2023. szeptember 2., szombat

Válaszd az igazit!

Mert nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. De ezek nem veszik észre, hogy magukhoz mérik, és magukhoz hasonlítják önmagukat.                                      Korintusiakhoz írt második levél 10. rész 12. vers




Manapság Internetes piacokon hihetetlenül "jó" ajánlatokra bukkanhatsz. Látszólag megvásárolhatsz egy telefonkészüléket aminek a reális ára 300-400 ezer forint, 10 ezer forintért is.
Első ránézésre pontosan ugyanolyan, mint a drágábbik változat, de kézhez kapva, hamar rádöbbenünk, hogy egy utánzat. Semmit sem tud abból, amit eredeti társa. Csak a látszatért fizettél.
Vigyázz, mert a lelki dolgokat illetően is bőven találsz olcsó utánzatot.
Addig méregetheted önmagadat önmagadhoz, esetleg másokhoz, amíg kihal belőled a vágy, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj.
Alapvető keresztény értékek veszhetnek el azért, mert olyan gyakorlatoknak adhatsz helyet a keresztény életedben, amelyek teljesen ellentétesek a Szentírásból kapott kinyilatkoztatással. Ezek az olcsó utánzatok súlyos károkat okozhatnak életedben. Az utánzat, a csalás mögött ott van lelked ellensége, akinek a célja az, hogy meglopjon, megöljön és pusztítsa környezetedet is. 
Ne állj be hát a hamis istentiszteletet gyakorlók körébe, akik arra törekszenek, hogy a többséggel egyetértésben haladjanak előre, népszerűségre vágynak, miközben maguk állítanak elő önmaguk számára mesterkélt örömöket, hogy ezzel helyettesítsék az Úrban való örömet, ezzel egy időben egy olcsó és mesterséges "erő" birtokába jutottak, hogy azzal helyettesítsék a Szentlélek erejét.
Ha eltérsz az igaz Istentől és az Ő igaz beszédétől, ajándékaitól, vezetésétől, áldásaitól, "égő csipkebokor" helyett csak egy szegényes "szentjánosbogár" leszel, a Pünkösdkor leszállt Szentlélek helyett pedig sziporkázó személyek fogják elvonni figyelmedet.
A Szentlélek, akit Krisztus az Igazság Lelkének nevez, nem azért jött a világunkba, hogy céltalanul bolyongjon a földön.
Ma is ott találkozhatsz Vele, ahol Isten gyermekei egybegyűlnek, és segíti az övéit a Krisztus személyéről és beszédéről szóló bizonyságtételben.


IMA: Istenünk segíts, hogy nem önmagunkhoz, vagy más emberekhez mérjük magunkat, hogy hamis békességünk legyen. Segíts minket kegyelmed által élni, járni, cselekedni. Krisztus nevében az Igazit add nekünk. Ámen.

2023. szeptember 1., péntek

A hit

Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is, mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: "Az igaz ember pedig hitből fog élni." Római levél 1. fejezet 16-17. versek



Az élet gondjai sokszor nagyra nőnek.
Ma te, holnap én hordozom.
De sose feledd el, Isten szeme néz rád
szeretettel túl a gondokon.


Nyomorúságra születik az ember,
a próbák útja ez a földi út.
De él az Isten és nem hágy magunkra,
a küzdésben segítő kezet nyújt.


Fáradt lehetsz és lankatag sokszor,
de elhagyott nem lehetsz soha!
Csak az szánni való, akinek nincs hite,
nincsen bizodalma, nincsen Krisztusa.


Csak ott van félelem, ahol nem él a hit,
s az emberi erő kevésnek bizonyul.
De boldog az, kinek a próbákban
bizodalma egyedül az Úr.


Lehetséges minden a hívőnek!
Nagyobb ígéretet ember nem kapott.
Ez megoldott múltat, megoldja a jelent,
és megoldja mindig a holnapot.

P. Kovács Erzsébet

Istenem, köszönöm neked, hogy a mai napra is van örömhír a számomra. Szeretnék Krisztusban és a Te szavadban vetett hitből élni. Támogass ebben. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. augusztus 31., csütörtök

Igazi áldások

Áldott legyen az Isten, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja! Ő megáldott bennünket a Krisztus által a mennyei birodalomban minden szellemi áldással. Efézusiakhoz írt levél 1. fejezet 3. vers



Ha megkérdeznénk valakit, hogy mit jelent számára az áldás, sokféle választ kapnánk. Pénzt, egészséget, minden problémától mentes életet, stb.
Ki gondol a lelki áldásokra? Isten lelki áldásokkal áldja meg azokat, akik Krisztusban vannak. Isten áldása sokkal többet jelent, mint amit el tudsz képzelni. Teljesen be akarja tölteni lelkedet önmagával. Amikor ez megtörténik, akkor a lelkedben teljesen helyreáll az egyensúly. Igazi békességre, kiegyensúlyozottságra és örömre találsz.
Igen. Nem lesz minden zökkenőmentes, nem fog teljesülni minden kívánságod és ez rendben is van így. Az viszont biztos, hogy meg fogod látni mennyi mindennel megáldott téged Isten és igyekezni fogsz arra, hogy használd azokat az áldásokat mások támogatására is.
Állj meg ma egy kicsit és gondolkozz el azon, mit is jelent számodra az áldás? Ezután pedig kérd Istent, hogy mutassa meg neked azokat a lelki áldásokat, amelyekkel megáldott Jézus Krisztus által.

