak.
A kifogásainkkal nem csaphatunk be senkit. Istent főleg nem. Kérted-e ma már őszintén Isten bocsánatát?

IMA: Amint vagyok, csak úgy jövök, Nem az erőm, a Te erőd.
A véred mossa le a bűnt, Isten Báránya, ím, jövök, Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...