IMA: Istenem, látod, hogy olyan sokszor elvonják a földi dolgok a figyelmemet a szellemi dolgokról. Köszönöm Jézus Krisztust és mindazt, amit általa adtál nekem. Ámen.

2023. augusztus 30., szerda

Nem véletlenül születtél

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 139. Zsoltár 13-16. vers




Én nem tudom, hogy milyen körülmények között jöttél a világra, de azt tudom, hogy Isten szemében nem vagy véletlen baleset. Akár akartak, akár nem, akár elfogadtak, akár magadra hagytak a szüleid, nem akár megbecsültek, akár úgy érezted felesleges vagy, ez az igazság akkor is igazság marad.
Isten kezdettől fogva tudta, hogy egy napon be fogsz lépni ebbe a világba. A világ kezdete óta volt egy terve a te életedre szabva. Minden egyes ember olyan, mint Isten egy mesteri alkotása.
Akkor mégis miért van az, hogy annyi ember élete egyszerűen félresiklik és a végén csak árnyéka lesz önmagának? Miért van az, hogy Isten csodálatos terve olyan sok világon élő ember életében nem tud kibontakozni?
A szabad döntés joga miatt. Isten szeret minden embert és tudja, hogy az igazi szeretet nem kényszerít rád semmit, hanem meghagyja neked a választás lehetőségét. Vannak emberek, akik nem is tudják, hogy Istennek csodálatos terve van az életükre nézve. Ha te is ezek közé tartozol, mától már tudsz róla és arról is, hogy a Bibliát olvasva, tanulmányozva kikristályosodhat számodra Isten terve.
Vannak azonban olyan emberek is, akik úgy döntenek, hogy a maguk útját akarják járni és nem kíváncsiak Istenre, Isten életükre vonatkozó tervére. Gyakran ők azok az emberek, akik panaszkodnak, amikor tulajdon döntéseik miatt félresiklik az életük és az Istent akarják hibáztatni. Pedig voltaképp csak saját lázadásukkal ártottak önmaguknak.
Állj meg ma egy kicsit és gondold át mennyire csodálatos, hogy nem véletlenül születtél meg erre a világra. Isten tervében kezdettől fogva benne voltál. Vajon hajlandó vagy megismerni ezt a tervet és alávetni életedet neki?



IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te már születésem előtt tudtál rólam és szerettél engem. Annyira szeretném megérteni, felismerni és cselekedni életemre vonatkozó tervedet. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 29., kedd

Az Úr csodásan működik

Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR.                     Ézsaiás könyve 55. fejezet 8. vers 


Egy szolga, az ő magasrangú urával az erdőben eltévedtek. Mivel az idő hidegre fordult, az ura gondolta, hogy vág egy kis fát, aminek segítségével később tüzet rakhatnak. Favágás közben egy rossz mozdulattal egyik ujját lecsapta a magasrangú úr. A szolgája összecsapta a kezeit és így kiáltott fel:  Az Úr csodásan működik.  Az ura nagyon megharagudott emiatt a szolgájára és elkergette. Nem sok idő múlva, az erdőben élő törzs ejtette foglyul ezt az urat és úgy döntöttek, hogy feláldozzák az ő bálvány istenüknek. Amint azonban megvizsgálták tetőtől talpig, rájöttek, hogy hiányzik egy ujja és emiatt nem áldozhatják fel. Hiszen a bálványuknak csak teljesen ép egyedet áldozhatnak fel. Így ezt az urat szabadon engedték. Sietve megkereste a szolgáját és elnézést kért tőle. Megértette, hogy az Úr valóban csodásan működött. Az elveszett ujja mentette meg az életét. A szolga ismét összecsapta a kezét és így szólt: Az Úr csodásan működik. Ugyanis azt, hogy elzavartál felhasználta arra, hogy megmentse az én életemet. Nekem ugyanis megvan minden testrészem. Isten terve az, hogy hit által kövesd Őt. És ez nem véletlen. Ő annyival bölcsebb, magasabb rendű, mint te vagy én, hogy sokszor nem értenénk meg az összefüggéseket, éppen ezért kéri azt Isten, hogy bízz Benne. 


IMA: Istenem, szeretnék bízni Benned. Akkor, amikor nem is értem  mit miért engedsz meg, tudom, hogy a Te gyermekeidnek mindent javára tudsz munkálni. Dicsőítlek ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 28., hétfő

Vigyázz a "kis" bűnökre!

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. rész 9. vers



Talán te is voltál már úgy, hogy csoportokba osztottad a bűneidet. Azt gondolhattad, hogy vannak "ártalmatlan" bűnök, nagy bűnök, közepes bűnök és kis bűnök.
Lót felesége, amikor ki kellett menniük, a nemsokára elpusztuló Sodomából és Gomorából, néhány centit elmozdította a fejét, hogy még egyszer hátranézhessen. Hogy miért tette ezt? Mit sajnált? Talán a házát, az ott maradt értékeit, de az is lehet, hogy a barátokat, akik a városban maradtak. Nagy bűn néhány centiméterrel elmozdítani a fejedet? Neki az életébe került. Sóbálvánnyá változott.
Valóban vannak súlyos bűnök, de vigyáznod kell a kicsinek gondolt bűnök területén is. Ha ma nem rendezel egy szerinted kicsi bűnt, majd holnap elnézel még egyet, másik nap még egyet, eljön az idő, amikor már elviselhetetlenné válik az életed, környezeted. Vannak házaspárok, akik ezért kerülnek válságba. Nem valamiféle nagy, látványos bűn miatt, mint az árulás vagy megcsalás.
A sok-sok apró sérelem, amelyek nincsenek időben rendezve, hanem népies kifejezéssel élve "szőnyeg alá vannak söpörve", egyszer csak súlyos teherként, szakadékként, válságként öltenek testet. Hiszen a sok kicsi, sokra megy.
Ha Isten gyermeke vagy, új természetet kaptál, amely a Szentlélek által képes szembeszállni a tested által termelt bűnös vágyakkal, indulatokkal. Harcolj tehát a bűn ellen minden fronton, mert ha nem teszed, felül fog kerekedni életeden és káoszba fog taszítani.
Légy résen azokkal a bűnökkel, amiknek csak az elmédben engedsz néha-néha teret és azt gondolod, hogy ezekkel végül is nem ártasz senkinek. Ha nem számolsz le velük időben, akkor fogják megkeseríteni életedet, amikor nem is gondolnád.
Valld meg, bánd meg és Krisztus kegyelme által hagyd el felismert bűneidet. Így lelked biztonságban fog nyugodni Isten tenyerén.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy megígérted, ha megvallom bűneimet, akkor megbocsátod őket és megtisztítasz minden hamisságtól. Bízom Jézus Krisztusban és az Ő váltsághalála által kapott kegyelmedben. Erősíts meg, tégy éberré a mai napon is. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 27., vasárnap

Amit kíván tőled Isten...

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. Mikeás könyve 6. fejezet 8. vers



Nemrég olvastam egy cikket, amelyik arról szólt, hogy Magyarországon megnövekedett a Buddha szobrok iránti kereslet. Sok fiatal azért veszi meg ezeket a bálványszobrokat, mert divatos kiegészítőnek gondolja, egy kisebbség pedig ténylegesen áttért a buddhizmusra.
Szereti a mai ember is a bálványszobrokat, mert nem kívánnak semmit, nem szólnak semmit, mindent elhisznek, és sosem kérnek számon minket.
Az élő Isten megmondja, hogy mit kíván az övéitől. Férjként azt kívánja, hogy hűséges legyek a feleségemhez. Lelki munkásként azt kéri tőlem Isten, hogy hűségesen és megalkuvás nélkül hirdessem az Ő szavát.
Amikor azt látod, hogy az árvát, özvegyet és jövevényt kiforgatják jogaiból, köteles vagy szót emelni értük, ahogyan Isten is cselekedett, amikor Egyiptom népe rabszolgasorsba taszította az Ő népét. A rabszolgaságból megszabadulva, Isten népe megtanulta, hogy nem szabad visszaélnie az árvák, özvegyek, jövevények kiszolgáltatott helyzetével.
Minden lélegzetvételünk Isten ajándéka. Ha van házad, ahol lakhatsz, Istentől kaptad. Ha tudsz dolgozni és nem vagy rászorulva csak Isten könyörületére, az Istennek köszönheted.
Ha a házastársad veled van, és nem kell kijárnod a sírjához emlékezni és gyászolni, az Isten jó hozzád. Ha jó szakmád van, megbecsülnek és tisztelnek, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy jelenleg nem kell keresztényként a tálib halálosztagot várnod egy afganisztáni omladozó kunyhóban, egyedül az Isten kegyelme.
Az, hogy nem egy árvaházban nevelkedtél, nem kellett megaláztatások és visszaélések sorát elszenvedned felnőtt korodig, csak az Isten jósága és kegyelme.
Egy olyan Istenem van, aki sohasem mond le az övéiről, jóságának folyamjait árasztja rám naponként.
Krisztus által bemutatja, nekünk hogyan kell járnunk és arra hív, hogy kövessük az Ő nyomdokait. Természetesen élhetsz másként is, de az Isten, aki felemelt téged, megengedheti, hogy egy pillanat alatt magad is kiszolgáltatottá válj és a saját bőrödön kell majd megtapasztalnod milyen az, amikor mások föléd kerekednek, megaláznak és eltaposnak.



IMA: Istenem, köszönöm a Te tanácsaidat. Nem terhelni akarsz engem ezekkel, hanem szeretnél megtanítani általuk a Te szeretetedre. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...